zondag 20 september 2020

De grote samenzwering

Het verbaast mij hoeveel weldenkende mensen geloven in een complottheorie. Mensen die denken dat we allemaal wereldwijd in de maling genomen worden door de politiek, wetenschap en de media.  Dat het die politiek, wetenschap en media gaat om heel andere dingen dan het zo gezond mogelijk houden van jou en mij en al die andere mensen op deze wereld. Volgens deze "complotmensen" doen de media, de politiek en de wetenschap dat puur om macht te verzamelen en zo veel mogelijk geld te verdienen.

Voor de duidelijkheid: ik denk absoluut niet dat er sprake is van een complot rond Covid-19.
In de VS schijnt 28% van de volwassen bevolking te geloven in complottheorieën. Dat vind ik ongelooflijk veel, maar ik heb geen reden om aan te nemen dat het in Nederland veel anders zal zijn dan daar. Waar komen die samenzweringstheorieën toch vandaan? Waarom gelooft men dat er sprake is van "viruswaanzin"?

 • Onbekend virus. In het begin dat het virus rondwaarde, wist eigenlijk niemand hoe besmetting precies plaatsvond, en wanneer je niet besmet werd. Daarnaast  was ook niet bekend wie het meeste gevaar liepen en welke organen in het lichaam van de zieke aangedaan werden door het virus. Nu, na ruim een half jaar, is dat een stuk duidelijker. Maar de reacties zijn: ze weten helemaal niet waar ze het over hebben, het virus stelt niets voor. Wetenschappers, artsen en pers overdrijven. 
 • Vrijheid. De noodzakelijke maatregelen om het virus in te dammen, tasten vrijheden aan en dat kan in de ogen van sommigen echt niet. Verplicht een mondkapje dragen, nou, dat mag je toch zeker zelf weten!! Ik denk dan: die mondkapjes hebben wel degelijk nut en die  1,5 meter ook.

Voorspelling = planning? In de afgelopen jaren waren er veel wetenschappers die de komst van een nieuwe pandemie voorspelden. Het zat er aan te komen dat na SARS en Mexicaanse griep opnieuw een virus van een dier zou overstappen op een mens en dan een epidemie of een pandemie zou veroorzaken. Door die voorspellingen denken sommige mensen dat Corona met opzet door mensen gemaakt is en dan vooral mensen met banden met de farmaceutische industrie. Een pandemie is een uitgelezen moment om heel veel geld te verdienen aan medicijnen en vaccins. Volgens diegenen die denken dat Covid-19 in een laboratorium gemaakt is, is het hele circus rond de pandemie alleen maar bangmakerij.

Voor als je meer wilt lezen:

https://www.mariusengelbrecht.nl/waarom-complottheorieen-niet-kloppen/?fbclid=IwAR3XVc9tqHH0Q_gbls_PLwEihmpql7f5IaVuTh8PUttTAMDnHUGMRO49h6c

https://www.volkskrant.nl/columns-opinie/was-het-maar-zo-dat-de-bloedlinke-kost-van-de-samenzweringsdenkers-nauwelijks-aftrek-vindt~b5abebcf/

60 opmerkingen:

 1. Ik vind het wel interessant om te lezen wat complot denkers denken.
  Niemand weet wat het beste handelen is omdat het een nieuw virus is.
  Over 50 jaar weten we wat het juiste was.
  Zelf denk ik niet dat mondkapjes werken ik vind het vrij vies al die mondkapjes verfrommeld in jaszakken en tassen en dan op zetten in openbaar vervoer, anderhalve meter afstand wel
  P.s De linken werken niet.
  En beterschap!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ik geloof ook niet in een complot! Vooral het artikel van Marius Engelbrecht vind ik heel interessant!
  Rianne

