dinsdag 5 april 2022

Leuke (bijna) gratis uitstapjes, speciaal voor mij!

Helemaal voor mij alleen? Nee dat niet, maar wel voor een beperkt aantal mensen.

Vorige week dinsdag was ik bij een interview met de dichter Jean Pierre Rawie. Dit was in het wijkcentrum. Er waren ongeveer 40 belangstellenden en ik vond het een leuk interview. Hij heeft meer humor dan ik dacht en het interview werd goed gedaan. De kosten waren 1 euro en daarvoor kreeg ik ook nog koffie met een koekje en een comfortabele stoel in een goed verwarmde ruimte. Wat wil je nog meer?
Ik lees de regionale krant niet, maar het blijkt dat Rawie ook al wel ruim 10 jaar columns schrijft in deze krant. Hij las er een paar voor en ik vond ze zo leuk dat ik inmiddels twee bundels van hem in huis heb, + een dichtbundel. Alles uit de bibliotheek in datzelfde pand.

Het andere uitstapje was op de woensdag, toen was er een dag voor gepensioneerde werknemers van de Hanzehogeschool, met lezingen, workshops, lunch en borrel na, alles bekostigd door de hogeschool. En uiteraard met ruime pauzes, waarin gelegenheid was om oud-collega's te ontmoeten. De hogeschool is groot en daarom kende ik natuurlijk lang niet iedereen, maar er waren genoeg mensen die ik wél kende en het was ook interessant om met onbekende collega's te praten. In totaal waren er zo'n 90 oud-collega's gekomen.

Er was een lezing over energietransitie: De Energieprijzen en de rol van Groningen. Erg leuk en interessant! En er was een lezing over de ontwikkelingen van de hogeschool na corona. Hoe is het met iedereen na een periode van thuis lesgeven en thuis online colleges bijwonen en hoe nu verder?

De workshop waar ik aan deelnam ging over het componeren van een lied, waarvan de tekst gegeven is.
Dit was de wervende tekst voor de workshop: Chris Fictoor leidt deze workshop over hoe het componeren van muziek in zijn werk gaat. Hoe werkt dat bij Chris? Opschrijven wat je van binnen hoort: hoe werkt dat? Is er een verschil met componeren van achter de piano of computer? Met de deelnemers gaat Chris dan samen werken vanuit een tekst die hij meeneemt waarop gezongen muziek moet worden gecomponeerd. Chris: “Wat horen de deelnemers in die tekst? Klinkt er misschien al iets van muziek in door? Aan het eind van de workshop gaan we vanuit de ideeën van deelnemers en mijn suggesties de tekst samen muzikaal uitvoeren... De piano staat al verwachtingsvol te glimmen.”
Ik vond het bijzonder om te horen wat er allemaal bij compositie komt kijken als je muziek bij een tekst moet maken. Volgens de componist, die de workshop gaf, komt de muziek als het ware uit de tekst voort, die komt achter de tekst vandaan. Het was interessant te horen welke keuzes je kunt maken als je eenmaal een melodie had bedacht.

6 opmerkingen:

  1. Vooral dat bibliotheek bezoekje met de lezing is echt een uitje naar mijn hart. Geweldig! En dan nog koffie en wat lekkers ook erbij. My cup runneth over : )

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Wat leuk Aaf! In onze bibliotheek zijn ook met regelmaat activiteiten, helaas heb ik er zelden tijd voor.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Dikwijls zijn juist die gratis uitjes ontzettend leuk en/of interessant. De inderdaad de bibliotheek is weer volop bezig leuke dingen en cursussen aan het organiseren. In de coronatijd heb ik zulke dingen echt wel gemist.
    Ook met een gezin zijn er leuke gratis dingen te doen zoals: kijken bij de boer, monumentendag, molen dag, speurtocht, voorstelling in de bib enz.
    Maar ik geniet ook van een fietstochtje, zeker in de zomer. Dan zoek ik een bankje aan het water, haal uit mijn tas een thermosfles koffie, en een tijdschrift of boek. Na een uurtje is het alsof ik week vakantie heb gehad.
    Mijn batterij is helemaal (gratis) opgeladen.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. De bibliotheek organiseerde niet het interview met de dichter, maar zit, niet helemaal toevallig wel in hetzelfde gebouw, dat als cultureel centrum, consultatiebureau en loket burgerzaken van de gemeente fungeert. Ook is er altijd een stembureau. https://www.wijkcentrumhetdok.nl/

      Verwijderen
  4. Wat een leuke dingen allemaal.De workshop voor muziek onder tekst lijktme hartstikke leuk. In ons koor zingen we soms ook hele moderne muziek waarin tekst niet echt meer een functie als betekenisdrager heeft (PHILIP Glass bv) en dat is best lastig.

    BeantwoordenVerwijderen

Reageren is leuk, graag zelfs, maar onzinnige, racistische of kwetsende reacties naar mij of anderen, reclame voor politieke partijen en ook reacties met nep-informatie (bijvoorbeeld complottheorieën) worden niet geplaatst.

Over verwijderde of niet geplaatste reacties ga ik niet in discussie.