donderdag 25 november 2021

De 1,5 meter is terug! Gaat het helpen?

Om het gevaar van de dreigende code zwart af te wenden, wordt de verplichte 1,5 meter afstand opnieuw van kracht. Anders kun je een boete van 95 euro krijgen van een BOA. De laatste tijd was het een dringend advies, maar het was niet verplicht.
We zijn met ons allen een stuk nonchalanter geworden ten opzichte van de pandemie. Het lijkt alsof alle alarmerende cijfers over ziekenhuisopnames en besmettingen niet meer bij ons landen.
Bij mij eigenlijk ook niet.  Het is al zo lang goed gegaan en ook in mijn omgeving. Waarom zou het dan nu ineens mis gaan en zouden we nu corona krijgen? Ondanks dagelijkse alarmerende berichten over oplopende besmettingscijfers, maak ik mij niet meer zo druk als in het voorjaar van 2020. Toen was ik angstvallig zorgvuldig in supermarkten of bij de arts. Het lijkt alsof de pandemie bij het gewone leven is gaan behoren.
Het is niet dat ik overal naar toe ga, dat niet. Ik heb me bewust niet ingeschreven voor een cursus of aangemeld voor vrijwilligerswerk, ik draag mondkapjes en ik houd afstand in het winkelcentrum en in de supermarkt. Maar of die afstand altijd 1,5 meter is? Waarschijnlijk wat vaker 1 meter en misschien soms wel kleiner. Dat komt ook omdat andere klanten gemakkelijk dichter bij komen.
Ik geef geen handen en ik zoen alleen mijn (klein)kinderen. Het omhelzen van mijn dochters heb ik een hele tijd niet gedaan, maar al weer maanden doe ik dat wel. We zitten ook nogal dicht bij elkaar als we bij elkaar zijn. Misschien helemaal fout, maar zo gaat het wel.

Ook bij het verjaardagsfeestje van mijn kleinkind, afgelopen week, hielden we ons niet helemaal aan de geldende regels. Te veel bezoek en geen 4 personen per dag, maar méér bezoek en dan in shifts, waarbij de ene shift de andere een beetje overlapte. Ik weet het, helemaal fout! Alleen, het was al de 2e coronaverjaardag van deze kleuter en dan is het gevoelsmatig toch heel lastig om je aan de officiële regels te houden. Bovendien, als het feestje iets eerder had plaatsgevonden, dan was het helemaal volgens de regels gegaan en was er niets onregelmatigs aan.
Ook was iedereen boven de 5 jaar gevaccineerd en kon iedereen een QR-code tonen, net als in een restaurant, waar je ook met meer dan 4 mensen bij elkaar mag komen.
Wat is dan precies het verschil? Waarom is het thuis strenger dan in de horeca waar mensen geen 1,5 meter afstand hoeven te houden?

Morgen is er een vervroegde persconferentie gepland.
Hoe nu verder? Ik vind dat we beter ons best moeten doen. Vaccineren, thuis werken, afstand houden, minder vaak naar winkels, geen handen geven en niet zoenen.
Maar ondanks dat zie ik het somber in,  het is heel goed mogelijk dat we weer in een keiharde lockdown terecht komen, inclusief avondklok en alles! Misschien zijn we al veel te ver heen en is het al niet meer te voorkomen!
Wat denk jij?


40 opmerkingen:

 1. Voorspel een harde lockdown en de scholen 6/8 weken dicht.
  Dochter had nog niet genoeg achterstand 😑.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ik heb mijn twijfels of de 1,5 m regel gaat helpen. Voorzichtige mensen hielden toch al afstand. Nonchalante mensen gaan dat waarschijnlijk nu ook niet doen. Ik vermeed al drukte en ga dat nog meer doen

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Die afstand kan te weinig zijn. Kijk maar eens naar de uitgeademde adem van mensen bij koud weer. Dan kun je zien hoe ver dat blijft zweven. Binnen in een verwarmde ruimte zie je het niet, maar het is er wel. Je moet maar denken: Ik doe zo voorzichtig als kan. En dan hopen we het beste ervan.

   Verwijderen
 3. Vaccineren, afstand houden en handen wassen. En hopen dat iedereen dat doet. Meer kun je als individu niet doen. Alle ongemakken zo goed mogelijk het hoofd bieden. Zal ook geen energie meer verspillen aan discussies met mensen die alle maatregelen onzin vinden .