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Complottheorieën zijn van alle tijden. ook bv bij de Spaanse griep geloofden mensen in complottheorieën. Het komt door het onzekere en onvoorspelbare, wat mensen doet geloven in complottheorieeën. Ook zie je dan dat bepaalde bevolkingsgroepen de schuld krijgen, zoals de Joden. Een complottheorie is helder en duidelijk, daar heb je houvast aan.Dit in tegenstelling tot de realiteit, die onzeker en onvoorspelbaar is.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Ik heb complotdenkers in mijn omgeving. Nu hadden ze altijd al best bijzondere ideeën, maar nu ze Trump al verlosser zien, is wat mij betreft een nieuw dieptepunt bereikt. Het zijn verder heel lieve mensen, die wat primair en angstig reageren op onzekerheden. Heel basale logica (oorzaak en gevolg), inschatten wat een betrouwbare bron is, een artikel op waarde schatten en een beetje rekenen kunnen ze niet. Let wel: ze zijn minstens HBO opgeleid. Niet in een beta richting overigens. Ik vraag me af of mee aandacht voor filosofie in het onderwijs curriculum bescherming zou kunnen bieden?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik ben ook HBO opgeleid maar dat wil niet zeggen dat ik achter de meute aanloop. Ik gebruik mijn gezonde verstand

   Verwijderen
 5. Afgelopen week was er ook een item op tv in nieuwsuur geloof ik. Over de verschillen in een gezin waarvan de ene dan in het complot gelooft en de andere niet.
  Een vrouw vertelde : dat ze niet in feiten geloofde, en ze voegde er aan toe dat dat eigenlijk wel vaag klonk. Verder kwam er niet veel uit. Haar dochter
  zat er wat schaapachtig bij te kijken.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Het feit dat er vier CAT1 biolabs (strengste categorie) zijn in de wereld, waarvan er 1 zich in Wuhan bevindt, moet je op het minst aan het denken zetten. Kwestie van statistiek.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Statistiek zegt niets over het leggen van verbanden of oorzaak en gevolg.

   Verwijderen
  2. Idd lastig om causale verbanden aan te tonen. Maar het verhaal van zoonose via vleermuizen en schubdieren is minstens zo ongeloofwaardig. Hier ontbreken ook causale verbanden en iedereen huilt mee met de wolven.

   Verwijderen
  3. Ja, zo is patient 'zero' op de markt van Wuhan nog steeds niet gevonden. Vergeet ook niet dat in 2 weken tijd enorme ziekenhuizen daar uit de grond zijn gestampt. De beelden staan nof op ieders netvlies. Bij een normaal griepje zou dit nooit gebeurd zijn. Er lijkt sprake van voorkennis.

   Verwijderen
  4. Dat patiënt zero niet gevonden is, is bij de huidige kennis van zaken niet vreemd. Er zijn namelijk mensen die niet echt ziek worden van covid-19, maar wel anderen kunnen besmetten. Dat maakt het heel moeilijk om de eerste patiënt te vinden.
   Die noodziekenhuizen kwamen er pas na verloop van tijd, toen duidelijk was dat corona een heel ernstig ziektebeeld kan veroorzaken. Je moet niet vergeten dat er in China een forse censuur is. De berichten over de ziekte zijn lang tegengehouden, totdat men er echt niet meer onderuit kwam om er melding van dte doen. En dan kan het lijken dat de bouw van die ziekenhuizen ruim van te voren gepland was, maar ik denk dat dit niet zo is. Het heeft meer te maken met het achterhouden van negatieve informatie door de Chinese overheid.

   Verwijderen
 7. Wat zijn dat voor mensen, die complotdenkers, vraag ik me af. Werken ze in de zorg, in het onderwijs ? In de horeca ? Hebben ze een bedrijf ? Je moet er toch niet aan denken dat ze zich dan op hun werkplek weinig aantrekken van de maatregelen om verspreiding te voorkomen.
  Ik geloof niet in een complot. Als de maatregelen hoogstwaarschijnlijk verspreiding kunnen voorkomen is het toch een kleine moeite om je daar aan te houden. Maar wel vaak een schoon masker gebruiken a.u.b. !

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Ik geloof wel degelijk dat er soms complotten worden gesmeed: wie vergiftigde Navalny, en wie probeerden de daders te beschermen? We hebben in deze wereld enkele regeringsleiders die het niet zo nauw nemen met de waarheid, of met de rechten van álle mensen. Zij zijn wel degelijk in staat om complotten te smeden om verkiezingen te winnen bijv. Ik geloof absoluut niet in een complot rond corona, rond "de joden", "vrouwen", "zwarten", "Mexicanen" - of een van die andere groepen die het altijd gedaan hebben... (Zo, even de knuppel in het hoenderhok gooien ;-)!)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Goed punt mrs. H.

