woensdag 10 april 2019

Kleindochter al weer 2,5 jaar!

Even wat kleinkind spam!
Kleindochter is al weer 2,5 jaar. Mijn dochters zijn nu 29 en 32 jaar en ik kon mij niet meer herinneren hoeveel die twee destijds al konden toen ze 2,5 waren en ik sta regelmatig versteld van wat kleindochter al kan begrijpen en kan zeggen! Wonderbaarlijk hoe snel dat gaat!
Wat kan ze dan allemaal?
Ze kan zelf de trap op en af klimmen. Met aandacht, want ze weet dat je lelijk kunt vallen, gelukkig niet een persoonlijke ervaring, maar omdat wij het haar verteld hebben. Ze kan zich beethouden aan de trapleuning en dat doet ze dan ook.
Ze klimt met gemak overal op en ook weer af en bouwt een leuk apenkooi-parkoers. Ze kan al een beetje liedjes zingen, zoals "zo gaat de molen, zo gaan de wieken". Ze kan al heel goed praten en ze houdt het Fries en het Nederlands redelijk goed uit elkaar. Ze is heel precies in haar taalgebruik. Laatst maakte ze bijna een smak van de glijbaan en dan zegt haar vader dat hij haar nog net kon vastpakken aan een been. Nee, zegt het kleine opdondertje, het was niet een been, het was mijn linkerbeen. Dat doet mij denken aan haar moeder, die mijn vader toen ze twee en een half was ook verbeterde. Hij zei: "hoor, daar rijdt een ziekenauto!" Dochter zei parmantig: "Nee pake, dat is een ambulance! Heerlijk zoiets!
Kleindochter kan al ongelooflijk veel woorden zeggen en dat betekent dat ze nóg veel meer woorden begrijpt maar nog niet actief gebruikt. Zinnen met tien woorden zijn een peulenschil voor haar.

Mijn kleinzoon is 6 weken jonger en is in zijn taalontwikkeling wat trager dan kleindochter, maar ook bij hem veel vooruitgang in woordkennis en woordbegrip. Hij ontwikkelt zich qua woordenschat net als zijn moeder, die was ook niet snel met praten, maar in vergelijking met haar zus wel sneller met andere dingen.
Ik vind het allemaal geweldig om mee te maken.

2 opmerkingen:

  1. Je klinkt als een hele trotse oma! Heerlijk van genieten zuinigaan! Het gaat al zo snel met die kleintjes...Mijn vriend zijn dochter heeft ook een zoontje en die wordt in de zomer ook 3, wat een heerlijk kereltje is het! Die begint ook steeds meer te kletsen. Leuk om die ontwikkeling te zien.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Geweldig leuk, kleinkinderen! Ik zie mijn kleinkinderen niet zo vaak maar verbaas me ook steeds over hun snelle ontwikkeling!

    BeantwoordenVerwijderen


Reageren is leuk, graag zelfs, maar onzinnige en/of onnodig kwetsende reacties naar mij of anderen worden verwijderd. Over verwijderde reacties ga ik niet in discussie.