maandag 4 april 2022

12 procent inflatie

Bron: NOS

In de afgelopen maand bedroeg de inflatie bijna 12%. Dat inflatiecijfer is niet zo hoog geweest sinds 1975. Dat inflatiecijfer is gemiddeld, want niet iedereen heeft evenveel last van deze inflatie. Klik hier voor een artikel hierover op de site van de NOS. Als je veel gebruik maakt van producten die duurder geworden zijn en wanneer je kort geleden een duur energiecontract hebt moeten afsluiten, dan kan deze inflatie nog veel hoger zijn.
Het is triest voor mensen met een laag inkomen, want ook als dat inkomen hoger wordt zullen de loonsverhogingen en verhogingen van uitkeringen deze inflatie niet bij kunnen houden. Want waar vindt je een loonsverhoging van 12%? Mensen zullen de tering naar de nering moeten zetten. Wat inhoudt dat mensen noodgedwongen extreem zuinig moeten leven. En bijvoorbeeld niets meer uitgeven aan tabak en alcohol, geen vlees en alleen nog goedkope groenten van het seizoen, 1 x per week douchen en de verwarming hooguit op 16 graden.

Ik verwacht persoonlijk dat de huidige inflatie nog wel even zo doorgaat. Want de gas- en oliecrisis die door Poetin's oorlog veroorzaakt is, is nog lang niet over.
Was het maar zo dat het moorden en plunderen voorbij is! Niet deze inflatie, maar al die onschuldige doden in de Oekraïne vind ik de grootste ramp! Wie geeft in godsnaam opdracht om bij terugtrekking al die mensen overhoop te schieten? Tot mijn verbijstering zijn er mensen doodgeschoten die met de handen op de rug vastgebonden zijn.
Ik leef lang genoeg om te weten dat mensen tot alles in staat zijn. Denk aan Rwanda, waar in 1994 de Hutu's en de Tutsi's elkaar uitmoordden. Met tenminste 800.000 doden tot gevolg.
Maar gek hè, ik kan er absoluut niet aan wennen en dat wil ik ook helemaal niet!

31 opmerkingen:

  1. Een poosje geleden zei je dat je erover dacht om ook eens wat moeilijker onderwerpen aan te snijden. Het is mij nu duidelijk waarom je aarzelde Aaf, geen reacties!
    Maar toch heel fijn dat je zo'n betrokken stuk durft te publiceren.
    Het is mij uit het hart gegrepen. Anne.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Helaas is de werkelijkheid zo, dat mensen met een laag inkomen juist niet zullen besparen op tabak en alcohol. En neem het ze eens kwalijk als je van dag tot dag moet overleven. Veel mensen weten niet eens wat groenten van het seizoen zijn, gewend als ze zijn aan zakjes voorgesneden afvalgroentes. Laar staan dat het bestellen of fysiek kopen van spotgoedkope chinese meuk wordt verminderd. Ik vrees dat veel mensen zich eerder in de schulden gaan steken, dan de tering naar de nering te zetten.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Maar is het niet gewoon een mythe dat mensen, om in armoede te overleven, alcohol en tabak nodig hebben. Het zijn stoffen die ziek maken en juist allerminst helpen om armoede gezond te overleven.

      Verwijderen
    2. Mensen in armoede zijn dan ook veel ongezonder dan rijke mensen. Ze hebben meer chronische ziekten en gaan veel eerder dood. Ook als ze gezond leven. Puur door de chronische stress, dat sloopt je lichaam. Roken, drinken, gokken, eetbuien zijn (verkeerde) manieren om met stress om te gaan. Op lange termijn verergeren ze het probleem, maar op korte termijn helpen ze bij zelfregulatie. Was het maar een mythe….

      Verwijderen
    3. Weer een lekker kort de bocht reactie over mensen met lagere inkomens. Word een beetje gestressed door de hokjesgeest van mensen , niet van drank en tabak of gokken want al heb ik een lager inkomen ik doe daar niet aan. Denk dat het allemaal iets genuanceerder is dan de reactie van Myrna

      Verwijderen
    4. Zo is dat, Johmar, ik leef ook zo. Ik begrijp enerzijds dat stress sneller naar een sigaret doet grijpen, maar het verstand kan toch ook aangeven dat je heel veel geld overhoudt door niet te roken. En dit kan weer de stress doen afnemen. Niet alle armere mensen zijn ongezonder. En niet-alledaagse rijkeren zijn gezonder.