   Verwijderen
  2. Ik denk wel dat er inderdaad complotten worden gesmeed om politieke tegenstanders uit de weg te ruimen of op een andere manier onschadelijk te maken, daar heb je helemaal gelijk in!

   Verwijderen
  3. Aaf, maar in het beginvan je artikel zeg je dat je niet gelooft in complotten. Wat is het nou ?

   Verwijderen
  4. Niet in complotten rond Corona of bij de aanslag op Twin towers op 9 september 2001.
   Ik zal de tekst nog even aanvullen!

   Verwijderen
 9. ik heb een collega die volkomen overtuigd is van de complottheorie rondom Corona. Idolaat van Trump. Wij werken in een winkel, zijn verplicht zo'n hesje te dragen over onze bedrijfskleding (met oproep afstand te houden). Het dragen is verplicht, niet dragen kan na een tweetal waarschuwingen leiden tot ontslag, dus ze draagt het wel, maar dan binnenstebuiten. Hoe onvolwassen ben je dan?!

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Ja, onbegrijpelijk hè. Mijn vriend heeft soms ook de neiging hierin te geloven, tot mijn gigantische ergernis. Ik heb maar besloten (en hem medegedeeld) dat dit geen onderwerp tussen ons is. Anders word ik gek en komt er alleen maar ruzie. Ik kan er niet bij met mijn hoofd maar wil graag respect voor hem als mens blijven houden. Dus dan maar vermijden.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Voor de duidelijkheid, hij is geen viruswaanzin-gekkie, dan was ik allang weg. Maar hij vraagt wel eens “geloof jij nou in dat virus?” En hij gelooft ook wel dat er “mensen” zijn die “de echte macht” hebben. Maar ja hij komt ook uit een land waarin de overheid niet te vertrouwen is en waar ook daadwerkelijk veel complotten zijn, en waar de overheid mensen uitbuit voor eigen gewin.

   Verwijderen
  2. De overheid in Nederland is ook niet vertrouwen. Ze liegen en bedriegen de burgers elke dag. Maar dat moet je natuurlijk wel willen zien he.

   Verwijderen
  3. @Kristal, ik vind dat je enorm overdrijft. In zijn algemeenheid kun je niet stellen dat de overheid niet te vertrouwen is. Integendeel, de meeste ambtenaren en politici zijn integer. Er zijn enige rotte appels, en er zijn soms hele afdelingen waar het minder goed gaat, zoals rond de toeslagen bij de belastingdienst.

   Verwijderen
 11. Ik geloof nergens in maar ik weet wel dat het covid-19 virus mijn oude vriendin het leven kostte!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ja, onder het 'old tinder' is er flink huisgehouden. Niet onaardig bedoeld.

   Verwijderen
  2. @anoniem: ik neem aan dat je timber bedoelt. Tinder is een datingapp. Ik vind oud hout voor ouderen die overleden zijn aan corona een vreselijke term!

   Verwijderen
 12. Ik geloof niet dat de overheid qua gezondheid het beste met ons voor heeft, dan zouden ze een gezondere leefstijl propageren en geen medicijnprotocollen hebben waarbij iedereen boven en bepaalde leeftijd zogenaamd preventief medicatie moet slikken. Met alle bijwerkingen en gevolgen op de lange termijn van dien.
  Veel mensen weten gewoon niet wat gezond eten is en die geven die leefstijl ook aan hun kinderen door, dat is pas zorgwekkend vooral de diabetes golf die al gaande is.
  Er wordt nauwelijks aandacht aan besteed.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. De overheid is een beetje halfslachtig in het propageren van een gezondere leefstijl. De achtereenvolgende VVD kabinetten hebben de voedingsindustrie veel te ruim baan gegeven en daarnaast verlaagt de overheid het belastingtarief op gezonde producten als groente en fruit nog steeds niet.
   Aan de andere kant is er wel het door de overheid gefinancierde Voedingscentrum dat wel degelijk een gezondere leefstijl propageert en probeert mensen ervan te doordringen bijvoorbeeld minder suikers en minder zout te eten.
   Consultatiebureaus en schoolartsen zouden hier ook een taak in moeten krijgen.
   Ik denk dat het heel goed zou zijn om het vak gezonde voeding in de eerste of tweede klas van het voortgezet onderwijs te introduceren, omdat veel mensen inderdaad niet weten wat gezonde voeding is.
   Overigens denk ik wel dat ook gezonde mensen met een voorbeeldige leefstijl ernstig ziek kunnen worden van Covid-19, ik denk alleen dat de kans op een ernstig verloop kleiner is.

