zondag 9 augustus 2020

De beschikking voor hulp is binnen

Doordat ik veel hinder heb van slijtage in mijn heupen, kan ik in mijn huishouding weinig meer zelf doen. Mijn dochters en schoonzoons hebben een drukke baan + kleine kinderen, die hebben het al druk genoeg. Dus heb ik via de Wet Maatschappelijke Ondersteuning (WMO) hulp aangevraagd. Een tijdje terug had ik een zogenaamd keukentafelgesprek en afgelopen vrijdag ontving ik de gemeentelijke beschikking.
Ik heb een jaar lang recht op 2 uur hulp per week à €19,00 per maand.
Daar ben ik heel blij mee!
Binnenkort komt er iemand hier in huis mij helpen met de zwaardere huishoudelijke klussen, zoals dweilen, stofzuigen en bijvoorbeeld ramen lappen en spinrag verwijderen.


Het doel: een schoon en leefbaar huis. 
Hoe fijn is dat!

25 opmerkingen:

 1. Wat fijn dat dat geregeld is Aaf! Niet alleen voor nu, maar ook voor na de operatie is het fijn als dit al loopt. Goed van je dat je zo goed voor jezelf zorgt.

  Nou is de hamvraag natuurlijk of dit bedrag meetelt voor de geldrampenoefening ;-)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Een maandelijks terugkerend vast bedrag voor noodzakelijke hulp hoort volgens mij bij de vaste lasten.

   Verwijderen
  2. Dat is waar! Het was ook een flauwe vraag van mij. Geniet ervan. Het is je zeer gegunt!

   Verwijderen
 2. Wel fijn,een schoon huis zonder pijn

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Heel fijn voor je. Ik heb de ontwikkeling even gemist, maar sta je op de wachtlijst voor nieuwe heupen?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ja, mijn beide heupen worden geopereerd in verband met ernstige slijtage van het heupgewricht.

   Verwijderen
 4. Fat is fijn, ik heb het ook een paar jaar gehad toen ik nog werkte en moeite had dat met huishouden te combineren.
  Maar toen waren de regels minder streng denk ik.
  Ik had 1x per 14 dagen 3 uur hulp.
  Het fijn bijkomend feit was dat ik de avond ervoor opruimde, er komen altijd wel dingen op plekken waar ze eigenlijk niet horen, althans bij mij.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Dat is prettig voor je, huishoudelijke klussen die je zelf niet kan doen worden nu toch gedaan.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Fijn dat dat geregeld is. Ik doe nu nog mijn huishouden zelf,maar zie het er van komen dat ik dat later ook uit zal moeten besteden (geewrichtsslijage). Je bijdrage is best laag eigenlijk, heel netjes. Voor jou als astmapatient is het essetieel dat het huis stofvrij kan worden gehouden. Mijn moeder had datzelfde. Eigenlijk had ze beter gladde vloerbedekking kunnen hebben, maar op een gegeven moment kon ze het allemaal door haar leeftijd niet meer aan om dat nog te laten veranderen. Ik raad je aan, om in verband met het stijgen der jaren ook goed te kijken naar hoe je huis is ingericht en of je daar nog aanpassingen kunt doen die ook astma ten goede komen. Niet voornu uiteraard - maar voor als je heupen weer helemaal hersteld zijn. Veel mensen halverwege de 70 hebben de puf niet meer om grote klussen aan te pakken (als ik om me heen kijk tenminste).

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. De bijdrage is voor iedereen hetzelfde bedrag. Het is niet afhankelijk van inkomen en ook niet van het aantal uren hulp.

   Verwijderen
 7. ik hoop dat je een fijne vaste hulp zult krijgen!
  De rekeningen van het cak lopen altijd máánden achter!

