vrijdag 17 januari 2020

De derde wereldoorlog

Ingo Piepers, een wetenschapper die een proefschrift schreef over 500 jaar oorlogen, voorspelt al jaren dat er in 2020 een nieuwe wereldoorlog uitbreekt. Afgelopen zaterdag stond daarover een artikel in de Volkskrant. 

Tijdens die studie over die 500 jaar oorlogen ontdekte hij wetmatigheden. Hij onderscheidt vier cycli die steeds worden afgesloten met een wereldoorlog waaraan alle toenmalige grootmachten deelnamen. Hij noemt de Dertigjarig Oorlog, de Franse revolutionaire en Napoleontische oorlogen, de Eerste Wereldoorlog en de Tweede Wereldoorlog. Volgens hem allemaal nauwkeurig van te voren te voorspellen aan de hand van die wetmatigheden die hij zag in diverse gebeurtenissen.

Zo is hij er op grond van diezelfde wetmatigheden van overtuigd dat de Derde Wereldoorlog binnenkort een feit is. Het is onduidelijk hoe zo'n nieuwe wereldoorlog er uit ziet, misschien een digitale oorlog die een reeks van digitale netwerken plat legt, of een nucleaire oorlog, of misschien anders, met bombardementen of verspreiding van enge ziektes.

Brrr, zou het echt zo zijn dat oorlog gewoon als een natuurverschijnsel vanzelf ontstaat en dat niemand er iets aan kan doen?
Gaan we echt binnenkort een nieuwe wereldoorlog meemaken?
Vreselijk lijkt me dat! Dat zet onze hele samenleving op zijn kop en vernietigt die mogelijk ook deels. 
Er zijn critici die zeggen dat je uit gebeurtenissen uit een (ver) verleden geen gevolgtrekkingen kunt maken voor het nu. Iedere oorlog verliep weer anders en hoe de toekomst zal zijn, weet niemand.

Voorlopig weiger ik pertinent te geloven dat de mensheid zich nogmaals in een wereldoorlog stort.  Mochten er echt tekenen zijn die er op wijzen dat een wereldoorlog op handen is, dan zou ik dat te zot voor woorden vinden. Met alle nucleaire wapens die er op verschillende plekken op aarde aanwezig zijn, zou dat op een catastrofe kunnen uitdraaien en dat moet toch voldoende dreiging zijn om er van af te zien?

15 opmerkingen:

  1. Geen idee of het 2020 is, maar het is niet meer dan normaal dat er eens in de zoveel tijd een flinke fittie is om zo nieuwe machtverhoudingen vast te leggen. Ik denk niet dat het oorlog wordt op de ouderwetse manier met tanks en soldaatjes ed, maar meer digitaal elkaar ontregelen, aanvallen met drones, elkaar speldeprikken geven ed. En angst kernwapens is zo jaren 80. Geen land wat dat gaat gebruiken, dat is gelijk je eigen doodvonnis. Alleen als het in handen van religieuze gekken komt is dat anders.

    Je kunt van alles pertinent weigeren te geloven, maar de realiteit haalt je vanzelf in. Ook in de eurozone gaan we nog flinke problemen krijgen. Ik verwacht dat het bij een recessie echt onrustig wordt in diverse landen.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Het meest opmerkelijke aan dit wetenschappelijke proefstuk is,...dat niemand het kon controleren,en diegenen die een poging deden er niets van snapten. Hij haalt zoveel zaken erbij.Je kan niet een promotieonderzoek dat gaat over de toepasbaarheid van te thermodynamica op de wereldgeschiedenis laten beoordelen door natuurwetenschappers.Dat is bizar.Zo ziet charlatanisme eruit dus. Ach tja,met ingewikkeld intellectueel gebrabbel kan je tegenwoordig in de Tweede Kamer komen omdat niemand je tegenspreekt en zegt dat je uit je nek kletst....
    Oorlog komt er vast, en gaat weer, dat staat ook vast.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Ik heb geleerd dat 'een mens die de geschiedenis niet kent, altijd een kind blijft'. Je ziet in het klein dat er 'oorlog' wordt gevoerd, en grootmachten doen dat ook iedere keer weer. Met al die rare wereldleiders die we op dit moment hebben zou ik het niet vreemd vinden als het weer gebeurd. Tenslotte, als gelovige weet ik dat in het boek Openbaring staat dat er oorlogen, geruchten van oorlogen, aardbevingen, hongersnoden, pestilenties etc. zullen komen aan het einde der dagen. Dat de liefde van velen zal verkouden (egoïsme). En of je nu gelovig bent of niet, er zijn veel van deze dingen op deze wereld gaande. (En nee, ik wil hier geen discussie starten over wel of niet geloven, daar is dit blog niet voor, maar schrijf alleen hoe ik ernaar kijk.) Groet, Gerda

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Sorry, mijn Bijbelkennis liet me vanmorgen even in de steek. Het staat in de boeken van de evangelisten, niet in Openbaring.