      Verwijderen
    5. En laat nu dat verstand ook enorm achteruitgaan door armoede. Natuurlijk snap ik jullie voorbehoud: dit verhaal geldt niet voor alle mensen met een laag inkomen. Net zoals sommige rokers gezond 90 worden en niet alle rokers ziek worden. Maar als je kijkt naar grote groepen mensen is roken echt slecht voor je gezondheid en armoede ook.

      Verwijderen
    6. Uh…. Welke doelgroep bedoel je precies? Want hier (ondernemersgezin, eenverdiener, 2 jaar van niks moeten leven door de corona maatregelen) leven we heel zuinig want we zijn nog aan het opkrabbelen van de corona ellende.

      Ik herken niks van wat je schrijft.
      Er zijn ook zat mensen met een laag inkomen die geen alcohol drinken, niet roken, de kachel
      Maximaal op 17.5 graden hebben staan en dolblij zijn als ze een ‘verspil-me-niet zakje van de AH mee kunnen nemen voor een euro.

      En zoals ons zie ik het meer gezinnen doen.

      Verwijderen
    7. Goede vraag. Je kunt op de site van het CBS veel lezen over armoede, netjes onderbouwd, Het gaat vaak over gezinnen die generaties lang in de armoede zitten. Mijn ouders waren kinderen van dagloners, ik ken de verhalen. Migranten, alleenstaande ouders, mensen met een beperking, over dat soort mensen gaat het. Ik snap dat je dat niet herkent als ondernemersgezin.

      Verwijderen
    8. Huh, mijn ouders waren ook kinderen van dagloners, allebei alleen lagere school. Zij konden juist prima met geld omgaan en heel veel zelf repareren of creatief oplossen. Juist doordat er in hun jeugd gebrek was. Het is maar net hoe je ermee omgaat. Groet, G

      Verwijderen
  3. Het zal inderdaad absoluut z'n effect hebben op 'life as we know it'. Wij als gezin hebben vooralsnog genoeg te besteden en hebben zelfs versneld een elektrische auto aangeschaft en extra zonnepanelen besteld om dingen wat meer in eigen hand te nemen. Maar helaas zijn er genoeg mensen die het al zwaar genoeg hadden en die hierdoor in de problemen dreigen te komen of in armoede zullen belanden met groot gebrek aan comfort.

    En natuurlijk is zelfs dét niet in verhouding tot het leed van de Oekraïnse bevolking. Maar dat moet je ook niet willen vergelijken, denk ik. De oorlogsmisdaden die we nu te zien krijgen zijn hartverscheurend.

    Ten slotte, schrijnend dat er een oorlog voor nodig is zodat we nu wel snel naar een duurzaam alternatief zoeken t.o.v. Russisch gas.

    Ik prijs ons gelukkig dat we het financiële ongemak kunnen dragen en kan elke dag slechts hopen dat het de laatste dag van oorlog is.

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Wij zijn een van die gezinnen die hier echt heel erg hard door geraakt worden. Maar, ik heb het er voor over om in de kou te zitten of nog meer te bezuinigen op eten. Als je de berichten in de Russische staatsmedia leest dan rijzen je de haren ten berge. Oekraïne heeft geen bestaansrecht, en dus de Oekraïners ook niet. Opiniestukken in de (nogmaals, officiële, door het Kremlin goedgekeurde staatskrant) klinken als passages uit Mein Kampf. Ik denk dat het nog veel erger gaat worden. Het is systematisch wat ze daar doen. Net zoals de bewuste sociale mediacampagnes om onderling verdeeldheid te zaaien. Ik hoop dat iedereen die in de loop der jaren heeft meegedaan aan de hyper nationalistische trend van haat op alles wat 'anders' is (en daar ook op heeft gestemd) nu eindelijk een beetje wakker wordt. Dit is het eindresultaat.
    -JennyL

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Fijn zo'n betrokken post. Ga zo door

