zondag 10 februari 2019

En nu genieten!

Dat schreven veel mensen op facebook op mijn aankondiging dat ik nu met pensioen ben. Ook op de groepsapp van mijn collega's reageerden een aantal mensen zo. Dat genieten, dat lijkt een opdracht.
Alsof het een verplichting is om je helemaal suf te genieten!
Dat genieten lijkt een nieuwe baan, met nieuwe taken en verantwoordelijkheden.
Keihard genieten is niet iets waar ik heel goed in ben. Ik heb zeker kwaliteiten, maar daar horen uitbundigheid en super genieten niet echt bij
Ze bedoelen het vast heel goed.
Ik ben niet een kampioen-genieter, er valt op dat gebied nog heel wat te verbeteren.
En waarom moet dat eigenlijk? Dat genieten? Mag ik niet gewoon lekker wat aanklooien zoals ik altijd deed op vrije dagen?
Mijn huis verandert wel, het is nu al veel opgeruimder dan het was. Ik moet er nu iedere dag tegenaan kijken, dat scheelt wel. Mijn huis is mijn kasteel, zoals de Engelsen zeggen.
Maar genieten?
Het lijkt wel alsof alle werkende vrienden en kennissen met smart zitten te wachten op het moment dat ze eindelijk met pensioen mogen. Dan begint het genieten!
Eerlijk gezegd genoot ik ook best van het werkende leven, op mijn manier dan hè?

Wel heel lekker voor een avondmens zoals ik: wat later naar bed en wat later opstaan.
Ook wel fijn: iedere dag de tijd nemen om te koken.
Verder is het niet slecht om de tijd te hebben om koffie te zetten en niet snel, snel een bakkie oploskoffie te maken. 

14 opmerkingen:

 1. misschien is het tijd hebben om aan te klooien wel jouw vorm van genieten.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. We moeten Genieten, dat klinkt zwaar. Maar je kunt ook genieten zonder hoofdletter. De tijd hebben voor een lekker kopje koffie en voor koken is ook genieten.
  Ik geniet graag van kleine en vaak gewone dingen en als ik je blog lees, dan doe jij dat ook.
  Het blij zijn met en genieten van kleine dagelijkse dingen geeft een tevreden gevoel. Wat wil een mens dan nog meer?

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ja, als het zo'n opdracht is, dan wordt genieten ineens een klus. Maar natuurlijk wensen ze het je vooral toe, dat je er van geniet. En dus is het geen Moeten, maar gewoon... hopelijk ga je een hele goede tijd tegemoet. Zo in te delen als je zelf wilt. En met hier en daar een baaldag :-D

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Ik ben nu zo’n jaar met pensioen en geniet ervan op mijn manier. Van het werken tot mijn 68ste heb ik ook genoten, ook op mijn manier. Genieten betekent niet voor iedereen hetzelfde, gelukkig maar!

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Je zult ongetwijfeld een heel ander ritme gaan krijgen nu je niet meer werkt, heb je een bepaalde hobby zuinigaan? - straks met de zomer maanden lekker fietsen en er op uit wanneer je maar zin hebt.. haha durf het niet te zeggen maar uhm geniet er van? (sorry kon het niet laten) ;-)

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Ik zie al meerdere antwoorden dat ieder mens anders geniet. Dat is maar goed ook. Ik denk dat je nu de vrijheid hebt om precies dat te doen waar je zin in hebt. Een kopje koffie drinken in het voorjaarszonnetje bijvoorbeeld of ineens de fiets kunnen pakken vanwege mooi weer en een tochtje maken terwijl je eigenlijk je bed wilde verschonen. De druk van veel moeten is weg. Onder genieten valt veel. Nu kan het iedere dag terwijl je eerder braaf aan het werk was. Zoek dus uit wat je graag doet en geniet daar vervolgens gewoon van en bedenk dat je tevreden voelen al genieten is. Gooi de last van je schouders. Dat is misschien wel wat iedereen bedoelt als ze het woord genieten tegen je gebruiken.
  Zet hem op��
  Groet Ien

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Je kan goed filosoferen, en daar leuke stukjes van schrijven. Fantastisch (ook voor ons, die mogen meelezen en dus meegenieten). Daar kan de gave tot "mega-genieten" niet tegenop. Als dat al bestaat. Zijn dat niet gewoon die (gepimote) selfies die mensen op mooie plekken in de wereld van zichzelf maken en acteren dat ze top of the world zijn ;)

