maandag 24 februari 2020

Coronavirus

Spaanse griep

Ruim honderd jaar geleden, aan het einde van de 1e wereldoorlog, was er de Spaanse griep. Deze pandemie maakte veel meer slachtoffers dan alle oorlogsdoden in de 1e wereldoorlog bij elkaar.
Hoeveel doden?
Geschat wordt dat het er tussen 20 tot 100 miljoen waren. Enorm veel dus! Het lijkt het erop dat 20% van de toenmalige wereldbevolking besmet raakte. Bij een normale griep en ook het huidige Coronavirus, zijn vooral ouderen getroffen. Deze Spaanse griep had de nare eigenschap om vooral jonge mensen te treffen. Jong volwassenen. Mijn grootvader was als soldaat gemobiliseerd en lag met zijn eenheid in het zuiden van Nederland. Ook hij kreeg de Spaanse griep en overleefde het. Anders was mijn moeder er niet geweest en ik dus ook niet!

Zwarte dood

Nog veel langer geleden, in de 14e eeuw, in de jaren 1347-1353 was er een enorme pestepidemie. De zwarte dood, die volgens sommige bronnen alleen al in Europa zorgde voor 20 miljoen doden, dat was ongeveer een derde van de totale bevolking van Europa.
Kun je je dit voorstellen? Het betekende dat sommige streken verlaten werden omdat vrijwel alle mensen overleden waren, er waren gewoon geen mensen meer die de dieren verzorgden en het voedsel verbouwden, en mensen die het brood bakten.

Coronavirus

En nu is er dus het Coronavirus. Begonnen in China, waarschijnlijk door een mutatie van een virus onder dieren en nu besmettelijk voor mensen. Eerst was het virus alleen in China, maar zoals dat gaat met besmettelijke ziektes, is het nu ook in Europa opgedoken. Meegenomen door Europeanen die in China waren of meegenomen naar Europa door Chinese toeristen.
Moeten we nu vrezen voor tientallen miljoenen doden wereldwijd?

Ik hoop en denk het niet. Bij de virus van de Spaanse griep en bij de bacterie als van de pest wisten medici veel minder over besmettelijkheid en effectieve geïsoleerde behandeling van patiënten die ziek waren, waardoor de ziekte zich gemakkelijk kon verspreiden.
Nu kunnen patiënten beter geïsoleerd en behandeld worden. Voor zover nu bekend overlijdt ongeveer 2% van de dragers van het virus aan de gevolgen van de besmetting en gelukkig raakt niet iedereen die in contact komt met virus besmet.
Het getroffen gebied in China is nu in een poging de besmettingen in te dammen en het onheil te bezweren, behoorlijk afgesloten van de buitenwereld. Ik weet niet of cijfers over slachtoffers in de provincie Hubei correct zijn, volgens de laatste cijfers zou het wereldwijd om een kleine 2500 mensen gaan, maar zeker is dat niet! We weten alleen dat er in de stad Wuhan in allerijl een heleboel noodziekenhuizen bijgebouwd zijn.

Virus in Nederland?

Het virus is hier voor zover bekend nog niet. Omdat het al wel in Frankrijk en Noord-Italië is, in Italië zijn er ineens al 224 besmettingen, zal er vast wel een zieke in Nederland komen. In Italië zijn inmiddels 6 mensen overleden! Ook in Oostenrijk waren 181 verdachte gevallen.
Moeten we nu massaal gaan hamsteren voordat we onze huizen niet meer mogen verlaten en moeten we allemaal mondkapjes aanschaffen?
Nee, dat ga ik niet doen!
Hamsteren niet omdat ik een ruime voorraad in huis heb waar ik het wel even op uithoud. Denk aan de spaghetti waar ik laatst over schreef.
De mondkapjes niet, omdat die volgens mij niet meer voorradig zijn. Alleen speciale medische mondkapjes helpen echt tegen besmetting, en die zijn op door de ontstane vraag naar die dingen.

Wat ga ik wel doen? Ik houd het nieuws in de gaten en meer ga ik niet doen! Ik  hoop denk namelijk dat het hier mee gaat vallen!

Ik hoop van harte dat het virus onder controle gehouden kan worden! Als het uit de hand loopt, dan heeft dat waarschijnlijk ook ernstige economische gevolgen voor toerisme, handel en industrie!

23 opmerkingen:

 1. Anno 2020 is een grote uitbraak bijna niet te voorkomen met al het internationale (vlieg)verkeer. Je hebt maar 1 zieke nodige en voor je het weet zijn er al tig kruisbesmettingen.

