zondag 22 maart 2020

Crisisleven. Hoe gaat het hier nu?

Hoesten doe ik nog steeds. Het is het staartje van een griepje/verkoudheid die op 5 maart begon.
Ik leef in strikte afzondering, behalve dan dat ik 2x per dag op mijn fiets stap en een rondje fiets.
Ik fiets dan 30-40 minuten in een stevig tempo en geniet van het buiten zijn.
Veel bloeiende bomen en bollen en ook veel wandelende en fietsende mensen buiten. Ik ben zó blij dat het nog kan en dat ik niet verplicht binnen hoef te zitten! Hopelijk blijft het zo en gaat het land niet volkomen op slot! Mensen die ik buiten zie, houden zich goed aan de 1,5 meter afstand en iedereen groet vriendelijk. Die social distancing lukt hier op het oog heel aardig!
Naast het fietsen doe ik lichte fitheidsoefeningen voor ouderen.

Verder doe ik mijn dagelijkse dingen: het nieuws lezen en blogjes lezen en nieuwe blogjes schrijven.
Ik heb veel telefonisch- en WhatsApp-contact, veel meer dan anders. Vooral met mijn oudere vrienden en kennissen en natuurlijk mijn (schoon)kinderen en kleinkinderen. Zo houden we een beetje de vinger aan de pols!
Ik lees veel en kijk wat meer TV dan anders.
Ik ben erg blij met mijn computer, het netwerk doet het nog steeds prima en ook de WiFi vertoont geen haperingen, ondanks het feit dat iedereen thuis werkt en netwerken ongetwijfeld zwaarder belast worden dan anders, gaat het nog steeds prima! Heerlijk dat dit alles in Nederland zo goed geregeld is!

Het is wonderlijk hoe de hele wereld op zijn kop staat!
Zou het ooit weer zo worden als het was?
Hoe lang gaat dit allemaal duren? Dat zijn toch vragen die mij bezighouden!
Wat gebeurt er met de economie en wat gebeurt er met mijn AOW en pensioen?
De beurzen zitten in zwaar weer, dus ik reken er inmiddels op dat mijn pensioen verlaagd wordt.
Terechte ondersteuning van mensen die nu in de verdrukking komen doordat inkomen wegvalt, kost handen vol geld, dat moet ooit door ons allemaal opgebracht worden. Waarschijnlijk oa door bezuinigingen en belastingverhogingen.

Ik leer er wel van, ik kan me nu bijvoorbeeld beter voorstellen hoe het moet zijn voor ouders en grootouders die hun (klein)kinderen bijna nooit kunnen zien omdat ze zo ver weg wonen. Ik zie mijn kleinkinderen nu ook alleen maar via de beeldtelefoon. Kleinzoon wil mij soms wel 2x daags twee minuten zien. Na die twee minuten heeft hij het ook wel weer gezien, teleurgesteld dat hij is dat hij niet met me kan spelen of op schoot kan zitten.
Gelukkig slaap ik nog steeds goed en lig ik niet te piekeren.
Eerst maar eens zien dat we met ons allen de coronaklappen, zeg maar gerust opdoffers, te boven komen!

Als toetje nog een leuk filmpje!
Dan snap je meteen waar dat hamsteren van toiletpapier voor nodig was!

60 opmerkingen:

 1. Leuk om dit soort berichten te lezen na alle angst en frustratie alsof niemand zich er aan houdt.

  Wat doe je het goed en fijn om te lezen.

  Met hoop komen we het te boven.

  Ik denk nog steeds, elk nadeel heeft zijn voordeel.

  Het komt goed met je Aaf en wat zal je genieten als je straks je kinderen en kleinkinderen mag zien.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Beste aaf, lees al jaren mee. Je doet het prima zo en ben blij dat je ook de positieve dingen ziet. Ik kan niet begrijpen als ik de berichten lees dat mensen geen afstand houden en massaal op het strand of elders lopen. Begrijp het gewoon echt niet. Hartelijke groet wil

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Net als jij heb ik plezier in de dingen die wel mogelijk zijn. Ik had een leuke "visite"bij een vriendin. Zij in haar deuropening,ik 2 m in de tuin. Konden we toch even bijpraten.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Rose schrijft alsof niemand zich er aan houdt....?

