Welkom bij Zuinigaan

Dit weblog gaat over bezuinigen, consuminderen en nog meer, want een mens is tenslotte meer dan alleen een consuminderaar, of zo je wilt een vrek. In 2007 kocht ik mijn huis, in december 2018 werd ik 66 jaar en kreeg ik mijn eerste pensioen en AOW. Ik had een pensioengat van 20 jaar. Ik verkeek mij in 2007 op de kosten van een koophuis en constateerde dat ik financieel vanaf mijn 66e jaar nogal krap zou komen zitten, vooral vanwege dit pensioengat. Ik heb hard gewerkt aan het aflossen van mijn hypotheek. De hypotheek is inmiddels volledig afgelost. Mijn berichten gaan nu over leven met een pensioen.

dinsdag 4 juni 2019

Een overweldigende belangstelling voor Tiny Houses

In een tiny house kun je voordelig wonen en tegelijkertijd heel duurzaam leven. Je gebruikt weinig grondstoffen, je hebt voor de kleine ruimte weinig energie nodig en je bent veel buiten. Voor veel mensen is het een aantrekkelijke manier van wonen. Ook in de stad Groningen.
Binnenkort is er in de wijk Westpark gedurende 10 jaar ruimte voor 30 tiny houses en er is ook nog wat plek in Meerstad.
De belangstelling was enorm!
Zeshonderd mensen zijn geïnteresseerd! Die kunnen natuurlijk niet allemaal gaan wonen in Westpark. In Westpark moeten de huisjes na 10 jaar weer verdwijnen in Meerstad kunnen ze blijven staan..
Klik op deze link, daar vind je een reportage van RTV Noord over tiny houses op een andere plek in de gemeente Groningen, in de plaats Ten Boer.

Ik zou niet in zo'n klein huisje (in het Gronings Lutje Hoeske) willen wonen. Het is me echt veel te klein!

Zou jij wat voelen voor een Tiny House?

20 opmerkingen:

 1. Nee,zeker niet met twee mensen. Wij hebben vergeleken met de meeste eengezinswoningen een klein huisje. Maar niet nog minder ruimte

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Het idee spreekt me wel aan, maar als ik er verder over nadenk weet ik het ook niet. Ik zou in ieder geval niet in zo'n tiny house willen wonen waar ik de hele dag meubels/tafels/bedden aan het inklappen ben. Dus geen vernuftige systemen om alsnog een boel zooi te kunnen hebben. Dan ook echt weinig spullen.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Maar met veel kinderen is het nog geen optie maar over 10 jaar.

   Verwijderen
 3. Ja, ik zou het graag willen uitproberen. Wat zou ik perse willen hebben in zo’n klein huis behalve de uitrusting (keukenspullen, douche, lekkere stoel, bureau ook om aan te eten met stoel en natuurlijk goed bed en electr.kacheltje).
  Kleding (paar broeken en shirts plus dik vest, sokken en ondergoed), 2 jassen en 3 paar schoenen, rubber laarzen en fiets met fietstassen en een rugzak. Tablet met Facetime, Skype en bibliotheek-app.
  Hoe ouder ik word hoe meer ik ondervind dat ik steeds minder bezittingen wil hebben.
  Het bungalowtje, onlangs door ons gekocht, is qua grootte 1/5 van het huis waar we nu wonen! Volgend voorjaar trekken we erin!

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Jaaa dat zou ik echt heel graag willen, maar Maarten vind het te klein. En met zijn 3-en zouden we er ook wel helemaal achter moeten staan. Dus we houden het hoe het is.

  Ik vind het jammer dat ik er pas te laat achter kwam, als ik het eerder tegen was gekomen had ik waarschijnlijk geen groot huis gekocht.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Vaak zijn kosten toch erg hoog en dan komt het in de buurt van waar je nu woont in Duitsland.

