Gedurende de twee dagen voorafgaande aan het darmonderzoek moet je een vezelbeperkt dieet volgen. Ik eet normaal gesproken juist heel veel vezels, omdat dit heel gezond is, maar dat eten was verboden omdat men anders de binnenkant van mijn dikke darm niet goed zou kunnen bekijken. Dus moest ik saaie vezelarme voeding eten. Zie onderstaand overzicht.
Naast het eten van vezelarme voeding en het drinken van vezelarme dranken moest ik op woensdag laxeertabletten innemen en op donderdagavond en vrijdagochtend veel sterk laxerende vloeistoffen en ook veel helder vocht drinken. Het kwam neer op minimaal 4 liter vloeistof binnen 12 uren. Ik ben niet zo'n drinker, dus ik vond het een hele opgave om zo veel vocht naar binnen te werken! Het water ging prima, maar vooral het vloeibare laxeermiddel was vies en lastig om op te drinken. Het was voor het goede doel en ik wist, dat als mijn darmen niet goed schoon waren, het onderzoek afgebroken werd en ik een nieuwe afspraak moest maken. En dáár had ik natuurlijk helemaal geen trek in!
Gelukkig heeft mijn nachtrust er niet onder geleden. De laxeerpillen gaven in de nacht geen klachten en deden pas de volgende ochtend hun werk. De laxeerdrank was 's avonds om ongeveer 10 uur weer uitgewerkt, waardoor ik ook de tweede nacht lekker kon slapen. Ik was van tevoren nogal bang geweest dat de voorbereiding ten koste zou gaan van mijn nachtrust, maar gelukkig kwam dat goed!
In het ziekenhuis werden er overal mondkapjes gedragen en ik heb zelf alleen tijdens het onderzoek zelf geen mondkapje gedragen, maar verder steeds wel. Dat gold ook voor mijn dochter die mij begeleidde, dat begeleiden was noodzakelijk omdat ik na de ingreep duizelig kon worden en ik zelfs een beetje verward kon reageren.
Je wordt tijdens het onderzoek in de gaten gehouden d.m.v. een bloeddrukmeter, een meter die het zuurstofgehalte in je bloed meet en een meter die je hartslag meet.
Het onderzoek vond plaats met een roesje via een infuusnaald, maar dat betekende niet dat ik in slaap viel, ik was hooguit een beetje versuft, maar verder maakte ik alles mee. Soms was het onderzoek een beetje gevoelig en had ik misschien eigenlijk nog wat meer van het middel moeten hebben om echt te kunnen slapen.
Sneller dan ik verwachtte was het onderzoek klaar, ik schat dat het hooguit 20 minuten geduurd heeft. Dat het snel ging, had misschien te maken met het feit dat er niets gevonden werd en er dus geen poliepen weg hoefden worden gehaald of plekjes nader bekeken.
Ik ben heel opgelucht dat ik bij de groep van de groene poppetjes op bovenstaand plaatje hoor, dat is de 26% van de mensen die een coloscopie ondergaan en waarbij niets gevonden wordt.
Loos alarm, niets aan de hand!
En hoe ging het na het onderzoek?
Mijn darmen waren door het onderzoek wel behoorlijk van slag. Ze maakten enorm veel lawaai en ik was heel winderig. Ook had ik soms buikpijn en diarree. Ik kon duidelijk de gevolgen merken van de laxeermiddelen en de endoscoop die ongeveer 1,2 meter in mijn lichaam was geweest!
Nu, op zondagavond, gaat het wat beter, hoewel mijn buik nog lang niet weer normaal voelt!
En verder?
Dit staat op de site van het RIVM:
De arts vindt geen poliepen
U hoeft de komende tien jaar na het kijkonderzoek niet mee te doen aan
het bevolkingsonderzoek. Dat komt omdat darmkanker heel langzaam
ontstaat. Daarna krijgt u vanzelf weer een uitnodiging om mee te doen.
Tien jaar is lang, het betekent dat ik niet meer mee hoef te doen aan een bevolkingsonderzoek darmkanker. Het onderzoek is bedoeld voor mensen tussen 55 en 75 jaar. Ik ben nu 67 jaar, over 10 jaar ben ik 77 en val ik buiten de groep voor wie het onderzoek bedoeld is.
