vrijdag 9 april 2021

Waarom wil het nu wel en toen niet?

Dochter vroeg dit kort geleden en ook een lezer vroeg er naar.
Ik ben 2x eerder veel afgevallen en toen kwam het gewichtsverlies er beide keren vrij snel weer bij.
Alle moeite voor niets! Toen ik eenmaal in een spiraal omhoog zat, lukte het mij helemaal niet om daar weer verandering in te brengen.

Een goede vraag, wat is er nu anders en is het wel anders?
Misschien is het wel helemaal niet anders en heb ik er over ruim een jaar weer 40 kilo bij?

Dit is waarom ik denk dat het anders is:

  • Vorige keren dacht ik na gewichtsverlies gewoon weer terug te kunnen naar de oude leefstijl, waarbij ik normale porties at, zo nu en dan snoepte, relatief veel vet at en weinig bewoog. Nu weet ik dat ik echt levenslang heb. Dat klinkt dramatischer dan dat het is. Ik voel me prima bij mijn huidige leefstijl. Ik was als dreumes en later als schoolkind al dik en moest van de consultatiebureauarts en later van de schoolarts op vermageringsdieet, daarnaast werd mij toen al door artsen beweging voorgeschreven. Zeg maar beweging op recept: veel buiten spelen, op gymnastiek. Daar had ik de afgelopen 67 jaar eigenlijk gewoon mee door moeten gaan. Gymnastiek was een slechte keuze, want ik ben een uitzonderlijk stijve hark die doodongelukkig werd van gymnastiekoefeningen, maar fietsen, wandelen en zwemmen was voor mij prima geweest.
  • Bij andere afvalpogingen deed ik het niet voor mijn gezondheid, maar in de allereerste plaats voor het uiterlijk.
  • Nu val ik af in de overtuiging dat het voor mijn gezondheid een stuk beter is. Het is beter voor de diabetes, het is beter voor de astma en ook beter voor mijn bloeddruk. Je hebt tegenwoordig het programma Keer Diabetes2 om. Ik heb niet deelgenomen aan het programma, maar ik heb er wel veel over gelezen en ik ben ervan doordrongen geraakt dat ik zelf veel kan doen om die diabetes inderdaad (deels) om te keren. Het is heerlijk dat ik mezelf niet meer meerdere keren per dag insuline hoef te injecteren!
  • Bij vorige afvalpogingen had ik niet veel last van de lichamelijke beperkingen door het overgewicht. Ik kon mijn veters strikken, ik kon met gemak opstaan van een lage stoel of bank, ik raakte halverwege de trap niet achter adem. Ik ging nog zonder problemen in een tentje kamperen en kroop op handen en knieën naar binnen in die kleine tent. Ik had toen blijkbaar een veel betere lichamelijke conditie en was veel sterker. Ik was destijds ook aanmerkelijk jonger en ik denk dat dit een rol speelt, hoe ouder hoe meer last ik van die tientallen extra kilo's kreeg. 
  • Tijdens vorige afvalpogingen ging ik te snel. Ik ben nu 6 jaar bezig en het gaat nu geleidelijker dan toen. Toen verloor ik 5 à 6 kg per maand en dat is nu niet zo. Snel schijnt slecht te zijn voor het behoud van gewichtsverlies.
  • Ik beweeg nu méér. Zwemmen vóór corona en fietsen vanaf half maart 2020. Ik beweeg nu iedere dag 30  à 45 minuten. Ook dat helpt om fitter te worden.
  • Slapen doe ik nu méér dan voordat ik met pensioen ging. Slaap schijnt een heel belangrijke factor bij gewichtsverlies te zijn. Dat wist ik niet, nu ik dat wel weet, houd ik er rekening mee.

Wat mijn hele leven al hetzelfde is: discriminatie van dikke mensen, met name vrouwen. Dik wordt gezien als lui, dom, slordig en onverschillig.  Je wordt niet voor vol aangezien. Dik zijn is je eigen schuld, moet je maar minder eten.

31 opmerkingen:

  1. Wat een hoopvol bericht voor alle mensen die met hetzelfde worstelen. Bedankt!

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Wat fijn dat het nu wel lukt Aaf. Zo ben ik als fanatiek sporthater ook aan het hardlopen gekomen, omdat ik een reden vond waarvoor ik het kon opbrengen: destijds mentale rust. Inmiddels loop ik ook voor mijn gezondheid en om s'avonds ongestraft een minibrosje te kunnen eten ; )

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Slapen ja. En in het verlengde daarvan stress. Chronische stress is zo onvoorstelbaar funest voor de hele gezondheid, een belangrijke bron van chronische stress is juist ook dat maatschappelijke stigma en de discriminatie.

