Welkom bij Zuinigaan

Dit weblog gaat over bezuinigen, consuminderen en nog meer, want een mens is tenslotte meer dan alleen een consuminderaar, of zo je wilt een vrek. In 2007 kocht ik mijn huis, in december 2018 werd ik 66 jaar en kreeg ik mijn eerste pensioen en AOW. Ik had een pensioengat van 20 jaar. Ik verkeek mij in 2007 op de kosten van een koophuis en constateerde dat ik financieel vanaf mijn 66e jaar nogal krap zou komen zitten, vooral vanwege dit pensioengat. Ik heb hard gewerkt aan het aflossen van mijn hypotheek. De hypotheek is inmiddels volledig afgelost. Mijn berichten gaan nu over leven met een pensioen.

dinsdag 19 februari 2019

Steeds weer andere pillen en Seroxat

Ik gebruik 5 verschillende soorten pillen. Twee bloeddruk middelen, een middel voor diabetes, een cholesterolverlager en een middel voor de schildklier.
Mijn schildklierpillen waren vanaf begin 2016 bijna 1,5 jaar lang niet meer leverbaar, omdat er iets ernstig mis was met de productie. Ik ben toen noodgedwongen overgestapt op een ander middel. Bij de wisseling ondervond ik milde bijwerkingen en mijn bloed moest extra gecontroleerd worden op schildklierfunctie. Twee dure laboratoriumonderzoeken waren het gevolg. Ondanks dat het middel inmiddels weer verkrijgbaar is, ben ik niet opnieuw overgestapt. Ik ben nu goed ingesteld op het vervangende middel en ik ben bang voor trammelant als ik dat ga veranderen.

De andere pillen veranderen voor mij om de haverklap. Dan weer dit merk, dan weer dat merk. Steeds verschillende doosjes, ronde pillen, langwerpige pillen, roze pillen, witte pillen, ze komen in allerlei vormen naar me toe. Het is steeds weer een verrassing wat ik nu weer aangeleverd krijg.
Vandaag mag ik weer nieuwe medicijnen halen, ze liggen klaar bij de apotheek, als het goed is tenminste. Want volgens dit bericht krijgt de helft van de patiënten in de apotheek niet de juiste pillen mee omdat ze niet meer leverbaar zijn. Het zou zo maar kunnen zijn dat ik een deel van mijn medicijnen pas volgende week kan ophalen, dat is vaker gebeurd. Omdat er veel wisselt, is het mij niet altijd duidelijk of deze wisselingen extra klachten opleveren, maar ik vind de voortdurende wisselingen sowieso heel onprettig.

Daarnaast is het antidepressivum Seroxat in het nieuws, ik vind het schokkend dat er destijds bijwerkingen niet vermeld zijn op de verpakking! Lees ook hier (Volkskrant)
Gisteravond ging het in het TV programma Radar ook over dit middel en dan met name over de mensen die het middel als kind of jongere geslikt hebben. Het middel mag nu niet meer aan kinderen en  jongeren gegeven worden, nog wel aan volwassenen.
Rond 2002 heb ik een jaar lang het middel geslikt en ook ik had dus meer kans op agressie en suïcide met dit middel!
Ik had destijds de indruk dat het middel helemaal niets deed voor mijn stemming, ik bleef even depressief als voorheen en ik had nog steeds het plan om mijn leven te beëindigen als mijn dochters groot genoeg waren en mij niet meer nodig hadden, maar dat plan had ik voor de Seroxat ook al een tijdje. Dat had méér te maken met het feit dat ik moest verwerken dat mijn partner ernstig psychiatrisch ziek was en ik de zorg voor mijn gezin met meer met hem kon delen, dat ik alles alleen moest doen. Kortom, ik vond het leven gewoon heel zwaar.
Het enige effect dat ik merkte aan het medicijn, waren gewichtstoename en seksuele stoornissen en dat waren heel nare bijwerkingen. Mijn libido werd veel minder en orgasmes kreeg ik helemaal niet meer. Ook ben ik in die periode wel 7 kg aangekomen, een heel slecht effect voor iemand met diabetes en hoge bloeddruk!
Ik ben na een jaar in overleg met de arts gestopt, voornamelijk omdat ik geen positief effect merkte. Gelukkig was het afbouwen voor mij niet een probleem. Ik kwam er vrij gemakkelijk weer van af. Die seksuele stoornis verdween na het afbouwen van de Seroxat langzamerhand.