Het is schijnveiligheid. Bij mijn man zei men dat hij de ziekte van Crohn heeft, terwijl feitelijk de irritatie en ontsteking komt door het type reuma dat hij heeft. Hij heeft nooit last van zijn darmen of buik. Het onderzoek was lastig bij hem. En wat ze niet hebben gezien is dat hij een geknapte blinde darm had door kanker die zijn vuil vol troep maakte. Ik ben ernstig gaan twijfelen aan dit onderzoek.
BeantwoordenVerwijderenDe blinde darm zelf kun je niet zien bij een coloscopie. Je ziet hooguit de opening. Dw ziet eruit als een soort vouwtje. Als de blinde darm die daar achter hangt ontstoken is, is dat niet per definitie te zien bij een darmonderzoek. Dat is ook helemaal niet een indicatie om dit type onderzoek te ondergaan
VerwijderenOp de site staat bij inwendig onderzoek de vraag: er zijn geen afwijkingen gevonden , als antwoord: dat je elke twee jaar beter kan meedoen omdat de test een moment opname is.
BeantwoordenVerwijderenDat betreft de ontlasting test. De coloscopie is een heel ander type onderzoek, waar naast een belastende voorbereiding, ook een kans op complicaties ontstaat. Als het darmonderzoek goed is uitgevoerd en er zijn geen poliepen gevonden hoef je dat onderzoek 10 Jaar niet te ondergaan. Dit omdat, zoals Aaf al gezegd heeft in haar stuk, er heel veel tijd over geen gaat voor een poliep darmkanker wordt. Als dit al gebeurd want slechts een kleine minderheid van de poliepen wordt kwaadaardig.
VerwijderenIk denk ook dat het gaat om de ontlastingtest waarbij geadviseerd wordt dat iedere twee jaar te doen. Dit jaar was het voor mij de 3e keer dat ik meedeed, steeds met 2 jaar er tussen.
VerwijderenWat een opluchting dat alles in orde is!
BeantwoordenVerwijderenGelukkig ben je groen en het onderzoek achter de rug! Want op narigheid zit niemand te wachten. Heb dat onderzoek ook al vaker gehad omdat ik steeds poliepen had, weliswaar goedaardig maar die kunnen kwaadaardig worden daarom halen ze die meteen weg. Nu hoef ik het niet meer omdat ik door de oncoloog in de gaten gehouden wordt. Die laxeermiddelen verschillende nog wel eens maar doen allemaal hetzelfde.
BeantwoordenVerwijderenDie lucht wordt tijdens het onderzoek in de darmen gepompt, zodat ze meer zien en wat erin gaat moet er ook weer uit.
Dat er ook nog bij. Ik kan me voorstellen dat dat allemaal te veel was. Wat een geruststelling . Als ik de link van het RIVM aan klik en de cijfers om reken van 50 personen naar honderd kom ik op andere uitslagen uit.
BeantwoordenVerwijderenOver veel vezels eten : omdat ik een darmziekte heb kan ik maar beperkt vezels eten.Toch ben ik verder gezond.Ook zonder volkorenbrood, zilvervliesrijst en volkorenpasta.
BeantwoordenVerwijderenIk hen gehoord dat je een iets moet drinken ,bepaald spul of zo. Nou ik weet voor 100 procent zeker dat ik dat niet kan. Smorgens een paracetamol opgelost in water lukt ook niet,denk ik ,gelukt komt het er zo weer uit door overgeven. Lukt dus niet. Dus zou ik zo'n onderzoeker kunnen dan?
BeantwoordenVerwijderenGeertje Ovink
Overleg met je huisarts en de MLD-arts wat je het beste kunt doen in het geval er iets gevonden wordt in je ontlasting.
VerwijderenIk moet dit onderzoek iedere 5 jaar laten doen i.v.m. met gevonden poliepen en ook een gastroscopie omdat ik een afwijking heb aan mijn slokdarm. Dit doen ze dan in 1x, wel zo fijn, ben je er gelijk vanaf.
BeantwoordenVerwijderenFijn dat er niets is gevonden. En bedankt dat je hier open over schrijft, hoe jij dit hebt ervaren. Toch goed dat je het wel hebt gedaan, ondanks je recente heupoperatie.
BeantwoordenVerwijderen