  Aaf sorry maar jij houdt je er ook niet aan. Hoestklachten en desondanks 2x per dag 40min fietsen waarbij je mensen tegenkomt. De bacterie overleefd ook even na de nies of hoest. Dus fladdert door de lucht, land op een hondenpoepbak, hondeneigenaar doet hem open... bijvoorbeeld. Het klinkt misschien wat vergezocht, maar het kan. En daarom moet iedereen ook met milde klachten thuisblijven!! Je kunt in de tuin werken. Veilig voor anderen.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Beste anoniem, ik snap dat je panisch bent van een hoestje in deze corona-tijden. Ik ben zeker 4 tot 5x per jaar verkouden en dan hoest ik, mede dankzij mij astma.
   Bacteriën zijn andere organismen dan de virussen die verkoudheid, griep en corona veroorzaken.
   Koorts heb al lang niet meer, dus fiets ik lekker in de buitenlucht, goed voor mijn longen.

   Verwijderen
  2. Beste anoniem. Als Aaf het coronavirus had opgelopen, had ze nu wel op apegapen gelegen of erger. Zij met haar astma, dus zwakke longen. Haar klachten zijn op vijf maart begonnen. Iemand die hoest, moet niet in de buurt van anderen komen, omdat we niet weten of het soms corona is. Met buiten fietsen is niets mis, als je maar uit de buurt van anderen blijft. En ik neem aan dat Aaf buiten de stad op het platteland fietst.

   Verwijderen
  3. Dat is precies wat ik doe! Ik heb het geluk dat ik aan de rand van de stad woon, ik ben in no-time buiten met uitzicht op weilanden, bomen, watertjes, zwanen, eenden, aalscholvers, ganzen en dergelijke. Ik kom niet dicht in de buurt van wandelaars.

   Verwijderen
  4. Beste Geartsje, niet iedereen wordt even ziek van corona. Ook ouderen komen er soms met milde klachten van af. Het is nog helemaal niet duidelijk waarom sommigen heel ziek worden en anderen niet eens merken dat ze besmet zijn geweest. Dus ja, ook Aaf had besmet kunnen zijn, ook al is het maar een kleine kans. Dus ik ben het wel eens met anoniem. Als Aaf verkouden/grieperig is geweest, zoals ze zelf schrijft, zou ze binnen moeten blijven tot de klachten voorbij zijn. Ik zit inmiddels ook al 8 dagen thuis, zonder enig menselijk contact, en heb mijn zus gevraagd om een tasje boodschappen voor de deur neer te zetten, vanwege een simpele verkoudheid. Waarom blijf ik binnen? Omdat er een hele kleine kans is dat deze verkoudheid toch geen verkoudheid is, maar covid-19. En daar baal ik behoorlijk van met dit wooie weer, maar ik snap echt niet dat mensen naar buiten gaan (eigen tuin daargelaten) met klachten terwijl er toch heel duidelijk gezegd wordt dat je dan binnen moet blijven. Misschien reageer ik overdreven, maar ik zou graag zien dat meer mensen wat 'overdrevener' reageerde op deze situatie.
   Anna

   Verwijderen
  5. Beste Aaf, sorry maar ik ben het met deze anoniem eens. De richtlijn is: blijf binnen met (lichte) verkoudheidsklachten. Als iedereen denkt zoals jij "ik heb toch geen corona" dan schiet die hele maatregel zijn doel voorbij.

   Bovendien jaag je mensen paniek aan als jij hoestend langs komt fietsen én geef je het slechte voorbeeld.

   Je hebt (terecht) maatregelen genomen om jezelf te beschermen, ik neem aan dat je ook not amused zou zijn als de bezorger hoestend voor de deur zou staan: "ach mevrouw geen zorgen , t is maar een verkoudheid".

   Ook houdt je wél je kinderen en kleinkinderen bij je vandaan.
   Met alle respect Aaf, ik snap dit niet..
   Groetjes, Roos

   Verwijderen
  6. Beste Aaf, zonder te testen is niet aan te tonen of het om gewone verkoudheid, griep, of de huidige corona gaat. De klachten kunnen exact hetzelfde zijn. Dus het feit dat je 4 a 5 keer per jaar verkouden bent, wil niet zeggen dat dat deze keer ook het geval is. Als je vrij buitenaf woont, en op pad kan zonder mensen tegen te komen, is dat misschien anders dan wanneer je in een drukke stad woont. Dan lijkt een fietstocht me wel fijn inderdaad en goed voor de gezondheid. Maar blijf alsjeblieft weg van mensen zolang je klachten hebt. Dat doe ik ook. En ook ik 'weet' zeker dat ik geen corona heb, maar een simpele verkoudheid. Maar ik gedraag me alsof ik dat wel heb en een schakel ben die de besmetting uit kan breiden. Niet iedereen kan mensen uit de weg gaan. Sommige mensen Moeten buitenshuis werken, andere mensen moeten oppassen op kinderen, mensen moeten boodschappen doen, medicijnen ophalen etc. Het virus blijft dus rondgaan en nieuwe besmettingen veroorzaken. Maar als de mensen die wel een keus hebben, de verantwoordelijkheid nemen om zo min mogelijk met mensen in contact te komen. Dan blijven de ziekenhuizen de stroom zieken hopelijk aan kunnen.
   Anna