   Verwijderen
 5. Ja, heel graag, maar niet off-grid, wel met aansluiting op riool, electra en drinkwater. En ook permanent, ik wil niet na 10 jaar weer wegmoeten. Ook zou ik het leeftijdsbestendig willen bouwen want ik zie mezelf met 75 niet meer op een loft klimmen.
  Mijn dochter is ook enthousiast, alleen hier zijn geen permanente plekken beschikbaar. We vinden ons huidige appartement te groot, we hebben nu al een kamer waar alleen de kattenbak staat. Je hebt tiny en tiny natuurlijk. Sommige huisjes zijn maar 20m2, maar je hebt ze ook van 30m2 en 10m2 is best heel veel ruimte.
  Wt Janne ook zegt kom ik ook achter, ik heb steeds minder spullen nodig. Wat kapot is vervang ik nauwelijks meer en ik blijk dan ook gewoon zonder te kunnen. Mijn kledingkast is meer dan gehalveerd en toch kom ik niets te kort. Ik heb een aantal jaar geleden mijn keuken vervangen en toen goed opgeruimd. Nu zijn er nog steeds kastjes leeg. En dan krijg je uit je omgeving steeds te horen: "waarom koop je dat niet je hebt toch ruimte genoeg." Ruimte wel, maar niet de behoefte om het te kopen.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Mijn partner en ik moeten vaak lachen om de meeste 'tiny house adepten' die we tegen komen. Zowel in het dagelijks leven als op tv/internet. Het draait zó vaak uit op een soort sta-caravan of semi-permanente tent waar zoveel mogelijk luxe in een zo klein mogelijke ruimte gepropt wordt. En dat is prima maar tot niet zo lang geleden werd er erg neergekeken op die manier van wonen, nu hebben we er een hippe term voor en willen opeens héél veel mensen.
  En natuurlijk zijn er ook mensen voor wie 'tiny' veel meer betekent dan alleen het inleveren van fysieke ruimte, en de kleine schaal nodigt uit tot zelf creatief zijn met je leefruimte wat tot leuke resultaten kan leiden.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Vorige week zaten we onderweg naar vakantieadres in een leuk huisje als overnachtingsadres. Was heel leuk en wel vergelijkbaar met tiny-house denk ik. Maar als alles zo klein is als daar dan was dat eenmalig.
  De badkamer was zo klein dat je niet recht op de wc kon zitten, zaten je knieen tegen het toilettafeltje/wasbakje en in het douchedeel kon je je je handdoek niet om je heenslaan dan zat je tegen de wanden.
  Prachtig gelegen in grote tuin bij prachtig huis.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. IK ZIE HET WEL ZITTEN VOOR MEZELF, oh sorry caplocks stonden aan, alleen de slaapkamer op deze foto vind ik veel te benauwd en zeker in de zomer niet haalbaar voor mij.

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Ik hou van ruimte om me heen. Dus nee, een tiny house gaat het voor mij niet worden.

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Ik ben dol op kleine vakantiehuisjes. Maar woon de rest van het jaar toch graag iets ruimer.Dus nee het lijkt me niet prettig op de lange duur.Vooral in de winter lijkt het me niet prettig. Je zit enorm op elkaars lip, de was moet toch ook ergens drogen en er kan nooit iemand blijven slapen om maar eens iets te noemen.

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Nee, ik krijg het benauwd als ik zie hoe je moet slapen. Dus ik hou het bij mijn kleine eensgezinswoning. Ik heb de badkamer in de aanbouw beneden, een ruime woonkamer dus ik kan er oud worden. Dus geen gekruip voor mij om naar bed te kunnen.

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Ik zou er graag in willen wonen :) Een grote tuin erbij is wel een must.

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Nee, niet voor mij, ik leef alleen. Hoef geen groot huis maar een tiny house wordt het niet. Wil graag visite ontvangen en verder gewoon overal een normale plek voor hebben. Vooral in de winter wil ik niet op een paar vierkante meters ronddraaien

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Woon al 10 jaar op een luxe motorhome van 10 meter lang,heb alles aan boord de woonlast is 90,- per maand ik ga zomers 3 maand op vakantie, ik werk 20 uur per week,zou echt niet terug willen naar een woonhuis.de oppervlakte is 24 vierkante meter voor mijn meer dan genoeg.heb een heerlijk vrij onbezorgd leven groet Hans.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Afschrijving,WB,ververbenzinez ekering,benzine ,stageld etc is vast veel meet dan 90 euro per maand.

   Verwijderen
 15. Vreselijk lijkt het me. Al die vakjes en ruimtes, ik zou constant alles kwijt zijn.

  BeantwoordenVerwijderen
 16. Mooie oplossing voor starters in deze moeilijke woningmarkt.

  BeantwoordenVerwijderen
 17. Ja, het lijkt ons wel wat! Ik heb het boek Tiny Houses gelezen en daar staat een erg mooie in in Sellingen. Die is wat breder, heeft een "gewone" douche en je hoeft niet zo hoog de lucht in voor je bed. Ik zou hem levensloopbestendig willen hebben zodat we er echt samen oud kunnen worden. Wel dat we met ons 2tjes wonen, met onze kinderen erbij...wil ik ze niet aan doen ;-)

  BeantwoordenVerwijderen