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Wie voorzichtig doet, met mondkapje, afstand, ventilatie, hygiëne, die wordt er niet slechter van. Ook niet als de ontkenners gelijk zouden hebben. Dan nog heb je geen reden tot spijt van je voorzichtigheid.

   Maar andersom is het een andere zaak.

   Verwijderen
 4. Ik vind het jammer dat men alle maatregelen, na de zomer, zo snel overboord heeft gezet. In Limburg loopt het helemaal uit de hand qua besesmettingen. Ik hoop dat men op black friday de koopjesjagers, veelal ook uit Belgie en Duitsland, goed kan managen in het outlet in Roermond en de binnensteden van Maastricht, Venlo en Roermond. Denk dat een nieuwe lockdown, helaas, weer onvermijdelijk is om de zorg niet te laten crashen.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Voor het eerst in deze pandemie ben ik boos. Verdrietig ook, maar vooral boos. Ik zie mijn kind lijden omdat er al sinds de herfstvakantie geen normale schooldagen meer zijn geweest. En nu gaan de scholen waarschijnlijk weer helemaal dicht en worden de kinderen wederom de dupe. En waarom? Er zijn goede vaccins beschikbaar, maar omdat een klein deel van de bevolking weigert zich te laten vaccineren liggen de ziekenhuizen vol. Grotendeels met ongevaccineerden. In vorige golven was er nog geen vaccin en moesten we er samen het beste van maken. Maar nu? Bij een hogere vaccinatiegraad hoefden de scholen niet te sluiten. Zou zorgpersoneel niet meer overbelast zijn. Zouden er niet duizenden operaties uitgesteld hoeven worden. Natuurlijk willen we geen tweespalt in de samenleving. Maar toch ben ik boos. En verdrietig.
  Nienke

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ha Nienke, ik herken je boosheid. Maar anderzijds: ook als iedereen die kan gevaccineerd is, en iedereen zich aan de maatregelen zou houden - als dat al zou bestaan: er zijn ALTIJD malloten die vinden dat zij buiten en boven alle wetten staan, dat wat we met elkaar afspreken juist voor hen niet geldt... - dan NOG hebben we gewoon het probleem van het virus - misschien een minder groot probleem, maar nog steeds een probleem.... Ik merk dat ik ook boos ben - maar eigenlijk ook heel verdrietig, om mezelf en om alle anderen die lijden onder alles wat er aan de hand is....

   Verwijderen
  2. De vaccinatiegraad is erg hoog in Nederland. Het zou nu al klaar moeten zijn, als het vaccin beter zou werken. Ongevaccineerden hebben niet de schuld van de besmettingen. We hebben gewoon pech met een slecht werkend vaccin en een minister die onverantwoorde oproepen doet.

   Verwijderen
  3. Goede vaccins zorgen ervoor dat je niet ziek wordt en niemand kan besmetten. Een gevaccineerde die het vliegtuig neemt (slecht voor het milieu), veel ontmoetingen heeft en denkt dat hij veilig is, is volgens mij gevaarlijker dan een ongevaccineerde die nergens meer komt omdat het niet mag en o zo gevaarlijk is. Laat ons in godsnaam toch eens een beetje normaal en logisch gaan leven. Het wordt tijd dat men inziet dat het op deze manier niet werkt.

   Verwijderen
  4. Vlierbloesem, GOED ZO!!!

   Verwijderen
 6. Waar ik de schrik van heb gekregen is dat in mijn naaste omgeving gevaccineerde mensen die toch best voorzichtig zijn allemaal Corona hebben gekregen. Ze zijn behoorlijk ziek. Ik ga nu nergens meer naar toe. Gelukkig heb ik gisteren wel al de Booster gekregen ( ik ben nl ernstig ziek).

  BeantwoordenVerwijderen
 7. 60% in het ziekenhuis is gevaccineerd.
  Het laatste nieuws van Gommers is dat het niet afdoende helpt.
  Ons gezin ...niet tegen vaccineren maar wel allemaal tegen deze vaccinatie omdat hij zijn nut nog niet heeft bewezen ..hebben nu allemaal corona gehad.
  De 1 was wat zieker dan de ander en degene die het vorig jaar al had is niet ziek geworden dus werken zijn natuurlijke antistoffen nog.
  Stop ermee om de schuld op ongevaccineerdecte schijven terwijl men gewoon gevaccineerd iemand kan besmetten.
  Wij leven gezond en zorgen goed voor onze weerstand en leest u weleens bij onze ministers van vit D os selenium en zink...ik niet.
  Kijk ook eens na wat er verdiend word met de vaccins dat geld had beter in voorlichting en zorg gestopt kunnen worden .
  Lianne