   Verwijderen
  7. Ik snap de bovenstaande reacties. Ik zelf heb ook al zeker 4 weken hoestklachten door bronchitus, zoals elke winter. Ik heb GGD gebeld en die zeggen mij niet buiten te komen. Meer vatbaar voor mijzelf en je kunt niet weten naar een ander. Ik kom wel in mijn eigen tuin. Verder niet sinds het niet meer mag.

   Verwijderen
  8. Overigens ik woon in centrum corona. Brabant

   Verwijderen
  9. Als antwoord op reacties van Anna, Roos en anderen: toen ik op 5 maart ziek werd, was er nog geen enkel coronageval hier in Groningen. Ik woon niet in coronaland Brabant, maar in de provincie die pas op 11 maart de allereerste coronopatiënt diagnosticeerde.
   Moet ik er dan van uitgaan dat ik op 5 maart, toen ik ziek werd, corona had?

   Verwijderen
  10. Ja Aaf, dat moet je. De richtlijnen gelden ook voor jou. Probeer in deze situatie aan anderen te denken.
   Ik snif en snotter (hooikoorts), dus geen gewandel of gefiets voor mij.

   Verwijderen
  11. Excuses zoeken voor jezelf, smoesjes. De boodschap is duidelijk. Bij klachten blijf binnen, val je id risicogroep blijf binnen en vermijd alle sociale contacten. Je kunt nooit weten met wie je in contact bent geweest de afgelopen tijd. Kan ook iemand van buiten Groningen zijn geweest die een drager was zonder klachten. Als IEDEREEN zich nou eens aan de dringende adviezen hield zou dat misschien een hoop zieken en dode schelen. Ik kreeg net een NL alert. Zou het helpen?

   Verwijderen
  12. Ja, dat lijkt me logisch, ze zeggen toch niet; blijf binnen met klachten, tenzij je in Groningen woont en de klachten al voor 11 maart begonnen zijn... De eerste gediagnosticeerde persoon is overigens ook echt niet de eerste zieke. Bovendien kan je na je eerdere verkoudheid alsnog dit virus opgepikt hebben en nu denken dat de klachten nog steeds van die verkoudheid zijn. Allemaal uiterst kleine kansen. Maar toch is er een kans. En dus geldt; vermijdt contact. Niet zozeer om jou gezond te houden, maar om de mensen in je omgeving te beschermen.
   Anna

   Verwijderen
  13. Beste Aaf, het gaat niet alleen om jou maar ik hoor (nou ja lees vooral in deze dagen) zoveel mensen een fantastisch betoog houden waarom de regels voor hen niet gelden. Dat vind ik gevaarlijk. Bovendien, we weten niet zéker dat er geen besmettingen waren in Groningen, wellicht zijn mensen (al dan niet licht) ziek geweest maar niet getest. Als iedereen zich aan de richtlijnen zou houden ( ook al ben je het er niet mee eens) dan maken we met zn allen de beste kans.

   Ik heb zelf net een week binnen gezeten met lichte keelpijn. Ik denk gewoon kou gevat, maar je kunt nooit weten, en ik wil geen risico nemen voor andere mensen. Bovendien is het deels zelfbehoud: misschien is mijn afweer nu wat minder en loop ik zelf meer kans besmet te raken.

   Als iedereen nu even wat meer naar het grote geheel kijkt ipv wat je zelf graag zou willen , dan kunnen we hopelijk straks met zn allen weer genieten van het buiten zijn...

   Roos

   Verwijderen
  14. Sterkte Aaf. Als blogger moet je braver zijn dan de rest van de wereld. Ik vind het heel goed dat je dagelijks met dit weer zoveel fietst.
   Volhouden met schrijven en die anonieme zeuntjes goodbye.

