donderdag 6 februari 2020

Hoe begin je een leuke blog?

Blog Zuingaan


Op 21 februari a.s. is het 12,5 jaar geleden dat ik mijn blog startte op Web-log. Het leek mij leuk om een blog te hebben en daarop te schrijven over bezuinigen. De naam die ik koos, was ZUINIGAAN, nu welbekend, maar toen nog niet. Ik had al veel bij andere consuminder- en bespaarblogs gelezen en die vond ik heel interessant!
In de eerste weken kreeg ik geen reacties en er kwamen geen mensen kijken!

Hoe kon dat nou?
Ik schreef leuk, vond ik zelf en toch had  ik totaal geen pageviews!
Het antwoord op die vraag was snel gevonden,
niemand wist dat mijn blog bestond, haha.
Logisch natuurlijk!
Als er niemand komt kijken, dan geeft Google ook geen hits!
Ik ben toen begonnen om reacties te geven op blogs van anderen, onder de blognaam Zuinigaan. Zinnige, nuttige en inhoudelijke reacties, Niet zo van: ja dat vind ik ook, nee, ik gaf eigen ervaringen en gaf mijn mening over onderwerpen. Dat maakte mensen nieuwsgierig naar mijn blog en al snel had ik wel pageviews en kon ik lekker bloggen en kreeg ik daar reacties op!
Ik stond al snel in de top 50 van de niet-commerciële blogs van Web-log, weliswaar in de onderste regionen van deze top, maar dat vond ik al heel wat!
Heel leuk, maar toen hield de provider Web-log  er in de zomer van 2011 mee op! Ik heb toen nog snel het merendeel van mijn blogs kunnen kopiëren naar Blogger (lang niet alles, want daar had ik de tijd niet voor) en ik ben daar opnieuw gestart. Als ik nu naar deze oude, gekopieerde blogs kijk, dan zie ik dat de meeste plaatjes verloren zijn gegaan. Ik kopieerde ze mee, maar ze werden ondersteund door Sanoma, de eigenaar van Web-log en die doet er dus niets meer mee!
Jammer dan, ik ga ze ook niet allemaal vervangen door nieuwe afbeeldingen, te veel werk en het gaat me meer om de inhoud dan om de tekst.

Zelf een blog starten


Zelf een blog starten is niet zo moeilijk. Er zijn mogelijkheden om gratis te bloggen en een platform als Blogger is tamelijk eenvoudig. Je hoeft niet heel veel kennis in huis te hebben, veel zaken wijzen zich vanzelf.
- Zorg er voor dat je thuis internet hebt. Zonder internet wordt het lastig om een blog te hebben, want dan ben je afhankelijk van plekken met gratis WiFi en daar kun je vaak niet rustig zitten te schrijven.
- Inventariseer de onderwerpen waarover je wilt schrijven en bedenk daar een passende aantrekkelijke  titel bij.
- Zoek een blog platform of een hostingbedrijf.
Ik blog gratis bij Blogger en dat bevalt mij prima. Bij hostingbedrijven moet je betalen, maar heb je vaak ook meer mogelijkheden. Bij Blogger kun je zelf bepalen of je reclame wilt. Bij gratis Web-log was je verplicht om reclame toe te staan en kon je alleen van reclame af als je betaalde voor de dienst.
Ik heb nu AdSense op mijn blog en daar verdien ik wat mee. In Web-log verdiende ik er geen cent aan.
Tip: kijk ook eens bij Bloggen en Loggen, daar vind je veel nuttige tips en te zetten stappen over hoe je in Blogger een weblog start, echt een aanrader! 
- Onderwerpen
Hoe vind je nieuwe onderwerpen en hoe maak je daar een mooi blogje van?
Ik noteer het direct in mijn telefoon als ik een nieuw onderwerp bedenk. Dat kan een link naar een site zijn, of een 1 sleutelwoord.
- Concepten
Ik heb ook altijd diverse concepten klaarstaan, sommige volledig uitgewerkt, sommige bestaan uit een (paar) woorden en die werk ik dan later uit.
- Het is handig dat je vlot kunt schrijven. Als je moeite hebt met schrijven, dan kun je misschien beter eerst een schrijverscursus gaan volgen, want het lijkt me voor jou en je lezers niet fijn als het heel moeizaam gaat.  Er bestaan cursussen voor, Nicole van Bloggen en Loggen heeft het uitgezocht en geeft tips.

Verdienen aan een blog?


