dinsdag 15 maart 2022

Mijn zonnepanelen zijn gelegd!

Al jaren had ik plannen voor zonnepanelen. Maar aangezien mijn woning een zadeldak heeft dat oost-west gericht is, en mijn buurvrouw aan de zuidkant een forse boom in haar tuin heeft, had ik ook twijfels of ik het wel moest doen, die zonnepanelen. Door die oost-west richting had ik immers minder profijt van de zon en die bomen wierpen ook nog eens een keer schaduw op de westkant van het huis. Ik was altijd heel zuinig met stroom en had ik dan wel wat aan zonnepanelen? Toen ik nog werkte en ik daardoor vaak niet thuis was, was mijn stroomverbruik rond 590 kWh per jaar. Na mijn pensioen werd dat stroomverbruik wel hoger, zeker nadat Covid-19 zijn intrede deed in Nederland.

Toen kwam de subsidieregeling als compensatie voor de waardedaling van woningen in het aardgasgebied. Ik kon 10.000 euro aanvragen voor zonnepanelen, of een nieuwe keuken of een nieuwe badkamer of iets dergelijks. Een combinatie van 2 projecten kon ook.
Dus ik dacht: dat ga ik doen, èn een opknapbeurt van mijn badkamer, èn zonnepanelen.

In december vroeg ik een offerte aan voor zonnepanelen en die kwam op 15 december.
Kosten voor 8 zonnepanelen volgens offerte: €3.842,85 (inclusief BTW). Ik heb de nota nog niet, die komt nog.
Afgelopen vrijdag zijn de zonnepanelen geplaatst.

Dus ik produceer nu zelf stroom, vooral in de ochtend. Ik heb me aangemeld als producent van stroom. Dat doet het bedrijf dat de zonnepanelen plaatst niet, dat moet je als producent zelf doen.

25 opmerkingen:

  1. Vergeet niet de btw terug te vragen. Ik heb het een administratie kantoor laten doen voor 50 euro want het is een ingewikkelde aanvraag maar krijg 630 euro terug dus dat loont wel. Heel veel plezier van je zonnepanelen, Wij hebben hier echt heel veel profijt van.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Die BTW teruggave gaat het bedrijf dat de zonnepanelen geleverd heeft voor mij regelen.

      Verwijderen
  2. Wat fijn Aaf! Ik ben ook nog elke dag blij met onze zonnepanelen. Helemaal als de zon schijnt : )

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Al gekeken of je de btw nog terug kan krijgen?

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Ha fijn voor je Aaf. Wij hebben afgelopen november zonnepanelen gekregen en zien de opbrengst omhoog gaan naarmate we verder het voorjaar in gaan. Het bedrijf dat bij ons de zonnepanelen heeft gelegd had een regeling dat een extern bedrijf gratis de BTW retour als stroomproducent :) regelde. Dat ging vlot en inmiddels is het geld ontvangen van de belasingdienst en zijn we weer afgemeld als producent. Een zonnige dag gewenst vandaag.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Is dat wel een eerlijke zaak?
      Thea

      Verwijderen
    2. Op de offerte waar ik mee akkoord ben gegaan, staat: Inclusief gratis btw teruggave.

      Verwijderen
    3. Ja hoor, dat is een gewone regeling waar iedereen gebruik van kan maken. Het wordt inderdaad via de offerte al meegenomen.

      Verwijderen
  5. Begrijp ik het nou goed dat je de BTW terugkrijgt als je je aanmeld als stroomproducent en dat je je vervolgens afmeld maar wel profiteerd van de BTW teruggave? Een soort van fraude dus? Ik heb geen zonnepanelen dus weet niet hoe het werkt.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ik ben ook helemaal nieuw op dit gebied, maar met lijkt me geen fraude als je BTW terugvraagt. Ik denk dat het kunnen terugvragen van BTW een stimuleringsmaatregel voor particulieren is.

      Verwijderen
    2. Het is zeker geen fraude want de informatie kun je bij de belastingdienst vinden. Het is ook helemaal geen ingewikkelde aanvraag, gewoon wat gegevens invullen. Ik heb het jaren terug gewoon zelf gedaan. Olga

      Verwijderen
    3. Je bent even ondernemer en je krijgt de btw weer terug, geheel legaal. Hebben wij jaren terug ook gedaan!
      Gr. Bouk

      Verwijderen
    4. Dit is iets wat de overheid zelf bedacht heeft en is dus geen fraude. Wel ingewikkelder dan zou hoeven - maar dat is de overheid…

      Verwijderen
    5. Het is geen fraude, maar het gevolg van een uitspraak van een Europese rechter.
      Doordat je stroom produceert (en verkoopt aan je leverancier) wordt je feitelijk ondernemer. Maar wel een kleine ondernemer waarop de Kleine Ondernemers Regeling (KOR) van toepassing is. Je krijgt de BTW terug, en wordt ontheven van administratieve verplichtingen via de KOR.