    Fijn dat je een voor jou (waarschijnlijk ;) ) werkende manier hebt gevonden om ook langdurig gezonder te leven en dat je stukjes van je ervaringen hierover met de wereld wilt delen.

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Ik was ook zo'n stijve hark die rondjes moest lopen en het echt niet kon. Ook ik was als kind vrij stevig maar ben er nooit op aangesproken. Maar mijn hele leven heb ik al problemen met gewicht en ook alle dieeten natuurlijk geprobeerd.
    Pas sinds ik koolhydraatarm ben gaan eten zo'n 15 jaar geleden gaat het beter, vooral op gewicht blijven.
    Pas als je vindt wat bij je past lukt het

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Soms is een goede redenering de reden dat je het beter kan handteren. Wij waren geen lopers. Lopen vond vooral mijn man niet leuk. Maar toen hij via de longfysiotherapeute te horen kreeg dat het voor zijn gezondheid beter was en zij samen met hem in kleine stapjes dit begeleiden. Is hij het leuk gaan vinden. Ga het hem goed af om minimaal 30 min. Door te lopen. Zijn conditie is verbeterd en dat merkt hij ook met zijn astma. Nu is hij degene die vraagt om te lopen. En ik denk dat het bij jouw ook zo is. Je merkt zoveel gezondheid voordelen dat je probeert om dit vol te houden

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Jouw verhaal geeft mij hoop dat ik op termijn ook langdurig kan afvallen juist in kleine stappen. Het hele jojo verhaal is zo herkenbaar, en er gaat zoveel energie zitten in het dagelijks nadenken over (niet, wel, nog niet, maar wat dan wel, hoeveel) eten.
    Ik heb dagelijks beweging en slaap veel. Stress en werkdruk hebben zeker ook invloed op mijn eetlust. Mijn man is ook te zwaar en ik merk ook zonder woorden dat sommige familieleden daarom wat op hem neerkijken. Het is heel pijnlijk te merken dat de persoon die je bent niet wordt gezien, door de vorm die je hebt.

    BeantwoordenVerwijderen
  7. 'Niet voor vol worden aangezien' - wat een woordkeuze in deze! ; ) (en ja, ik ben zelf ook dik maar vond het wel een grappige en toepasselijke woordspeling). Echt superknap dat je dit bereikt hebt Aaf!

    BeantwoordenVerwijderen
  8. Ik heb ook het idee dat het nu pas 'algemene kennis' is dat je je voedingspatroon blijvend moet veranderen Ik snap niet zo goed waarom men dat nu pas snapt. Het is toch heel logisch dat als je lichaam van een bepaald eetpatroon 100 kilo wordt en je stapt weer over naar precies datzelfde eetpatroon, dat het dan weer 100 kilo wordt? Wat had je dan verwacht eigenlijk? Dat je na het afvallen ineens magisch veel meer calorieën nodig had? Ik bedoel het niet gemeen hoor en niet als retorische vraag, ik vraag het me echt af.
    Ook verbaas ik me wat veel mensen als 'normale porties' zien, volgens mij zitten daar vaak veel meer calorieën in dan de 1500 a 2500 die mensen nodig hebben.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Toen ik normaal at, at ik ongeveer 1800 calorieën per dag. Ik had destijds niet door dat dit te veel voor mij was.
      Met de kennis van nu had ik het kunnen weten, ik werd als kind van normale porties al dik. We aten bij ons thuis echt niet veel. En nooit patat, snoep, frisdranken etc. Ik denk dat ik van nature aanleg heb tot overgewicht en als ik geen overgewicht meer wil, dan moet ik heel goed letten op voeding.

      Verwijderen
    2. De, diëtiste vertelde me, dat mijn lichaam door het vele lijnen juist zuiniger was gaan verbranden. Maw: bij eenzelfde aantal calorieën kom je sneller aan dan eerst.

      Verwijderen
    3. Sorry, maar van 1800 calorieën per dag krijg je echt geen 40 kilo overgewicht. Echt niet. Misschien vaak vreetbuien die je verdrongen hebt?

      Verwijderen
    4. Dat zou best kunnen, die eetbuien zitten in een soort schemerzone in mijn geheugen. Behoorlijk verdrongen dus.

