dinsdag 17 september 2019

Mijn inkomen uit pensioen gaat omlaag!

Door de lage rentestanden zullen de pensioenen van de ouderen volgend jaar gekort gaan worden.
De fondsen staan er slecht voor en 8 miljoen pensioenen gaan er op achteruit! Het zat er al een tijdje aan te komen en nu lijkt het realiteit te worden.
In het pensioenvoorstel van het ABP staat dat ik vanaf december 2018 - december 2027 maandelijks een vast bedrag zal krijgen. Er staat niet in dat de mogelijkheid bestaat dat dit bedrag achteruit zal gaan, maar ik heb voldoende in kranten en op nieuwssites gelezen om al lang wel te weten dat ik moet inleveren.

Hoeveel ga ik er op achteruit? Ik heb werkelijk geen idee, maar ik moet inleveren, dat staat vast!

De NOS: Hoeveel de pensioenuitkering gekort gaan worden, hangt af van de dekkingsgraad eind december. Als die dan 90 procent is, zal er 5 procent worden gekort.  

Nu valt het voor mij nog wel mee, 5% van een bescheiden pensioen is niet zo heel veel. Ik heb daarnaast nog AOW voor een alleenstaande en daarop wordt niet gekort.
 
Toch ben ik wel teleurgesteld dat mijn pensioen achteruitgaat. In feite zou je verwachten dat er inflatiecorrectie plaats zou vinden. Alles wordt ongetwijfeld weer duurder: de zorgverzekeringspremie, andere verzekeringen, wegenbelasting, gemeentelijke belasting en heffingen, de energie, de telefoon, abonnement op de krant, zwemabonnement, noem maar op!
Ik ga er niet alleen in inkomen op achteruit, maar ook mijn koopkracht gaat achteruit, door de inflatie nog meer dan dat ik er in euro's op achteruit zal gaan.

Er zullen ongetwijfeld mensen zijn die vinden dat ik niet moet zeuren over gratis geld, zoals zij dat noemen. Hen wil ik er op wijzen dat pensioen in feite uitgesteld loon is. Al die jaren dat ik werkte heb ik pensioenpremie betaald, het was absoluut niet gratis! Dat geldt overigens ook voor mijn AOW - ik heb 50 jaar lang, voor zover ik inkomen had (en dat was vrijwel steeds het geval), sociale premies afgedragen en meebetaald aan de AOW.

15 opmerkingen:

  1. Hoi Aaf, hopelijk ben je flexibel genoeg om het korten op te vangen. Ik vrees dat dat niet voor alle ouderen op gaat en kan me zo voorstellen dat het heel naar is om op latere leeftijd je inkomen te zien dalen. Je kunt zelf minder doen om je inkomen op te krikken, zeker als je bv al 80 bent...groet, g

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Volgens mij heb ik nog nooit iemand horen zeggen dat pensioen gratis geld is. En zoals hier ook al eerder gezegd: Deze generatie mag blij zijn dat ze nog pensioen krijgen en maar een heel klein beetje gekort worden. Tegen de tijd dat de dertig- en veertigplussers met pensioen mogen is de pot zeer waarschijnlijk leeg getrokken.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Tja, helaas. Ook werkenden zien al jaren hun pensioenopbouw jaarlijks minder groeien dan vroeger.

    Maar gelukkig kun jij het in ieder geval hebben, Aaf! (En ik zorg ook voor een potje naast mijn pensioen).

    BeantwoordenVerwijderen
  4. De pensioenen staan er helemaal niet slecht voor.
    De pensioenpotten zijn goed gevuld en de pensioenfondsen halen gewoon een goed rendement in allerlei beleggingen wereldwijd.
    Er dient alleen te worden gerekend met een kunstmatig lage rekenrente, daardoor lijkt het alsof er te weinig in de pot zit om aan toekomstige verplichtingen te voldoen en hierdoor moet er worden gekort. Voor dit fantastische rentebeleid (zelfde als waardoor de spaarrente naar 0 is gegaan en misschien wel negatief wordt) mogen we de ECB bedanken, die ten koste van de noordelijke landen een beleid voert om de zuidelijke landen maar overeind te houden. Na Draghi gaat er natuurlijk niks veranderen met Lagarde. Meer kortingen zullen volgen.