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Daar heeft u helemaal gelijk in
   Echt en ook dat afgeven op ongevaccineerde mensen
   Er leggen nu meer gevaccineerde als ongevaccineerde in het ziekenhuis

   Verwijderen
  2. Het kan zijn dat er meer gevaccineerden dan ongevaccineerden in de ziekenhuizen liggen. Dat is ook heel verklaarbaar. 85% van de bevolking is geprikt en 15% niet. De gevaccineerden zijn met veel meer en daar worden dan ook wat mensen ziek, logisch toch, met de heersende zeer besmettelijke deltavariant?
   Dat is ook zo met de griepprik, die geeft ook geen 100% bescherming.

   Verwijderen
  3. Deze cijfers kloppen niet, er liggen veel meer ongevaccineerden in het ziekenhuis met corona. Cijfers liegen niet, mensen wel als het hun beter uitkomt en om mensen op het verkeerde been te zetten. Daarbij feiten zijn feiten.

   Verwijderen
  4. Dat is de Simpsons paradox (heeft niks te maken met de tekenfilm hoor). Voorbeeld: Er 85 mensen gevaccineerd zijn, en 15 die niet gevaccineerd zijn. Nu zijn in het ziekenhuis 10 mensen, 6 gevaccineerd en 4 niet. Het lijk dat meer gevaccineerd dat niet gevaccineerd zijn, maar de gevaccineerd zijn 6/85= 7% van hun doelgroep, de niet gevaccineerd 4/15=26% van hun doelgroep. Dus bijna 4 keer grotere grotere groep van niet gevaccineerd
   Het zelfde met de autogordel, waarschijnlijk had 99.9% van de mensen die bij een auto ongeluk gestorven zijn in de afgelopen jaar wel de gordel om. Maar dit betekent niet dat veiliger is zonder gordel te rijden

   Verwijderen
  5. @anoniem: dank voor de heldere uitleg!

   Verwijderen
 8. Vorig jaar merkten wij in onze omgeving weinig van corona maar deze keer vallen de mensen bij bosjes. Niet normaal. Het is echt om bang van te worden en de verhalen die ik hoor over mensen die zich nergens aan houden. Daar kan ik me echt over opwinden. Gisteren hoorde ik nog een verhaal over een moeder die haar ongevaccineerde dochter een kopie geeft van een QR code want anders kan dat arme kind nergens meer heen. En hoe vind je deze, mijn zoon ging nog snel even boodschappen halen voordat hij zich ging laten testen want hij was er bijna zeker van dat hij corona had.
  Ik vind dit echt om te walgen.
  Sorry, ik reageer misschien een beetje bot maar moest het even kwijt.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik ga helemaal nergens naar binnen waar een QR code wordt gevraagd. Ieder die daar binnen gaat kan besmet zijn. Ze denken veilig te zijn en worden onvoorzichtig. Daar wil ik niet zijn.

   Verwijderen
 9. Je zegt: Ik vind dat we beter ons best moeten doen. Vaccineren, thuis werken, afstand houden, minder vaak naar winkels, geen handen geven en niet zoenen.
  Maar ondertussen geef je ook eerlijk toe dat je je daar niet aan houdt.

  Mijn man en ik werken allebei in een branche waarbij thuiswerken onmogelijk is. Voor onze kinderen is het belangrijk om naar school te kunnen.
  En ik krijg het idee dat de mensen die het hardste roepen om een lockdown en thuiswerken de mensen zijn die daar zelf de minste hinder van ondervinden en zich onvoldoende kunnen inleven in de mensen die door harde maatregelen in de knel komen (thuis, psychisch of anderszins).

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik zie zelf dat ons er nog niet strikt aan houden als een soort overgangsfase als voorbereiding op de weer strenger wordende maatregelen. Je moet er ook emotioneel aan toe zijn, aan alle beperkingen.

   Verwijderen
  2. De nieuwste smoes: Je moet er emotioneel aan toe zijn""
   Kom op zeg!

   Verwijderen
  3. Dat geldt voor mij wel! Ik vind de regels nogal beperkend en het zal voorlopig alleen maar erger worden.