   Verwijderen
  15. Dat je op 5 maart ziek werd en er in Groningen nog geen geval bekend was betekent NIET dat je GEEN corona hebt. De GGD testte alleen als je gerelateerd was aan een geregistreerd geval. De testen die zij uitvoeren zijn niet bedoeld voor een individueel geval, maar om de verspreiding en verandering van het virus te onderzoeken.
   Testen heeft voor een individueel persoon geen zin want ze kunnen toch niets doen. Als de klachten erger worden kan je worden opgenomen in het ziekenhuis, daar testen ze dan natuurlijk weer wel.
   Kortom: heel Nederland zal zich aan de voorschriften moeten houden om ANDEREN (ouderen en chronisch zieken)te beschermen. Blijkbaar gebeurt dat op sommige plaatsen nog steeds niet en kwam er een NL-Allert. Verwacht maar dat de boel op slot gaat als mensen zich er nu nog niet aan houden.

   Verwijderen
  16. Kom op zeg, met meters afstand komt het echt wel goed. Denk je nou echt dat Aaf eens lekker een potje gaat hoesten op het moment dat ze een tegenligger passeert?!
   Wat moet ze dan, haar hele conditie op haar leeftijd naar de mallemoer gooien omdat ze niet meer mag zwemmen? Als je niet blijft bewegen, krijg je dat als bejaarde nooit meer terug. Dat is echt een te groot offer voor de idioot minieme kans dat je iemand vanaf je fietsje gaat besmetten. Idioten.

   Verwijderen
  17. @opnieuw beginnen en alle anderen die vinden dat het allemaal wel meevalt. Sorry maar ik vind deze houding getuigen van zoveel minachting voor onze medische stand en alle anderen die hun benen onder hun kont uitlopen om ervoor te zorgen dat we er zo goed mogelijk uitkomen met zo min mogelijk doden. Dat kleine beetje dat van ons gevraagd wordt is ze nog teveel terwijl deze mensen alles geven, soms zelfs hun eigen leven. Staan klappen alleen is niet genoeg. Meer respect wel.

   Verwijderen
  18. Op 6 maart werd ik ziek, 7 maart mijn dochter. Vorige week hoorde ik dat ik 1 verkouden persoon verwijderd ben van de eerste coronapatient in het ziekenhuis in de Achterhoek. Het heeft heel lang geduurd voor deze zieke collega in het ziekenhuis terecht is gekomen. Ik behandel ons hele gezin nu als Coronapatient. Het was als een griepje, ik verhoging, dochter koorts en gelukkig hoesten we nu bijna niet meer. Het 'griepje' kan dus helaas zeker wel Corona zijn Aaf. Vandaar de oproep thuis te blijven bij milde klachten. De lege plekken op Coronakaart van het RIVM zegt niets daarvoor wordt veel te weinig getest.

   Verwijderen
 5. Ik woon in Belgie en in ons dorp houden mensen zich er ook aan. In Belgie geldt inmiddels een samenscholingsverbod, dus heel strikt gesproken: als je met je gezin van vier gaat wandelen, lopen er twee voorop, dan een aantal meters niets, en dan de volgende twee :)
  Gelukkig hebben we een tuin en een trampoline, want zelfs de openbare speeltuintjes zijn verboden gebied.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Ja, net als jij ben ik dankbaar dat ik in Nederland lerf, waar we met zn allen het meeste toch draaiende weten te houden, onze regering en instanties hun uiterste best doen en we een vangnet maken voor hen die het nodig hebben. Natuurlijk moeten we ook straks het met elkaar opvangen, ik vind het niet erg om dan meer belasting te betalen. Groet, g

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Met bewondering, verbazing en ook dankbaarheid zie en lees ik over wat er allemaal in Nederland gebeurt. Wat er allemaal aan apparatuur, voertuigen etc beschikbaar is waar we normaal geen idee van hebben. Een hele grote ambulancebus zelfs.
  Las ook wat defensie allemaal beschikbaar kan stellen.
  En nu wordt er door allerlei bedrijfjes hard gewerkt aan mondkapjes en andere spullen die hard nodig zijn.
  We leven in een mooi land.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik ben er niet helemaal mee eens. NIet zo dankbaar werk in de gezondheidszorg direct aan het bed en er zijn niet voldoende spullen om je dagelijks te beschermen. Daarom alsjeblief neem afstand, ga niet naar buiten met hoesten, tenzij je in de gezondheidszorg zit dan mag je met klachten gaan werken mits je geen koorts heb.......dat is al erg zat. Dat betekent dat je als een soort van frontsoldaat wordt ingezet. Zorg dat we niet meer werk hebben en onveiliger moeten werken. En de mondkapjes sorry lief bedoeld maar de meeste werken niet het is schijnveiligheid voor wie......