In Nederland slikken volgens het programma Radar op dit moment 1,1 miljoen mensen antidepressiva.  Ik denk dat er ook veel mensen, net als ik, tijdelijk deze pillen hebben gehad. Het totale aantal Nederlanders dat antidepressiva gebruikt of heeft gebruikt moet heel hoog zijn.

Gebruik jij antidepressiva of heb je ze gebruikt? En heb jij ook last van de slechte verkrijgbaarheid van medicijnen?

23 opmerkingen:

 1. Ik hoop,dat ik volgende maand nog dezelfde oogdruppels(tegen hoge oogdruk) kan krijgen. Van andere merken kreeg ik pijnlijke ogen.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Is dat vanwege de prijs dat het type medicijn steeds veranderd? Heeft dat te maken met bezuinigingen? Je ervaring met Seroxat klinkt onheilspellend en slecht zeg. Ik heb zelf geen ervaring met antidepressiva. Het klinkt ook echt alsof je leven destijds zwaar was zeg. Wat fijn dat je je er toch door heen hebt kunnen slaan!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ik heb ik 1999 een jaar lang Seroxat geslikt, waarschijnlijk heb ik geluk gehad het middel deed wat het moest doen. De scherpe kantjes van mijn depressie afhalen, kreeg rust in mijn hoofd ende suïcidale gedachten verdwenen.
  Wat ik nog wel weet is dat ik erg vervlakte, emoties waren er nauwelijks meer ook geen leuke. Gewichts toename kan ik me niet herinneren.
  Ben in die zelfde tijd in therapie gegaan en na een jaar besloten om de Seroxat af te bouwen. Er zijn nog steeds periodes dat het niet fijn gaat, maar gelukkig meer zo heftig als toen.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Een probleem voor mij is dat ik nooit zal weten wat er zonder die Seroxat gebeurd zou zijn. Misschien was de depressie wel dieper geworden en had het middel wel degelijk effect, en bracht het alleen niet de stemmingsverbetering die ik graag had gewild. Ik heb door de bijwerkingen wel besloten om geen antidepressiva meer te willen slikken. Mijn depressies zijn niet van dien aard ik heel zwaar en heel diep depressief word.

   Verwijderen
 4. Ook ik heb seroxat gebruikt, in 1996 toen ik 12 was.
  Ik heb het maar ongeveer een half jaar geslikt omdat ik er extreme gedragsveranderingen van kreeg. Ik deed rare dingen, en had totaal geen (gezonde) remmingen meer. Denk aan winkeldiefstal, proberen uit een raam te springen, liegen tegen ouders, weglopen. Maar ik kan mij nog maar weinig herinneren uit die periode, het is echt een waas. Zodra mijn ouders doorkregen dat het juist averechts werkte hebben ze mij er vanaf gehaald.

  Daarna heb ik nog ruim 12 jaar lang last gehad van angsten en depressies.
  Voor mijzelf heb ik veel problemen terug kunnen herleiden naar hoe er toen ik 12 was omgegaan is met de problemen die ik had, het was een vormende tijd en het heeft jaren geduurd voordat ik een enigszins stabiel persoon geworden ben. Ik weet niet of ik dat echt ooit word.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Wat een naar verhaal! Voor jou was het duidelijk een ronduit gevaarlijk middel! Goed dat je gestopt bent met Seroxat!