   Verwijderen
  2. ben het helemaal met je eens dat er op scholen onderwezen moet worden wat gezonde voeding is.
   Overigens een kanttekening bij het Voedingscentrum, die geven adviezen die niet altijd steekhoudend of achterhaald zijn.
   Beter is je te oriënteren op andere websites over voeding.

   Verwijderen
  3. Klopt! Het Voedingscentrum zou meer nadruk kunnen leggen op een vegan leefstijl, maar wat betreft nadruk op groenten, fruit en onbewerkte voeding gebruiken om mee te koken en geen pakjes of zakjes, vind ik ze niet slecht.

   Verwijderen
  4. Dat verbaast me ook,dat er zo weinig voorlichting is van de regering om het immuunsysteem te versterken. Niet iedereen zoekt dat zelf op

   Verwijderen
  5. Luz welke medicijnen moeten er dan preventief geslikt gaan worden bij welke leeftijd? Ik ben 70 en wordt niet gedwongen iets te slikken. Heb wel bloeddrukverlagers al heel lang en dat zit nogal in de faamilie.

   Verwijderen
 13. Oh oh Aaf, wat zal jij je bedonderd voelen als heel dat klimaatsprookje op een dag wordt ontmaskerd. Het gebeurt nu al stukje bij beetje, maar op een dag zal blijken hoeveel leugens en bedrog er omheen is gebouwd. Puur voor het grote geld en de macht door onze politici. En dat de door jou zo vereerde grote linkse politieke leiders echt niet zo integer zijn als jij wel niet denkt. Er zijn maar zeer weinig politici integer. Geld en macht, dat is waar het om draait. Niet om jouw of mijn welzijn. Echt niet. Zet dat maar uit je hoofd.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Wat een negatief wereldbeeld heb jij! Ik denk wel degelijk dat de opwarming van de aarde door CO2 uitstoot en andere gassen een enorm probleem is voor het voortbestaan van de mensen op aarde!
   Daarnaast denk ik dat niet de politici de grootste macht hebben, maar dat die macht bij de grote bedrijven ligt en dat die grote bedrijven voor een groot deel de dienst uitmaken.

   Verwijderen
  2. Okee je mag het negatief vinden hoor. Verandert er voor mij niks aan.

   Verwijderen
 14. Je bent best wel grappig in al je naIviteit rond politiek en media. Zelden iemand ontmoet die zò met oogkleppen op leeft en de kop in het zand steekt. Blijven geloven in het sprookje van lieve aardige integere politici die het beste met ons voorhebben. Dat de media altijd de waarheid spreekt en ons echt echt echt waar niet voorliegt en natuurlijk nooit de dingen schrijft en zegt die de linkse politiek wil dat ze zeggen en schrijven. Nee het is allemaal zo lief en aardig. De prefecte wereld voor mensen zoals jij. Die nou eenmaal weigeren in te zien en te geloven dat die perfecte wereld verre van perfect is en we elke dag door politici en media bedonderd worden. Veel sterkte Aaf. Je zal het nog nodig hebben als de grote ontnuchtering komt. En dat zal al snel zijn.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik ontken ten stelligste dat ik met oogkleppen op leef. Nu zul jij zeggen dat je met oogkleppen op de werkelijkheid ook niet kúnt kennen, maar volgens mij zijn die oogkleppen er gewoon niet.
   Jammer voor jou, maar ik denk niet dat de wereld zo in elkaar steekt als jij denkt. De wereld is zeker niet perfect, kijk bijvoorbeeld naar de vluchtelingenproblematiek op Lesbos, maar ik denk niet dat de Nederlandse politici en de Nederlandse media daar een grote rol in spelen en iedereen bedonderen.

