maandag 16 september 2019

De verwarming testen

Zo'n 35 jaar geleden was het om deze tijd van het jaar een heel goed idee om de verwarming te testen. Die verwarming was een hele tijd niet aan geweest en soms kwam je er op een ongelegen moment achter dat hij het helemaal niet meer deed. Op een koude zaterdag- of zondagavond bijvoorbeeld.
Ik heb het vroeger nogal eens meegemaakt dat de pomp van de verwarming vastgelopen was. We hadden toen een afzonderlijke geiser, dus voor warm water hadden we de CV niet nodig, het was geen combi-apparaat. De eerste keer dat ik een geiser + CV had, in de zomer van 1982, had ik de stekker uit het apparaat gehaald, want waarom zou je hem laten draaien als je de verwarming niet nodig had? De verwarmingsmonteur legde mij later uit dat dit een heel slecht idee was, omdat de pomp bij zo'n lange stilstand vast kon lopen. Dus die stekker haalde ik er niet meer uit, maar desondanks ging het nog wel eens mis. Toen ik eenmaal kinderen had, heb ik steeds de verwarming voordat het stookseizoen begon getest. Je wilt niet riskeren dat je kleine kinderen in de kou komen te zitten!

Hoe zit dat nu? Sinds ik vanaf 1993 een combiketel heb, hoef ik volgens mij helemaal niet meer te testen en komt het vanzelf goed. Ik heb gelukkig nooit meer een dergelijke storing meegemaakt.

Heb jij wel eens een vastgelopen verwarmingspomp gehad?

3 opmerkingen:

 1. Jazeker! Ik had tussen 1973 en 1979 een nieuwe cv-ketel (tenminste in mei 1973 was hij nieuw) en dat ding was om de haverklap stuk. Weer eens in de kou met het hele gezin! In de zomer van 1979 ben ik verhuisd naar een ander huis, daar had ik gelukkig geen problemen met de ketel!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Vorig jaar is mijn nieuwe cv zes keer ontploft...het gevolg zie ik nog steeds, er zit een scheur in de muur van de kracht van de ontploffing. Ik had tot half oktober geen warm water en verwarming.Na die zesde keer ben ik woest geworden, ze wisten nog steeds niet wat het was,maar dit kon zo niet doorgaan. Ik heb een nieuwe cv gekregen.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Wat gevaarlijk, een ontploffing in je ketel! Was je niet bang voor koolmonoxide? Als een ketel een ernstig mankement heeft, is er kans op koolmonoxidevergiftiging!

   Verwijderen