      Het aanmelden als producent via ZEP staat er volledig los van: dat is om je netbeheerder in te lichten dat er extra productievermogen is toegevoegd.

      Beiden worden normaliter wél door de installerende partij verzorgt als een service.

      Verwijderen
  6. Meer door minder15 maart 2022 om 11:09

    Zeker nu de prijzen voor stroom en gas hoog zijn, zijn zonnepanelen een prima instrument om je energie kosten te beheersen. Mijn kosten zijn door de zonnepanelen en elektrisch en infrarood (bij)verwarmen zo laag dat de energiemaatschappij me maar 1 keer per jaar een nota voor stroom en gas stuurt.

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Ha, leuk! Producent van stroom worden! Ik wil ook nog steeds, maar heb alleen een gehuurd dak, dus daar moet ik een keer wat op verzinnen (daar is al van alles op verzonnen, maar IK moet het nog uitzoeken...)

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Misschien heeft je verhuurder het al uitgezocht en kun je via hen meedoen, veel corporaties bieden dit. Groet, G

      Verwijderen
  8. Leuk dat ze er nu op liggen. Op een boel zonnige dagen!

    BeantwoordenVerwijderen
  9. Door welke bedrijf laten installeren?

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ruim 3 jaar geleden heb ik 15 panelen op het dak laten leggen en bij het opvragen van de offertes is me gebleken dat er 'cowboys' onder de aanbieders zijn; gladde praatjes, maar weinig kennis en alleen maar uit op snelle verdienste. Twee van de drie offertes lagen redelijk bij elkaar in de buurt en de derde lag er behoorlijk onder, maar je kwam achter geen enkele voorwaarde en heel veel 'mogelijkheden' om extra geld te vragen. Ondanks de fors lagere prijs die toch niet genomen, maar voor degene die het snelst kon monteren. Alles is probleemloos verlopen en ik zag later dat het derde bedrijf niet meer bestaat.
      DE BTW-teruggave was ook 4 jaar geleden aan de orde en toen in ieder geval vrij gemakkelijk te doen. Misschien dat het hielp dat we voor de pensionering een eigen bedrijf hadden en daardoor bekend waren met die materie, maar in ons geval was het rond €1100 en dat vonden we alleszins de moeite om er een avondje aan te besteden.
      Het dak is ook oost-west georiënteerd, met een afwijking van ca 25 graden in zuidelijke richting en de jaaropbrengst is tot nu toe rond 4500 kWh per jaar geweest, bij een eiegen gebruik van rond 2500 kWh per jaar. Dat zal nu wel iets hoger worden, want we zijn sinds enige weken overgestapt op inductiekoken.
      En voor de twijfelaars; ook na je pensionering is het de moeite waard te doen en je niet druk maken over subjectieve zaken als terugverdientijd, maar toekomstgericht denken.

      Verwijderen
    2. @Anoniem: Mijn jongste dochter en schoonzoon hebben het uitgezocht en al weer zeker 7 jaar geleden op hun toenmalige huis zonnepanelen laten aanleggen. Twee jaar geleden zijn ze verhuisd naar hun huidige woning en daar hebben ze door hetzelfde bedrijf zonnepanelen laten leggen.
      Ik heb meegelift met de goede ervaringen van mijn dochter en schoonzoon en ik heb voor hetzelfde bedrijf gekozen. Het is een bedrijf dat gevestigd is in Emmen.

      Verwijderen
  10. En wanneer komt je badkamer aan de beurt?

    BeantwoordenVerwijderen
  11. Oh wat fijn, ik denk dat jij flink wat terug gaat leveren met jouw lage verbruik. Goed bezig!

    BeantwoordenVerwijderen

Reageren is leuk, graag zelfs, maar kwetsende reacties naar mij of anderen, reclame en ook reacties met naar mijn mening onjuiste informatie (bijvoorbeeld complottheorieën) worden niet geplaatst.

Over verwijderde of niet geplaatste reacties ga ik niet in discussie.