woensdag 5 juni 2019

Waar blijft de definitieve aanslag van de belastingdienst?

Vorig jaar diende ik op 29 maart mijn aangifte in over 2017 en ik had op 19 mei de definitieve aanslag binnen. Ik moest nog flink wat bijbetalen, maar ik wist waar ik aan toe was.

Dit jaar deed ik mijn aangifte over het jaar 2018 wat vroeger, namelijk al op 20 maart. Je zou denken dat ik dan op 10 mei mijn definitieve aanslag zou krijgen, maar ik heb nog steeds niets ontvangen. Het is al bijna 10 juni!

In de laatste 3 weken van vorig jaar ontving ik AOW, pensioen en salaris. Zou het daarom veel moeilijker zijn om te berekenen wat ik de belastingdienst verschuldigd ben aan belasting en sociale premies?

Voor het eerst sinds jaren hoef ik volgens het digitale aanslagformulier niets na te betalen, maar krijg ik zelfs wat geld terug! Zou dat het probleem zijn?

Zijn er meer mensen die rond 20 maart aangifte deden en nog geen bericht hebben ontvangen?

23 opmerkingen:

 1. Hmm, dat is vreemd. Ik heb op 5 april aangifte gedaan en ik had een week geleden al bericht. Ik moet helaas ook betalen.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Nee. ik krijg geld terug en heb hem allang terwijl ik hem na 1 april heb ingevuld. Ik vermoed dat hij handmatig wordt bekeken.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Begin maart via FNV belastingaangifte gedaan. Kreeg iets terug wat 6 mei al op mijn rekening stond. Lidy

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Een vriendin van mij heeft vorige week al reactie ontvangen van de belastingdienst.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Ik heb 2 maart aangifte gedaan en heb begin april mijn voorlopige aanslag en het bedrag binnengekregen. De definitieve duurt altijd wel een jaar of zo.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dat is tegenwoordig toch niet meer zo?D
   aanslag is gelijk definitief.

   Verwijderen
  2. Er staat met dikke letters voorlopige aanslag boven bij mij. Ik wijk te veel af denk ik, dat moeten ze even nakijken.

   Verwijderen
 6. Leuke blog. De belastingdienst vergeet je echt niet. Ik kreeg een extra naheffing over 2017 van €250. Gisteren kreeg ik de blauwe enveloppe waar ik eerder over was gebeld en daarna mijn overheid.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Ik heb hem op de eerste dag dat het kon digitaal ingevuld, kreeg een def aanslag met datum 4 mei en in de week erna is het geld binnengekomen.
  Groet, Gerda

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Wij hebben het geld al uitgegeven 😉😉

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Van mij mag hij nog even wegblijven. Moet ruim € 5000 euro bijbetalen als gevolg van inkomsten uit verschillende bronnen, AOW, pensioen en nog een 3e bron. En dan ben je de pineut. Van elk inkomen op zich wordt weinig ingehouden maar bij elkaar opgeteld is het dokken geblazen.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Uiteindelijk betaal je met een inkomen van 30.000 euro evenveel belasting als met drie losse inkomens van elk 10.000 euro. Nu je dit weet, kun je er volgend jaar misschien geld voor opzij zetten of een voorlopige aanslag aanvragen en dan maandelijks betalen.

   Verwijderen
  2. Natuurlijk weten we dat dit eraan zit te komen en is er geld voor gereserveerd en natuurlijk is je inkomen er ook naar bij zo'n aanslag maar geld terug krijgen blijft toch leuker. Maar als je net in een hogere belasting schaal valt als alles bij elkaar opgeteld is is de aanslag toch flink hoger. Ik klaag niet (we hebben ook niets te klagen) maar leuk is anders. ;))

   Verwijderen
  3. Bekijk het eens anders:

   Ik heb een vaste baan waarbij ze maandelijks geld voor me overmaken naar de belastingdienst (loonheffing). Door allerlei andere dingen krijg ik meestal jaarlijks 2000 euro ongeveer terug. Dat betekent dat ik gedurende een jaar de overheid een lening geef van zo'n 200 euro per maand, maar ik krijg er geen rente op. Balen!