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Edit: de spellingcontrole zat me weer dwars, gepimote moet zijn gepimpte

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Ieder heeft zijn eigen invulling van de term genieten .Als ik het laatste stukje van je blog lees id dit jouw manier van genieten .Wat verwachten mensen dan .dat je jubelend door je huis loopt de hele dag ? Lekker je eigen ding doen en aanklooien zo jij het wil

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Lijkt me heerlijk - als ik niet meer werk, niet te vroeg opstaan, en dan rustig ontbijten. Zoals ik nu geniet van mijn zondag: ontbijt met eitje en beschuit met zelfgemaakte pompoenjam, koffie, krant erbij, rondje bloglezen. Dadelijk tijd voor de lunch - en daarna ga ik wel eens kijken welke huishoudklussen er nog "moeten" vandaag... Opladen voor de werkdag morgen!

  BeantwoordenVerwijderen
 11. ‘s Morgens om 7.00 uur wakker worden van de regen die tegen je raam plenst, terwijl jij je lekker nog eens om kunt draaien in je bed en denken aan de mensen die naar het werk moeten.
  Het gevoel hebben dat iedere dag een vakantiedag is.
  Dagen doen over het maken van een heel aantal hoedjes voor de Barbiepoppen van je kleinkinderen (van de patronen die je op Pinterest gevonden hebt), die vervolgens hoedenwinkeltje spelen in hun poppenhuis (en het filmpje dat je ‘s avonds van je schoondochter krijgt).
  Zomaar op een zonnige dag ergens op een zonnig terras koffie gaan drinken met vriendinnen en lekker in de stad blijven plakken voor een lunch.
  Baas zijn over je eigen tijd.
  Wanneer je iets aan het doen bent, maar daar ineens geen zin meer in hebt, alles aan de kant schuiven en denken: morgen weer een nieuwe dag en met een kop koffie in de tuin gaan zittn.
  Een dagdeel per week vrijwilligerswerk doen in een winkel.
  Zomaar de auto of de fiets pakken en naar een natuurpark gaan voor een wandeling.
  Je niet meer ongelukkig hoeven voelen omdat je (jonge(re)) collega’s je het gevoel geven dat je niet meer mee kunt komen.
  Rond de 23 van de maand geld op je rekening gestort krijgen (waarvoor je natuurlijk 48 jaar aan sociale en pensioenpremies hebt betaald, maar toch).


  Iedereen ervaart het op zijn eigen manier, maar dit is voor mij Genieten. Mét een hoofdletter.

  Anne

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Ik herken me wel in jouw woorden hoor Zuinigaan. Ik ben van nature ook geen genieter met een grote G. Ik ben wat melancholisch aangelegd en soms zelf wat depressief. Doordat iedereen het altijd over het Grote Genieten heeft vulde ik me weleens schuldig of vreemd dat ik dat niet kon. Nu 'geniet' ik op mijn manier. Ik geniet van het niets meer hoeven. Ik heb AOW en maar een heel klein pensioen dus grote uitspattingen zitten er ook niet in, maar in geniet van af en toe een tochtje maken met mijn 20 jaar oude autootje (fietsen en wandelen gaan helaas niet door gezondheidsredenen) en dan een thermoskannetje met koffie mee om even stil te staan en te genieten van het mooie uitzicht. Geniet op jouw manier Zuinigaan

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Zeer herkenbaar hoe je dit aankaart. De opdrachten 'geniet ervan' en 'leef elke dag alsof het de laatste dag is!' ... ik kan er weinig mee. Het is ook zo onrealistisch...

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Ik heb altijd genoten, wat ik ook deed/doe en van wat ik niet deed of doe. Ja dan zou je plm 65 jaar niet genieten en dan opeens wel? Nou als je dan nog moet leren genieten, leer je het niet meer!Vandaag geniet ik ook, zelfs van stofzuigen, ha,ha, bèh.

  BeantwoordenVerwijderen


Reageren is leuk, graag zelfs, maar onzinnige en/of onnodig kwetsende reacties naar mij of anderen worden geweigerd. Over niet geplaatste reacties ga ik niet in discussie.