vrijdag 15 januari 2021

Twee weken veggiechallenge

Er zijn al weer twee weken van de veggiechallenge voorbij!

Ik heb het mij de afgelopen week zeer gemakkelijk gemaakt door bijna uitsluitend warme maaltijden uit de vriezer te eten. Ik had nog een heleboel vriezermaaltijden liggen en als het ingevroren is, dan kan ik eigenlijk niet goed zien wat het is.
Deze verrassingsmaaltijden bestonden uit: 2x noedels met veel groenten en tofu (volledig vegan), 3x volkoren pasta + veel groenten + vegan gehaktballetjes, 2x zilvervlies rijst met natuurlijk veel groenten, zoete aardappels en kidneybonen.  Alles vegan. Ik hoefde het eten alleen maar een dag van te voren in de koelkast te leggen en 's avonds op te warmen. Wat tomaatjes, wat gesneden bosui en wat komkommer er bij en smullen maar! Het eten van de vriezermaaltijden heeft flink geholpen ruimte te scheppen in de vriezer en ik heb alle vleesvervangers gesorteerd op datum van aankoop en in 1 lade gelegd, zodat er weer overzicht is.

De lunch en het ontbijt waren wat lastiger en dan vooral het beleg, want de kaas was op. Ik kookte 2x als lunch havermout, met sojamelk appel, kaneel, kardemom en gebroken lijnzaad als en toen was ik er voorlopig wel weer klaar mee. Eigenlijk niet echt mijn favoriet, maar wel héél gezond en daarom maak ik het! En ik doe het ook omdat ik nog 2 pakken havermout op voorraad heb, in totaal 1 kg!
Verder at ik boterhammen met pindakaas en boterhammen met sandwichspread. Dat laatste is niet helemaal vegan, maar gecombineerd met plakjes tomaat en/of komkommer vind ik het wel heel lekker.
Niet vegan en ook niet vegetarisch: ik at ook boterhammen met gerookte haring. Ik at in totaal 2,5 gerookte haringen.

De score deze week aan niet-vegan gegeten voeding: haring en sandwichspread, voor de rest was alles vegan, ook de toetjes en de melk in de koffie.

Score niet (volledig) vegan gekocht voedsel: een pakje met 3 gerookte haringen, een klein pakje garnalen, 1x vleesvervanger die niet volledig vegan is. In de vleesvervanger, wokreepjes, zit een beetje kippenei-eiwit.

Het grootste verschil met voorgaande weken: geen kaas en die kaas die mis ik wel!

19 opmerkingen:

  1. Fijn om weer zo'n opgeruimde en geordende vriezer te hebben.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Even een rare vraag, maar kunnen jullie goed tegen lijnzaad? Het wordt alom bejubeld maar ik krijg er krampen en buikloop van. Hetzelfde met psyllium vezels. Ik vraag me af of mijn lijf raar reageert of dat andere mensen dit effect gewoon niet benoemen?

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ik krijg er ook hevige buikkrampen van. Ook van lijnzaadolie.

      Verwijderen
    2. Ik had gisteren flink last van mijn darmen, maar dat kwam niet van de lijnzaad, want de havermout at ik al weer dagen geleden, op zondag en maandag.

      Verwijderen
    3. Heb ik ook last van. Ik eet koolhydraatarm en wilde graag crackers maken zgn noorsplatbrood, allerlei zaden en pitten, was heerlijk maar kramp en maagzuur had ik last van elke keer dat ik het at.

      Gisteren walnootbroodjes gemaakt en dat gaat tot nut toe goed

      Verwijderen
    4. @ Lot, dat Noors platbrood is inderdaad heerlijk. Ik maak het ook geregeld en eet ook kha. Je zou de lijnzaad kunnen vervangen door andere zaden of pitten. Of kun je helemaal geen zaden en pitten verdragen? Te veel vezels zijn ook niet goed voor de darmen. Omdat ik prikkelbare darm heb, heb ik wel jaren het advies gevolgd van veel vezels eten. Dat zorgde alleen maar voor meer obstipatie. Sinds ik met extra vezels ben gestopt gaat het zo veel beter. De videos van dr. Paul Mason waren echt een eye opener voor mij.
      Olga

      Verwijderen
    5. Logisch,als je (ineens) veel vezels eet,of het nou havermout,lijnzaad of psyllium is) dan werken je darmen harder om het te verwerken.Genoeg vezels eten moet dus eigenlijk altijd.

