zondag 17 januari 2021

Geen obesitas meer!

Voedingscentrum
Jarenlang kreeg ik, als ik de BMI-meter van het Voedingscentrum invulde met gewicht, leeftijd en lengte, de volgende melding:  


"Je bent veel te zwaar voor je lengte
Daardoor heb je een veel grotere kans op bepaalde ziekten, dan mensen van dezelfde leeftijd met een lager, gezond gewicht. Het is dus heel belangrijk voor je gezondheid om af te vallen. Een aantal kilo minder levert al gezondheidswinst op. Neem contact op met je huisarts. Hij of zij weet waar je terecht kan voor hulp hierbij."

Die melding krijg je als je een BMI boven de 30 hebt. Dan is er sprake van obesitas

Wow, nu geen obesitas meer!
Tegenwoordig krijg ik onderstaande melding:

"Je bent te zwaar voor je lengte
Met een lager, gezond gewicht heb je een kleinere kans op bepaalde ziekten. Zorg er in ieder geval voor dat je niet verder aankomt en probeer iets af te vallen. Het Voedingscentrum helpt je om gezond af te vallen in 3 fases. Heb je daarnaast te veel buikvet? Dan is het extra belangrijk om af te vallen want met een grote buikomvang is je risico op bepaalde ziekten verhoogd. Aanpassing van je eetgewoonten is nu een belangrijke stap. Neem contact op met de diëtist of huisarts. Zij helpen je hierbij."

Deze melding krijg je bij een BMI boven de 25, maar onder de 30. Dan heb je een overgewicht.
Dat overgewicht dat heb ik nu sinds kort en niet meer obesitas!

Eerlijk gezegd werd ik behoorlijk beu van al die tientallen meldingen op de BMI-meter van het Voedingscentrum die me steeds weer naar de huisarts of de diëtist stuurden. Na een paar keer weet je het echt wel! En iedere week naar de huisarts of diëtist vond ik helemaal niet nodig.
En als je, zoals ik, in een kleine 6 jaar van een BMI van 40,5 naar een BMI van 29,4 gezakt bent, dan slaat die tekst eigenlijk nergens op! Die kan dan beter luiden: "supergoed bezig, wat heb jij al veel bereikt om gezonder te leven!!!"

Hoe nu verder?
Maar goed, ik ben heel blij met overgewicht! Niet meer obesitas, maar enkel nog overgewicht, hoe prachtig is dat?  Ik weet heel goed dat het nóg gezonder is om geen overgewicht te hebben en in plaats daarvan een helemaal gezond gewicht, maar ik heb geen toverstafje en ik vind dat ik voor mijn gezondheid al enorm veel bereikt heb! 

Mijn doel voor dit kalenderjaar: 5 kg minder, ongeveer 100 gram per week. Dan heb ik nog steeds overgewicht, maar ach, dat is dan maar zo!
Parijs en Rome zijn ook niet in één dag gebouwd 😂. 

36 opmerkingen:

 1. Wat goed van je!
  Ik hoop dat je geniet van het idee dat je zo ver bent gekomen. Marle

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Het voedingscentrum zegt het niet,maar ik wel. Petje af voor wat je bereikt hebt

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Nou, omdat die website het niet zegt, zeg ik het maar: Goed bezig Aaf!!

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Gefeliciteerd, ook namens het Voedingscentrum. ....

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Heeft de huisarts nog iets gezegd over jouw astma?

   Verwijderen
  2. Nee, dat is niet besproken met mijn huisarts. Ik was bij haar voor mijn diabetes. Met mijn astma gaat het de laatste jaren heel goed. Ik hoef maar 1x per twee jaar een longfunctietest. En ik heb sterk de indruk dat er twee zaken heel goed zijn voor de astma: gewichtsverlies en niet meer verkouden. Dat ik niet meer besmet word met het verkoudheidsvirus heeft alles te maken met de vrees om het virus dat de Covid-19-pandemie veroorzaakt op te lopen en de maatregelen om dat te voorkomen. Die helpen ook tegen het oplopen van besmettingen met andere virussen.
   Geen complicaties van verkoudheid = geen bronchitis, geen andere luchtweginfecties. Perfect om de astma onder controle te houden!

   Verwijderen
  3. Dat is mooi. Voordat ik deze vraag stelde las ik eerst over astma en gewicht. Win win situatie. Ik hoop dat je operatie door gaat.

   Verwijderen
 5. Een gewichtsverlies van 5-10 kilo geeft al enorme gezondheids voordeel! Applaus!

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Top. Hartstikke goed. Kan je nu ook toe met minder insuline?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik ben bijna van de insuline af! De inschatting van mijn huisarts, waar ik een maand geleden was, is dat ik nog t/m maart of april insuline nodig heb, en dan niet meer en die inschatting lijkt te kloppen.

