maandag 8 april 2019

Vers & vrij - over gratis voeding (vooralsnog alleen in Den Haag)

Kort geleden kwam ik de website vers & vrij tegen
Het doel is: Het verminderen van de armoede en tegelijkertijd het tegengaan van voedselverspilling.
Een prima doelstelling en een prachtig initiatief!

Want wat houdt dan in? Op veel plekken, volgens mij op dit moment alleen nog in Den Haag, staan Vers & Vrij koelkasten en in die koelkasten staan bakjes met voeding uit horecagelegenheden die anders weggegooid zou worden. Iedereen die dat wil kan iets uit de koelkastjes halen.
Waar moet je dan aan denken? Ik zie op de site foto's met (stok)brood, hartige taart en andere voeding.
Je kunt een donatie doen om te zorgen dat koelkasten aangeschaft en geplaatst kunnen worden en om koelbakjes te kopen. Daarnaast kun je je als horecagelegenheid aansluiten en meedoen, zodat je arme mensen aan een maaltijd helpt en voedselverspilling tegengaat. Ook zijn vrijwilligers nodig om de koelkastjes in wijkcentra en kerken te beheren en te zorgen dat alle bakjes op de juiste manier gestickerd en geseald worden.
Het zou leuk zijn als dit ook in andere plaatsen van de grond komt en mensen met een minimuminkomen kunnen profiteren van deze service.

13 opmerkingen:

  1. Het bestaat al een tijdje bij Thuis- Wageningen.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. wat een goed idee,ook om verspilling tegen te gaan

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Ken je de app tegen voedselverspilling: toogoodtogo? Daar kun je voor een gereduceerd tarief restanten van bakker, slager en supermarkt kopen.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ja, die ken ik, hier in het Noorden is weinig te koop. Ik kijk regelmatig op deze app en ik moet altijd kilometers reizen naar de dichtstbijzijnde bakker of supermarkt.

      Verwijderen
  4. Al deze initiatieven dragen bij aan het reduceren van de voedselverspilling! Fijn dat er steeds meer mensen en bedrijven hierbij stilstaan en een bijdrage willen leveren!

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Ik mag hopen dat alleen mensen die anders niets hebben er
    Gebruik van kunnen maken en niet de graaicultuur die al genoeg hebben
    Maar daar wel iedere keer wat uitpakken om zo meer geld te sparen

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Iedereen mag er gebruik van maken. Het wordt aan de mensen zelf overgelaten om te bepalen of ze het voedsel nodig hebben. Er is dus geen controle. Ik hoop dat dit werkt en dat diegenen die eten ophalen er daadwerkelijk geen geld voor hebben.

      Verwijderen
  6. Deze reactie is verwijderd door de auteur.

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Wat zou het fijn zijn als ook restaurants en cateraars hieraan meedoen of iets anders bedenken om voedselverspilling tegen te gaan. Mijn dochter heeft een bijbaan bij de slager. Die slager catert ook bedrijfsfeesten, familiefeesten e.d. Mijn dochter is gechoqueerd door de hoeveelheid voedsel die na het feest terug komt en moet worden weggegooid. Vele salades, sateetjes, etcetera.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Het kan nog erger halverwege t feest de kliko er al bij zodat ze t nog een keer mooi kunnen neerzetten😭😭😭

      Verwijderen
  8. Ik koop regelmatig producten van de supermarkt die zijn afgeprijsd. Een andere vorm van verspilling tegen gaan.

    BeantwoordenVerwijderen

Reageren is leuk, graag zelfs, maar onzinnige, onaardige of kwetsende reacties naar mij of anderen en ook reacties met nep-informatie worden niet geplaatst.

Over verwijderde reacties ga ik niet in discussie.