   Verwijderen
  2. Wat ben jij een idioot en wantrouwend mens zeg, Kristal. Ik geloof heus niet dat alles perfect is in de wereld hoor, maar jij slaat wel heel erg door in je wantrouwen.
   Denk je nu echt serieus dat al die politici, die notabene door ons als volk zijn gekozen, alleen maar bezig zijn om "het volk"(wie zijn dat eigenlijk) eronder te krijgen ? Wat leef jij in een rare wereld zeg. Echt sneu voor je.

   Verwijderen
  3. Nou dar ben ik reuze van onder de indruk.Ik zal ge;lijk alles braaf voor zoete koek slikkken wat al die ambtenaren, media en politci uitkramen. Je hebt mij echt overttuigd. Het zijn gewldige lieve integere mensen met allemaal het hart op de goede plaats en natuurlijk plakt het pluche, de macht en het grote geld helemaal niet. Ik zal voortaan ook in de houding springen voor ze. Dank je wel hoor.

   Verwijderen
  4. Hey Kristal, als jij het allemaal zo goed weet, doe jij dan eens uit de doeken hoe het allemaal wel zit? Wat is De Waarheid? Wat wordt de inhoud van de Grote Ontnuchtering voor Aaf? Als jij het allemaal zo goed weet wil je ons vast wel verlossen van onze domme naïviteit.

   Verwijderen
  5. Complotten zijn nooit ver weg. Neem nu Groningen waar menig eigenhuizenbezitter zijn woning tot krot heeft zien worden. Politici, NAM, aannemers, privincie en lokale politiek doet er alles aan om vooral maar niet de bewoners te hoeven compenseren. Terwijl sinds 1960 de Groningse aardgasgelden via Den Haag zijn verdampt en de Groningers er niets tot weinig van hebben teruggezien. Ja veel woningschade...

   Verwijderen
  6. @anoniem van 21:27 uur: ik denk niet dat hier sprake was van een complot. De Nederlandse overheid vond destijds dat het Groningse gas van Nederland was, dus mocht de overheid het geld incasseren. Toen bleek dat de gaswinning de oorzaak was van aardbevingen heeft het lang geduurd voordat de overheid overstag was en wat ging doen. Dat laatste komt nu heel traag, te traag, op gang. Maar een complot is het volgens mij niet!

   Verwijderen
  7. Ik weet niet wat de definitie van een complot is, maar de NAM kiest heel precies uit wie ze helpen en wie niet. Heb je een beetje schade, dan komen ze snel over de brug, maar heb je heel veel schade, dan laten ze je zitten. Op deze manier isoleren ze de gevallen die ze echt veel geld zouden kosten en paaien ze de makkelijke gevallen. Ze helpen de meeste mensen wel zodat er niet niet een te grote massa is die te mondig wordt, maar juist de schrijnende gevallen die het het hardste nodig hebben krijgen niks. Dat zou te duur worden. Het is misschien geen letterlijk complot, maar wel heel erg vuil!

   Verwijderen
 15. Bij mij in de familie heb ik ook een paar van die complotgekkies. Mijn oudste zus en haar kinderen ! Wat een verschrikking zeg. Volgens hen valt het allemaal reuze mee met Covid 19, gewoon een griepje, gepland door de regering, al die maatregelen zijn alleen maar bedoeld om ons er onder te houden, etc etc. Ze hebben ook al twee keer op het Malieveld staan demonstreren. Wat een stel idioten. Contact met mensen die ze niet kennen, geen idee waar ze vandaan komen maar dan de volgende dag wel naar mijn nogal kwetsbare moeder van 84! Wat een stelletje ellendelingen. Een mondkapje dragen vinden ze een inbreuk van hun privacy ! Ik vind het stelletje enorme egoisten, ik hoor alleen maar: ikke, ikke, ikke. Alles draait om hun!
  Ondertussen werkte mijn dochter in het AMC op de Covid afdeling en wij kregen na een paar weken van haar berichtjes dat we vooral afstand moesten houden omdat het echt geen grapje was. Er werden niet alleen maar oude mensen binnengebracht maar ook genoeg jongere mensen met zulke verschrikkelijk klachten ! Zij heeft heel wat mensen dood zien gaan aan Covid. Echt, echt heel erg. Kortom, al die gekkies moeten zich wat mij betreft kapot schamen met hun asociale, egoïstische gedrag.