   Verwijderen
 8. Ik mopper wel eens over de vele soorten belastingen in ons land. Maar ik ben blij dat we in zo,n georganiseerd land wonen met goede voorzieningen op allerlei gebied. Dat mag iets kosten en ja daar betaal je als burger voor. Wij betalen ook veel aan onze zorgverzekeringen iedere maand. Maar ik lever er graag wat andere zaken voor in en besteed het geld hieraan. Ook fijn dat we in zo,n solidair land wonen met een goede overheid en over het algemeen een goed en integer openbaar bestuur. Ik moest nog aan mijn ouders denken, in de oorlog veel meegemaak. Daarna jaren in een klein appartementje moeten wonen met kinderen met gedeelde keuken en sanitaire voorzieningen. Alles op de bon en beperkt beschikbaar. Wat hebben wij het dan nu over het algemeen goed.

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Ik vind het verdrietig om te lezen dat mensen blijkbaar van ouderen willen dat ze zichzelf een depressie in helpen. Absoluut geen mensen meer zien, niet meer naar de winkel en dan ook nog eens af willen nemen dat je in het zonnetje op grote afstand van anderen wat endorfine aan kunt maken.
  Als er echt een lockdown komt, dan hebben we geen keus meer, maar zolang die er niet is, kunnen we dan niet die 0,00001% kans dat Aaf op 5 maart al Corona heeft gekregen, er met haar astma en diabetes heel mild ziek van is geworden en nu op zo'n manier hoest dat het via hondenpoep of weet ik veel wat bij iemand terecht komt even in verhouding plaatsen met het heel reële gevaar van serieuze spierafbraak en depressie?
  Het is niet alsof ze niets opoffert. Ze ziet geen mensen meer, inclusief haar kinderen en kleinkinderen, gaat geen boodschappen meer doen, gaat zelfs haar nieuwe kleinkind eerst niet ontmoeten.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Niet alleen voor ouderen. niet alleen voor Aaf.
   Iedereen die momenteel in Nederland is zou zich aan de regels moeten houden. Geen uitzonderingen. Ookal is de kans 0.00001%. Beetje hetzelfde als door "donkeroranje" rijden. Kan wel. Tuurlijk 99,99% dat t goed gaat, maar je zal net ad andere kant vh percentage zitten.

   En conditie naar de knoppen...? traplopen (weet niet of dat kan) en tuinieren, brengen meer conditie dan fietsen dus dat is geen argument.

   Ik snap het wel, we denken allemaal dat we het niet hebben, zelfs vd leuke buren of je eigen familie denk je dat. Van vreemden denk je eerder van he misschien heeft die het wel.
   Het wil alleen niet zeggen dat het zo is.

   Het is gewoon een hele rare situatie die waarschijnlijk alleen (snel(ler)) verdwijnt als we allemaal meedoen.

   Symptomen. Thuis blijven. Ookal heb je het niet.

   Verwijderen
  2. Een depressie? Are you kidding me? ‘Wij allemaal’ doen wat we kunnen om een kwetsbare groep te helpen. En wat doet die kwestsbare groep? Zich verschuilen achter ‘jamaar’. Je conditie kun je ook met oefeningen voor de tv bijhouden, daar ga je niet gelijk aan kapot ofzo. Deze arrogantie zorgt dat we straks na een paar weken van deze situatie alsnog over moeten op lockdown. Omdat iedereen denkt: ja maar. Hóe moeilijk is het om je een paar weken tot jezelf te richten?

   Verwijderen
  3. Ik bedoel met die piepkleine kans niet de kans dat Aaf corona heeft, maar de kans dat je op twee meter afstand vanaf je fiets iemand kan besmetten met welk virus dan ook. Lijkt me totale kolder. Vooral als je niet hoest op het moment dat je iemand tegenkomt. Wat is iedereen hier panisch zeg! Natuurlijk is het serieus en moet je contact vermijden, maar dat is juist het punt: op de fiets héb je met niemand contact.

   Verwijderen
  4. Ik neem aan dat jullie ook allemaal nooit van je leven auto rijden om de 0,00001% kans dat je een foutje maakt waardoor je een paar anderen om zeep helpt? De kans op het veroorzaken van een verkeersongeluk lijkt me vele malen groter dan de kans op het overdragen van een virus op vele meters afstand als je je hoest even inhoudt tot het moment dat er niemand in de buurt is.

   Verwijderen
 10. Mensen stop met bagatelliseren, blijf thuis!

