maandag 3 februari 2020

Het voorjaar komt er aan!

In mijn tuin zie ik de eerste knoppen van de narcissen, er bloeien al wat primula 's en ook een aantal violen bloeien nog steeds. Mijn olijfboompje in grote pot, die naar binnen moet als het meer dan 8 graden vriest nachts, is nooit naar binnen geweest. In feite was het de afgelopen maanden één lange herfst zonder dat het winter werd. Ja, oké afgelopen dinsdag viel er hier wat natte sneeuw, maar die bleef niet liggen. Ook voor de komende 14 dagen ziet het er niet naar uit dat er nog winter komt.
Mijn kat in de vensterbank,  eind januari 2014

Het is dus heel goed mogelijk dat dit een winter zonder sneeuw en ijs wordt. Mijn kleinkinderen van 3 zijn hevig teleurgesteld. In mijn woonkamer hangt een foto van hen beiden in de sneeuw in januari een jaar geleden. Ze verwachtten dat ze iedere winter in de sneeuw konden spelen.
Helaas voor hen is dat niet zo!

Laatst zag ik een vergelijking tussen de afgelopen winters en de winters in de vorige eeuw en uit die vergelijking blijkt, dat er nu gemiddeld genomen véél meer zachte winters zijn dan in mijn jeugd en ook later, in de tachtiger jaren. Dat zal ook best. In die tijd maakte de vader van mijn kinderen iedere winter wel schaatstochten over buitenwateren, hij reed in 1986 ook de volledige Elfstedentocht. Ook een zekere W.A. van Buren reed toen de Elfstedentocht.
Op 1 maart, ergens in de late tachtiger jaren, reed hij op schaatsen van Groningen naar Dokkum, zijn ouders woonden daar in de buurt en hij wilde op verjaardagsvisite. Hij mocht van mij zijn moeder feliciteren, mits hij een schaatsvriend meenam. Eén man alleen op het ijs op die route van wel 50 kilometer vond ik niet verantwoord. Ze belden 's middags dat ze waren aangekomen. Ze gingen met de bus en de trein weer terug. Daar valt nu niet aan te denken, wel aan die trein- en busreis, maar niet aan die schaatstocht!

Het voorjaar dan maar!
Ik vind het feit dat het weer langer licht is en het licht helderder is werkelijk heerlijk! Ik knap er van op, winter is niet mijn seizoen en ik houd ook helemaal niet van kou!
Het is ondertussen al weer ruim 1,5 uur per dag lichter dan op de kortste dag in december.

27 opmerkingen:

  1. Wat een nostalgische sfeervolle foto! En hij doet mij als wintermens er alleen maar meer aan herinneren hoezeer ik de winter mis.....
    Esje

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Voor de kleinkinderen begrijp ik de teleurstelling van geen sneeuw! Ik herinner me van toen ik klein was het sleetje rijden, schaatsen op botjes, en thuis maakten we een sneeuwpop met knopen als ogen en een winterwortel als neus! En misschien kreeg de sneeuwpop nog een muts op, maar dat weet ik niet meer.

    De Elfstedentocht met onze huidige koning herinner ik me ook nog. En Evert van Benthem!

    Ik ben zelf blij dat het een zachte winter is, en ik hoop dat het zo blijft en dat we zo op deze manier rustig richting het voorjaar gaan.

    Hier en daar zie ik in tuintjes al sneeuwklokjes en zelfs al blauwe druifjes! En ik word soms al wakker van de fluitende vogeltjes.

    Ik merk ook dat het al weer langer licht wordt, als ik thuis kom van mijn werk is het nu nog hooguit avondschemering.

    Hier ben ik ook al weer begonnen met de voorbereidingen voor mijn bescheiden moesbalkon. Ik heb zaden online besteld, en dit weekend heb ik zaden uit supermarktpaprika's en pepers gezaaid, ik ben benieuwd of hier iets uitkomt!
    Verder heb ik nog een zakje peterseliezaadjes gezaaid die eigenlijk al een jaar over de datum zijn. En ik heb in de supermarkt een basilicumplantje en een peterselieplantje gekocht die ik in grotere potten ga doen.

    Laat de lente maar komen!