   Verwijderen
  2. Dat is helemaal fijn zeg!!

   Verwijderen
 7. Mooi he, hier hetzelfde. Ik had geen 40 maar de BMI zat over de 30. Op een dag was ik het zat en ben zelf begonnen, het duurde 2 jaar maar ik was 20 kilo kwijt. Toen strandde het een beetje, ik lette wel op en het gewicht schommelde maar bleef redelijk stabiel. Vorig jaar hetzelfde gevoel en ben ik weer gaan 'opletten' nu ben ik het lichtste gewicht sinds ongetwijfeld pubertijd en nog geeft de BMI aan(ik zit nu op 26)te zwaar maar weet je, schijt wij weten hoeveel werk we hebben verzet dus de vlag kan uit hoor! Ga zo door!!Ik ben trots op je.

  BeantwoordenVerwijderen

 8. Eerlijk gezegd werd ik behoorlijk beu van al die tientallen meldingen op de BMI-meter van het Voedingscentrum die me steeds weer naar de huisarts of de diëtist stuurden.
  Maar dit doe je toch zelf?
  Je vult toch zelf je gegevens in? Of krijg jij persoonlijk bericht van het voedingscentrum?
  Als je weet dat je te zwaar ben of te licht ,hoef je dat niet telkens bevestigd te krijgen lijkt mij.
  Ik vind het wel zinvol om het te vermelden want er is erg veel overgewicht in nederland ,en ik denk dat daar echt wel wat aangedaan moet worden.
  Het is nu gewoon standaard dat je dikke mensen op straat ziet,vroeger was het een uitzondering.
  Verkeerde voeding ,weing beweging ,en vooral constant eten is normaal geworden, ik hoop dat daar verandering in komt.
  Dat zal de gezondheidszorg in ieder geval ten goede komen.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dat komt vooral het doorgeschoten kapitalisme. Letterlijk honderden bedrijven willen aan ons verdienen en ons allemaal zo veel mogelijk laten uitgeven aan zo lekker mogelijke voeding. En bedrijven als coco cola proberen de aandacht af te leiden van calorierijke voeding (in dit geval drank) door heel erg in te zetten op de promotie van beweging, terwijl beweging een veel kleinere rol speelt bij overgewicht dan calorie-inname.

   Verwijderen
  2. Natuurlijk voer ik zelf mijn gewicht in bij deze BMI-meter. Dat invullen in de BMI-meter doe ik om uit te rekenen wat mijn BMI is bij mijn huidige gewicht. Alle vorige metingen staan er ook in, daardoor kan ik de ontwikkelingen in mijn gewicht en BMI precies volgen.
   Ik weet heel goed dat de mededeling die ik krijg en kreeg voor mensen die voor het eerst de meter invoeren heel nodig is.

   Voor mij zou een aangepaste melding die rekening houdt met mijn gewicht in het verleden ideaal zijn, maar ik weet dat dit lastig te realiseren is.

   Verwijderen
 9. Wauw, dat vind ik echt knap! Hoeveel is dat in kilo's?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Als je dat zo neerzet valt mijn mond haast open. Top zeg!

   Verwijderen
  2. Mijn zwager zou zeggen: 140 pakjes boter. Dus compliment waard. AJA

   Verwijderen
 10. Mooi dat je zo gelijkmatig afvalt. Ook zo'n site zou wat meer aanmoedigend moeten zijn, nu klinkt het zo streng.

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Geweldig!! Dat heb je maar mooi met je wilskracht bereikt. Zeker knap omdat je ook periodes had waar je minder bewegen kon!
  Buiging !!

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Goed zeg! En inderdaad: je moet je eigen mijlpalen vieren. Ik zal toch weer eens mijn BMI uitrekenen - al weet ik niet of ik de uitkomst wil weten.... Mijn huisarts meldde mij laatst dat zelfs 5% gewichtsverlies al veel uit zou maken, en dat is nog behapbaar, beter dan de 10% waar eerder vanuit werd gegaan!

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Prachtig resultaat, je bent terecht blij en trot!

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Ik lees net een boek van Daan de Wit over voeding en hij schrijft dat je beter wat te zwaar kunt zijn en actief dan een normaal gewicht en inactief zijn.
  Diabetes natuurlijk zo veel als mogelijk bestrijden.
  Erg knap wat je zelf bereikt hebt!