  BeantwoordenVerwijderen
 16. Marjorie, zo maar een paar woorden uit jouw bericht complotgekkies, stel idioten, stelletje ellendelingen, enorme egoisten, gekkies. Al deze opmerkingen zijn gericht op identiteit/personen uit jouw familie en niet eens op gedrag... en de opmerkingen over gedrag liegen er ook niet om. Kortom een respectloze houding naar anders denkenden. Bieke

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. De mensen die geloven in complotten hebben vaak ook geen goed woord over voor de "onnozele" mensen die geloven in wat het RIVM uitdraagt, dat zijn volgens hen naïeve schapen die te dom zijn om zelf de waarheid over het virus te achterhalen. Mensen die zo achterlijk zijn zich te laten misleiden door overheid en media.
   Vanuit beide kanten dus nogal polariserend, kun je wel stellen.

   Verwijderen
  2. Natuurlijk zijn mijn woorden gekleurd. Want weet je wat het is: De complotgekkies houden zich over het algemeen niet aan de regels want daar hebben zij "last" van. Dit gedrag brengt voor anderen (dus ook voor bijvoorbeeld mijn moeder) extra risico's op ziek worden met zich mee. Bovendien is de overheid hierdoor genoodzaakt om weer meer maatregelen te treffen met nog meer beperkingen voor iedereen.
   Ik houd me wel aan de regels, anderen lopen hierdoor juist minder gevaar tot besmetting. Dus ook die complotgekkies.
   Het zijn juist die mensen die ervoor zorgen dat het virus blijft rondwaren, dat er meer mensen ziek worden en gaan overlijden, dat de economie weer op slot moet met alle gevolgen van dien. En dat maakt me enorm boos, vandaar al die termen.

   Verwijderen
 17. Ik vind het jammer dat overheid mensen niet adviseert en stimuleert om gezonder te eten, veel in de buitenlucht te bewegen en te stoppen met roken. Veel aandacht voor vaccineren als oplossing is er wel. Maar
  als je al besmet bent geweest.. over groepsimmuniteit hoor je niets meer. En wat als virus gaat muteren en vaccin niet meer werkt.. Overlevingskansen na besmetting zijn zoveel beter als je een goede gezondheid hebt voor de besmetting. Daar hoor ik te weinig over in de media en tijdens persberichten. Bieke

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik denk dat gezond leven ook vooral iets is voor de volgende pandemie(en) eigenlijk. Op zo'n korte termijn als er nu aan de orde is, kun je niet heel veel verbeteren volgens mij. Maar misschien ook wel. Weet jij dat Bieke, hoe snel gezonder leven zijn vruchten af kan werpen?

   Verwijderen
  2. Wat mij verbaasd: mensen vinden nu dat de overheid teveel regels stelt aan ons gedrag in deze tijd maar er wordt wel verwacht dat de overheid zich bemoeit met het eetpatroon van ons.

   Verwijderen
 18. Hoi Bieke, dat klinkt aannemelijk. Maar mijn gezonde sportieve schoonzus van 55, die heel gezond eet en leeft, slank is etc, is toch heel ziek geworden van corona. Het is een virus waar we echt nog niet alles van weten. Groet, g

  BeantwoordenVerwijderen
 19. Nadrukkelijk stel ik dat vanuit overheid niets wordt gezegd over noodzaak van gezondere keuzes maken tbv. voeding, beweging en roken. Ook gezonde mensen kunnen ziek worden, maar herstel is bij gezonde mensen vaker vollediger en sneller. Hoe snel gezonde levensstijl vruchten afwerpt heeft te maken van waaruit je start. Stopt een straffe roker met roken, dan merk je al na een paar weken verbetering. Zit je de hele dag op kantoor en in auto.. een wandeling van een kwartier per dag levert al wat op. Kortom voor elk mens zal het anders zijn. Maar er wordt gewoon niet over gesproken op de persconferenties en dat gaf ik aan. Bieke

  BeantwoordenVerwijderen
 20. Een complot is niets anders dan een samenzwering. Daar is wel degelijk sprake van. In 1960, door eenzijdig door meerdere partijen te bepalen dat het Gronings gas staatseigendom wordt. En later door meerdere partijen die opzettelijk financiele tegemoetkoming aan de getroffen Groningse burgers traineren en op de lange baan schuiven. Vraag maar aan die burgers.