      Verwijderen
    5. Dat super eerlijk van je. Ook een teken dat de knop om is. Ik denk niet dat je terug gaat naar je oude gewoontes.

      Verwijderen
    6. @anoniem sommige mensen hebben een extreem lage rustverbranding en kunnen met 1800 kcal gemiddeld per dag en weinig beweging écht 40 kg overgewicht krijgen. Net zoals er écht een genetische component kan zijn aan het sneller vetweefsel opbouwen. Die dingen kunnen we gewoon meten, wordt alleen nog maar weinig gedaan want het eigen schuld verhaal is zo lekker vertrouwd en comfortabel, ook voor artsen.

      Verwijderen
    7. Dan kun je die 40 kilo dus ook niet kwijtraken zonder medische interventie. Of eet je nu maar 1000 calorieën per dag, Zuinigaan?

      Verwijderen
    8. Beste Anoniem van hierboven. Ik kom uit een familie van zwaargewichten, sinds de jeugd. En het is echt niet zo dat er extreem veel gegeten werd. En er is ook geen sprake van eetbuien. Misschien is het jojoën wel een factor. Maar dat geldt voor mij niet. Ik ben eerder nooit veel afgevallen door strikte diëten, en nu door echt maar 1200 calorieën te nemen per dag ben ik over een aantal jaren 30 plus kilo kwijt. Overigens is dat ook iets uit het voorgeslacht. Alle tantes en omes van vaders kant waren heel dik en fors(kwam uit gezin van 13 kinderen) werden vanaf bejaarde leeftijd ineens slanker en stierven op 1 na allen op hoge leeftijd tussen de 85 en 99. Mijn vader was de jongste zoon

      Verwijderen
    9. Aansluitend op de reactie van 11:51 uur: Ik stam ook uit een familie van dikkerds. In de familie van mijn vader was mijn vader dik, zijn moeder was dik en zijn zussen waren dik. Mijn oma werd 90, mijn jongste tante leeft nog en is nu 83 jaar. Mijn vader stierf vrij jong aan hepatitis-B, op 70 jarige leeftijd, 10 jaar na de besmetting met hepatitis. Zijn andere zus kreeg botkanker en is overleden toen ze 71 was.
      Mijn vader, zijn moeder en zijn zussen kregen alle 4 last van galstenen en hadden maagzweren. Daardoor vermagerden ze rond hun 60e aanzienlijk en hadden toen een normaal gewicht.

      Verwijderen
    10. Aanvulling op 11.51
      Ik heb ook vele neven en nichten van vaderskant met zwaar overgewicht. Veel maagverkleiningen. Jaren terug al. Daar heb ik nooit gewild. Het lijkt er op dat het dik zijn deels genetisch bepaald is. Eén geluk. Mijn zelfvertrouwen(en dat van mijn broers/ zussen) heeft er nooit onder geleden. Mijn slanke moeder ( uit gezin met 15! kinderen) stierf overig al in haar mid fiftees. Evenals haar vader, moeder, en een deel van de vele slanke omes en tantes van die kant stierven op relatief jonge leeftijd.
      Overigens heb ik de laatste jaren wel nagedacht over een maagverkleining toen ik de diabetes er niet onder kon krijgen. Maar ik was een te grote angsthaas, want zag ook de complicaties daarvan. Gelukkig heb ik nu voldoende focus om me te richten of een laagcalorisch, gezond dieet.

      Verwijderen
  9. Inderdaad, het besef van levenslang op je gewicht letten. Ik ken mensen die dat doen. Altijd twee boterhammen en niet meer, altijd rekenen hoeveel er is bewogen.
    Behalve dat, wanneer je ouder wordt langzamer beweegt, dus minder verbruikt. Het is niet anders, wel vervelend.

    BeantwoordenVerwijderen
  10. https://www.menshealth.com/nl/gezondheid/a35137921/minder-eten-dan-1800-calorieen/

    Ik wil je hier nog even op wijzen. Ik weet niet hoeveel vrouwen van jouw leeftijd minimaal moeten eten, maar kijk alsjeblieft uit. Zeker omdat je nog een zware operatie voor de boeg hebt. Weinig calorieën zorgen ook voor spierafbraak. Je hart is ook een spier! Misschien is zijn een paar grammen van die 40 kilo ook wel van je hartspier afgegaan. Ik zag ooit eens op televisie dat er iemand stierf tijdens een operatie aan een te zwak hart omdat ze te snel te veel af was gevallen.

