vrijdag 31 juli 2020

Staphylococcus aurus

Er is nog geen operatiedatum bekend en het kan nog wel weken duren, maar voordat ik aan mijn heup geopereerd ga worden, moet ik gescreend en misschien behandeld worden voor Staphylococcus aurus. Dat is een bacterie die veel mensen (20-50%) bij zich hebben en die problemen kan geven bij de wondgenezing, er treedt dan na de operatie een lelijke infectie op aan de wond.
Het screenen gaat door middel van een zelftest. Je gaat met een wattenstaafje in je neusgaten (er staat in de folder in het neuspeutergebied 😂 ) Dat wattenstaafje doe je in een buisje en stuur je op. Als de uitslag positief is en je dus die bacterie bij je draagt, dan moet je 5 dagen lang een antibacteriële neuszalf gebruiken en je dagelijks van top tot teen wassen met een desinfecterende zeepoplossing.

Ik vermoed dat ik die bacterie bij mij draag. De bacterie veroorzaakt namelijk steenpuisten. En laat ik die nu als pasgeboren baby al gehad hebben? Mijn moeder zei altijd dat we ze in de kraamkliniek opgedaan hebben. Zowel mijn moeder als ik. Ik had als pasgeborene steenpuisten op mijn achterhoofd en dus op mijn huid. Tussen mijn 10e en 20e jaar heb ik nog weer een aantal keren steenpuisten gehad en in die periode had mijn moeder ze ook. Die had zelfs een clustersteenpuist, een zogenaamde karbunkel. Voor wie er niet mee bekend is: het zijn zeer pijnlijke puisten, een soort abcessen, waar veel stinkende etter uitkomt. Een dokter werd indertijd niet geraadpleegd, alleen bij de karbunkel die mijn moeder had.

Het is wel 48 jaar geleden dat ik de laatste steenpuist had, maar zou de Stahylococcus spontaan verdwijnen als ik die eenmaal heb? Ik vermoed van niet! Ik denk dat die gezellig blijft zitten, tussen de diverse andere bacteriën etc op mijn huid en in mijn neus. Ieder mens heeft enorm veel bacteriën bij zich. "De huid vormt een belangrijke barrière voor microben van buitenaf. Je hebt in totaal 1,8 m2 huid waarop ruim 1,5 biljoen (dat is een 1 met 12 nullen) bacteriën leven. Op sommige plekken leven tientallen miljoenen microben per vierkante centimeter huid. Net als in je darmen is het overgrote deel nuttig en ongevaarlijk. Ze voorkomen dat schadelijke microben op de huid voet aan de grond krijgen" (Voor de bron van deze info: klik). Gelukkig heb ik  bij de genezing van de wond van de keizersnede en de wond van "de knip" bij de geboorte van jongste dochter en ook bij kleinere operaties aan mijn hoofd en mijn hand geen last van een nare bacterie gehad!

Als ik een operatiedatum voor de nieuwe heup weet, dan moet ik 14 dagen van tevoren het wattenstaafje opsturen.  Ik krijg bericht als ik drager ben en als ik toch geen drager ben, dan hoor ik niets!
Ik ben wel benieuwd of ik fanatiek mijn hele lichaam van kruin tot voetzolen mag gaan schrobben en mijn neus moet gaan zalven!
Ik ben er eigenlijk wel een beetje huiverig voor, omdat ik daarmee misschien dan ook alle goede en nuttige bacteriën op mijn huid en in mijn neus weghaal!  

14 opmerkingen:

 1. Wat een gedoe! Wat is er mis met jodium? Helpt dat tegenwoordig niet meer bij wondontsmetting?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Nee. Dat helpt niet tegen deze, of tegen multiresistente bacteriën. En dat zijn de schadelijker.

   Verwijderen
 2. Wat een gedoe nog zeg... Maar ook wel weer goed dat ze zo zorgvuldig te werk gaan.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Dan hoop ik voor je dat je lichaam die Staphylococcus aurus heeft weggewerkt. Als dat helaas niet zo is, dan heel veel sterkte met het wegschrobben daarvan. Duimen dus.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Het is helemaal geen gedoe en jodium alleen is niet voldoende de bacterie komt van binnen uit. Tweemaal per dag wattenstaafje met zalf in neus, wasemulsie niet schrobben Aaf maar gewoon laten schuimen op washand, gezicht en haar hoeven niet. Nuttige bacteriën zijn na ophouden binnen korte tijd weer terug.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dat valt dan weer mee! Ik zal bij een positieve test de gebruiksaanwijzing bij de wasemulsie goed lezen!

   Verwijderen
 5. Volgens mij zie je beren op de weg, terwijl je nog niet eens op die weg bent. En zoals Anoniem om 9.14 schrijft, valt het allemaal wel mee.
  De schoonmoeder van een collega is aan haar been geopereerd, en die wond wil niet genezen. Al 3 weken aan de antibiotica, maar nog geen verbetering. Ik vraag me af of die test bij haar is gedaan, ze is in Groningen geopereerd dus waarschijnlijk in hetzelfde ziekenhuis waar jij naar toe gaat, en is achter in de 80.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. De dame van het ziekenhuis die ik telefonisch sprak, had het over wassen op de operatieplek, maar de folder over de bacterie spreekt over het hele lichaam, inclusief hoofdharen.

   Verwijderen
 6. Ik zou blij zijn dat mijn ziekenhuis zo zorgvuldig is, als ik geopereerd moest worden. Better safe than sorry.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik ben ook blij met al hun maatregelen, alleen de stafylokokken-test was nieuw voor mij en daarom schreef ik er over.

   Verwijderen
 7. Na mijn val en nieuwe heup moest ik ook 7 dagen met een wattenstaafje de zalf in de neus inbrengen, fluitje van een cent. Dit omdat wanneer er een ontsteking ontstaat de prothese afgestoten kan worden. Sowieso moet je daarna altijd alert blijven op ontstekingen en bij je behandelaar, (tand)-arts aan moet geven dat je een heupprothese hebt.
  Groet, Ellen

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Paar jaar geleden moest je als voorzorg anti=biotica nemen voor behandeling, nu hoeft dat niet meer.

   Verwijderen
 8. Snap eerlijk gezegd niet dat ze niet standaard die zalf voorschrijven kost een paar euro. Kreeg t eerder ook icm medicatie voor mijn eczeem. Volgens mij in Duitsland zo te koop voor een euro of drie

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik snap juist wel dat ze dat niet zomaar voorschrijven. Je krijgt er namelijk op den duur resistente bacteriën van op den duur en dan helpt (bijna) niks meer. Zoiets als de MRSA (Meticilline-resistente Staphylococcus aureus) en dat wil je echt niet oplopen.

   Cath

   Verwijderen

Reageren is leuk, graag zelfs, maar onzinnige en/of onnodig kwetsende reacties naar mij of anderen worden niet geplaatst. Over verwijderde reacties ga ik niet in discussie.