   Verwijderen
  4. Het gaat erg vaak over emoties en 'er aan toe zijn',maar dat kan in dit geval toch echt niet. Maatregels brengen voor iedereen weer andere beperkingen en belastingen met zich mee. Wachten tot iedereen er klaar voor is? Dacht het niet.

   Verwijderen
  5. ‘Emotioneel aan toe zijn’ …wat ‘n onzin Aaf. Meestal zeg je verstandige dingen maar nu heb je het toch mis. Mijn zus was emotioneel echt niet aan corona toe maar na ruim 1 jaar is ze na een kwartiertje wandelen terwijl ze 2 jaar geleden 21 kilometer hard liep.
   De moeder van een aangetrouwd nichtje was er emotioneel nog niet aan toe om dood te gaan aan corona maar een half jaar geleden hebben we haar herdenkingsdienst wel live-stream kunnen volgen!
   Thea

   Verwijderen
  6. Ik vind dus wel dat je er 'emotioneel aan toe' moet zijn om je aan onzinnige maatregelen te houden.
   Wij hebben thuis ook gewoon nog een feestje gehouden voor de oudste omdat iedereen een QR-code kon tonen (wel hebben we een ongevaccineerde vriendin afgebeld). Wat Aaf al zegt, als het op een andere locatie dan thuis was geweest, had het gewoon gemogen. Je plant een feest, je kind verheugt zich erop en dan plotsklaps mag het niet meer, alléén maar omdat je niet een zaaltje gehuurd hebt, want als je dat wel had gedaan, had de voltallige familie (nog veel meer mensen dan bij ons thuis waren!) tegelijk mogen komen (met het scannen van de QR-codes).
   Geen 1,5 meter afstand houden is pas vanaf eergisteren weer strafbaar, dit weekend nog niet. Mijn man heeft dinsdag met zijn orkest ook gewoon op vertoon van QR-codes met 20 mensen in een ruimte zonder 1,5 meter afstand gezeten, omdat dat gewoon mocht. Mijn zus deed haar sportklasje nog met 30 zwetende, hijgende mensen in een zaal en minder dan 1,5 meter afstand. Ook op vertoon van QR-code. Bij de zwemles mochten we zaterdag nog gewoon op de tribune zitten, pas later kwam het bericht dat we na het omkleden weer weg moesten gaan. Het zwembad had ook een paar dagen nodig voor de transitie in regels, net als wij. Wij als hele familie hebben onze verantwoordelijkheid genomen door iedereen vanaf 12 jaar in te laten enten en de verjaardag van de middelste gaan we over twee weken maar met 4 bezoekers (als dat dan nog mag) vieren, maar dit ene feestje dat al helemaal afgesproken was en dat dus op een andere locatie zelfs met nog meer mensen plaats had kunnen vinden, hebben we laten gaan. Hadden jullie het wel prima gevonden als we op het laatste moment nog een zaaltje hadden gevonden en daar met het hele gezelschap en nog extra mensen in waren gaan zitten? Want dat mocht gewoon nog. Kom op zeg.
   Het is gewoon moeilijk om te verteren dat we door een groep vaccinweigeraars de beloofde verlossing niet bereikt hadden. We dachten echt dat zoals de regering zei, we vanaf september klaar zouden zijn met maatregelen omdat iedereen dan gevaccineerd zou zijn. We hadden de oudste plechtig beloofd dat haar feestje niet weer zo zou zijn als vorig jaar. Gééf ons een paar dagen zeg, om aan deze oneerlijke situatie te wennen en de regels weer letterlijk op de gaan volgen en niet naar de geest van de regel (ik vind het naar de geest van de regel om thuis met mensen met QR-codes een feest te vieren dat in een zaaltje met scannen wel had gemogen).

   Verwijderen
  7. We zijn overigens de hele pandemie lang heel voorzichtig geweest en we hebben ons altijd aan de regels van mondkapjes en handen wassen en afstand houden en alles gehouden. De kinderen hebben in het begin maandenlang opa en oma niet gezien. We hebben ondanks dat we wel recht hadden op noodopvang thuisonderwijs/thuisopvang gegeven door heel veel vakantie op te nemen en onbetaald verlof te nemen. Toen er nog maar één iemand op bezoek mocht komen, hielden wij nul aan. Omdat niemand nog gevaccineerd was en we dat heel spannend vonden. Iedereen van ons was een potentiële druk op de zorg.
   Mede dankzij onze voorzichtigheid heeft niemand van ons hele gezelschap corona gehad.
   We hadden ons kind een feest beloofd. We hadden onze kinderen sowieso beloofd dat alles beter zou worden na de vaccinaties. Dus mijn dochter heeft een feest gehad met opa's en oma's en ooms en tantes en neven en nichten. 15 man zijn er gekomen. Omdat dat op een andere plek wel had gemogen. Omdat we er nog niet emotioneel aan toe waren dat het niet mocht.

