donderdag 14 januari 2021

Gemiddeld gebruik van gas, water en stroom: lekker zuinig!!

Voor mijn stukje over mijn waterverbruik in 2020 naar aanleiding van de jaarrekening, keek ik op de site van het Nibud en ik kwam daar de gemiddelden tegen van water, stroom en gasverbruik per Nederlander.

Ik keek mijn ogen uit!
Wat een enorme hoeveelheden gas, water en stroom verbruikt het gemiddelde 1-persoons huishouden!
Ik heb mijn verbruik in 2020 er naast gelegd.

Wat is het gasverbruik in een tussenwoning zoals die van mij?
Gemiddeld 1290 m3, terwijl ik 434 m3 gas heb verbruikt! Dat is een derde van het gemiddelde verbruik!

En het stroomverbruik in een 1-persoonshuishouden?
Ik heb 650 kWh verbruikt en de gemiddelde Nederlander gebruikte 1850 kWh! Mijn verbruik is bijna een derde van het gemiddelde verbruik!

Mijn waterverbruik wijkt ook af van het gemiddelde, ik gebruikte 20 m3 en de gemiddelde Nederlander gebruikte 46 m3.  Mijn verbruik is dus minder dan de helft van het gemiddelde!

Hoe doe ik dat? Je kunt via de zoekfunctie op dit blog al heel veel vinden.  Ik heb het je gemakkelijk gemaakt en het een en ander voor je opgezocht.

Hier vind je tips over besparen op watergebruik.

Hier vind je tips over besparen op stroomverbruik
En kijk ook eens hier.


En hier tips over besparen op gas.
Ook hier kun je tips vinden over besparen op gas in de winter.

12 opmerkingen:

  1. Best een indrukwekkend verschil. Er zijn natuurlijk heel veel factoren die het nibud niet meeneemt, alleen type huis en hoeveel mensen er wonen is niet echt voldoende voor een eerlijke vergelijking maar desalniettemin doe je de naam van dit blog eer aan :)

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Bizar vind ik de gebruiken van de mensen aan de andere kant van het gemiddelde. Ik bedoel maar, u en ik zitten aan de lage kant van dat gemiddelde, er zijn er ook die dus aan de hoge kant zitten.
    Ik ken zo'n huishouden, de hele dag de deur open en binnen maar stoken. Ik durf niet eens te vragen wat ze verstoken aan gas. Ik weet wel dat het hen totaal niet interesseert.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Jeetje wat verbruiken de mensen veel! Ik weet mijn cijfers niet, maar ik ben een alleenstaande moeder met twee kinderen in een slecht geïsoleerde bovenwoning. Wij betalen per maand 50 euro aan gas en elektriciteit. Ongeveer 25 aan water per maand.ik denk altijd zo, besparen op vaste lasten daarmee maak je de grootste besparingen. Wij wonen niet al te groot en duur. Dat is ook een bewuste keuze. En in de grote stad (Den Haag) is het niet makkelijk om betaalbaar te wonen. Hier heb ik heel lang en intensief naar gezocht. Ook kleine auto, en veel op de fiets.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Weet je zeker dat je voor water 25 euro per maand betaalt? Is dat niet per kwartaal? Ik betaal nu €19,79 per kwartaal voor mijn watergebruik.

      Verwijderen
  4. Ik was zo'n verbruiker aan de andere kant. Toen we dit huis kochten zaten we op ruim 300 euro per maand aan gas en electra. De buren trouwens ook. Iets met een oud huis en weinig tot geen isolatie. Wij hebben flink geïsoleerd en zitten nu op 105 euro per maand, nog niet heel erg weinig, maar voor een huis dat op deze manier gebouwd is best goed.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Het is in ieder geval een enorm verschil met jullie eerdere verbruik. Goed gedaan!

      Verwijderen
  5. Misschien een leuke link voor jou: https://advies-op-maat.milieucentraal.nl/aom/Vergelijk_mijn_energiegebruik. Dit is een wat preciezere vergelijker. Maar ook daar zul je waarschijnlijk heel laag op scoren! Ook leuk: https://www.verbeterjehuis.nl/. Daar wordt op grond van de leeftijd van je woning, de oppervlakte en doorgevoerde energiebesparende maatregelen ook geschat hoeveel je nu verbruikt (en vervolgens welke energiebesparende maatregelen nuttig zijn).

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Als ik die invul, dan krijg ik de volgende score:
      Je hoort bij de 10% huishoudens in Nederland met het laagste energieverbruik.

      Verwijderen
    2. Verdere toelichting op die score:
      Je verbruikt per jaar 650 kWh. In jouw situatie is het gemiddelde verbruik 1.920 kWh.
      Je verbruikt per jaar 434 m3 gas. In jouw situatie is het gemiddelde verbruik 1.190 m3.

      Verwijderen
    3. Dat dacht ik wel! Hoe meer variabelen je kunt invoeren, hoe leuker het is om dan toch heel laag te zitten, niet?
      Ter vergelijking: volgens Nibud zou ik uitkomen op 1.510 m³ (hoekhuis) en 1850 kwh; volgens Milieu Centraal/aom op 1190 m3 en 1620 kwh; en volgens Verbeter je huis op 1058 m3 (geen getal voor elektra). De werkelijkheid is 808m3 en 525 kwh, dus de rekenmethode van Verbeter je huis (met de meeste variabelen) komt het dichtste bij.

      Verwijderen
  6. Super tips zeg, ik gebruik altijd cashbackwebsites daar kan je ook mee besparen.

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Wij betalen ongeveer 100 euro voor gas en elektriciteit per maand. (vrijstaande woning). Maar we hebben zonnepanelen. We gebruiken veel elektriciteit (waterbed, heteluchtverwarming, inductiekookplaat warmte- terugwin-installatie etc), Afgelopen jaar was ons gasgebruik ongeveer 650 m3. We hebben de thermostaat nooit hoger dan 19 graden en overdag 18 graden.

    BeantwoordenVerwijderen

Reageren is leuk, graag zelfs, maar kwetsende reacties naar mij of anderen, reclame en ook reacties met naar mijn mening onjuiste informatie (bijvoorbeeld complottheorieën) worden niet geplaatst.

Over verwijderde of niet geplaatste reacties ga ik niet in discussie.