vrijdag 20 september 2019

Eikenprocessierups

Steeds meer gebieden in Nederland hebben last van de eikenprocessierups.
Eiken hebben we hier niet in mijn woonomgeving, dacht ik. Dus ik dacht dat er geen gevaar te duchten was van die akelige rupsen die zo veel overlast kunnen veroorzaken.


Nu, in de herfst, nu de eikeltjes gaan vallen, blijkt dat ik mij vergist heb!
Ik heb nooit goed opgelet!
Die eikeltjes vallen mij nu, na al die jaren pas op en er blijken hier op plaatsen waar ik regelmatig, soms wel dagelijks kom, wel degelijk eiken te staan! Op verschillende plaatsen staan flinke eiken. Zes staan er in een flauwe bocht van de straat waar ik altijd langs fiets naar de Albert Heijn. Drie aan de ene kant en drie aan de andere kant van de straat.
Ook langs het fietspad naar het zwembad staan zeker 3 eiken, direct aan de weg.
Deze eiken die ik ontdekt heb, zijn forse bomen van zeker 40 jaar oud. Ze zijn heel groot!
En gisteren ontdekte ik onderweg naar het winkelcentrum nog 3 eiken. Die zijn wat kleiner, maar ook niet piepjong.

Ooit had ik zelf ook een eikje in de tuin. Die was in mijn vóór-vorige huis gegroeid uit een eikeltje, dat in het bos gevonden was door mijn oudste dochter. Toen we verhuisden naar ons vorige huis, hebben we het eikje uitgegraven en meegenomen. Die eik groeide in de 14 jaar dat we daar woonden, uit tot een bescheiden eikje. Toen was hij al wel 16 jaar oud!

Die eikenprocessierups, waar nu zo'n hinder van ontstaat, zit vooral in grote eikenbomen, dus het zou best kunnen zijn dat we ook in mijn wijk in de komende jaren last gaan krijgen van die rups!
Ik heb een hele dunne, gevoelige huid die snel geïrriteerd raakt.
Brr, zo geen zin in eikenprocessierupsen!

14 opmerkingen:

  1. Alle 4 mijn buxusstruiken zijn dood door de buxusrups

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Als je er dit jaar geen last van hebt gehad, zal het vast wel meevallen volgend jaar, geen zorgen voor de dag van morgen!

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Op zich hoopgevend dat je er tot dusver geen last van hebt gehad. Mijn man zat er een keertje helemaal onder en had enorme last van jeuk. Zelf heb ik gelukkig geen problemen gehad, ondanks het dagelijks hardlopen.

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Langs de straat, waaraan ik woon, staan allemaal eiken. Veel nesten van de processierups, deze zomer. Gelukkig ben ik niet zo gevoelig voor de haartjes want ik heb er bijna niets van gemerkt. De bestrijdingsdienst is dagen bezig geweest de nesten te ruimen maar of dat afdoende helpt, geen idee.

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Maar daar uitvoort komen prachtige vlinders. Alles gaat met ups en downs. Er is teveel gespoten met gif tegen de buxusmot, daardoor gingen koolmeesjes dood en juist die laatste leven van rupsen. Het een heeft het ander tot gevolg.

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Ik heb gelezen, dat als je er last van krijgt, de plekken met een warme/hete fohn kunt behandelen. Dat gif in je huid kan niet tegen warmte.

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Als de haartjes je te grazen hebben genomen: Met een stuk plakband verwijderen. Nog makkelijker: Zo'n kledingroller met sticker waar je pluisjes van je kleding mee kunt verwijderen