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Ik zou niet eens op het idee komen om het via de WMO te regelen maar gewoon particulier een huishoudelijk hulp regelen. Persoonlijk vind ik de WMO meer voor mensen die het echt niet kunnen betalen of voor dingen die anders onbetaalbaar zijn, scootmobiel, aanpassingen in huis bv. Maar dat is mijn persoonlijke insteek ook al zou ik er misschien recht op hebben. Bovendien ben je als je het zelf regelt veel minder afhankelijk van de grillen van de gemeente.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ben het helemaal met je eens! Met een afbetaald huis, een auto voor de deur, een goede spaarrekening en een redelijk pensioen is het gewoonweg asociaal dat dit allemaal zo kan en mag!In mijn ogen kan Aaf prima zelf een werkster nemen op eigen kosten ipv te parasiteren op de samenleving.. (dat doet ze overigens al genoeg..)

   Verwijderen
  2. Wat een rare reactie! Ik zie niet waar ze geprofiteerd zou hebben van de samenleving. Door zo te leven heeft ze juist een waardevolle bijdrage gelevert. Dus als iemand maar raak geleeft heeft dan zou de hhh vergoeding wel " mogen ".

   Verwijderen
  3. Het zijn altijd de anoniempjes die miepen over dit soort dingen! Er is gewoonweg (om bij jouw woorden te blijven) een wet die dit mogelijk maakt. Ik ken genoeg mensen met een redelijk inkomen die hulp nodig hebben en dit via de WMO gekregen hebben.

   Als bovenstaande anoniempjes een hulp nodig hebben, dan nemen ze maar een wit-betaalde werkster (M/V), want ook het nemen van een zwart-betaalde werkster vind ik asociaal.

   Verwijderen
 9. Ik hebi sinds een jaar ook huishoudelijke hulp via de WMO omdat ik het zelf niet meer kon. Ik heb sindsdien altijd een schoon huis en ben er erg blij mee.

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Fijn, ik hoop dat je een goede hulp krijgt. Daar schort het nogal eens aan via de thuiszorg/WMO. Maar als je niet tevreden bent omdat ze bv steeds op andere tijd/te laat etc komen, kantjes er van lopen kun je dat aangeven.En natuurlijk zijn er ook wel echt fijne mensen, en die wens ik je toe, dan heb je er vast veel gemak van!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Wat een beledigende reactie, waarom zouden ze steeds op andere tijden komen, te laat komen of de kantjes er vanaf lopen?

   Verwijderen
  2. Omdat er zijn die dat doen. Is de ervaring. Het koste mij meer energie dan het zelf doen. In een vijfde van de de tijd. Overloos koffie drinken en het over hun problemen hebben.

   Verwijderen
 11. Heel goed van je. Hier is de WMO voor bedoeld. En je hebt zeker geen hoog inkomen. Een huishoudelijke hulp is zeker 187 euro per maand. met een klein pensioen niet te betalen. En dat hoeft gelukkig ook niet in Nederland.

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Fijn je hulp krijgt voor de zware dingen Aaf.

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Super goed geregeld. Vorig jaar heb ik dit voor mijn hoogbejaarde ouders ook aangevraagd en ze kregen ook een goede hulp. Ik vind het ook een mooi bedrag, voor iedereen gelijk. Alleen het aantal uren kan wat verschil maken, ligt er aan wat men zelf nog kan. Nu ze beiden naar een verpleegtehuis zijn gegaan, heb ik de hulp weer opgezegd via WMO. Alleen maar goede ervaringen ermee. Fijn geregeld Aaf. Lianne

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Fijn de hulp via het WMO.je zal er goed mee geholpen zijn in de periode dat je geopereerd wordt en herstellende bent. Je krijgt dit alleen als je het echt nodig hebt en het wordt per jaar bekeken. Het is beter dan een particuliere huishoudelijke hulp omdat dit 'wit' werk is en de medewerkers verzekerd zijn. Groot gelijk dat je het zo doet!!!

  BeantwoordenVerwijderen


Reageren is leuk, graag zelfs, maar onzinnige en/of onnodig kwetsende reacties naar mij of anderen worden verwijderd. Over verwijderde reacties ga ik niet in discussie.