   Verwijderen
  8. Niet specifiek naar jullie, maar meer in het algemeen: Ik lees veel dit mag nog en dat mag niet of niet meer. Het komt me voor dat we kijken naar wat er van bovenaf wordt opgelegd, en dan zeggen we mogen dit wel of niet (of we zetten ons er tegen af, dat kan ook). En het is allemaal zwaar en deprimerend maar waar is ons verstand en inschatttingsvermogen?
   We wonen met heel erg veel mensen plus beesten op een heel kleine ruimte en dan zijn we ook nog eens heel graag in beweging voor werk, familie en al of niet nodige tripjes. Het is een wonder dat er niet al eerder iets als covid naar het westen is getrokken. En het zal niet het laatste virus zijn. Het devies is' afstand houden, beperk je verplaatsingen, ventileer en was je handen, gebruik zelfs een mondkapje. Let op een leefstijl die je gezondheid een boost geeft en niet doet afnemen.
   In de natuur is het vrij simpel: de diersoort die zich niet aanpast aan veranderende omstandigheden, sterft uit. Ik voel me wel weer de partypooper als ik dit zeg, terwijl op tv het carnaval en de verre vakanties worden getoond.

   Verwijderen
 10. Om mij heen zie ik dus ook mensen die gevaccineerd zijn ziek worden. En vooral op de scholen slaat het virus toe. Bij drie besmettingen wordt een klas naar huis gestuurd en is het advies om te laten testen. Bij een negatieve test mag een kind weer naar school, als het niet getest wordt moet hij/zij thuis blijven.
  Ik heb mijn booster gekregen, was handen, draag mondkapjes, desinfecteer en probeer afstand te houden. In mijn auto en mijn tas heb ik desinfectiegel. Toch denk ik dat we er allemaal wel een vleug van mee zullen krijgen.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Sja.. ik heb als ik de griepprik haal ook altijd gewoon griep. Ik schijn wel minder ziek te zijn. En ik heb mazelen gehad ondanks dat ik ingeënt ben.

   Ik denk dat we de komende jaren blijven deinen. En dan ontstaat er een basisimmuniteit die de jaren erna corona laat wegzakken in de griep en verkoudheid zoals we die nu kennen.
   (Ook door sterfte in kwetsbare groepen en door in te enten).

   Veel zieken hier. En de zieksten, niet ingeënt.

   Verwijderen
  2. Mevr W hier niet hoor, kinderen worden naar huis gestuurd.. zijn ze getest en positief mogen ze GEWOON naar school als ze maar niet hoesten of snotteren, en dat is bij alle scholen hier in de regio.

   Verwijderen
 11. Als je kijkt naar hoe het bij andere epidemieën is gegaan, doen we nu hetzelfde als in die vroegere eeuwen. Eerst elkaar steunen en dan elkaar wantrouwen. Eerst kijken naar het gezamenlijk belang en als ons geduld op is, naar het eigen belang. We zien opnieuw dat de verschillen (en vooruitzichten) tussen rijk en arm groter worden. In Nederland zijn we gemiddeld rijk en onze vooruitzichten om deze virusmutaties te overleven, zijn heel goed mee door de geweldige ziekenhuisvoorzieningen en de vaccinaties die de scherpste kantjes van de ziekte afhalen.
  Over pakweg 70 jaar mag je verwachten dat de mens als soort kan omgaan met deze virusmutaties en relatief ongehinderd doorgaan met wat we hiervoor ook deden. Ten goede en ten kwade. Corona heeft me geleerd dat we als soort niks wijzer zijn geworden en gemakkelijk voorzieningen voor vanzelfsprekend aannemen die levensreddend zijn (stromend water, riolering, verwarmde huizen, ziekenhuispersoneel dat bereid is over te werken, en ga zo maar door).
  Het is moeilijk om hier gelijkmoedig onder te blijven maar ook dit gaat weer voorbij.