  BeantwoordenVerwijderen
 15. Wauw wat knap!! En wat fijn, het zal eneorm schelen voor je gezondheid👍 En ik kan me ook voorstellen dat het veel uitmaakt voor je lichamelijke welbevinden. Waarschijnlijk is het door de pijn in je nog niet geopereerde heup nog niet helemaal goed te merken maar het moet toch een verschil maken om te wandelen of trap te lopen bijv met zoveel minder kilo’s.
  Hoe werkt dat met het voedingscentrum, kun je daar een curve bijhouden van gewichtsverlies? Als er iets bijgehouden wordt van jouw persoonlijke gegevens is het echt een gemiste kans van het voedingscentrum dat mensen niet gemotiveerd worden als ze zulke geweldige resultaten behalen. Gefeliciteerd van mij in ieder geval met je wilskracht, doorzettingsvermogen en het mooie resultaat 😁

  BeantwoordenVerwijderen
 16. Jeetje wat knap zeg! Ongelofelijk goed gedaan. Vooral kijken naar wat je al bereikt hebt. Ga zo door!

  BeantwoordenVerwijderen
 17. Van ruim 40 naar onder de 30 is ontzettend knap! Complimenten dat je dit voor elkaar hebt gekregen, wat een doorzettingsvermogen!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Het is niet zo zeer doorzettingsvermogen, het is me voor een deel gewoon overkomen ;-)
   Ik begon met meer bewegen en wat minder koolhydraten eten. Daarmee verdwenen in de eerste jaren de eerste 15 kilo's. Daarna kwamen afgelopen zomer de bijwerkingen van pijnmedicatie en andere medicatie, waardoor ik steeds nogal misselijk was en ik heel weinig eetlust had. Die situatie heeft 2,5 maanden geduurd en de kilo's vlogen er af. Daarna werd het een ander verhaal en moest ik er moeite voor doen om af te vallen.
   Dat ik er nu meer moeite voor moet doen, komt ook doordat ik door mijn heupproblemen niet zo veel kan bewegen als dat ik anders zou kunnen. Het is wel zo, dat ik probeer zo weinig mogelijk honger te hebben door nog steeds weinig koolhydraten te eten en méér eiwitten dan ik vroeger deed en ook méér te drinken (dat vergat ik nogal eens en dan had ik trek terwijl ik eigenlijk dorst had)

   Verwijderen
  2. Aanvulling: dat ik begon met afvallen had vooral te maken met minder snacken (van koolhydraten en vette voeding met name) en meer bewegen, vooral meer zwemmen. Kortom gezonder leven. Daardoor verloor ik in 1,5 jaar zonder verder minder te eten, alleen minder snacken en meer bewegen 10 kilo. Ik hoefde daar niet echt moeite voor te doen. Het was wel zo dat mijn dochters er op aandrongen gezonder te gaan leven, want met mijn hoge BMI was mijn gezondheid in gevaar. Daar was ik zeker gevoelig voor.

   Verwijderen
 18. Het lijkt mij voor de hand liggend dat het voedingscentrum niet van half Nederland de historische gewichtsgegevens bijhoudt. Al is het maar om redenen van privacy. De complimenten komen niet alleen van jezelf of de omgeving maar vooral van je lichaam. Erg knap van je dat je dit zo langdurig hebt volgehouden. Ik kan me helemaal voorstellen hoe blij je bent dat je nu ‘oranje’ bent.

  BeantwoordenVerwijderen
 19. Ik vind dat je een topprestatie hebt geleverd!

  BeantwoordenVerwijderen
 20. Gewoon doen zoals jij het lekker vind gaan.
  Euroman moet ook serieus wat kg's kwijt..minder beweging sinds hij thuis is, ik zelf 2 kg, maar doe wel met hem mee (tot bepaalde hoogte) geen dieet maar gewoon gezond en met regelmaat eten.
  Niet op dat voedingsadvies letten en je eigen weg gaan is dan het beste.
  Laat je niet gek maken hoor, zo te lezen heb je het al super goed gedaan.

  BeantwoordenVerwijderen
 21. Goed bezig, Aaf! Zelf heb ik in september een Gastric Bypass gehad. Ik had morbide obesitas, viel in overgewicht klasse 3. Inmiddels zit ik in overgewicht klasse 1, en over ongeveer 9 kilo heb ik, net als jij, alleen nog maar overgewicht. Wat kan een mens daar blij mee zijn he!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik heb altijd gedacht dat ik door mijn leeftijd niet in aanmerking kwam voor een operatie.
   Ik kwam er ongeveer een jaar geleden achter dat een vroegere huisgenoot van mij, met dezelfde leeftijd, wel degelijk een operatie heeft gehad. Zij raakte daardoor 40 kg kwijt en heeft nu nog een beetje overgewicht. Waarschijnlijk was ik een jaar of 7 geleden ook wel in aanmerking gekomen. Nu, met een BMI van 29 niet meer.

   Verwijderen

Reageren is leuk, graag zelfs, maar onzinnige en/of onnodig kwetsende reacties naar mij of anderen worden niet geplaatst. Over verwijderde reacties ga ik niet in discussie.