Ik kocht laatst appelstroop, bij de Jumbo, maar het had ook heel goed bij mijn "eigen" AH gekund.
Op beide verpakkingen staan mooie, frisse appeltjes met rode wangetjes.
Ik wist dat er nogal wat bietsuiker in appelstroop zat, maar ik had eigenlijk niet door hoe veel dan precies. Ik schrok toen ik beter keek!
Er zit 20% appel in en voor de rest andere ingrediënten en dus voornamelijk bietsuikerstroop, ook wel beetwortelconcentraat. Ik eet wel eens appelstroop omdat er veel ijzer in zit, maar dat er zo veel suikers in zaten, dat was mij wat ontgaan!
Dus wat zou er eigenlijk op de pot met appelstroop moeten staan? Geen afbeeldingen van appels, maar van suikerbieten! Dat is veel duidelijker!
Ik vind dat we met ons allen flink bij de neus genomen worden!
Het is gewoon suikerbietenstroop met een beetje appel!
Wat vind jij?
Over besparen en bezuinigen en over met pensioen zijn. En ook over leven in de huidige tijd!
dinsdag 4 februari 2020
Appelstroop, maar waarom heet dat eigenlijk appelstroop?
Labels:
Voeding
AUTEUR: Aaf, alias Zuinigaan.
Ooit opgeleid als bibliothecaris (1974) en maatschappelijk werker (1984). Van 1999 – 2019 werkzaam in het HBO en sindsdien met pensioen. Vanaf de aankoop van mijn huis in 2007 blogger met als centraal thema zuinig leven en besparen. Sinds 2016 oma van inmiddels 4 leuke kleinkinderen.
zuinigaan@gmail.com
Ooit opgeleid als bibliothecaris (1974) en maatschappelijk werker (1984). Van 1999 – 2019 werkzaam in het HBO en sindsdien met pensioen. Vanaf de aankoop van mijn huis in 2007 blogger met als centraal thema zuinig leven en besparen. Sinds 2016 oma van inmiddels 4 leuke kleinkinderen.
zuinigaan@gmail.com
Abonneren op:
Reacties posten (Atom)
Dat is één de redenen dat ik supermarkten mijd. Appelstroop zou ik kopen bij de natuurwinkel, bij de boer, of zelf maken. Ook als je maar af en toe appelstroop eet, is het leuk om het zelf te maken.Hoe ze dat vroeger deden in de appelstroopindustrie kan je zien in Openluchtmuseum Arnhem.
BeantwoordenVerwijderenHeb je nu de hazelnootpasta en pindakaas ook uitgezocht, zit ook veel suiker in.Ik maak pindakaas en notenpasta ook zelf. Hazelnootpasta is erg lekker als je het zelf maakt, je weet niet wat je proeft, qua hazelnootsmaak.
Je hebt gelijk dat er niet zoveel appel in zit. Wel las ik een tijd geleden in een magazine van Radar dat er in bietsuikerstroop gek genoeg veel meer ijzer zit dan in stroop van appels en dat je lichaam (tenzij je darmproblemen hebt) op alle suikers hetzelfde reageert. Zo beredeneert zou je het beste de bietsuikerstroop kunnen eten i.p.v. de duurderde stroop van echte appels.
BeantwoordenVerwijderenDat wilde ik ook noemen, ik heb het ook eens gelezen. Goedkope appelstroop is dan gezonder dan de dure. Geartsje
VerwijderenInderdaad! En van appel weer je toch ook wel dat er ontzettend veel suikers in zitten? Gewoon een appel is prima, maar zodra je ze gaat verwerken en dan veel meer dan 1 appel binnenkrijgt (appelmoes, appelsap), dan is het behoorlijk slecht!