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Ik herinner me dat iemand schreef: Hoera, het mondkapje mag af.
  Dacht je echt dat het virus weg was? Ik ben dat mondkapje blijven dragen in de winkels. Dat filtert de lucht die je inademt. Belangrijk, want die lucht heeft een ander uitgeademd, en weet jij of die besmet is?

  Ik heb nu inderdaad mensen in mijn omgeving die ondanks vaccinatie op hun buik aan de beademing moesten. Teveel vertrouwen in een wispelturige overheid. Het had allemaal voorkomen kunnen worden als het vliegverkeer direct stil gelegd was. Niet nog even carnaval gevoerd werd met de eerste besmette Nederlanders. Als onze virologen niet hadden gezegd dat het een milde griep was waar we in Nederland geen last van zouden hebben.

  Nu is dat virus zo sterk verspreid dat het niet meer snel weg is. Er zal wel weer een lock-down komen. En daarna weer mooi weer spelen. En de volgende lock-down. En dan weer...

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Ik weet niet he het bij jou is, maar ik merk dat het virus toch weliger tiert in de samenleb-ving. Ik ken verschillende mensen die ziek zijn momenteel en als ik naar scholen bel voor mijn werk is het daar vaak een chaos omwille van de vele afwezigen. Ik merk bij mezelf dat ik toch weer een pak voorzichtiger ben geworden. Ik Heb mijn reisplannen voor de kerst (ik zou naar parijs gaan) opgeborgen en ik probeer horeca, openbaar vervoer en veel sociaal contact te mijden.

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Ben het volledig eens met de opmerkingen van San. Dochter en schoonzoon, beiden met fulltime baan, kunnen uit de aard van hun beroep niet thuiswerken. Dus een nieuwe schoolsluiting zou rampzalig zijn, om alle redenen die San al noemde. En inderdaad, er wordt het hardst geroepen door mensen die zelf het minste last hebben van de maatregelen. Dus een beetje compassie met mensen die heel erg in de problemen komen zou fijn zijn. En uiteraard gaan deze oma en opa bij schoolsluiting zoveel mogelijk taken van de ouders overnemen, ook het thuisonderwijs.....
  Helaas kan het niet anders.

  BeantwoordenVerwijderen
 15. Bij de familie en andere kennissen vd kerk van mijn zeer gelovige buren hebben al velen vorig jaar corona gehad en het was echt maar een kortdurend griepje verkondigde buurvrouw bijna trots op hun vertrouwen in de heer.
  Nu ligt ze zelf doodziek ik bed en is het afwachten of ze naar ziekenhuis moet.

  wij wel gevaccineerd zijn aldoor voorzichtig gebleven maar soms ben je minder alert merkten we toen we in een weekend 3 ophalers die wat hadden gekocht via MP langs kwamen en er wat uitgelegd moest worden.
  Dan kom je toch makkelijker dichtbij totale vreemden.

  BeantwoordenVerwijderen
 16. Stel je voor dat ook de 85% nu ongevaccineerd zouden zijn! Dan zaten we nu in een humanitaire ramp!
  Juist omdat ik gelovig ben heb ik mij laten vaccineren vanwege o.a. naastenliefde.

  BeantwoordenVerwijderen
 17. Je weet toch dat kinderen momenteel een zeer grote besmettingsbron zijn? Ik ken meerdere kinderen van 2, 3 jaar zelfs babies die het hebben. Uit bezorgdheid voor jouw gezondheid wil ik je dringend vragen nog eens na te denken over het knuffelen.

  BeantwoordenVerwijderen
 18. Ze hadden die anderhalve meter niet af moeten schaffen. Het was een week afgelopen en ik ging een viswedstijd kijken van de vereniging waar mijn kleinzoon mee deed. Er hielpen veel mannen van de vereniging en mijn man wilde ook kijken dus wij er heen. Ik bleef omdat ik niet kan lopen in de auto zitten en mijn man zag dus allemaal bekende mannen en metteen stond het hele meute vlak bij elkaar. Vreselijk te zien dat ze dat deden. Nu hadden ze best uit elkaar kunnen blijven vond ik. Was ook best boos om zulke domheid.
  Geertje ovink

  BeantwoordenVerwijderen

Reageren is leuk, graag zelfs, maar onzinnige, onaardige of kwetsende reacties naar mij of anderen en ook reacties met nep-informatie worden niet geplaatst.

Over verwijderde reacties ga ik niet in discussie.