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Het verbaast me echt dat er over het algemeen gedacht wordt dat de inflatie door Putin in veroorzaakt wordt, het was al langer gaande en hoort bij de klimaathobby van D'66 en Groen Links.
    Om maatregelen er sneller door te drukken. En Aaf, ik schat je in als bovengemiddeld intelligent, baseer je op je opinie vorming niet alleen op de reguliere media. De coronacrisis heeft veel mensen duidelijk gemaakt dat het nieuws gemanipuleerd wordt.
    Geen idee Wie Rutte, de Jonge c.s. beschermen maar die komen overduidelijk met leugens en onwaarheden weg.
    Ook wij in het zogenaamde vrije westen zijn aan propaganda onderhevig. Daar hoef je geen complotdenker voor te zijn. Nu, na corona, is Putin de grote schurk en moeten we achter Oekraïne aan lopen, zelfs met gevaar op een derde Wereldoorlog. Maar wat wéét de doorsnee mens eigenlijk van Oekraïne? Van Zelensky en door wie of wat hij daar terechtgekomen is en aangestuurd wordt?

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties

    1. Ik ga er van uit dat in een oorlog alle partijen hun versie van de werkelijkheid verkleuren. Daar wordt de situatie ter plekke echter niet minder benard door. Wat een ellende allemaal.

      Verwijderen
    2. Geheel mee eens! Oorlog is en blijft verschrikkelijk

      Verwijderen
    3. Luz, ik ben wel heel benieuwd naar je bronnen. Welke superjournalisten die veel beter zijn in hun vak en alles veel beter begrijpen volg jij?

      Verwijderen
    4. Luz heeft blijkbaar veel bronnen maar of dat eerlijke bronnen zijn…….?
      Mensen, die het woord ‘klimaathobby’ gebruiken hebben in ieder geval niet de goede bronnen!
      Putin was al voordat iemand van corona gehoord had, een dictator en een grote schurk die in onmenselijkheid Lenin, Stalin, Hitler etc. benaderd en soms zelfs achter zich laat.
      Thea

      Verwijderen
    5. Ik heb wel wat tips voor mensen die verder willen kijken dan het narratief van de overheid: De Andere Krant, ongecensureerde berichtgeving, Black Box TV van Flavio Pasquino die journalisten, wetenschappers uit alle gebieden aan het woord laat, terzijde gestaan door onderzoeksjournalist Daan de Wit, Theo Schettens, de immunologie, Karel van Wolferen, historicus en Ruslandkenner, Marianne Zwagerman, columnist bij de Telegraaf, Raisa Blommenstein, juriste en ethica

      Verwijderen
    6. Ik denk ook dat Luz zich baseert op nogal dubieuze bronnen. Ze heeft overigens wel gelijk in het feit dat de inflatie niet begon met de oorlog in Oekraïne, maar de energiecrisis die daardoor ontstond heeft de inflatie wel veel erger gemaakt.
      Maar de klimaathobby waar Luz het over heeft, bestaat niet. Het is een zeer ernstige problematiek waar we heel hard mee bezig moeten, willen we als bewoners van de aardebol deze aarde leefbaar houden.

      Verwijderen
    7. Ik ontken geen klimaatprobleem maar de wijze waarop D'66 dat probeert 'op te lossen'is volgens velen niet de juiste. Het zou veel genuanceerder kunnen en moeten.
      Wat er nu gebeurt, de inflatie en hoge energieprijzen, is aangestuurd. Dat mensen nu wijs gemaakt wordt dat het door Putin komt zou je aan het denken moeten zetten.
      Als we niet uitkijken met achter de oorlogsretoriek van Zelensky aanlopen, wat aangestuurd en de bedoeling is, worden we een derde Wereldoorlog ingetrokken en zijn de beelden uit de Oekraïne ook bij ons realiteit.
      Over de bronnen wil ik nog wel zeggen dat ze verre van dubieus zijn maar zo neergezet worden door de overheid.
      Het is makkelijk om te geloven wat er dagelijks gepresenteerd wordt maar er is één gezegde waar ik vaak aan denk: wie slaapt in een democratie wordt wakker in een dictatuur. Denk niet als je weinig hebt dat je de dans ontspringt, de uitkeringen, lonen en pensioenen zullen drastisch kelderen.
      Écht...hoogste tijd om wakker te worden en verder te kijken dan je neus lang is!

      Verwijderen
    8. Als de inflatie hoort bij de klimaathobby van D66 en Groen Links, hoe komt het dan dat in andere Europese landen de inflatie ook gestegen is? En hoe heeft Groen Links dit voor elkaar gekregen, terwijl ze niet eens in de regering zitten?