   In plaats daarvan krijg jij maandelijks 400 euro "lening" van de overheid, en dat geld hoef je pas na ruim een jaar terug te betalen, zonder er rente over te hoeven betalen. Dus je boft eigenlijk, dat je pas achteraf hoeft te betalen.

   Verwijderen
 10. Half april ingeleverd en vorige week definitieve aanslag ontvangen. Mijn moeders aangifte ook gedaan en die ontving nog niets. Vreemd genoeg krijgt zij de definitieve aanslag altijd veel later terwijl ik haar aangifte altijd indien in het zelfde weekend als die van ons.

  BeantwoordenVerwijderen
 11. 16 maart verstuurd. Ik krijg terug. Zou leuk zijn als ze een beetje opschieten!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Heb vandaag bericht gekregen via mijnoverheid dat het geld eraan komt. Het is volgens mij wel een voorlopige aanslag als ik het mij goed gezien heb.

   Verwijderen
 12. Ik had die van mij twee weken geleden binnen en het geld was ook gauw gestort.

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Mijn man is op 5 december vorig jaar met pensioen gegaan. Onze beide aangiftes zijn voor 1 mei ingestuurd. Zijn aangifte was eind april al definitief en mijn aangifte een week later. Inmiddels hebben we ook al het geld uitgekeerd gekregen.

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Zuinigaan, je "wijkt af" dit jaar. Daar houden ze niet van...

  Overigens zijn ze bij ons zo'n 12 jaar bezig geweest te zoeken wat er niet klopt bij ons, maar hebben ze nooit kunnen vinden - logisch, want het is er ook niet. Het was wel heel vervelend, het duurde altijd minstens 1,5 tot 2 jaar vóór we eindelijk een definieve aanslag kregen.

  Toen we een huis kochten dacht ik, help nu gaan ze helemaal zoeken, we wijken weer helemaal af. Toch viel het mee, "slechts" 1 jaar geduurd. Sindsdien is het eindelijk vlot, met dit jaar wel een hoogtepunt. Ik was voor mijn doen laat, nl pas in april aangifte gedaan en niet in maart. Toch hebben wij nu de def.aanslagen, vorige week en de week daarvoor, al ontvangen!

  Blijkbaar wonen we nu op een postcode waar geen alarmbelletje bij staat ofzo??

  Heb 10 jaar geleden zelfs nog een keer alle bewijzen voor de giftenaftrek in moeten sturen. Kwam uiteraard ook niets uit want alles klopte gewoon, ha ha.

  BeantwoordenVerwijderen
 15. Ik heb op 5 maart aangifte gedaan. Op 18 mei hebben we de definitieve aanslag gekregen.
  Vorig jaar zat er een halve maand minder tijd tussen. We waren toen een maand later met aangifte en ontvingen eerder bericht (en geld).
  Nu is er juist minder veranderd voor ons.

  BeantwoordenVerwijderen
 16. Hoi! Het kan inderdaad zijn omdat er dingen zijn veranderd in je inkomen dat het dan langer duurt of wanneer ze een bepaalde groep dit jaar extra controleren. Wanneer je inlogt bij mijnbelastingdienst.nl staat er wel vermeld hoe lang het duurt. Een definitieve aanslag kan soms wel 3 jaar duren, de voorlopige aanslag zou je voor 1 juli wel moeten ontvangen. Je kan altijd even bellen wanneer je twijfelt. Wanneer je bericht krijgt staat het binnen een week op je rekening. Succes!

  BeantwoordenVerwijderen
 17. Als je voor het eerst AOW krijgt, duurt je aanslag langer! Bij mijn ouders heeft die aanslag 2 jaar op zich laten wachten..... Ze kijken 'm dan extra na.

  BeantwoordenVerwijderen


Reageren is leuk, graag zelfs, maar onzinnige en/of onnodig kwetsende reacties naar mij of anderen worden geweigerd. Over niet geplaatste reacties ga ik niet in discussie.