dinsdag 27 oktober 2020

15e overstap energie!

Ik was toe aan al weer mijn 15e overstap naar een ander energiebedrijf!
Je kunt dat tegenwoordig al lang van tevoren doen, dus had ik mij al in juli georiënteerd op een ander energiebedrijf. Toen al heb ik de stap gezet om met ingang van 2 november over te stappen.
Ik stap ieder jaar over, omdat overstappen een overstapbonus oplevert van soms wel 200 of 300 euro per jaar en daarnaast ben ik verzekerd van het laagste tarief passend bij mijn energieverbruik.

Het overstappen doe ik altijd via een vergelijkingssite en er zijn vrijwel nooit problemen. Alleen bij Eneco moest ik in eerste instantie boetes betalen en kreeg ik de cashback niet uitbetaald. Zowel de boetes als het niet uitbetalen was onterecht. Daar protesteerde ik tegen en het is uiteindelijk uitstekend afgehandeld. Ik schreef er indertijd een aantal keren over op dit blog.

Voordat ik kon overstappen en je regionaal gebonden was aan een vaste leverancier, was ik bij Essent.
Mijn 1e overstap was naar Cogas-centrica
de 2e overstap was naar Greenchoice
de 3e overstap was naar Main Energie
de 4e overstap was terug naar Greenchoice
de 5e overstap was terug naar Essent
de 6e overstap was naar Eneco (gedoe mee gehad, ga ik dus niet weer naar toe, hoewel het uiteindelijk wel goed is gekomen)
de 7e overstap was naar Energie Direct
de 8e overstap was terug naar Greenchoice
de 9e overstap was terug naar Essent
de 10e overstap was naar Oxxio
de 11e overstap  was naar Pure energie
de 12e overstap was naar  VandeBron
de 13e overstap was naar Greenchoice
de 14e overstap was naar Oxxio

Nu ga ik weer terug naar Greenchoice.
Deze keer ontvang ik €140 euro welkomstkorting.
Oxxio heeft al aangekondigd dat ze binnenkort met de eindafrekening komen. Bij hen wordt € 165,- cashback verrekend.

Hoeveel gas en stroom denk ik het komende jaar te gaan verbruiken? Ik denk dat het er van afhangt hoe streng de winter wordt en of ik ziek word. Bij ziekte met koorts heb ik het graag lekker warm in huis. Als anders 18,5 graad genoeg is, dan stook ik dan tot minstens 21 graden, anders blijf ik rillerig. Natuurlijk ben ik dan ook vaker thuis en gebruik ik daardoor meer elektra.

Een ruwe schatting (door mijzelf) voor het komende jaar:
- tussen 450 en 600 m3 gasverbruik (in het afgelopen jaar 423 m3)
- tussen 650 en 750 kWh stroomverbruik (in het afgelopen jaar 647 kWh)

Ik heb berekend wat het maandvoorschot gaat worden als ik 600 m3 gas verbruik en 750 kWh stroom, dat kost mij €53,05 per maand. Dat betekent dat ik met die €140,- welkomstbonus bijna 3 maanden gratis energie heb. Dat vind ik zeer de moeite waard!

Stap jij jaarlijks over?

17 opmerkingen:

 1. Wat een mooie stap, naar echt groene stroom. Ook daar is genoeg keuze in gelukkig, dus je kunt vrolijk blijven overstappen.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Wauw, dat zijn heel wat overstappen. Wij zijn nu pas bezig met water gas en licht scheiden van de buren/ mijn ouders. Daarna zal ik wellicht ook dit patroon van overstappen gaan volgen.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ja ik stap ook elke jaar of elke twee jaar over. Deze keer terug naar de daarvoor want ik kreeg 495 bonus bij terugkomst. Dat vond ik echt heel veel, en zo heel veel maken alle energieprijzen, netwerkkosten en belastigen samen niet het grootste verschil en de markt is ook niet echt doorzichtig .

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Welke leverancier is dat? Ik kijk altijd om over te stappen, maar meestal gaat het tarief of de vaste leveringskosten zo omhoog dat ik na verrekening van welkomsbonus €10 per jaar goedkoper uit ben. Daar doe ik het niet voor.

   Verwijderen
 4. Nee, dat doe ik niet. Misschien betalen we wat meer, maar de stroom is van een milieuvriendelijke bron en de afrekening is begrijpelijk. Maar het is wel een mooie bedrag dat jij in de wacht sleept, Koop er maar een lekkere wollen trui van!

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Wij stappen ook niet over ,al 30 jaar bij de zelfde nooit problemen

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dat is je eigen keuze. Je loopt dan wel het overstapvoordeel mis, maar als dat jou niet uitmaakt dan blijf je gewoon waar je bent.

   Verwijderen
  2. Meer door minder27 oktober 2020 om 14:16

   Het is ook prima hoor dat niet iedereen overstapt want dan zouden er geen bonussen meer verstrekt worden!!!
   Ik stap al over sinds het mag. Is een makkelijke manier om geld te verdienen. Bijvoorbeeld laatste 2x overstappen leverde 530 euro op aan bonussen.

   Verwijderen
 6. Ik snap niet waar die overstapbonussen vandaan komen. Het scheelt ons ieder jaar maar 100 euro.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Mijn tip: Kijk eens op een van de vele vergelijkingssites.

   Verwijderen
  2. Heb ik gedaan, ik kijk altijd op meerdere vergelijkingssites. Dit jaar heb ik een oversluit geregeld bij pricewise: overstappremie 60,00. was hoogst haalbare.

   Verwijderen
 7. Overstappen is alweer een paar jaar geleden. Toen een meerjarig contract dat ondertussen wel afgelopen is. Toch maar weer een prijzen vergelijken. Welke prijsvergelijker raad jij aan?

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Ik hoor bij Greenchoice altijd dat ze geen welkomsbonussen geven. Sinds wanneer doen ze dit dan wel?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik ben in maart 2020 naar hen over gestapt met €140 bonus. Ook nu bieden ze deze bonus via gaslicht.com. Mascha.

   Verwijderen
  2. Ik ben wel eens naar Greenchoice overstapt zonder een bonus te ontvangen. Greenchoice was toen volgens het rekenprogramma van Pricewise ook zonder bonus de goedkoopste in mijn situatie. Ik denk dat dit de 13e overstap was.

   Verwijderen
 9. nee nog nooit overgestapt, al ruim 30jr bij dezelfde, geen problemen mee dus houden het zo.. vind ook te veel gedoe hoor ;-)

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Ipv welkomstbonussen zouden ze beter overgaan tot een jaarlijkse 'vaste klantenkortingen' dat scheelt weer een hele hoop administratieve rompslomp voor alle partijen

  BeantwoordenVerwijderen

Reageren is leuk, graag zelfs, maar onzinnige en/of onnodig kwetsende reacties naar mij of anderen worden niet geplaatst. Over verwijderde reacties ga ik niet in discussie.