  Ik denk wel dat als er een grote uitbraak is we een enorm probleem hebben. Er zijn nu al niet genoeg ziekenhuisbedden of handen aan het bed. Laat staan wanneer een groot deel van de bevolking besmet raakt. Het probleem met een ontwikkelde samenleving is dat als er een klein radartje uitvalt het hele systeem
  platligt. Wat als de supermarkten niet bevoorraad worden of als de stroom uitvalt omdat het personeel in de centrale ziek is? Er is onder gewone omstandigheden al niet genoeg politie, stel dat het halve korps ziek thuis zit dan zie ik nog wel dingen als grootschalige plunderingen ed gebeuren. Geen vrolijke scenario’s.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Als we hier in Nederland of aangrenzende landen een grote uitbraak krijgen, zullen de problemen inderdaad groot zijn!
   Ik moet zeggen dat ik de situatie in Noord-Italië zorgwekkend vind, omdat patiënt 1, die de ziekte verspreidde, onbekend is. Die persoon kan nog méér mensen besmet hebben en inmiddels zelf weer genezen zijn. Waarschijnlijk was die in de veronderstelling dat het een gewone griep was, terwijl het ging om dit Coronavirus. Zo kan het virus snel om zich heen grijpen.

   Verwijderen
 2. ik volg de adviezen van de WHO (who.int) handen wassen met water en zeep, hoesten en proesten in de elleboog, en hoesten en proestende mensen op een afstandje houden.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. In 1665 is het dorpje Eyam in vrijwillige quarantaine gegaan om de pest niet verder te verspreiden in de omgeving. Een lastige factor bij de bestrijding van corona lijkt me onze onverzadigbare behoefte om te reizen, voor vakantie en zaken.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Als het gaat gebeuren een grote pandemie is het alleen hopen dat je het overleefd.
  Verder maken we er ons nog niet druk om, zat voorraad in huis en verder NU genieten ipv wat als.
  En voor de rest de zaak volgen zonder te panikeren.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Een aangetrouwde oom van mijn man is aan de Spaanse griep overleden. En het eerste kind, een zoontje van negen maanden oud van mijn grootmoeder ook. En vergeet de economie niet. Niet de eerste zorg, maar toch. De uitvoer uit China ligt voor een groot deel stil. Dan te bedenken dat we tegenwoordig bijna alles uit China halen. Hier komt een recessie achterweg.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Mijn advies, haal grote voorraad paracetamol in huis. Is spotgoedkoop een goed ruilmiddel zeer lang houdbaar en broodnodig bij langdurige koorts en griepverschijnselen. Verder de goedkoopste Vit C pure ascorbinezuur. In China experimenteren ze hier mee en schijnt te werken. 1000 mg per uur vanaf de eerste symptomen. Dus 2 potten van 120 stuks per persoon minimaal

  Verder wat niemand zich schijnt te realiseren. Als je corona krijgt en je herstelt, is je weerstand flink verlaagd, vooral na antibiotica kuren en je bent dan VEEL kwetsbaarder voor een nieuwe besmetting. Dus de kans dat je weer ziek wordt en alsnog overlijdt is met dit virus vele malen groter.

  In Italie zitten nu 50.000 mensen vast en slaat iedereen nu aan het hamsteren, maar de laatste plek waar je wilt zijn als een uitbraak komt is de drukke supermarkt. Dus regeren is vooruit zien.. vooral op de plek waar je echt invloed hebt en dat is je huishouden..

  Heb je thuis de voorraad op orde zit je in de trein...en ook dit is inmiddels de realiteit in Europa.. treinen die stilgezet worden en afgesloten. Bieke

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Volgens mij kun je niet na het Coronavirus direct weer ziek worden van hetzelfde virus. Wel van andere virussen, zoals griep en verkoudheid.
   Aan antibiotica heb je niets bij een virus, antibiotica helpt tegen bacteriële infecties en niet tegen virussen die je lichaam belagen. Je kunt natuurlijk wel een virus hebben + een bacteriële infectie, dan helpen antibiotica wel tegen de bacteriële infectie.

   Verwijderen
  2. Antibiotica helpt niet bij virale infecties zoals Corona. Alleen tegen bateriele infecties.

   Verwijderen
  3. Inderdaad een virus kun je niet doden en ze muteren wel, al dan niet geholpen door de mens. Complicaties zoals longontsteking wordt bestreden met antibiotica . Ik hoop oprecht dat de berichten die ik lees over geen immuniteit opgebouwd hebben voor Corona fake nieuws blijken te zijn. Ik wil echt mijn gelijk niet halen.. maar de berichten dat aan dit virus is gesleuteld en dat de mens geen immuniteit opgebouwd heeft na doormaken van de besmetting zijn er wel en ook uit bronnen die ik echt vertrouw. De geschiedenis zal uitwijzen of dit zo is. Bieke

   Verwijderen
  4. Bieke heeft een goed advies: hele hoge dosis vitamine c innemen helpt tegen virus infecties. De eerste onderzoeken en experimenten zijn al gaande. Voor meer informatie is https://ortho.nl/ een goede bron. Olga