   Verwijderen
 5. Ik slik al dertig jaar antidepressiva. De eerste 6 jaar een ander middel, maar nu al 24 jaar prozac. Prozac was een heel goed middel voor mij. In 2001 of 2002 kreeg ik een 'goedkopere' versie en binnen een jaar moest ik er twee per dag gaan gebruiken, zo slecht ging het. Nu heb ik hem dan weer eens van dat merk, dan weer eens een ander merk, wat het goedkoopste is natuurlijk ! Het is jammer, dat ik het moet slikken, maar zonder deze pillen had ik geen leven meer. Dus ik ben blij, dat het er is. Ik heb gelukkig geen bijwerkingen.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Fijn dat antidepressiva voor jou goed werken en dat je je er beter door voelt!

   Verwijderen
  2. Ik slik bijna 20 jaar een antidepressivum en kan helaas niet zonder. Eerst slikte ik Efexor en nu steeds weer een andere merk maar wel met (grotendeels) dezelfde bestanddelen. Een paar jaar terug deed het niet wat het moest doen en ik voelde dat het mis ging. Kon niet, zeiden ze bij de apotheek maar vergelijkend bleek toch een iets andere samenstelling. Gelukkig niks onherstelbaars gebeurd maar sinds die tijd controleer ik steeds de bestanddelen zelf!!

   Verwijderen
 6. Ik vind het allemaal heel heftig om te lezen. Over de bijwerkingen zal vast nog veel naar buiten komen. Lees hiervoor mijn blog over het metaboliseren van medicijnen. Heeft zelfs invloed op je psyche. http://vijftigenmeer.nl/cytochroom-p-450-genotypering-bijwerking/

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Ik kreeg de medicijnen net voor het weekend. Ik vroeg de arts nog, of er enige controle zou zijn als er wat vreemds gebeurde, ik had rare verhalen gehoord. Ik moest niet zeuren zei de arts, dat zijn maar verhalen.
  Ik begon dus net voor het weekend met Seroxat, ik was zo iemand die heel raar reageerde op die pillen, stond op een flat, schold verkeerslichten uit en boodschappenmandjes in de supermarkt, en zondags werd politie ingeschakeld vanwege extreem raar gedrag en werd ik gedwongen opgenomen. Ik weet er zelf niks van, een enorme waas. Later was ik zo blij dat ik niet iemand gedood heb, of anderen schade toebracht. Ik ben acuut gestopt, ook gevaarlijk bleek achteraf, en heb nooit meer medicijnen voor depressie durven slikken. Ik eet gezond, slaap gezond en beweeg veel, heb geen tv en mobiel, wel een daglichtlamp, ontstress, mindfull, tuinier,boswandel en yoga, maar wil nooit meer pillen.
  Ik ben niet tegen pillen, maar tegen klakkeloos voorschrijven door huisartsen en zonder begeleiding en gesprekken alle hulp maar van de pillen verwachten. Hulp bij depressie is net als een gebroken been. Op maat. Het ene gebroken been kan je tot de kuit ingipsen, het andere gebroken been moet eerst geopereerd, goed gezet worden en tot aan bovenaan gegipst. Maatwerk, per persoon verschillend. Een depressie is geen "dipje" maar een ernstige ziekte.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ach wat een intens verhaal zeg, heel heftig lijkt me om mee te maken.
   Groetjes Dreadlocks

   Verwijderen
 8. Heb hoge bloeddruk en heb al zeker 3 of 4 keer andere tabletten gekregen.
  Mijn allergie werd erger, maar de huisarts zei dat dit niet kon omdat er dezelfde stofjes in zitten. Maar ik betwijfel dit omdat het in de bijsluiter stond dat het mogelijk was.
  Het wordt er niet beter op in medicijn-land. Het ziekenfonds schrijft voor dat de goedkoopste medicijnen gegeven moeten worden. groetjes, Marlie

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Ik heb gelukkig nog niet te horen gekregen dat mijn medicijnen tegen migraine niet te leveren waren. Want ik zou me geen raad weten ! Wel steeds weer een ander merk of vorm of verpakking.
  Groet, Greetje54

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Ik ga binnenkort toch een beetje medicijnen hamsteren ivm Brexit.