VerwijderenWij hebben meestal Crombach appelstroop of 100% appelstroop, beide bij AH te koop. Niet de goedkoopste maar wel de lekkerste. In de andere appelstroop zit nauwelijks ijzer, heb ik me laten vertellen door een diëtist. groetjes, Joke
BeantwoordenVerwijderenFoodwatch riep eens op om een petitie te tekenen. Dat als er fruit op de afbeelding staat er 35% fruit in moet zitten. Ik ben zo geschrokken toen ik in de supermarkt rond keek. Dan zouden er heel erg veel schappen leeg kunnen in de supermarkt. Toetjes, frisdrank, snoepjes en koekjes. Vooral gericht op kinderen. Hun ouders natuurlijk. Echt er zijn ouders die denken dat in z, n l ig a koek met een roze laagje fruit zit en dat het daarom gezond is en telt als een stuk fruit.
BeantwoordenVerwijderenIk hoorde ooit een moeder in de supermarkt tegen haar zoontje zeggen dat hij even een zak paprikachips moest pakken zodat hij voor die dag ook weer zijn groente binnen kreeg...
VerwijderenAl jaren lees ik ingredientenlijsten van wat ik koop, en dat moet je ook regelmatig blijven doen want er veranderd nog wel eens wat als het een verbeterd recept is.'Eigenlijk had ik verwacht dat jij dat ook al jaren zou doen ivm je chronische ziektes en veganistische levenswijze/
BeantwoordenVerwijderenWat betreft de stroop: er is ook een van peren en appel en dan puur maar ook daarvan is het suikergehalte van flucose heel hoog en verschilt niet eens zoveel als gewone suiker van de biet
Ik kijk niet altijd, ik wist al dat in appelstroop geen melk, ei, of andere dierlijke producten zoals gelatine zaten.
VerwijderenDe suikers van appel en peer verschillen inderdaad weinig van bietsuiker.
De leesbril moet echt mee tijdens het boodschappen doen 😏 Al was het alleen al maar om op de kaartjes en pakjes en blikjes de kiloprijs te kunnen lezen. Om zo nep aanbiedingen te kunnen ontcijferen. Bij de Jumbo kan ik elke week wel bij de klachten balie staan.
VerwijderenDoordat ik hele slechte ogen heb sta ik tegenwoordig met leesbril en loep de ingrediënten lijst te lezen. Regelmatig kan ik die lijst dan nog niet lezen zo klein zijn de lettertjes en nog langer de lijst met ingrediënten triest wat ze allemaal voor vreemde en rare spullen nodig hebben om een pot te vullen, dus staan laten.
BeantwoordenVerwijderenZoveel mogelijk zelf maken of eerlijke produkten zoeken die dan wel weer duurder zijn maar vind mezelf dat dat wel waard. Ik rook niet, drink niet en maak veel zelf, o.a. brood, kook alles zelf zonder zakjes pakjes e.d. dus mogen sommige dingen wel wat duurder zijn.
Maar waar is onze regering bij dit alles, zijn we er geen nog voor het betalen van belasting waar we erg weinig van terug zien volgens mij, in ieder geval moet eens een gevoel dat we veilig zijn. Politie komt niet eens als er is ingebroken, is tegenwoordig een zaak voor de verzekering waar we dan weer apart voor betalen. Maar ik dwaal af omdat het mij erg bezig houd.
In België heet het Luikse siroop en bestaat het meestal uit: GECONCENTREERD SAP VAN GEKOOKTE VRUCHTEN 65% (PEREN, APPELEN, DADELS), SUIKER 35%, VOEDINGSZUUR: CITROENZUUR.
BeantwoordenVerwijderenDat vind ik best veel suiker (waarschijnlijk bietensuiker).
Suiker wordt gemaakt van suikerbieten, dus ja dat zal bietensuiker zijn.