  BeantwoordenVerwijderen
 21. Mijn Facebook vrienden die dingen over complottheorieën posten zijn dezelfde die pro zwarte Piet en anti vluchteling zijn en aanhangers van Wilders, Baudet en zelfs Trump... Weet niet wat ik daarvan moet denken, het viel me gewoon op! Het opvallendste vind ik nog wel dat al deze mensen gelovig zijn, als in elke week naar de kerk.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Die hebben op alle punten niet veel op met de wetenschap waarschijnlijk. Groet, g

   Verwijderen
  2. Tja. Het kwaad moet geadresseerd . En dan natuurlijk naar iets buiten hen zelf. Het is een manier om iets verantwoordelijk te houden voor het lot en het leed. Lekker makkelijk om mee om te gaan.

   Verwijderen
  3. Anti vluchteling kan ik nog inkomen. Die mensen komen vaak al met een smoes binnen. De echte vluchtelingen blijven achter want die hebben het geld niet om te vluchten! Pro zwarte piet zijn vaak bang toch om hun idee van stukje cultuur los te laten.

   Verwijderen
 22. Agenda 21 oogt ook groen en lief, maar is in wezen een complot. Wat weet de burger er van ? Wordt wel wereldwijd uitgerold.

  BeantwoordenVerwijderen
 23. Ik word doodmoe van de “complotgekkies” en hun niet te stoppen drang om mensen die niet in een complot geloven, te willen “bekeren”, want ik schijn een zielig, mak, volgzaam schaapje te zijn dat niet zelf kan nadenken.
  Het maakt me geen fluit uit of je nu wel of niet gelooft in Corona, of je de maatregelen onzin vindt of niet, we hebben in dit land gewoon regels. Op dit moment zijn de belangrijkste regels: houd afstand en draag op bepaalde plekken een mondkapje. Daar ga je niet over zeuren, dat doe je gewoon, want dat zijn nu eenmaal de regels. Vind je het onzin, doe het dan niet voor jezelf, maar uit respect voor anderen. Ik ben het met zoveel regels in dit land niet eens. Jammer voor mij, want de regels gelden voor iedereen.
  Kunnen we de “gekkies” een verklaring laten tekenen dat ze vrijwillig afzien van een test als die per ongeluk toch nodig mocht zijn en dat ze zeker niet op de IC worden opgenomen als er bedden tekort zijn?
  Ik word ook doodmoe van het geklaag van mensen dat ze in hun vrijheid beperkt worden. Wat een verwend gedrag zeg!. Ik kan me niet herinneren dat iedereen thuis aan een ketting moest liggen.
  Ik behoor zelf ook tot de risicogroep, maar ben niet zo bang voor Corona. Toch houd ik me aan de regels. Zo’n kleine moeite en je kunt er zoveel mensen een enorm plezier mee doen

  BeantwoordenVerwijderen
 24. Compplottheoriedenkers heb je altijd al gehad, maar door het internet verspreiden theorieën zich wel veel sneller, dat vind ik wel zorgelijk. De documentaire "the social dilemma" gaat hier ook deels over. ik vond het erg zorgelijk eigenlijk

  BeantwoordenVerwijderen
 25. Ik denk dat een ander belachelijk maken als complotgek , de gene die er wel in gelooft geen beter mens maakt. Ieder heeft het recht om kritische vragen te stellen. De een vertrouwt de overheid wel, de ander niet. Laat elkaar in de waarde aub!!

  BeantwoordenVerwijderen

Reageren is leuk, graag zelfs, maar onzinnige en/of onnodig kwetsende reacties naar mij of anderen worden niet geplaatst. Over verwijderde reacties ga ik niet in discussie.