vrijdag 7 februari 2020

Betalen als je verplicht aangifte bij de belastingen wilt doen


Minister Knops van Binnenlandse Zaken zegt dat het goed mogelijk is dat we allemaal straks moeten betalen voor onze belastingaangifte. (Lees hier)

Huh?
Je moet verplicht aangifte doen en dan ook nog eens betalen voor het doen van aangifte?
Nu hebben we de DigiD voor particulieren die gratis ontwikkeld is.  
Er wordt waarschijnlijk een nieuw systeem ontworpen om in te loggen en aangifte te doen en dat kost geld. 
Ja, nogal wiedes kost dat geld, dat kostte de ontwikkeling van DigiD ook. Wie geld wil innen van de burgers moet geld uitgeven om dat op een fatsoenlijke en vlotte manier binnen te halen. Maar betalen voor het feit dat je belasting moet betalen en daarom aangifte moet doen? Ik vind dat te gek voor woorden!
Je zou bijna denken dat het een 1 april grap is!
Wat vind jij?

18 opmerkingen:

 1. Net zoiets als belasting over belasting; van je brutosalaris lever je bijna 40% aan loonbelasting e.d. in bij de fiscus. Als je dan bijv. benzine gaat tanken van je overgebleven netto loon betaal je daar ook nog 'ns 70% belasting over. Mooi landje Nederland, maar vaak zijn we gekke Henkie.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Gaat het in andere landen beter? Ik denk dat elke burger dat van zijn eigen land vindt: we zijn toch niet gekke Henkie?

   Verwijderen
  2. Daar krijg je iig nog benzine voor.

   Vermogensbelasting over geld waar je al loonbelasting over hebt betaald, schenkbelasting als je je geld aan iemand wil geven waar je veel van houdt en na overlijden nog erfbelasting over het geld waar je al loonbelasting en vermogensbelasting hebt betaald.

   Gewoon omdat je van je 15e keihard gewerkt hebt 3 banen hield omdat je je kinderen beter wilde geven dan je zelf had en daarom zuinig leefde.

   Eerlijk is zeker anders.

   Verwijderen
  3. In Nederland is de accijns op brandstof inderdaad het hoogst van Europa.

   Verwijderen
 2. Dit is inderdaad nou niet bepaald een aantrekkelijk idee.... Waarom willen ze wat anders dan DigiD?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Volgens mij vinden ze DigiD niet veilig genoeg. Geartsje

   Verwijderen
  2. Hier staat het mooi uitgelegd: https://www.hoevrouwendenken.nl/2020/02/07/leuker-kunnen-we-het-niet-maken-duurder-wel-belastingdienst/?fbclid=IwAR0kBpH394OTXMH8prxA11457Kvfo_XF8GZgwoglkRPWSG-Dp4XTJuOsCUM

   Verwijderen
  3. Het artikel waar je naar verwijst, is een opinieartikel. Ik verwacht een zakelijke uitleg. Waarom denkt de minister er over om ook de burger te laten betalen voor zijn aangifte. De schrijver van dit artikel weet dat niet. Hij poneert aannames.

   Verwijderen
  4. @ Unknown om 10:50 uur: ik heb geen betere uitleg. De schrijver van het artikel is overigens een zij en niet een hij.

   Verwijderen
  5. Unknown: misschien heb je hier meer aan?
   https://www.rtlz.nl/life/personal-finance/artikel/5011271/betalen-belastingaangifte-minster-knops-eherkenning-gratis
   Mijn conclusie: voorlopig hoeven we nog niet te betalen, maar waarschijnlijk ooit in de toekomst wel.

   Verwijderen
 3. Het lijkt me geen type voor een 1 april grap, kleine ondernemers moeten al speciale software kopen (wij zijn dus op tijd gestopt met ons bedrijfje).

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Langer hoe gekker in Nederland. Totaal geen respect voor burgers.

  Ik kwam tot een loonbelasting en ZVW bijdrag voor de extra uitkering uit stamrecht bv, de ontslagvergoeding, die ik jaarlijks moet uitkeren tot 55%.
  Ik keerde netto 4000 uit en moest 2203 betalen.
  Natuurlijk is dit een first world probleem, maar ik ben er wel boos over. Na 1 maart zie ik welke consequenties dit heeft voor mijn persoonlijke belastingaangifte.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Je hoeft als AOW-er minder belasting te betalen. Dus waarschijnlijk wordt het vanaf dit jaar beter.

   Verwijderen
 5. Ik vind het een vestzak broekzak verhaal. Linksom of rechtsom, we betalen als werkenden het gelag toch weer. Of ik nou via de belastingen aan de staat betaal of dat ze het bij de aangifte willen hebben, betalen mag ik toch. Ook voor het geblunder van de belastingdienst, zoals bij de toeslagenaffaire, mag de belastingbetaler de schadevergoeding ophoesten.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Reacties
  1. Ik denk niet dat een minister daar aprilgrappen over maakt ;-)

   Verwijderen
 7. In feite maakt het natuurlijk niet uit, aangezien de overheid inclusief ministerie van Financiën en de belastingdienst uit bekastingen wordt betaald. Maar het voelt anders. Ik vind het wel jwslijk dat het zo voor mensen mrt kleine inkomens - jongeren bijv. - minder aantrekkelijk wordt om aangifte te fien en op die manier loonbelasting terug te vragen.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Het lijkt me vrij duidelijk... Proefballonnetje. Niemand die eraan wil, protesten alom. Maar dan komt het nog eens langs, er wordt weer over gepraat, en weer en weer. We worden gemasseerd. En op termijn (vijf jaar, tien jaar?) is iedereen moe en gelaten, en wordt het zonder veel gehannes doorgevoerd. Bestemming bereikt.

  BeantwoordenVerwijderen


Reageren is leuk, graag zelfs, maar onzinnige en/of onnodig kwetsende reacties naar mij of anderen worden verwijderd. Over verwijderde reacties ga ik niet in discussie.