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Gelukkig worden medicijnen nog heel lang in de gaten gehouden als ze eenmaal op de markt zijn zodat bijwerkingen die je in een relatief kleine onderzoeksgroep niet ziet maar wel in de veel grotere populatie toch worden opgemerkt. Dan kan de toelaatbaarheid aangepast worden of de toepassing. Hetzelfde voor de bijwerkingen op lange termijn, die worden met hulp van een model geextrapoleerd, maar het model kan op de lange termijn toch niet helemaal passen en dan kan er alleen aan de hand van de praktijk worden aangepast.

  Er wordt veel onderzoek vooraf gedaan om de veiligheid te beoordelen maar daar kun je niet alle risico's mee afdekken. Gelukkig zijn de risico's die na alle checks vooraf overblijven over het algemeen vrij klein, kleiner dan de risico's die je neemt als je deel neemt aan het verkeer. Gevolgen kunnen net zo groot zijn en het is heel naar als het nu net jou treft maar helemaal voorkomen gaat niet lukken.

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Ik slik de anti depressiva "paroxetine". Al vaker een ander merk gehad, maar geen hinder van ondervonden. Hiervoor al aantal malen andere anti depressiva gehad, maar die deden niets bij mij. Ik hoop dat er nog voldoende is voor mij, want de doodswens bleef er met andere middelen, naast therapie natuurlijk. Ik zal levenslang moeten blijven slikken en hoop dat dit middel voor mij voorhanden blijft en z'n werk goed blijft doen.

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Ik heb nog neurologisch schade van de fluflaxamine die ik jaren geleden geslikt heb. Het deed niks behalve rare bijwerkingen die niet serieus genomen werden.

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Ik heb in 2000 fluvoxamine geslikt. Ook mijn libido verdween en ik werd graatmager. Maar dat was al gaande voordat ik met het medicijn begon. Het was onderdeel van mijn depressie. Ik kreeg geen hap door mijn keel. Ik geloof wel dat de antidepressiva de scherpe kanten van mijn depressie haalde. Maar ik voelde me vreselijk leeg en vlak. Na een half jaar ben ik ermee gestopt maar het heeft nog jaren geduurd voordat ik helemaal genezen was. Ik heb veel baat gehad bij yoga. Een huisarts die goed meekijkt en meedenkt is wel belangrijk. En ik had gelukkig veel steun aan mijn partner.

  BeantwoordenVerwijderen
 15. Ik heb vanwege de PMDD een tijdje Zoloft geslikt. Bij een depressie moet je eerst een spiegel opbouwen voor het werkt, duurt soms wel 6 weken voor het echt gaat werken. Bij PMDD werkt het vrijwel direct en hoefde het dan maar 2 weken te slikken en daarna 2 weken niet. Ik werd er zo stabiel van dat ik in die tijd zelfs weer aan het werk ben gegaan. Helaas, net als met andere medicatie, neemt de werking na een tijdje af. Dus ben er toen weer mee gestopt, ook vanwege de nare verhalen

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Mijn internist wilde mij in 2012 antidepressiva laten gebruiken vanwege zenuwpijnen in de benen (neuropathie). Dat zou de pijn een stuk verminderen. Ik wilde geen antidepressiva en ik heb destijds naar alternatieve gezocht en slikte op het advies van die zelfde internist een tijd lang een vrij hoge dosis paracetamol. Dat hielp goed en na verloop van tijd had ik gelukkig geen medicatie meer nodig voor de zenuwpijnen.

   Verwijderen
 16. Ik slik al jaren seroxat (angststoornis). Tegenwoordig in een hele lage dosis.

  BeantwoordenVerwijderen