      Wat betreft de verdachtmakingen over Zelensky: hij is een democratisch gekozen president van een land dat door een zeer gewelddadige buurman is aangevallen. Die Russen hebben niets te zoeken in Oekraïne. Zelensky zet alles op alles om hulp te krijgen om de vernietiging van zijn land en de uitroeiing van zijn landgenoten te voorkomen.

      En tenslotte hoe het komt dat figuren als Rutte en De Jonge wegkomen met leugens en onwaarheden: dat komt omdat wij zelf als bevolking onze stem uitbrengen op de VVD en het CDA. Er wordt weleens gezegd dat een volk de regering krijgt die het verdient. Misschien is dat wel zo.

      Een hartelijke groet van Jo.

      Verwijderen
    9. Beste Jo, ik kan heb alleen maar aanraden je breder te oriënteren en te onderzoeken. Wat weet je nu écht van Oekraïne? En uit welke bronnen?

      Verwijderen
    10. @Luz Hoe weet jij zo zeker dan dat jouw bronnen wel betrouwbaar zijn. Alleen maar omdat ze een ander geluid laten horen. Wat zijn hun motieven. Hebben zij misschien ook niet een verborgen agenda, financiële of politieke prikkels. Nee wetenschappers, democratisch gekozen politici geloven en vertrouwen we niet maar alles wat op internet gegooid wordt wel. Ooit van algoritmes gehoord? En net wat Jo zegt als niemand het eens is met onze democratisch gekozen politici hoe komt het dan dat ze steeds weer gekozen worden. Verkiezingsfraude zeker? Hiermee zeg ik niet dat politici en wetenschappers het nooit mis hebben. Inzichten en omstandigheden veranderen nu eenmaal maar dat vage gedoe op internet vertrouw ik helemaal niet. En om daar dan maar klakkeloos achteraan te hollen, nou nee

      Verwijderen
    11. Ik stel voor dat we allemaal mensen als Luz zo veel mogelijk gaan negeren. Het heeft geen zin. Laat haar maar lekker in haar schijnwereldje leven. Niet meer op reageren.

      Verwijderen
  7. Ik zal beslist niet de enige zijn die momenteel bij het kijken naar het nieuws soms zit te huilen. Wat kunnen mensen hun medemensen aandoen. Ik put echter troost uit de zekerheid dat er aan iedere dictatuur een einde komt. Denk eens aan Hitler (zelfdood) Generaal Franco (die het gelukkig alleen bij Spanjaarden hield), Mussolini, de Kolonels in Griekenland.... Ze kwamen aan hun eindje, de bevolkingen kozen voor democratie, maar de herinneringen leven helaas nog generaties lang door.

    BeantwoordenVerwijderen
  8. Ik droom van zonnepanelen, 0 op de meter, 3 dubbel glas. Helaas, mijn woningbouw doet niks om mijn huis energiezuiniger te maken. Dus moet ik nog zuiniger met energie worden. Het is kil in huis en daardoor een beetje ongezellig.
    Maar wat zijn mijn problemen klein als je naar de oorlogen kijkt, die gaanden zijn. Wij leven nog in vrede.
    En wat voel ik me dan rijk.



    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ik heb tóch maar weer even de kachel aangedaan vandaag. Het hoeft niet lang. Gewoon even een uurtje, net genoeg om de kilheid te verjagen. En we zijn nog heel rijk, levend in een vrij land.

      Verwijderen
  9. Ik heb gisteren op bol een elektrische bovendeken gekocht voor op de bank. Vandaag had ik hem bij het thuiswerken op m’n schoot gelegd. Dat had ik eerder moeten doen😁

    BeantwoordenVerwijderen
  10. Goed blog Aaf!
    Wees maar blij dat je er niet aan kunt wennen dat maakt je een beter mens!
    Thea

    BeantwoordenVerwijderen
  11. goed geschreven. Ik vind het erg dat alles zo duur is geworden. Alleen op verwarming kan ik helaas een klein beetje op bezuinigen. Alleen wou ik dat ik wat meer verdiende. Daar baal ik wel een beetje van.

    BeantwoordenVerwijderen

Reageren is leuk, graag zelfs, maar onzinnige, racistische of kwetsende reacties naar mij of anderen, reclame voor politieke partijen en ook reacties met nep-informatie (bijvoorbeeld complottheorieën) worden niet geplaatst.

Over verwijderde of niet geplaatste reacties ga ik niet in discussie.