woensdag 24 november 2021

Het gaat goed met mijn aandelen!

 Sinds 2015 beleg ik bij de ASN (klik). Op een heel bescheiden wijze. Lees ook hier.
Dat is dus al weer 6 jaar! In het begin kon ik heel slecht tegen waardedaling, tegenwoordig ben ik al weer wat meer gewend en kijk ik ook niet meer heel vaak naar de koersen.
Het rendement is niet slecht, tenminste niet in vergelijking met de spaarrentes die er tegenwoordig mogelijk zijn, die rente staat nu op 0,01%. Nog net geen negatieve rente dus.
In 2021 kom ik bij mijn beleggingen bij diezelfde bank uit op een gemiddeld rendement van 1,9%. Niet een heel hoog rendement, maar vele malen meer dan de spaarrente.
En de bank doet er geen slechte dingen mee, ze investeren in duurzame projecten, met respect voor mensenrechten en goed voor het klimaat. Dat vind ik heel belangrijk!
Mocht je ook een duurzame bank willen, kijk dan eens hier, op de eerlijke geldwijzer.

Oh, en voordat ik het vergeet: beleggen is nooit zonder risico. Het is altijd mogelijk dat je beleggingen (ineens) dalen in waarde. Dan zit je op een negatief rendement. Dat was dit jaar een tijdje zo, maar de laatste tijd gaat de waarde weer omhoog.

Durf jij het aan om te beleggen? En zo ja, beleg je duurzaam en wat zijn jouw ervaringen?


14 opmerkingen:

 1. Ik vind Bitcoin ook wel iets voor jou!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Bitcoin geeft me geen vertrouwen. wat is het ook al weer en wat doet het behalve mensen hebberig maken? Het is geen product en geen dienst, hoe kan de wereld dit nodig hebben?

   Verwijderen
 2. Ik zou best willen beleggen maar heb er totaal geen verstand van. Als ik dan eens rondsnuffel blijf ik eeuwig twijfelen wat te doen en uiteindelijk doe ik het dan maar niet. Dan vind ik ook de tijd die je moet afwachten om te zien of het rendabel is erg lang. Op mijn leeftijd begin er niet meer aan. Ik leef nu maar het blijft ergens wel aan me trekken.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik ben op mijn 62e jaar begonnen met beleggen. Ook niet meer piepjong dus.

   Verwijderen
  2. Oké, dat geeft de burger weer moed.

   Verwijderen
 3. Ik zie beleggen niet als iets om zelf winst uit te halen, maar als iets om de wereld mee vooruit te helpen. Geld dat ik nodig heb zit nu in groene initiatieven en het zal me worst wezen als het wat minder waar wordt.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Ik keek het even na in mijn spaarrekeningenoverzicht - ik heb vanaf 2011 beleggingen in het overzicht staan - maar misschien beleg ik al langer, en hield ik er toen geen overzicht van bij. De ASN gaat inderdaad vrij goed - Ik ben bang dat ik met mijn Triodos beleggingen de mist in ga, te zijner tijd... Maar goed, dan is er in ieder geval iets goeds met mijn geld gedaan. DAT is mijn motivatie (naast het opbouwen van vermogen voor een eerder pensioen...) Ik kijk eens per maand, rond de eerste, wat er op spaarrekeningen en beleggingen staat, en alles wordt maandelijks automatisch aangevuld zodra mijn salaris binnen is. Hoe lui wil je het hebben? ;-)

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Zo'n 15 jaar geleden heb ik het wel gedaan had een aandeel dat plotseling behoorlijk steeg. Op een gegeven moment verkocht, wat later bijna hoogtepunt bleek te zijn, er een een groot deel van een nieuwe auto mee kunnen bekostigen.
  Eigenlijk durfde ik het erna niet meer. Bang om te verliezen

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Ik beleg iedere maand een bedrag bij de ASN bank, het rendement is inderdaad wat hoger dan een gewone spaarrekening. Bitcoins zou niets voor mij zijn, dat voelt nog te onwerkelijk allemaal.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Ik heb persoonlijk goede ervaringen met Lendahand.com.
  Meer rendement, en een directe impact op de 3e wereld.

  Wanneer je nu instapt met actiecode 99DD-64RG-TWYF op lendahand.com, en je doet een investering van tenminste 50 Euro, dan krijg je 25 euro cadeau!

  De code geef je bij het afrekenen in, en de site is erg gebruikersvriendelijk. Betalen kan via Ideal, Master- of Visacard.

  En nee, ik heb geen belang in Lendahand!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Leuke tip, dank je wel! Ik zag ook dat je bij DeGiro - vaak genoemd als goedkoopste broker - nu ook verantwoord kunt beleggen. Ga ik ook een keer uitzoeken....

   Verwijderen
  2. Verantwoord beleggen is heel wat anders.
   Bij Lendahand investeer je direct in kleine projecten welke een grote impact geven op locatie. Doel, land, looptijd en vergoeding (rente) mag je zelf bepalen. Bij DeGiro wordt dat voor je bepaald. Dat is een verschil in mijn ogen. Zo heb ik net geld gestopt in biovergisters en eerder in ondernemende vrouwen die zonder bank hun idealen willen bereiken.

   Verwijderen
 8. Mijn lief is een heel enthousiaste belegger en port me al jaren aan om ook mijn spaargeld te beleggen. Maar ik heb ethische bezwaren tegen beleggen. Ik vind het niet ok dat de winst die door werknemers gecreëerd is naar de beleggers gaat. Ik ben niet zo'n fan van het kapitalisme. Dus doe ik het niet.

  BeantwoordenVerwijderen

Reageren is leuk, graag zelfs, maar onzinnige, onaardige of kwetsende reacties naar mij of anderen worden niet geplaatst.
Over verwijderde reacties ga ik niet in discussie.