      Verwijderen
    6. Op aanraden van een arts eet ik geen of minder zaden en pitten, rauwe groente,kool,prei, uien ed. Ook geen volkorenbrood. Heb nu veel minder prikkelbare darm klachten.

      Verwijderen
    7. Hoi, Ik ben de anoniem die dit onderwerp heeft gestart. Ik eet al jarenlang havermout, zonder enige problemen, en ook roggebrood (dagelijks) en peulvruchten verdraag ik prima, evenals alle soorten groente en fruit. Ik eet iedere dag wat ongezouten noten en als ik daar niet te veel van eet, heb ik ook geen buikpijn. Met zaden moet ik echt voorzichtig zijn, die verteer ik niet goed.
      Dankjewel voor jullie reacties! Ik voel me weer een normaal mens.

      Iets heel anders Aaf: heeft deze challenge je ook veel inspiratie en nieuwe recepten opgeleverd?

      Verwijderen
    8. Nog even een reactie hierop, als wij vroeger niet of slecht naar de wc konden, kregen we lijnzaad... Heeft dus laxerende werking

      Verwijderen
    9. Olga van 11.48 ik kan niet tegen de vele zaden en pitten en weet ook al uit ervaring dat ik weinig vezels nodig heb om een prima stoelgang te hebben. Maar het zijn lekkere crackers dus het is gewoon jammer voor mij omdat een crackertje in voorraad zo handig is

      Verwijderen
    10. @ anoniem 19.53 bij mij werkt het juist verstoppend. Voeding bij Prikkelbare darmen moet echt individueel afgestemd worden. Ik kan bijvoorbeeld niet tegen peulvruchten en tarwe, niet zozeer door de gluten maar door de fructanen. Met zaden en pitten heb ik weinig problemen. Bij een koolhydraatarme eetwijze krijg je al veel vezels binnen van de vele groenten.
      @ Lot dat is inderdaad jammer.
      Olga

      Verwijderen
  3. Dat scheelt denk ik ook een boel tijd wat betreft koken. Wat doe je met de tijd die je oever hebt Aaf?

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ik kijk allerlei filmpjes op Youtube:
      over de situatie rond de impeachment van Trump,
      filmpjes met Engelse variant van Verborgen Verleden. Nigella Lawson en Stephen Fry die ontdekken dat ze Joodse familieleden verloren hebben in de vernietigingskampen tijdens de holocaust. Zware kost trouwens!
      Daarnaast filmpjes over de 1000 lb zussen en hun leven. Ze zijn samen 453 kg, onvoorstelbaar! Ik ben op mijn zwaarst 286 lbs geweest, superslank vergeleken met deze twee vrouwen, want ik ben ook nog eens 17 cm langer dan die twee!

      Verwijderen
    2. Overigens, zo veel tijd houd ik ook niet over hoor! Want ik kook normaal gesproken steeds voor 2 à 3 keer, waarbij ik dus porties in de koelkast bewaar of invries. Dus ik kook maar een paar keer per week. Ik maakte het mij altijd al gemakkelijk sinds ik alleen woon! Toen mijn kinderen nog bij mij woonden, kookte ik wel iedere dag, maar daarna niet meer.

      Verwijderen
  4. Je kan zelf vegan broodbeleg maken met kaassmaak. Bij vegetus staat een recept voor vegan kaassaus (op basis van aardappel en wortel)die je ook als smeerkaas kan gebruiken. Met cashewnoten kan je ook lekkere kaasjes maken, genoeg recepten te vinden. Een gekookte aardappel mengen met veganaise daar erwtjes, geraspte worteltjes en eventueel geschaafde kool en/of mais onder mengen is ook erg lekker op de boterham.
    groetjes, suzan

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Al met al toch een goed resultaat hoor! En een opgeruimde vriezer, dus twee vliegen in één klap! :)

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Heerlijk zoveel maaltijden in de vriezer! Van havermout kun je trouwens ook lekker broodbeleg van maken. Hier vind je receptje: https://moniquevandervloed.nl/spread-the-word-lekkerste-spreads-maak-zo/
    Lieve groet,
    Angelika

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Post je ook eens wat recepten van die challenge? Wat is je goed bevallen?

    BeantwoordenVerwijderen

Reageren is leuk, graag zelfs, maar onzinnige, onaardige of kwetsende reacties naar mij of anderen en ook reacties met nep-informatie worden niet geplaatst.

Over verwijderde reacties ga ik niet in discussie.