Oudste dochter heeft een broek die haar heel dierbaar is, maar op de billen zaten gaten. Waarschijnlijk door het fietsen en het zitten vertoonde de broek slijtgaten. En of ik daar iets aan wilde doen?
|
Broek met reparaties
|
|
close up van de reparatie |
De broek moest zo onzichtbaar mogelijk gerepareerd worden. Dat is met gaten best lastig. Ik heb mijn best gedaan door er een stuk stof achter te zetten en het zo goed mogelijk door te naaien.
|
Binnenkant broek met op genaaide stukken van een soepele stof
|
Dan vraag je misschien:
Waarom repareren?
Antwoord:
De productie van textiel + het vervoer er van is zéér milieuvervuilend. Dochter kan hem prima dragen tijdens het werk. Niet voor netjes op een feestje, maar het is gewoon nog steeds een lekker zittende broek die nog niet weggegooid mag worden.
Wat zeg je? Vind je het armoedig?
Wat dacht je van alle gaten in spijkerbroeken van jongeren en van diegenen die denken dat ze er nog jong genoeg voor zijn? Dat vind ik pas armoedig, die moedwillig gemaakte "trendy" gaten!
|
Deze broek moet €59,99 kosten!
|
|
Dochter met gerepareerde broek, ze was heel tevreden!
|
Prima gedaan! Krijgen we nog een foto als de broek gedragen wordt, zodat je nog beter kunt zien of de reparatie onopvallend is?
BeantwoordenVerwijderenIk breng de broek vanavond naar haar toe. Misschien wil ze met haar gerepareerde broek op de foto? Dan plaats ik die foto hier alsnog.
VerwijderenMooi gedaan Aaf! Om een broek te repareren kun je er ook stof met een plaklaagje aan de binnenkant vast strijken.Mijn moeder repareerde vroeger broeken waar de knieen dun werden door er aan de binnenkant nylonkous acher te zetten. Dit is heel sterk en zo kon de broek langer mee.
BeantwoordenVerwijderenReparaties met een nylonkous als basis kende ik nog niet! Een leuke tip!
VerwijderenDit doet me ineens ook denken aan een medestudent die nylonkous aan de binnenkant van de lamswollrn truien deed, bij de ellebogen. Om slijtage te voorkomen. Kent iemand dit en vooral: werkt het?
VerwijderenMijn man is een tijdlang postbezorger geweest en zat elke dag uren op de fiets met op- en afstappen. Zijn broeken sleten altijd op die plekken het eerst. Ik repareerde het ook zo. Eerst bewaarde ik daar de stukken voor die afvielen bij het inkorten van de broek. Later ook, net als jij, met dunnere en soepelere stof. Het is de kunst om de juiste kleur garen te vinden. Dat het minst opvalt. Ik ben ook van het repareren. Manchetten en kragen van overhemden draaien. Vroeger in de tijd vóór de hoeslakens knipte ik het laken op de dunne plek doormidden en zette de 2 buitenranden aan elkaar. Zodat het sterkste weer midden op lag. Tegenwoordig maak ik de bovenkant van de dekbedhoezen korter als deze slijtage gaat vertonen. zoveel netter. Ook maakte ik jasjes voor de kinderen van oude grotere mantels. Gebreide truien, die niet meer pastten werden uitgetrokken en nieuwe creaties van gemaakt. De winterse bontschoenen gingen alle 5 de kinderen mee. Ritsen en knopen van oud goed bewaar ik nog steeds. En grote stukken stof ook. Bijv ben nu bezig om een rokje te naaien van een oude soepel suède mantel. Zomerjurkjes voor de kleinkinderen van oude overhemden. Heel bevredigend en beter voor het milieu. OOk altijd wat te doen als de kleinkinderen hier zijn. Kleine restjes wol op laten punniken. Oude kleinere lapjes voor poppenkleertjes laten fabrieken. Leren ze veel van, houdt ze van de straat en past bovendien in een zuinigere leefstijl.
BeantwoordenVerwijderenMooi om te lezen. U beschrijft mijn schoonmoeder die dit ook allemaal toe past.
VerwijderenPersoonlijk vind ik het niet lekker zitten als een broek op die manier gerepareerd wordt.
BeantwoordenVerwijderenIk denk dat het er helemaal van afhangt hoe strak de broek om de billen zit.
VerwijderenMijn broeken gaan allemaal zeer snel stuk door de wrijving van mijn zware billen tegen mekaar :( . Herstellen is helaas geen oplossing, dan scheurt het er naast en heb ik last van pijn aan mijn huid van al dat wrijven.
BeantwoordenVerwijderenMoest het werken bij mij, ik zou ze ook herstellen.
Ik heb overigens lang geleden lang rondgelopen in zo'n gescheurde broek. Die had ik niet gekocht maar het was een écht gescheurde afdrager van mijn lief. Ooit was er een meneer op straat die me daar vol schande over aansprak. Ik was juist fier dat ik die niet gewoon had weggegooid maar bleef dragen tot ze me niet meer paste.
zo repareer ik ook, leuk om te zien. Ik vind het zonde dat de rest van de broek nog helemaal goed is en juist dat stukje niet. t moet natuurlijk niet te zien zijn ;). Als het erger wordt, draag ik de gerepareerde broek alleen nog bij het tuinieren.