    Groeten,
    Henk

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Aaf is juist helemaal niet snel veel afgevallen, het is heel verantwoord gegaan.

      Verwijderen
    2. Er is gelukkig steeds meer bekend over gezond eten en verandering van leefstijl. Echter, zijn er inmiddels ook nog veel meer dikke mensen wereldwijd, dus het besef omzetten in actie is nog lang niet iedereen gelukt.

      Ik lees vaak dat mensen die veel afgevallen zijn zeggen 'ik heb levenslang', maar dat heeft uiteindelijk bijna iedereen. Ik eet altijd gematigd met af en toe een heerlijke uitspatting, die ik al dan niet compenseer. Als ik ineens elke dag aan het gebak zou gaan, of veel cappuccino's of twee keer in de week fastfood, dan zou ik ook gewoon aankomen. Uiteindelijk komt het hoe dan ook aan op discipline: wat je er niet in stopt, komt er niet aan.

      Ik vind het altijd interessant om te lezen hoe dat vroeger en nu is gegaan bij jou. En nog steeds veel respect hoe je het hebt opgepakt de laatste jaren.

      Verwijderen
    3. In december was het nog 30 kilo, nu alweer 40. In mijn boekje is dat hartstikke snel.

      Verwijderen
    4. @anoniem van 11 april: ik heb zowel bij 30 kilo als bij 40 kilo een rond getal gekozen, omdat ronde getallen meer aanspreken.
      In werkelijkheid was het gewichtsverlies in december al wel 32 kilo en heb ik nu de 40 kilo bijna gehaald, maar nog niet helemaal. Het is dus ongeveer 6 kilo in 4 maanden.
      Nog wel snel hoor!

      Verwijderen
    5. Aaf, als je echt 1800 calorieën at toen je 40 kilo zwaarder was, dan moet je om in dit tempo af te vallen echt rond de 1000 aan het eten zijn. Geloof me, dat is voor niemand gezond. Zo bouw je echt tekorten op.

      Groeten,
      Henk

      Verwijderen
    6. Samen met oudste dochter heb ik nagegaan of ik meer dan 1800 calorieën at en dat was inderdaad het geval. Ik zat toen zeker op 2500 of zo. Ik hield mijn eetpatroon toen nog niet regelmatig bij in de eetmeter en mijn schatting was gewoon onjuist, ik heb de ruime hoeveelheden olijfolie en volvette kaas die ik destijds at niet goed meegeteld. Naar mijn gevoel at ik weinig, maar in feite was het niet zo.

      Verwijderen
    7. Zo lang je boven de 1500 calorieën blijft en niet weer (bijna) 10 kilo in drie maanden verliest, heb je mijn zegen. Ik ben er van overtuigd dat je een gezond gewicht zult bereiken. Veel succes!

      Groeten,
      Henk

      Verwijderen
    8. Beste Henk, het is fijn als iemand goedbedoeld advies geeft, maar ik geloof niet dat Aaf jouw zegen nodig heeft. Ik heb jarenlang onder 1.300 calorieën geleefd, zonder roofbouw te plegen, aangezien m'n lichaam gewoon niet meer nodig had. Dit in overleg met arts en diëtist. Je kunt niet met één gegeven over iedereen oordelen.

      Verwijderen
    9. Ik denk dat die roofbouw ook wel wat meevalt. Ik neem supplementen en zorg dat ik dagelijks voldoende vitamines, mineralen, eiwit etc binnen krijg. Ik laat de Eetmeter het iedere dag uitrekenen. Ook rekent dit programma uit hoe de gemiddelde stand van zaken over 30 dagen er uit ziet. Ik heb volgens deze Eetmeter een tekort aan koolhydraten. Dat is omdat het programma uitgaat van een "normaal" voedingspatroon, wat dat ook moge zijn!

      Verwijderen
    10. Hoeveel calorieën eet je dan eigenlijk, Aaf? Zit je onder die 1500 van Henk? Ik heb ook altijd geleerd dat minder niet zo gezond is.

      Elly

      Verwijderen
  11. Ik denk dat dat hart van Aaf eerder opgeknapt is van die 40 kilo eraf dan afgeknapt.

    BeantwoordenVerwijderen

Reageren is leuk, graag zelfs, maar onzinnige, onaardige of kwetsende reacties naar mij of anderen en ook reacties met nep-informatie worden niet geplaatst.

Over verwijderde reacties ga ik niet in discussie.