    BeantwoordenVerwijderen
  5. We zullen vanmiddag wel een mooi finacieel verhaal horen,waarin een aantal negatieve factoren,denk aan de olieprijzen nog niet verrekend zijn. Waar blijft die koopkrachtstijging dan?

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Ik kan me je teleurstelling zeker voorstellen Aaf. Heb je enig idee hoeveel het praktisch in euro's gaat schelen per maand?

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Het is nog niet duidelijk met hoeveel procent er gekort wordt. Als de dekkingsgraad in december 90% is, dan wordt de korting 5%. Maar wat als de dekking lager is, bijvoorbeeld 85%, wordt de korting dan 10% of zo?

      Verwijderen
  7. Als kleine zelfstandigen hebben we nooit meebetaald aan een verplicht pensioenfonds. We hebben de eerste jaren alle inkomsten moeten gebruiken om een zaakje op te bouwen en onze kinderen schuldenvrij door 2 universitaire studies p.p. te helpen..
    De lijfrentepolissen die we hebben aangeschaft hebben, laten we in 5 jaar uitbetalen (2021 is het laatste jaar). Dan rest ons alleen de A.O.W. maar geen zorgen over fluctuerende dekking van ons pensioengeld.
    We hebben onlangs, van ons spaargeld, een piepklein huisje gekocht en dat wordt nu verbouwd naar onze wensen. Ons huidige huis heeft een overwaarde van €250.000 en als we verhuisd zijn is er geen hypotheek meer, de vaste lasten worden een stuk lager dus we redden het wel.
    Toen we als zelfstandigen gingen werken was bijna iedereen bezorgd: je bouwt geen pensioen op en dan heb je later niks. Nu is het later en de pensioenen van bijna iedereen worden verlaagd. Wat is/was wijsheid?

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Het is altijd koffiedik kijken. Zelfstandig of in loondienst, het loont om te sparen, huis af te betalen, op lange termijn te beleggen etc. Als ik 250k cash had zou ik direct verkassen naar oost-europa en daar heerlijk vrijstaand en landelijk gaan wonen (kan gewoon voor 50.000), in Hongarije heb je zelfs al enclaves van Hollandse pensionados.

      Verwijderen
    2. We wonen nu en gaan ook weer vrijstaand en landelijk wonen, wel iets duurder dan in Hongarije maar niet in een Hollandse pensionados enclave, ik hou niet van enclaves!

      Verwijderen
  8. praktisch ieder jaar is mijn kleine pensioentje minder geworden de grootste schok kwam januari 2019 toen bleek dat we geen recht meer hadden op heffingskorting, dit ivm wonen in het buitenland. en daardoor de AOW een heel stuk minder werd. Wat gaan ze vandaag beslissen we gaan er zeker niet beter van worden, maar ach we hebben maar 43 jaar gewerkt. Gr. Cisca Servie

    BeantwoordenVerwijderen
  9. Ik ben 10 jaar met pensioen en het pensioenbedrag dat ik nu krijg is lager dan 10 jaar geleden. Geen indexering, belasting maatregelen en verhogen zorgverzekeringbijdrage. De Aow is gelukkig wel al die jaren geindexeerd, zodat in elk geval een deel van de gestegen vaste lasten betaald kan worden. Maar ik ben er zeker - grofweg- 15% op achteruit gegaan. Ik zou er maar aan wennen Aaf, ik zie voor de komende 10 jaar zeker geen verbetering. HELAAS.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ik denk ook dat we geen verbetering mogen verwachten, daarom ben ik heel blij dat ik mijn hypotheek volledig heb kunnen aflossen!
      Nu zit ik niet meer met een aflossingsvrije hypotheek, waarvan ik in het eerste jaar van mijn koophuis in mijn onnozelheid dacht dat ik die nooit hoefde af te lossen ;-)

      Verwijderen
  10. Als je de krant digitaal leest dan krijg je daar wel een voordeeltje: in 2020 wordt het Btw-tarief van de digitale versie gelijkgetrokken met het lagere tarief van de papieren versie. Een heel klein voordeeltje.

    BeantwoordenVerwijderen

Reageren is leuk, graag zelfs, maar onzinnige, racistische, onaardige, of kwetsende reacties naar mij of anderen en ook reacties met nep-informatie worden niet geplaatst.

Over verwijderde reacties ga ik niet in discussie.