VerwijderenOf van suikerriet
VerwijderenEen paar jaar geleden kreeg ik wegens bloedarmoede van de huisarts het advies om appelstroop te eten. Toen ik zag hoeveel suiker er in zat heb ik het niet gekocht. Voor de vruchtensiroop die me om dezelfde reden werd aanbevolen (ben de naam vergeten) gold hetzelfde. Toen ik later aan de huisarts vroeg hoe ze in hemelsnaam dit soort producten kon aanbevelen haalde ze de schouders op. Er is genoeg keuze in ijzerrijke producten zonder deze suikerkanonnen: rundvlees, peulvruchten, volkorenproducten, noten, eieren, spinazie etc.. En als het echt niet anders kan: een kuurtje ouderwetse staalpillen.
BeantwoordenVerwijderenDie vruchten siroop: misschien bedoel je Roosvicee Ferro.
VerwijderenInderdaad met veel ijzer, en mierzoet, brr.
Ik moet ook echt letten op mijn ijzer, en kreeg in het verleden ook appelstroop en Roosvicee Ferro aangeraden, maar mij veel te veel suiker hoor.
IJzerrijke voeding, in combinatie met vitamine C, is veel doeltreffender.
Melkproducten bij de maaltijden ven weglaten, en cafeïne minimaliseren, dan kom je al een heel eind.
Klopt: Roosvicee Ferro. Dank je wel.
VerwijderenIjzer moet je niet uit siropen halen, waar de grootste concentratie vindt is in rundsvlees
VerwijderenEen vreemde opmerking, aangezien ik geen vlees eet.
VerwijderenRinse appelstroop, van Canisius, in zo'n rood geel gestreept blik. Die neem ik meestal.
BeantwoordenVerwijderenhttps://www.ah.nl/producten/product/wi32958/timson-rinse-appelstroop
VerwijderenDie heeft slechts 180 gram appels per 100 gram stroop.
https://www.ah.nl/producten/product/wi470088/canisius-blik-rinse-appelstroop?gclid=CjwKCAiAyeTxBRBvEiwAuM8dneHZtUxOpA3x5Ea3Hxyq8Je2WHKgbcqy5CJxWVVwBzL3v2N8hULg9RoCr_kQAvD_BwE
Deze slechts 160.
https://www.ah.nl/producten/product/wi413612/ah-biologisch-100-appelstroop
Als het 100 procent appel is, heeft het 780 gram per 100 gram stroop.
Dat betekent dat 'normale' stropen ongeveer driekwart biet zijn.
Verder maakt het niet zo veel uit: bewerkte suiker is bewerkte suiker, of het nou uit een biet of een appel komt. Voor de ijzer wel: die komt uit de bieten
Het valt me wel tegen van Aaf dat ze daar als diabeet niet van op de hoogte is. Bij de neus genomen voel ik me absoluut niet. Ik vind dat het best appelig smaakt en verder maakt het, zoals ik al zei, niet veel uit welk fruit of welke wortel je de suiker haalt.
In de 'normale' appelstroop zit 61 of 55 gram suiker (bovenstaande merken), in de 100% appel 56 gram. Lood om oud ijzer.
Alleen het ijzergehalte maakt echt verschil (8 of 10 mg tegenover slechts 2 mg, dus als je het eet voor je gezondheid (zou ik maar niet doen): kies dan die met driekwart biet!
Ik eet niet vaak appelstroop op brood, meestal eet ik niet zoete dingen als avocado of gerookte haring of gerookte makreel.
VerwijderenVoor die enkele keer maakt het mij echt niet uit dat er in appelstroop zo veel suikers zitten.
Het viel me alleen op hoe laag het percentage appel is!
Je schrijft letterlijk zelf: 'dat er zo veel suikers in zaten, dat was me ontgaan.'
VerwijderenDat suggereert dat je verwachtte dat appels minder suiker zouden bevatten.
Het lijkt me dat je als diabeet wel moet weten dat er evenveel suikers in bietenstroop zitten als in appelstroop.
Zo veel biet-suikers. Op zich maakt het inderdaad niets uit welke soort suikers je binnenkrijgt. Het lichaam maakt geen onderscheid. Ik had alleen meer suikers uit appel verwacht.