Tip: als je veel wilt verdienen: richt je dan niet op mensen die willen bezuinigen en besparen, want dan vis je in de verkeerde vijver. Je kunt beter schrijven over mooie en vooral dure producten, verre vakanties of beleggingen en aandelen en daarmee mensen stimuleren om te kopen en nog meer te kopen. Dat levert vast mooie sponsors op en hoge reclame-inkomsten. Van een blog over besparen en bezuinigen kun je niet leven, hooguit verdien je er een klein zakcentje mee.
Ook mooi meegenomen hoor, niets mis mee!

10 opmerkingen:

  1. Er zijn verschillende redenen om te bloggen. Maar uiteindelijk gaat het om het delen. Jouw blog blijft inspireren.

    Spaarmoeder

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Ik zie andere zuinige bloggers toch wel geld verdienen door reclame te maken voor dingen als beleggingsapps zoals peaks. Is wellicht een andere (wat jongere) doelgroep en het zou raar zijn als jij daarvoor reclame zou maken aangezien je niet belegt. Maar ik zie ook dingen als sluikreclame voor verzekeraars etc. Ik heb daar soms moeite mee. Bv als je wil beleggen met kleine bedragen is Peaks eigenlijk geen goede app, veel te hoge kosten. Dat staat er dan bij zo’n artikel niet bij en het voelt niet even eerlijk.

    Aan de andere kant met zulke welkomstacties kun je soms leuke winst maken. Wij hebben vorig jaar 400 euro gepakt op die manier en als de ‘bonus’ na een aantal maanden is verzilverd kun je er gewoon van af. Ben nu 65 euro aan het binnenharken bij nieuwe app, je hoeft alleen met de code van een ander jezelf op te geven en 3 maanden 50 piek te laten staan om de bonus te krijeb. Dat vind ik snel verdiend.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Gefeliciteerd. Dank je wel voor de links naar andere blogs. Dat deden bloggers allemaal. Dat is mooi. Jammer dat dit fenomeen uitsterft. Delen is mooi.

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Heel herkenbaar, zeker het begin van je blog herken ik wel. Wel elke dag trouw een verhaal schrijven terwijl niemand het leest. We deden het in het begin ook meer voor onszelf, dus zo erg was het niet om geen lezers te hebben. Maar toen we lezers kregen, begon het wel leuker te worden.

    Alvast gefeliciteerd met je jubileum van 12.5 bloggen :-)

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Gefeliciteerd met je bijna jubileum. Hier ook ooit begonnen bij web-log.nl. Wat een drama was dat toen met die overgang. Gelukig allemaal goed gekomen. Ik ben nog steeds lerende en haal nog steeds niet heel veel bezoekers, maar ik blijf leren en het leuk vinden. En zo langer groei is, is het goed.

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Leuk om je bloggeschiedenis zo te lezen! Net als jij blog ik ook al vrij lang, en ik blijf het geweldig vinden om te doen. Superleuk dat je mijn blog over bloggen noemt. Dankjewel : )

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Gefeliciteerd.
    Beginnen. Maar dan volhouden. Dat vindt ik zo knap. En ook hoe je met reacties om gaat. Ik vind een groot deel aanvallend en flauw en gezeur. Als jij een potje capucijners samen met rode kool wil op maken. Eet ze. Kreeg je heel veel maffe reacties op. 🙂. Wat heeft het blog jou nu gebracht ? Motivatie omdat je een soort verantwoording af legde. Of omdat je alles heel bewust op een rijtje moest zetten ? En heb je je ook wel gedragen gevoeld door reageersters ? Wat springt er zo uit voor je ? Of weten dat jou verhaal ook van betekenis is voor anderen ?

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Het is vooral een leuke hobby. Ik houd van schrijven en ik vind het ook leuk om anderen te helpen met bezuinigen en besparen, vooral als dat kan voorkomen dat ze in de financiële problemen raken.
      Die gekke of agressieve reacties is maar een heel klein deel van mijn lezers. Van de gemiddeld bijna 6000 pageviews per dag reageert maar een enkeling zo.

      Verwijderen
  8. Ik ben in augustus 2019 begonnen en ik word dagelijks geïnspireerd door vele bloggers, waaronder jij Aaf! Dank je en proficiat met je jubileum!

    BeantwoordenVerwijderen
  9. Ook ik ben (inmiddels 4,5 jaar geleden) mede dankzij jouw blog zelf begonnen met schrijven. En ik ben een groot fan van de blogroll, op mijn eigen blog houd ik die ook in ere! Gefeliciteerd met je jubileum!

    BeantwoordenVerwijderen

Reageren is leuk, graag zelfs, maar onzinnige, racistische, onaardige, of kwetsende reacties naar mij of anderen en ook reacties met nep-informatie worden niet geplaatst.

Over verwijderde reacties ga ik niet in discussie.