  BeantwoordenVerwijderen
 11. ik neem nu wel om de 2 dagen de koorts op van mijn man en mij
  we hebben donderdag nog boodschappen gedaan maar gaan achter in de week de boodschappen bij de plus bestellen en blijven thuis.
  Mekaar verwijten maken lost niets op hoor.
  Dus val Aaf niet zo aan want ze bedoelt het ontzettend goed.
  Mensen reageren ook vaak zo uit angst en dat is ook begrijpelijk want ik ben ook bang.

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Wat een commotie op dit blog!
  Het is blijkbaar vreselijk fout om buiten te gaan fietsen als ik nog een beetje hoest, al dágen koortsvrij ben en niet meer neusverkouden ben.
  Ik heb vandaag twee keer gefietst en ik ben niet dichter bij mensen geweest dan op 2 meter afstand, waarschijnlijk wel verder, want er was bijna niemand buiten op de plekken waar ik fietste.
  Ik ga jullie beloven dat ik pas weer buiten kom als ik niet meer hoest.
  Dan kan ik geen enkele paardenbloem of eendje besmetten met het verkoudheidsvirus dat ik zo'n 3 weken geleden, rond 2 maart, opgelopen heb.
  volgens het RIVM is de kans dat ik nu nog iemand besmet met dit virus overigens nihil. Na 3 weken ben je gewoon niet meer besmettelijk als je griep hebt gehad of verkouden bent geweest.
  Je moet maar zo denken: alleen mijn longen/luchtwegen zijn nog wat geïrriteerd.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Aaf je doet het super! Je gaat niet naar winkels en geen sociale contacten. Als iedereen het zo als jij zou doen, kwam het misschien goed. En een rondje alleen fietsen in de polder is natuurlijk niet erg als je geen mensen tegen komt. Hier in het westen is dat totaal anders. De speeltuintjes voor mijn deur zijn nog steeds vol. Dus denk dat die lockdown er gaat komem, maar niet door jouw gedrag. Sterkte Aaf!!

   Verwijderen
  2. Ik vraag me wel af: wat bedoel je met hoesten? Dat je een paar keer per dag (vooral thuis) nog hoest of dat je op de fiets flinke hoestbuien hebt die je niet in kunt houden als er mensen in de buurt zijn? Ikzelf kreeg bezoek van de verloskundige en die deed niet eens een mondkapje voor omdat ik haar antwoordde dat ik soms nog hoest, maar het prima in kan houden en haar kon waarschuwen als dat toch niet zou lukken. En zij is medisch geschoold en werkt met zwangeren... Ik neem aan dat ze weet wat ze doet.
   Janneke

   Verwijderen
  3. @Janneke: ik hoest nog een beetje, maar kan het ook prima inhouden en hoest niet als er fietsers in de buurt zijn.

   Verwijderen
  4. Dan zie ik echt niet in hoe je mensen kunt besmetten hoor. Of je nou een 'gewoon virus' hebt of toch stiekem covid-19. Volgens mij doe je het prima.
   Janneke

   Verwijderen
 13. #blijfbinnen, redlevens22 maart 2020 om 16:30

  Klopt! Advies van het RIVM is: blijf binnen als je hoest (behalve als je Aaf heet).

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Als je op veel meer dan 1,5 meter afstand mensen kunt besmetten, waar is die regel dan voor?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dat je minder mensen besmet. Als iemand krachtige longen heeft heel hard niest is het ongeveer 6 meter.......

   Verwijderen
 15. We krijgen deze week wel een echte lockdown. Maar dat is vanwege mensen die massaal dicht op elkaar naar stranden, markten en speeltuintjes gaan, niet doordat een 65+er die nog een beetje hoest op twee meter afstand van iedereen op de fiets zit.

  BeantwoordenVerwijderen
 16. Hallo Aaf,

  Je bent heel goed bezig hoor. Je houdt afstand en ziet even je klein kinderen niet meer. Mijn inziens is de beste bescherming tegen corona nog altijd je eigen imuunsysteem. Weken binnen zitten zal hierbij zeker niet helpen. Jij bent voor jezelf het belangrijkst en kiest zelf verstandig voor wat je wel en niet doet.

  Een totale lockdown is een nep-oplossing om mensen een goed gevoel te geven. Dit geeft weer andere problemen en andere doden. We zijn de laatste halve eeuw verwend geweest. Die soort virussen horen bij het mens/dier zijn. De corona zal door de samenleving moeten, maar het liefst niet te snel. En hopelijk kan de wetenschap helpen om de gevolgen in te dammen.