    BeantwoordenVerwijderen
  3. De winter duurt nog bijna 2 maanden hè ;), februari en maart kunnen nog voor een pak sneeuw en/of ijslaag gaan zorgen

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Valt mij ook altijd op dat mensen na een rustige dec/jan al over lente gaan praten. Het is echt nog even winter.

      Verwijderen
    2. Dit voorspelt het KNMI vandaag voor de komende 14 dagen: Zeer grote kans op voortzetting van het wisselvallige weertype met grote neerslagkansen, temperaturen boven normaal en van tijd tot tijd veel wind, met een aanzienlijke kans op zware windstoten.
      Eerlijk gezegd geloof ik dan niet meer in winter.

      Verwijderen
  4. Een paar jaar geleden moesten we eind februari de verjaardagsvisite afbellen omdat er toen een dik pak sneeuw lag. Dus eigenlijk kan het nog steeds... maar ik zie het toch ook niet zo snel meer gebeuren. Voor mij hoeft het ook niet, want ik hou ook niet van kou.

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Ja, de klimaatverbetering gaat hard.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Verandering is een beter woord.
      De warmte zorgt wereldwijd voor stijging van de zeespiegel. Dat noem ik geen verbetering!

      Verwijderen
    2. Dat niet alleen. Ook droogte (brand, mislukte oogsten) en ander extreem weer, zoals cyclonen. Bleef het maar alleen bij zeespiegelstijging. Ik denk dat heel veel mensen de komende eeuwen hun geboortegrond achter zich zullen moeten laten en op zoek moeten gaan naar een leefbaar klimaat. Ik hoop en bid dat het niet zal leiden tot wereldwijde oorlog.

      Verwijderen
    3. De stijging van de Noordzeespiegel bedraagt 1,8 mm / jaar. Valt reuze mee. Sinds begin van de metingen in 1880 is de gemiddelde temperatuur wereldwijd 1 graad C gestegen. Laat je niet gek maken.

      Verwijderen
    4. Dat is dus in 10 jaar 1,8 cm? En in 100 jaar 18 cm? Ik heb ook andere cijfers gezien.

      "Recent is aangetoond dat de Noordzee zelfs sneller opwarmt dan de grote oceanen: de temperatuur van het Noordzeewater steeg de afgelopen 45 jaar met 1.67 graden Celsius, tegenover gemiddeld 0.74 graden in de oceanen. Mede als gevolg van deze opwarming, en in combinatie met het smelten van het poolijs zal de zeespiegel stijgen. Wereldwijd wordt geschat dat de zeespiegel gemiddeld mogelijk met 0.18 tot 0.59 m gestegen zal zijn in 2100. Dit is echter niet overal gelijk verdeeld – in de Noordzee is de verwachting dat het zeewater met 0.35 – 0.85 m zal stijgen."
      Bron: https://www.noordzee.nl/klimaatverandering-op-de-noordzee/

      Verwijderen
    5. Ja, ca. 18 cm in 100 jaar. https://klimaatgek.nl/wordpress/2019/12/10/de-zee-stijgt-maar-bij-ons-niet-zo-hard/

      Verwijderen
    6. @Anoniem van vandaag: dit is een blog! Geen gerenommeerde klimaatwetenschapper!
      Ik zou best willen hoor, dat de klimaatverandering en de zeespiegelstijging wel wat meeviel, maar ik vrees het ergste en ik hoop van harte dat er bijtijds wat aan gedaan kan worden.

      Verwijderen
  6. Ik heb altijd geleefd van de wind. In de zeilende passagiersvaart. In Nederland. Veertig jaar geleden moesten we maar een paar keer in het jaar te reven. Het zeiloppervlak verkleinen vanwege de harde wind. Nu moeten ze dat een paar keer in de maand. Vooral omdat het weer zo onvoorspelbaar geworden is. Terwijl het de schipper zijn vak is en hij m/v aardig wat meteologie op de zeevaartschool gehad heeft. Eeuwen oude kennis waarin Nederland sinds VOC tijden voorop liep. 😏

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Dus je leefde letterlijk van de wind?
      Ik wist niet dat de wind in Nederland steeds onvoorspelbaarder wordt en het ook steeds vaker erg hard waait! Mijn broer was ruim 40 jaar geleden zeilinstructeur op binnenwateren, maar toen was de wind dus veel rustiger dan nu!

      Verwijderen
    2. In februari 1953 ging het om een combinatie van slechte dijken, een springvloed en een storm de precies uit de verkeerde hoek kwam.

