donderdag 11 april 2019

Zonnewarmte!

Ik heb geen zonnepanelen, nog niet tenminste, maar ik heb toch wel profijt van de zon. De zon schijnt de laatste dagen zo fel en zo sterk op mijn ramen, dat het in mijn woonkamer soms wel ruim 23 graden wordt. Gisteren had ik om 2 uur 's middags de verwarming uit gedaan en scheen alleen de zon op mijn HR++ ramen. Om twee uur was het 19 graden en om zeven uur 's avonds was het 23,1 graden! Mijn ramen zijn 1.80 m hoog en de gevel (op het westen) is 6 meter breed. Dat is ook flink wat glas om de kamer mee warm te maken.
Binnenkort krijgen de bomen in de tuin van mijn beide buren blad en dan komt er minder zon op mijn ramen. Dan heb ik minder profijt van zonnewarmte, maar ook wel koelte als het heel heet is. 

Dan vraag je misschien: ga je nog zonnepanelen nemen?
Via een rekentool van mijn energieleverancier Greenchoice, duurt het bij mijn huidige stroomverbruik 15 jaar voordat ik de investering terugverdiend heb. In dat verbruik is al doorberekend wat ik in de afgelopen pensioenmaanden verbruikt heb.
Vijftien jaar vind ik eigenlijk te lang. Dat het zo lang duurt, heeft te maken met een nogal ongunstige oost-west ligging van mijn dak. De westkant is een tikkeltje gunstiger dan de oostkant, omdat het dak niet helemaal pal op het westen ligt, maar ook een tikkeltje noord-zuidwaarts gericht is, maar dat is maar een heel klein beetje.


9 opmerkingen:

 1. Wij hebben ook een ongunstig dak, en nu vier paneeltjes op de schuur liggen. Misschien nog een optie voor je?

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Misschien meedoen met winddelen? OOk een schone energiebron

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ik las laatst dat er projecten zijn waarbij jouw panelen op een gunstig gelegen dak komen te liggen. De ins- en outs weet ik er niet van, maar volgens mij ging dit via de gemeente. Niet iedere gemeente zal zoiets aanbieden, maar toch.
  Het zon-effect herken ik. Huis op het Zuiden, en dusdanig vrij, dat ik zelfs een stuk van de zon uit het Westen op het raam krijg. De thermostaat loopt zonder hulp van de ketel op.
  De bomen maakt (in mijn geval) weinig uit. Met het stijgen van de stand van de zon, heeft diezelfde zon meer moeite mijn raam te vinden (door het balkon van de bovenburen). Maar dan warmt mijn balkon dusdanig goed op, dat ik op die manier de warmte binnen krijg.
  We live and learn.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Dat is enkel stroomverbruik, als je nu ook electrisch gaat verwarmen en in combi met zonneboiler is het sneller terug verdiend.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Wij hebben een hele tijd getwijfeld of we al dan niet zonnepanelen zouden leggen of niet. Vroeger waren de zonnepanelen in aanschaf duurder of nu maar sinds een aantal jaren moet in belgie een prosumententarief betaald worden op het vermogen van de omvormer. Er is ook sprake van dat de terugdraaiende tellers zullen vervangen worden door digitale tellers waardoor een groot deel van het voordeel van eigen productie van zonne energie wegvalt. Sinds een aantal jaren worden er ook geen groencertificaten meer uitbetaald waardoor de terugverdientijd van de investering van zonnepanelen een pak langer wordt.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Hier duurde het ook 16/17 jaar, om die reden niet gedaan. Daarnaast ben ik nog niet overtuigd van het duurzaamheidsaspect qua productie en straks weer als ze 'op' zijn hoe het weer gerecycled zou moeten worden... Om die reden sta ik achter 'de groenste stroom is de stroom die je niet gebruikt'...

  BeantwoordenVerwijderen
 7. En een zonneboiler? Water voor douche en straks kinderbadjes, en je kan het warme water ook naar de vaatwasser leiden. Terugverdientijd is aanmerkelijk korter bovendien.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Ik heb geen idee of ik mijn zonnepanelen ooit terugverdien. Ik heb ze omdat ik mijn bijdrage wil doen aan het een beter milieu. Zoals anderen bewust geen vlees eten of auto hebben vanwege hun bijdrage aan milieu.
  Ik hoor de reden "terugverdienen" nooit bij nietvleeseters of mensen die fietsen en OV gebruiken. Bij zonnepanelen is het altijd wel een reden om ze niet te nemen. Ik vind dat verschil raar.
  Wat je ook nog kan doen is je huis beter isoleren, zo verbruik je minder energie en je vermeerdert de waarde van je huis.

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Je kunt de opbrengst van de zonnepanelen ook als rente zien.Wij hebben sinds januari panelen op het dak. Opbrengst tot nu toe ruim €100,-, investering rond de €3500. Dat geld had op de spaarrekening niet zoveel opgeleverd. Het is ook goed voor het milieu. Dat terugverdienen vind ik ook een vreemd fenomeen. In een auto gaat meer geld zitten en die verdien ik nooit terug, daar hoor je niemand over.

  BeantwoordenVerwijderen


Reageren is leuk, graag zelfs, maar onzinnige en/of onnodig kwetsende reacties naar mij of anderen worden verwijderd. Over verwijderde reacties ga ik niet in discussie.