BeantwoordenVerwijderenOp 24 augustus kochten wij een jeans van €89.95 in een andere stad voor mijn man. Een paar weken geleden haalde ik hem uit de wasmachine en er zat een grote scheur in! Na nog geen 3 maanden en alleen in het weekend gedragen. Snel met de naaimachine dicht gezigzagd. Meteen daarna dacht ik: ik ga die zaak bellen. Ik moest ermee komen en een paar dagen later belden ze terug dat we zo een zelfde konden komen halen. Wel 2x voor moeten rijden maar wel goeie service!
BeantwoordenVerwijderenEen kleinzoon, kwam bij mijn moeder op bezoek. Hij zei "oma, wat vindt je van mijn nieuwe (gaten) broek?. En oma antwoorde " jongen, je loopt voor schut. Trek die broek maar meteen uit, dan zal ik hem snel maken".
BeantwoordenVerwijderenDe 'weet-ie-wel-wat-dat-kost-om-er-zo-armoedig-uit-te-zienmode', maakte omtrent 35 jaar geleden ook al opgang. Mijn dochter was toen een puber op de middelbare school en verwelkomde mij eens, -enigszins chagrijnig thuiskomend van mijn werk met een kapotte spijkerbroek (scheuren ter hoogte van de knieën)-, met de woorden "pap, die scheuren zitten precies op de goeie plek, mag ik die spijkerbroek?" Het geluk was dat dochterlief en ikzelf dezelfde maat hadden, dus wel of niet passen was niet aan de orde. Zij heeft die 'hippe' broek nog maandenlang met veel pezlier gedragen. Dat we destijds ongeveer dezelfde kledingmaat hadden heeft me ook wel eens een fraai colbertjasje gekost. Dat had ze 'geleend' en vergeten terug te hangen. Nou is het niet zo dat ik dagelijks mijn kleding inspecteerde (dfoe ik nog niet) en ik droeg ook zelden een colbert, maar miste het betreffende colbetje toen ik het eens dringend nodig had. Ben eigenlijk wel benieuwd of iets soortgelijks nog steeds van toepassing is. Of is de hedendaagse jeugd zover dat ze niet meer in die 'ouderwetse zooi' van hun vader of moeder gezien willen worden. In de jaren '80 was het 'lenen' van kleren van de ouders nog wel een veel gebruikte methode om de eigen garderobe aan te vullen en te besparen op het eigen kledingbudget.
BeantwoordenVerwijderenZe is inmiddels op een leeftijd gekomen dat ze geen kleren meer nodig heeft van mij, maar vind het nog steeds plezierig om zo nu en dan mijn auto even te lenen als ze grote dingen te vervoeren heeft. Met liefde gedaan dierbare troel.
Wat gaaf, zo’n vader 😁
VerwijderenVoor mijn dochter heb ik ook al verschillende broeken zo gerepareerd. Als het kan repareer ik alles en heb een hele bak lapjes ervoor. Vaak geeft het meer voldoening dan iets nieuw maken/
BeantwoordenVerwijderenHandig dat je het zelf kunt. Ik heb vorige week mijn lievelingstrui naar de kleermaker gebracht voor elleboogstukken. Toen heeft ie ook nog de mouwnaden iets ingenomen, waar de onderarmen over de tafel schuiven was het niet meer mooi. Wel 30 euro, maar ik denk dat ik 'm zo weer twee jaar kan dragen.
BeantwoordenVerwijderenHet is jammer dat de kringlopen dicht zijn voor nieuwe tweedehandsjes. Als die op zijn gooi ik ze wel weg (kledingcontainer).
Niks mis mee om kleding te repareren.
BeantwoordenVerwijderenMijn broeken slijten altijd op die plek en een reparatie zit alleen lekker met een soepele reparatiesto (geen plakte tiel, te stijf voor die plek). Dank voor de tip van de nylons, die ga ik eens uitproberen!
BeantwoordenVerwijderenHet blijft alsnog een heel gepiel op de vierkante centimeter maar voor je liefste broeken heb je wel wat over!
Knap hoor Aaf! Kleding wordt hier over het algemeen helemaal afgedragen, gaat van zoon 1 naar zoon 2. Kleding die we niet meer dragen gaat naar een goed doel. Helaas heb ik niet de vaardigheid om kleding te repareren. Een enkele keer laat ik een nieuwe rits inzetten door een reparatiewinkel.
BeantwoordenVerwijderenNetjes hoor!
BeantwoordenVerwijderenIk repareerde de broeken van mijn dochter op dezelfde manier. Meestal voor het echt hekemaal door was. Ze heeft nooit geklaagd ‘zit niet lekker’ en de broeken gingen nog jaren mee.
BeantwoordenVerwijderenMijn broeken slijten tegenwoordig het eerst op kniehoogte en daar plak ik, meestal vrij snel na aankoop, een stukje stif achter.
Thea
Onzichtbaar gerepareerd!
BeantwoordenVerwijderen