maandag 10 februari 2020

Een maandoverzicht van de nieuwe energieleverancier

Overstap energie

Zoals ieder jaar ben ik ook in het afgelopen jaar weer overgestapt naar een andere energieleverancier. Dat doe ik vanwege de voordelige prijzen in het eerste jaar van levering en een cashback die te verdienen valt. Deze keer werd mij €165 in het vooruitzicht gesteld. De levering ging in per 1 november 2019 en sindsdien krijg ik maandoverzichten van mijn verbruik.
Een leuke service!

Maandoverzicht verbruik in januari

In januari verbruikte een eenpersoonshuishouden  gemiddeld 192 kWh
Ik verbruikte 56 kWh

In januari verbruikte een gemiddeld huishouden in een tussenwoning  224 m³ gas.
Ik verbruikte in mijn tussenwoning 78 m³

Je zou zeggen: een prima resultaat, niets meer aan doen! Maar het energiebedrijf heeft nog wel een fijne tip

Tip

In huis koelt het langzaam af. Ga je om 23.00 uur naar bed? Zet je verwarming dan om 22.00 uur al op 15 graden. Met deze tip kun je volgende maand gemiddeld € 7,50 besparen

Goh, daar was ik zelf nu nooit op gekomen! Een uur eerder de verwarming op 15 graden zetten! Wat een supertip! 

Uiteraard moest ik er erg om lachen! Ik deed dat 39 jaar geleden al toen ik mijn eerste eigen huurhuis betrok!  En dat besparen van gemiddeld €7,50?
Dat wordt niets!

Voor mensen die het nog niet weten: zet de thermostaat 's avonds tijdig lager, daarmee kun je gas besparen!

15 opmerkingen:

 1. Netjes. Dan zitten wij met 3 personen denk ook wel goed. 163 kwu en 54m3

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Dat is een erg laag verbruik. Wij gebruikten jaarlijks (bedrijfje aan huis) meer dan 2000 m2 gas en zo’n 4500 kWh. We wonen (nu nog, tot 1 april) in een boerderijtje uit 1856 met klampmuren.
  In ons nieuwe huisje is het gemiddelde gasverbruik per jaar ongeveer 500 m2. Wat het stroomverbruik betreft heb ik geen idee omdat we daar elektrisch koken maar het zal wel minder zijn dan het aantal kWh in de boerderij.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Hier zakt de temperatuur van 18,5 naar 16,5 in dat uur. Ik doe een kwartier en in dat kwartier vul ik de vaatwasser, de wasmachine, leg kleren klaar ,poets mijn tanden, ruim losse dingen op. Ja isolatie en milieu. Die isolatie zijn we mee bezig. Probleem is meer dat er ventilatiegleuven voor de lucht in de spouw in de buitenmuur zitten, en ventilatieroosters in de binnenmuur. De kozijnen zweven in de sponning, het waait dusgewoon bij de ramen. En het waait onder de vloer. Die gleuven kunnen ziet zomaar dicht en die roosters mogen we niet weghalen en de muur niet dicht maken..

  BeantwoordenVerwijderen
 4. In ons nieuwbouwappartement staat de thermostaat standaard op 16/17, maar kouder dan 19 graden is het binnen nog niet geweest het afgelopen jaar. Goede isolatie en aan alle kanten buren scheelt daarbij enorm. We hebben de vloerverwarming deze herfst/winter maar een enkele keer aangehad en dan vaak nooit langer dan een uurtje. We koken wel op gas en gebruiken natuurlijk warm water, ik ga eens naar ons totale verbruik krijgen, maar tot nu toe krijgen we jaarlijks in elk geval flink terug (ook na het steeds aanpassen van het bedrag). Ik ben trouwens benieuwd of jij bij het jaarlijks overstappen ook rekening houdt met (echt, geen sjoemel) groene stroom? Gewoon interesse, gezien jouw mooie betrokkenheid op onze planeet. Lijkt me leuk als je daar een keer iets over schrijft, maar dat is natuurlijk helemaal aan jou!

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Zijn de nieuwe vaste kosten (transport ed) gelijk gebleven vergeleken met de vorige leverancier ?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. De vaste kosten worden beheerd en berekend door de netwerkbeheerder Enexis. Daar heeft de leverancier geen invloed op. Enexis is inmiddels weer wat duurder geworden.

   Verwijderen
 6. Ik ga rond 22 uur naar boven maar de verwarming gaat hier standaard om 19.30 op 15. Dan koelt het wel redelijk af, maar ik lig dan lekker onder een dekentje en krijg het absoluut niet koud. Heb een jaarverbruik van 700 m2, terwijl het best een fris huis is en de ketel echt niet zo zuinig meer is.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik zet twee uur voordat ik naar bed ga de thermostaat op 16 graden. Dan is het als ik naar bed ga nog warm genoeg.

   Verwijderen
 7. Hier een oud huis dat snel afkoelt. Nu het zo waait staat de kachel hier als we savonds stilzitten op 20,5. Vind ik nog maar net aangenaam. Al jaren probeer ik aan lagere temperaturen te wennen, maar blijf dan het koud hebben. Hier gaat de ketel hooguit een half uurtje van te voren naar 16 graden en dan daalt de temperatuur ook snel. We hebben al veel geisoleerd, dus het jaarverbruik valt mee, maar als ik hier de reacties lees, denk ik dat ik een echte koukleum ben.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Valt wel mee hoor! Mijn man en mijn 2 beste vriendinnen vinden het ‘s avonds pas aangenaam bij 21,5 graden!

   Verwijderen
  2. @anoniem, het maakt ook heel erg uit of je een koude vloer hebt of niet. Bij mijn moeder is het met 21 graden en een koude vloer nog fris terwijl het bij mij met 19 en een goed geïsoleerd huis nog aangenaam is. Ook de luchtvochtigheid speelt een belangrijke rol. Hoe meer vocht hoe killer, hoe hoog de verwarming ook staat. Het hoeft dus echt niet altijd aan jezelf te liggen als de verdere omstandigheden niet optimaal zijn.

   Verwijderen
 8. Ik zie dat iedereen de thermostaat terug draait naar 15 of 16 graden. Ik zet hem, een uur voordat we naar bed gaan, terug naar 5 graden (lager kan niet), en dan is het de volgende ochtend gewoon nog 16 graden. Als je huis goed genoeg is geïsoleerd en niet zo sterk afkoelt, hoef je dus niet 's nachts te stoken. Ik woon hier nu een half jaar, mijn verbruik is 453 m3 gas, 252 kWh electra maar 389 kWh terug verdient met zonnepanelen. Ik woon in een tussenwoning, 3 verdiepingen, we zijn met 2 volwassenen.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Waarom zet je de thermostaat terug naar 5 graden als het de volgende dag nog 16 graden is? Dan kun je de thermostaat net zo goed op 15 of 16 graden zetten.

   Verwijderen
  2. Omdat het voor ons geen 16 graden hoeft te blijven, lager mag het gerust worden. 's Ochtends is het hier wassen/aankleden/eten en op weg naar ons werk. Als we de thermostaat op 5 graden zetten, weet ik zeker dat de verwarming niet aan zal slaan, terwijl wij op bed liggen, of overdag weg zijn. Pas de volgende avond zijn we weer thuis en willen we het een paar uur warmer hebben (18,5 vinden wij aangenaam).

   Verwijderen


Reageren is leuk, graag zelfs, maar onzinnige en/of onnodig kwetsende reacties naar mij of anderen worden verwijderd. Over verwijderde reacties ga ik niet in discussie.