   Verwijderen
 7. Ik stond hier niet erg bij stil allemaal totdat ik afgelopen zaterdag 1,5 uur in de trein zat en er ook iemand in mijn coupe zat die bleef maar hoesten en proesten . Ik vond het niet prettig en veel medereizigers zo ik zag ook niet,maar eigenlijk bleef iedereen gewoon zitten . Zo gaat dat dus met besmettingen denk ik. En nu maar hopen dat het een flinke verkoudheid was.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Wat ik het meest zorgwekkend vind is de communicatie vanuit China. Volgens mij wordt er een heleboel niet of niet juist gecommuniceerd. Neem als voorbeeld de telling van de zieken. Deze wijze is een aantal dagen geleden gewijzigd en vervolgens weer terug aangepast. Waarom?

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Wat mij bezorgd maakt, is de komst van het nieuwe toeristenseizoen. In ons stadje aan het water leggen elk jaar meer riviercruiseboten aan. Dit jaar worden er zoveel meer verwacht dat er toestemming gegeven is voor meer aanlegplekken (hoewel er niet op ingericht). Er komen ook veel Aziatische mensen mee. Er is zoveel financieel belang bij dat dus dat er volop geïmproviseerd wordt om maar niet nee te hoeven zeggen en de inkomsten mis te lopen. Ik vraag me af hoe dit zal gaan, want over 6 weken is het Pasen......

  BeantwoordenVerwijderen
 10. "Elk jaar krijgen ongeveer 820.000 Nederlanders griep. Tijdens een gemiddelde griepepidemie in de winter gaan er in Nederland 250 tot 2.000 personen direct aan de griep of aan de gevolgen ervan dood"

  Dit zijn de cijfers voor de "gewone" griep. Laat je niet gek maken.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Goed dat je dit noemt! Ik had nog over de gewone jaarlijkse griep willen schrijven, maar ik kon de exacte cijfers niet zo snel vinden.

   Verwijderen
  2. Precies dat, Marijke. Het klinkt allemaal megagroot, maar mensen kunnen die cijfers helemaal niet duiden.

   Verwijderen
  3. Er is wel één enorm verschil tussen de jaarlijkse griepgolf en het coronavirus en dat is dat ze alles op slot gooien. Als er wat ziektegevallen in je regio zijn, kun je niet meer reizen en mag je nauwelijks nog de deur uit!

   Verwijderen
  4. Op radio Journaal In Hong Kong blijven alle scholen nog 2 maanden gesloten. Kinderen volgen video onderwijs. Er zijn in Hong Kong 7 doden. Dit soort ongewone maatregelen zie je niet bij een gewone griep. Paniek helpt niet, ontkennen ook niet, je zo goed mogelijk voorbereiden wel. Ik ben vooral beducht voor de paniek die gaat uitbreken als er in Nederland gebieden afgesloten worden en voorraden in winkels opraken. Voorkom dat je dan nog de winkels in moet, voor een maand eten in huis halen is echt niet onverstandig. Gebeurt er niks, dan eet je die voorraad het komend jaar rustig op.. Ook extra voedsel in huis halen voor huisdieren. Bieke

   Verwijderen
 11. Gelukkig schrijf je met een nuchtere blik, Zuinigaan. Ik blijf er zelf ook nuchter onder. Ik sprak al wel personen die helemaal panisch zijn.
  Wat sowieso goed is om in huis te halen is water, niet vanwege corona maar in het algemeen nuttig bij storingen bij levering.

  BeantwoordenVerwijderen
 12. RIVM adviseert om goed de handen te wassen, hoesten/niezen in elleboogholte en papieren zakdoekjes te gebruiken, dus dat doe ik dan maar.

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Coolblue is bijna door hun voorraad heen. Geen aanvoer meer vanuit China. Ook geen Aliexpress en Alibaba spulletjes meer. Minder consumptie. Beter !

  BeantwoordenVerwijderen
 14. 20.00 journaal NOS, Nederland is goed voorbereid..voorbeeld.. ziekenhuis Almelo heeft 1 quarantaine kamer met intensive care met 1 bed.. en een bakje met brillen en mondkapjes staat klaar.. en een goed protocol die iedereen kan begrijpen.. Nederland is echt niet voorbereid. Mijn zus heeft botkanker.. wordt sinds september met chemo behandeld. Vorige week kreeg ze te horen dat ze de eerste 8 weken niet naar het ziekenhuis mag komen.Voorraad antibiotica meegekregen voor als ze longontsteking krijgt.
  Thuis blijven en zien dat je er doorheen komt, want mondkapjes zijn niet effectief en niet meer te krijgen. Bieke

  BeantwoordenVerwijderen


Reageren is leuk, graag zelfs, maar onzinnige en/of onnodig kwetsende reacties naar mij of anderen worden geweigerd. Over niet geplaatste reacties ga ik niet in discussie.