  Ik hoop dat je dit soort eerlijke stukjes blijft schrijven.

  groetjes, Misty

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. "Mijns inziens", weer zo'n zelfverklaarde expert. Houd je aan de officiele adviezen en richtlijnen, misschien dat we dan een catastrofe kunnen voorkomen. En het gaat er niet alleen om jezelf te beschermen maar ook anderen tegen jou.

   Verwijderen
  2. Mee eens!!!

   En paniek zaaien doe jij niet Aaf dat doen de mensen zelf omdat ze het niet kunnen accepteren en blijven zoeken naar redenen.

   Bestraf die mensen die er niet aan houden maar ontneem niet die mensen die verantwoordelijk voelen en handelen.

   Nu is het de kans om mensen zelf de verantwoording te laten nemen. Compleet verbod belemmerd mensen zelf verantwoording te leren nemen.

   Verwijderen
 17. Volgens mij is hier sprake van een groot misverstand. Iedereen , ook al voelen ze zich sterk en goed hoesten niet en geen koorts , kan drager zijn. En het verspreiden.Ook die moeten voorzichtig zijn.

  BeantwoordenVerwijderen
 18. Als astma patiënt kan je nog maanden hoesten na een infectie, dat zijn niet de klachten die bedoeld worden. Werk in ziekenhuis en daar mogen mensen met hoestklachten / astma/ allergie zonder koorts zelfs gewoon werken. Over fietsen en corona zie AD 19-03, succes en aub doorfietsen Aaf!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Idd fijn om te lezen, met hooikoorts is het nu ook lastig, ondanks medicatie toch een loopneus buiten. Vandaag in de polder gewandeld, 1 mevrouw met hond ontmoet op 10 km. Ik ben niet ziek, maar durf in het openbaar niet mijn neus af te vegen.....

   Verwijderen
  2. De bedoelde link: https://www.ad.nl/auto/waarom-fietsen-extra-bescherming-tegen-corona-biedt~a6c20bbc/

   "Het coronavirus wordt voornamelijk overgedragen door microdruppels. De kans om deze in te ademen tijdens het fietsen is volgens de Duitse viroloog Michael Barczok ‘nul’.
   Bijkomend voordeel is dat je zelf ook GEEN ANDEREN KUNT BESMETTEN op de fiets. Je ademt intenser en daarmee reinig je je longen goed. Dat is optimaal als het gaat om virusbescherming."

   Maar alle 'virologen' hier weten het natuurlijk beter...
   Janneke

   Verwijderen
  3. Ik heb ook gewoon hooikoorts. Hoe kun je dat nu weten? Ik heb ook jeuk aan mijn ogen!!! Blijf ik daarom binnen? Nee, maar ik probeer me aan de voorgeschreven regels te houden. Dat lukt me helaas niet altijd omdat andere mensen zich niet aan de regels houden. Wat mij opvalt is dat vooral de ouderen en de pubers zich niet aan de regels houden. De pubers hier in het dorp klitten lekker samen op een bankje, zonder rekening te houden met eventuele kans op besmetting.
   Aaf ga lekker naar buiten om een rondje te fietsen. Doe ik ook.

   Verwijderen
  4. Het ontgaat jullie dat mensen in de zorg met klem vragen om dat niet te doen? Ik vind het ontzettend egoïstisch.

   Verwijderen
  5. Inderdaad zo eigenwijs en eigengereid zijn veel mensen in dit land. Egoïstisch tot en met, kom niet aan mijn pleziertjes, ik maak zelf wel uit wat ik doe. Maar dat je op die manier, heel cru gezegd, misschien wel de dood van een ander op je geweten kunt hebben daar denken we gewoon niet aan. Ja, je mag nu nog naar buiten maar het dringende advies voor iedereen is: blijf binnen.

   Verwijderen
  6. Ja, vragen de mensen in de zorg met klem om dat niet te doen? Volgens mij gaat dat over al die mensen op het strand en de bouwmarkten en in parkjes etc. Blijf binnen is gewoon een simpel verwoord 'school niet samen'. Als je op meters afstand van mensen niet eens hoest en niest, is er echt niets aan de hand hoor. Mijn vriendin die huisarts is, ziet er geen probleem in in ieder geval.
   Neeltje

   Verwijderen
  7. Heb je de oproepen en groepsfoto's vd de zorgverleners in de media niet gezien dan: wij blijven binnen voor jullie, blijven jullie binnen voor ons? Dat gaat dus over niet onnodig naar buiten gaan, alleen voor de hoogstnoodzakelijke dingen dus. Het gaat om verantwoordelijkheidsgevoel naar elkaar toe, gezien de offers die de zorg moet brengen om dit allemaal tot een goed einde te brengen. Gisteravond bij OP1 nog een dringende oproep van zorgverleners, virologen e.a. om echt niet onnodig naar buiten te gaan. Een klein beetje opofferingsgezindheid van onze kant kan ertoe leiden dat dit allemaal sneller voorbij is zonder onnodige slachtoffers. Hoe moeilijk kan het zijn, zonder al dat gejamaar van dit geldt niet voor mij want ik hoest niet. Je bent al besmettelijk zonder verschijnselen is nu gebleken. En dat een individuele huisarts er misschien anders over denkt, tja, is die een expert dan?