      Verwijderen
  4. Er is inderdaad een wereldwijde handelsoorlog gaande. M.n. tussen de VS, China en andere grootmachten. De voorspelling is dus nu al uitgekomen.

    BeantwoordenVerwijderen
  5. De geschiedenis herhaalt zich nooit hetzelfde

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. De geschiedenis herhaalt zich nooit hetzelfde. Maar er vallen altijd wel bepaalde wetmatigheden in te ontdekken. En daar heeft Pieper het over. Zo is bekend, dat vluchtelingenstromen en veel immigratie voor onrust zorgen. Geartsje

      Verwijderen
    2. De geschiedenis herhaalt zich nooit hetzelfde. Maar er vallen altijd wel bepaalde wetmatigheden in te ontdekken. En daar heeft Pieper het over. Zo is bekend, dat vluchtelingenstromen en veel immigratie voor onrust zorgen. Geartsje

      Verwijderen
    3. Precies. De geschiedenis herhaalt zich. Maar nooit exact hetzelfde. In hoofdlijnen identiek, afwijkingen op details.

      Verwijderen
    4. Is het niet eerder dat onrust zorgt voor vluchtelingenstromen?

      Verwijderen
  6. Dat is inderdaad erg onheilspellend en verontrustend. Ik mag toch hopen dat de beste man er flink naast zit!

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Ik hoop dat het besef dat hier ook oorlog kan komen, ons helpt met mededogen en warmhartigheid naar oorlogsvluchtelingen van nu om te gaan. Misschien,ooit, hebben wij dat mededogen ook nodig.

    BeantwoordenVerwijderen
  8. Ik heb het idee dat de 3E wereldoorlog allang begonnen is!

    BeantwoordenVerwijderen
  9. De situatie met Iran kan gemakkelijk op een derde wereldoorlog uitlopen. China en Rudland zijn bondgenoten van Iran. Israel en Saoedi-Arabie zijn ook bondgenoten. Hillary Clinton was al uit op een oorlog met Rusland ten tijde van de vorige verkiezingen. Ik was blij dat ze geen president werd. Maar ondertussen denk ik dat het helemaal niet zoveel uitmaakt wie de president is van de VS. De echte macht is achter de schermen en die kan het weleens goed uitkomen om het op een oorlog uit te laten lopen.
    VeggieMo

    BeantwoordenVerwijderen
  10. Ik zie m8nachting voor de wensen van het volk. Dat kan tot oorlogen leiden. Zoals de EU die niet uitvoert zoals door de bevolking werd gestemd. De energietransitie die de burgers moeten betalen. Alles om de EU van geld te voorzien.
    Ik zie het totale gebrek aan respect voor de bevolking van Iran.

    Ik zie de brief van Wouter Koolmees aan de tweede kamer, vlak voor het kerstreces over terugbrengen AOW tot bijstandsniveau

    Het gebrek aan visie in ieder geval Nederland, Duitsland en Frankrijk, waardoor de sociale voorzieningen onder druk staan. In Nederland is dat woningen, studie, zorg, veiligheid.

    In het dichtbije verleden is er nog niet eerder zo’n gebrek aan respect geweest. De controle op de zittende macht bij EU is verrot en corrupt.
    De Europese commissie heeft heel grote fouten en niemand, doet er iets aan.

    Dat je klimaat roept en ondertussen de EU maandelijks laat verhuizen en de parlementariërs vliegen en hun auto’s met chauffeur laat rijden.

    Dat onze pensioenen onder druk staan, maar de EU pensioenen laat stijgen tot ongekende hoogten.

    Alles samenvattend, er is geen respect voor de bevolking.

    BeantwoordenVerwijderen

Reageren is leuk, graag zelfs, maar onzinnige, racistische, onaardige, of kwetsende reacties naar mij of anderen en ook reacties met nep-informatie worden niet geplaatst.

Over verwijderde reacties ga ik niet in discussie.