      Verwijderen
    3. Idd Aaf. Een erge springvloed die zelden zo hoog voor kwam. En ja in Nederland kun je van de wind leven 😏 En ja als je met en van de natuur leeft vallen veranderingen op. Nu kun je in donker s,avonds laat in september en oktober nog in je hemdje aan dek zitten. In Juli en Augustus regent en waait het veel meer. En onverwachts kan het van windstil naar harde wind gaan uit een heel andere richting. En dat soms een paar keer op een dag. Ondanks dat we op al onze schermpjes kunnen gaan staan loeren. 🙂 Daarmee kun je de natuur niet in de macht hebben.

      Verwijderen
  7. Gezellig die kat in de vensterbank. Is die nog steeds bij je?
    Ik had wel graag echte sneeuw of vorst gehad hoor, maar dat heb je niet voor het zeggen.

    BeantwoordenVerwijderen
  8. Weer en klimaat zijn niet hetzelfde.

    De mensen die bij een niet zo koude winter klimaatverandering erbij slepen, hoor je weer niet als het wel een keer goed koud is en sneeuwt en/of wanneer er in de zomer een minder warme maand is.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Weer en klimaat zijn inderdaad niet hetzelfde. Maar aangezien de laatste 40 jaar de winters gemiddeld steeds minder koud geworden zijn, is dat een duidelijke aanwijzing voor een klimaatverandering.

      Verwijderen
    2. Klimatologie en meteorologie hebben toch echt heel veel met elkaar te maken. Zoals ik hierboven al “ liet horen “ zijn er veel vaker minder zomerse maanden. Behalve de hittegolven. Maar dan valt er niet voor uit te komen omdat het niet waait. Hierboven was de trol weer aan de gang. Met er bij slepen. Op een stukje wat gewoon ging over genieten van de natuur zoals het nu is werd gereageerd met klimaatverbetering. Het is maar hoe je het wilt beleven Of wat je mag denken wat de oorzaken zijn. Feit is dat er grote veranderingen zijn. Zowel in klimaat als in de meteorologische uitingen daarvan.

      Verwijderen
    3. O jee daar gaan we weer, zo ben ik weer een gemene boze trol omdat ik niet braaf ja-knik. Terwijl ik niks onwaars zeg en ook niks ontken.

      Wat is klimaatverbetering trouwens? Ik heb dat niet genoemd en geen idee wat dat zou moeten zijn.

      Het is gewoon een feit dat klimaatverandering over zeer lange periodes plaatsvindt. Periodes waarbij een winter, een paar winters, zelfs een mensenleven in het niet valt. Ik ontken ook zeker niet dat er klimaatverandering is, maar het wetenschappelijk gezien onzin om daar obv van korte periodes die wij in ons leven meemaken harde conclusies uit te trekken. Ook 40 jaar is klimatologisch geen lange periode. Net zo min als dat het andersom bij een aantal opvolgende jaren van koude winters een teken is van afkoeling.

      Verwijderen
  9. Haha. Dat hoort juist bij je beroep als buitenmens om harde conclusie te trekken en daar op te reageren. Als je niet op tijd het hooi van het land haalt of het roer om gooit als er een bui dreigt, dan kon er weleens heel veel schade zijn. Ik snap de boerenprotesten heel goed. Al ben ik het met de manier waarop niet eens. De vervreemding van de stadsmens die denkt dat alles met tabelletjes is te controleren. En te manipuleren.

    BeantwoordenVerwijderen
  10. Hoewel ik een groot liefhebber ben van de lente en van licht, baart het me ook een beetje zorgen dat het voorjaar zich nu al laat zien. Zou dit niet te maken hebben met de opwarming van aarde? Als dit een voorbode is van een zomer waarin het weer 40 graden wordt, dan hou ik mijn hart vast..

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Statistisch gezien kan het ook een relatief koele, erg natte zomer worden met grote hoosbuien en ander ongerief. Opwarming van de aarde betekent niet automatisch iedere zomer bloedheet.

      Verwijderen

Reageren is leuk, graag zelfs, maar onzinnige, onaardige of kwetsende reacties naar mij of anderen en ook reacties met nep-informatie worden niet geplaatst.

Over verwijderde reacties ga ik niet in discussie.