   Verwijderen
  8. Natuurlijk heb ik die gezien, maar ik ben ervan overtuigd dat ze doelen op de samenscholingen van mensen. 'Buiten' betekent 'bij mensen in de buurt'.
   En wat is hoogstnoodzakelijk? Je kunt leven op droge pasta, dus naar de supermarkt gaan voor verse groenten of melk of zo en met z'n allen in de supermarkt staan, lijkt me overbodige luxe. Wc-papier ook. Gewoon met je hand afvegen en daarna de poep eraf wassen. Doen ze in heel veel landen. Je kunt veel beter in je eentje op de fiets zitten dan met anderen in de supermarkt of drogist staan en toch doen heel veel mensen dat en vinden ze het 'een goede reden'.
   Ik blijf erbij: als je niet bij mensen in de buurt komt, kun je ze niet besmetten. Ook niet als je buiten komt.
   We kunnen volgens mij nog beter stoppen met onze brievenbussen legen, aangezien het virus 24 uur op papier kan blijven zitten. Ook kun je geen thuisbezorgde boodschappen aannemen. Op plastic schijnt het nog langer te blijven zitten. Deze dingen lijken me serieus gevaarlijker dan zonder te hoesten op meters afstand van mensen te fietsen.
   Neeltje

   Verwijderen
 19. Jeetje, wat een heisa om iemand die in haar eentje gaat fietsen! Hele volksstammen gaan naar het strand, de bouwmarkt, de versmarkt, staan boven op elkaar in supermarkten en drogisterijen, hangen aan dezelfde stangen in het fitnesspark... Daar maak ik me zorgen over! Ik ga zelf elke dag eventjes naar buiten en zorg voor de zekerheid dat ik niet dichter dan drie meter op iemand kom (als ik al iemand tegenkom). Volgens mij doe ik daar echt niemand kwaad mee.

  BeantwoordenVerwijderen
 20. De discussie gaat allang niet meer om het feit of iemand alleen in de middle of nowhere op de fiets zit, in dit geval Aaf dus, maar om het gebrek aan solidariteit bij heel veel mensen die alle mogelijke excuses zoeken om te doen wat ze (willen) doen. En naar buiten gaan kun je ook in je tuin of op je balkon. Maar we zullen het horen vanavond wat we nog wel mogen of niet en voor de rest slaan we lekker alle adviezen in de wind. Na ons de zondvloed met een hoop onnodige slachtoffers.

  BeantwoordenVerwijderen
 21. Zo reacties zat. Ik denk zelf dat ik gezond ben en ook niemand in ons gezin heeft verschijnselen. Toch houd ik angstvallig mijn kinderen helemaal binnen. Ze mogen alleen achter t huis en niet naar de speeltuin waar de buurt wel samen speelt. Zelf word ik drie dagen per week op t werk verwacht daar hebben we de deur nu op slot gedaan omdat mensen die normaal de post door de deur gooiden het bus af wilden geven. De helft werkt vanuit huis de anderen allemaal op minimaal twee meter van elkaar. We halen ieder onze eigen koffie even gezellig bij elkaar is er niet bij. Ik heb mijn collega’s gevraagd het contact echt tot een minimum te beperken en dat doe ik ook voor hen. De enige die hier op bezoek is geweest is mijn moeder die bij de kids kijkt of alles goed gaat. Man is de hele week de hort op maar probeert ook elk contact te vermijden. Dit doen we niet voor onszelf maar voor een ander. Heb zondag even een half uurtje met de auto een rondje gereden bang dat ik was om lopend toch anderen tegen te komen. Mensen kunnen zeggen dat ik doordraaf, maar ik wil er zeker van zijn dat ik werkelijk alles op alles heb gezet om niet iemand te besmetten.

  BeantwoordenVerwijderen


Reageren is leuk, graag zelfs, maar onzinnige en/of onnodig kwetsende reacties naar mij of anderen worden verwijderd. Over verwijderde reacties ga ik niet in discussie.