VerwijderenVan wat vooraan genoemd staat zit er het meeste in. Achteraan het minste. Het is schrikken bij hoeveel producten de lijst begint met glucose en andere oses. Ik denk dat de GI , verbrandingssnelheid veel hoger ligt van die oses dan van gewone suiker. Dat het de bloedsuiker spiegel veel meer doet pieken. Zijn er diabetici die daar ervaring mee hebben. ?
BeantwoordenVerwijderenIk vind niet dat je bij de neus genomen wordt. Het heet toch stroop? Welke stroop is zonder suiker....
BeantwoordenVerwijderenIn appelstroop zat vroeger veel ijzer omdat het in ijzeren potten werd gekookt. Dat is tegenwoordig niet meer :-)
BeantwoordenVerwijderenAls je op een natuurlijke manier meer ijzer wilt binnen krijgen kun je ook Floradix kopen.
De appels werden volgens Wikipedia gekookt in koperen ketels en daarna pas overgedaan in een ijzeren verpakking.
VerwijderenLigt het aan mij, of is het een beetje naïef om niet te zien dat in appelstroop veel suiker zit. Ik begrijp ook nooit het advies om dit aan kinderen te geven als 'gezond' beleg. Als je je ijzerinname wil vergroten zou ik echt andere keuzes maken. Ook in het kader van diabetes lijkt het me een vreemde keuze.
BeantwoordenVerwijderenIk vind het vooral niet lekker. Maar da's uiteraard subjectief.
We worden flink gepiepeld door de industrie.
BeantwoordenVerwijderenTja, maar voor we ons druk maken over de hoeveelheid suiker: hoeveel eet je er eigenlijk van? Ook jam en ander zoet beleg bevat suiker dus wat dat betreft maakt het ook weer niet heel veel uit. Met de kerst doen we een dun likje op een brokje oude kaas. Net zo lekker als een dure vruchtendip en voor een fractie van de prijs.
BeantwoordenVerwijderenOor wat betreft de ijzer kreeg ik in de zwangerschap de tip, om een schone ongecoate spijker in een appel te steken, en na een dag die appel te eten. Door het zuur in de appel zou de ijzer oplossen. Ps sommige mensen in onze familie hebben juist ijzerstapeling en de mannen moeten dan aderlaten.
IJzerstapelingsziekte heeft ook een ver familielid van mij. Het fijne weet ik er niet van, maar het schijnt nogal een probleem te zijn.
VerwijderenIn mijn zwangerschappen had ik last van ijzertekort, bloedarmoede. Ik moest veel ijzerhoudende dingen eten, maar geen zoete dingen.
In vlees zit veel ijzer. Nu ik geen vlees meer eet, probeer ik mijn ijzerinname wat in de gate te houden.
Ik koop altijd de 100% appelstroop van AH. Ik kocht deze een keer in de aanbieding en de kinderen vonden 'm lekkerder. Later nog eens de goedkope versie gekocht, maar die bleef staan. Uiteindelijk leeg gekregen. En op verzoek de 100% weer gekocht.
BeantwoordenVerwijderenOver smaak valt dus beslist te twisten.
Hoi Allemaal, ik denk dat het goed is om even onderscheid te maken tussen Appelstroop en Rinse Appelstroop. Het is namelijk de smaak 'Rinse Appelstroop' waar suikerbieten als ingrediënt in zitten. Andere smaakcombinaties, zoals Appel-Peer of Appel-Peer-Druif of Stoofperen, bevatten geen suikerbiet.
BeantwoordenVerwijderenNee hoor, op mijn beker appelstroop van de Jumbo staat niet "Rinse Appelstroop", maar gewoon "Appelstroop" en toch zit er 20% appel in.
VerwijderenDus het woord "rinse", wat zuur betekent, zegt niets over het gehalte aan appels!