vrijdag 12 april 2019

De heerlijke geur die in benauwdmakende stank veranderde

Als kind hield ik van sterke bloemengeuren, heerlijk vond ik ze! Tegenwoordig is dat heel anders, ik kan er slecht tegen en van sommige geuren word ik benauwd.
Mijn moeder vond veel geuren vies en er waren ook geuren die haar ademhaling belemmerden. Ik snapte daar niets van! Zulke lekkere geurtjes! Ik vond dat ze zich aanstelde met haar gehoest!
Ook mijn 1e man had last van tulpen, grote narcissen en hyacinten. Hij kreeg er tranende ogen van en ook hij kreeg het benauwd. Ik had toen nog nergens last van en begreep niet dat mensen er hinder van konden ondervinden.
Vroeger vond ik de geur van de bloemen van de Sansevieria heerlijk! Nu deze plant weer eens bloeit, vind ik hem stinken naar goedkoop schoonmaakmiddel, een echt niet meer zo lekkere geur als vroeger. Ik denk dat mijn gevoeligheid voor bepaalde geurstoffen veranderd is en niet de plant zelf, die is vast en zeker nog hetzelfde.
Sansevieria in knop

Hetzelfde geldt voor witte lelies of hyacinten. Daar kan ik al weer járen heel slecht tegen!
De oplossing die ik heb gevonden, is hyacinten planten in een bak in de voortuin. Ik zit toch niet in de voortuin, dus ik bewonder de bollen alleen achter glas of als ik mijn fiets in de schuur zet. Dat is prima te doen, maar in de huiskamer kan echt niet!

Ik dacht zo'n 45 jaar geleden dat gevoeligheid voor geuren onveranderlijk was, daar heb je last van of dat heb je niet, maar mijn overgevoeligheid voor geuren is in de loop van mijn leven fors toegenomen, ken jij dat ook?

Overigens was mijn moeder in de laatste jaren van haar leven helemaal niet meer gevoelig voor geuren. Ze rook niets meer en proefde nauwelijks meer iets. Niet bevorderlijk voor haar eetlust.
Maar als ik haar in de rolstoel langs geurige struiken wandelde die haar ooit zo veel ongemak bezorgden, had ze van die geuren tot mijn verbazing helemaal geen hinder meer.

9 opmerkingen:

 1. Wat een grappig verschil in hoe jij en ik het benoemen. Jij noemt dat de overgevoeligheid voor allergische stoffen is toegenomen, terwijl ik juist zeg dat het verweer tegen stoffen waar ik allergisch voor ben afneemt(net zoals gehoor en zicht ook minder worden als je ouder wordt)

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Hier bloeien de sanseveria’s ook volop, gelukkig ben ik niet overgevoelig voor de geur, ook nooit geweest.
  Ik ben audio-sensitief en dat wordt wel erger naarmate ik ouder word.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. De geur van pas gebakken brood !

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Nee,daar heb ik gelukkig geen last van.Het lijkt wel of ik meer ga genieten van bloemen,geuren, smaken en muziek nu ik wat ouder ben.Ook van kunst. Waarschijnlijk ben ik me meer bewust van deze dingen en holde ik toen ik jonger was maar door,altijd haastig !

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Ik vind zelf wel dat mijn ruikvermogen verandert en inderdaad dingen anders ruiken bij het ouder worden.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Intrigerend dit! Ik heb het zelf nog niet gemerkt, maar ik vind het wel bijzonder dat je gevoel voor geur dus kan veranderen! Ik dacht wel dat als je ouder wordt het geurvermogen minder wordt, maar niet dat het ook echt anders wordt verder!

  BeantwoordenVerwijderen
 7. De geur van gemalen koffie !

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Daar heb ik helemaal geen problemen mee. Het zijn vooral de parfum-achtige geuren, zoals van bloemen, verzorgingsmiddelen, reinigingsmiddelen en parfums en daarnaast tabaksrook, houtrook, uitlaatgassen etc waar ik hinder van ondervind.

   Verwijderen
 8. Hyacinten en witte lelies. Inderdaad niet te doen

  BeantwoordenVerwijderen


Reageren is leuk, graag zelfs, maar onzinnige en/of onnodig kwetsende reacties naar mij of anderen worden verwijderd. Over verwijderde reacties ga ik niet in discussie.