    BeantwoordenVerwijderen
  8. Als burgers kunnen we zelf ook steentje bijdragen. Want om geen last merr te hebben van deze rupsen, moeten ze bestreden worden. Met de buurt kan je nestkastjes ophangen voor koolmees , pimpelmees en boomklever, dit zijn natuurlijke vijanden van de rupsen. Vleermuizenkastjes ophangen, de vleermuizen vangen nl de vlinders en dan worden er minder eitjes gelegd en wordt de plaag niet nog erger. Voor de buxusmot zijn er lokdozen die de mannetjes wegvangen. Daardoor komen er uiteindelijk minder rupsen. En buxus vervangen door een meer gevarieerde beplanting. Monoculturen zorgen voor plagen. En al die eindeloze buxusheggetjes zijn in feite ook monoculturen. Voor een deel zijn al deze plagen eigen schuld dikke bult. Laten we net elkaar in actie komen en ons verdiepen in wat wij als burgers zelf kunnen doen om tij te keren. Er kan wel gemopperd worden en we kunnen ons zorgen maken maar ..dit lost niets op. Ik koop dit jaar voor t eerst bewust biologische bollen voor mijn tuin. Want ik kan wel krokussen kopen voor de bijen, maar wanneer het "ongezonde" bollen zijn draag ik nog geen steentje bij aan de natuur. Het is een druppeltje op een gloeiende plaat , maar ik sprenkel dat druppeltje toch maar.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Chapeau!!
      Ik merk hier ook minder kleine vogels, zo jammer!!
      Ellen

      Verwijderen
    2. Wij hebben verschillende nestkasjes op ons erf. Jaarlijks nestelen er musjes (in een mezenkasje), verschillende mezen. In de klimhortensia’s altijd merels. In de wilde wingerd boomklevers, duiven onder de kap van de de kapschuur, uilen in de uilenkast, winterkoninkjes en zwaluwen in de kapschuur en spreeuwen in de spreeuwenpot. Onder de overkapping, achter een oude deur hangen vleermuizen! De eekhoorn is dol op de walnoten in het voederkastje. En groot gedeelte van onze ‘tuin’ is ingezaaid met een mengsel van verschillende wilde bloemen en planten, speciaal voor bijen en vlinders. Zowel onze kleine pruimen als de blauwe bessen worden opgegeten door de vogels maar we hebben genoeg andere fruitbomen en struiken.
      Maar......we hebben 2 jaar geleden nieuwe buren met 4 en nieuwe overburen met 2 katten. Het gevolg laat zich raden!!

      Verwijderen
  9. Goed advies van Anoniem om 15.46 uur. Kunnen we allemaal wat mee doen.

    BeantwoordenVerwijderen
  10. Als ik reageer is het altijd anoniem omdat mijn partner en ik een mail account hebben en ik met naam reageren onvrij vind.. en zet mijn naam eronder, was dit nu vergeten Herma.

    BeantwoordenVerwijderen
  11. Hier in het Zuiden zijn ze, lokale overheid en wetenschap, al een aantal jaren bezig met biologisch bestrijden. Denk aan nesten weghalen, besproeien met een bestrijdingsmiddel enz. Zo kijken ze welke methode uiteindelijk het meest effectief is.
    Ik hoorde van iemand die de nesten weghaalde voor zijn werk dat de nesten op diverse plekken wel kleiner worden, maar ook moeilijker te bereiken. Eerst hingen ze laag aan de stam, nu gaan ze hoger en verder naar het uiteinde van de takken. Dus moeten ze met hoogwerkers aan de slag.
    Qua brandhaartjes werkt de methode met de föhn nog het beste. Dan is ook meteen de jeuk weg.
    Hij, een Spanjaard, gaf ook aan dat wij bleekscheten slechter tegen deze krengen kunnen als hij met zijn ietwat donkerder huidtype.

    BeantwoordenVerwijderen
  12. Hier in het zuiden al meer dan 15 jaar last van de rups. Zelden was het op het nieuws. Nu is hij boven de rivieren en kan je geen krant/site openslaan en het staat erin. Misschien hadden ze eens navraag moeten doen in het zuiden hoe daar ermee word omgegaan. Hij is er wel maar hij is goed onder controle. Ik hoor hier weinig mensen erover klagen.
    Inderdaad zorg goed voor de vogeltjes. Wij hebben zelf eikenboom in de tuin maar ook heel veel vogels, nestkasten en voer. Wij hebben nog nooit een eikenprocessierups gehad.
    Eva

    BeantwoordenVerwijderen

Reageren is leuk, graag zelfs, maar onzinnige, onaardige of kwetsende reacties naar mij of anderen en ook reacties met nep-informatie worden niet geplaatst.

Over verwijderde reacties ga ik niet in discussie.