zondag 3 april 2022

Thermostaat 2 graden lager en minder airco in de zomer!

We moeten het huis en het kantoor minder warm gaan stoken!

NOS: "Het kabinet gaat de thermostaat in zo'n 200 overheidsgebouwen 2 graden kouder zetten. Ook wordt er minder gekoeld in de zomer. Dat is beter voor het milieu en het maakt Nederland minder afhankelijk van Russisch gas.

Ook burgers worden opgeroepen zelf minder energie te gebruiken. Het advies is om overdag de cv niet hoger te zetten dan 19 graden en 's nachts 15 graden als maximum aan te houden. Bedrijven wordt gevraagd te kijken hoe er energie kan worden bespaard op verlichting, verwarming en ventilatie.

Onder het motto 'Zet ook de knop om' vragen minister Jetten (Klimaat en Energie) en De Jonge (Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening) aandacht voor hoe huishoudens en ondernemingen met praktische tips zelf energie kunnen besparen. "Energiebesparing heeft de afgelopen jaren niet de aandacht gekregen die het verdient. Daar gaan we nu verandering in brengen", zegt Jetten.
"

"Zet ook de knop om" is een nieuwe overheidscampagne met tips voor energiebesparing.
dit staat er op de site:

Met een paar simpele tips kun je tot wel honderden euro’s per jaar op gas besparen. Ook thuis kan je de knop omzetten. Kom dus nu in actie! Hoeveel ga jij besparen?

Dan word ik altijd heel nieuwsgierig, zouden er nog tips bij zitten die voor mij nieuw zijn?
De tips:
- Zet de thermostaat op max 19 graden
- Douche niet langer dan 5 minuten, douche minder vaak en kies voor een waterbesparende douchekop
- Verwarm alleen de ruimtes waar je bent
- Zet 's avonds de thermostaat op 15 graden en bij vloerverwarming op 17 of 18 graden
- Niet thuis? Zet de thermostaat op 15 graden
Hmm, allemaal dingen die ik al lang deed. Alleen zet ik de thermostaat tegenwoordig geregeld op 20 graden omdat ik het anders stervenskoud heb, ondanks warme kleding en een dekentje over de benen.

Mijn dochters zijn enthousiast en gaan de thermostaat nóg lager zetten. Bij jongste stond die op 18 en ze willen een halve graad terug, maar twijfelen omdat dat voor hun jongste kind van net 5 maanden misschien toch wel wat koud is. Bij oudste stond de thermostaat op 19 graden en die gaat terug naar 18 graden.

En ik? Ouderen en vrouwen zijn diegenen die die 2 graden het meest gaan merken, volgens dit artikel op de site van de NOS. Ik ben vrouw èn 65+, ik was al heel zuinig met energie en daarom ga ik niets veranderen.

43 opmerkingen:

  1. Als ik bij een vriendin op bezoek ga,houd ik mijn jas aan. Voor mij onbehaaglijk koud in de kamer.Misschien is dat per persoon verschillend.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Aaai! Ik hoop altijd dat mensen die op bezoek komen het ZEGGEN als ze het te koud vinden - over het algemeen vraag ik het ook wel even... Want IK kan dan wel gewend zijn aan 18 graden, niet iedereen is dat.....

      Verwijderen
  2. Vrouwen en oudere mensen hebben gemiddeld minder spiermassa en krijgen het daardoor sneller koud.
    Het lijkt mij een oplossing om op de kantoortuin hier en daar een wandje neer te zetten zodat de warmte daar blijft hangen.
    Ik kan me vanuit de jaren 90 nog wel een hoogoplopende ruzie herinneren tussen 2 collega's die samen in 1 werkkeet moesten zitten wegens een verbouwing, en waarvan de man steeds de thermostaat naar beneden draaide. Zijn collega kon niet geconcentreerd werken en kreeg er de kouwe pies van. En ze droeg al een trui en dichte schoenen etc. Volgens mij hebben ze toen mensen ingedeeld op warmtebehoefte maar zeker weet ik dat niet meer. Ik had het geluk dat ik in een team zat van mensen met dezelfde "thermostaatbehoefte".

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ooit werkte ik met een collega in een kamer die gewend was aan 25 graden. PFOEH! Ik kon dan niet goed werken omdat dat voor mij VEEL TE warm was!!!

      Verwijderen
  3. Ik vond het zo jammer dat ze niet meteen zetmop60.nl noemden. Alleen al door de aanvoertemperatuuur van de verwarming, die standaard op 80 of zelfs hoger staat, te verlagen naar 60 graden, bespaar je heel veel. Het is een klusje van een minuut die op die website uitgelegd wordt. Bij vloerverwarming kan het zelfs lager maar daar heb ik me niet op ingelezen.
    Ik heb hier de verwarming niet aan staan, ik heb een elektrische poncho die ik even aanzet als ik het koud krijg.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Elektrische poncho?? Da’s een goeie! Ik ga eens kijken of ik ook zoiets kan vinden, heerlijk voor ‘s avonds.

      Verwijderen
    2. Een goed idee! Ik zal mijn aanvoertemperatuur van mijn ketel eens checken. Nu ik een nieuwe douche heb waarbij het water goed heet wordt, kan die temperatuur wel naar beneden. Ik had hem altijd zo hoog mogelijk staan omdat mijn douchewater niet warm genoeg werd.

      Verwijderen
    3. Beste aaf, het water voor de radiatoren en voor de douche wordt apart op temperatuur ingesteld. Voor de douche mag ie niet lager dan 60 gr vanwege legionella. Voor de cv zo laag als behaaglijk.
      Wij zitten al een tijdje op 50 graden voor de cv, bij deze vorst net wat hoger gezet omdat ons oude huis erg langzaam opwarmt.
      Ik mis ook het waterzijdig inregelen, scheelt ook veel! Dan worden de radiatoren onderling afgesteld, zodat ze gelijkmatig warmte afgeven. Groet, G ( die savonds 19 graden ook veel te koud vindt)

      Verwijderen
    4. Zet m op 40 heet de website die ik gebruik:) dus lager kan het ook

      Verwijderen
    5. Leve internet en youtube, waar ik een fijne handleiding vond hoe je bij mijn verwarmingsketel de temperatuur kan verlagen! Ik heb de aanvoertemperatuur van de verwarming zojuist op 60 graden gezet. Hij stond op 80 graden. Ik wacht eerst maar eens af hoe dat bevalt. Als het goed gaat, dan gaat hij misschien naar 40 graden.

      Verwijderen
    6. Dit scheelt echt veel gas(en geld) Waar je even aan moet wennen is dat het iets langer duurt voor het goed opgewarmd is. Kwestie van op tijd de cv aanzetten als dat nodig is.
      En inderdaad, het kan nog lager, zeker als je vloerverwarming hebt.
      De tapwatertemperatuur verandert net door de aaanvoertemperatuur te verlagen, werd al genoemd. Maar ook dat kan je lager afstellen(niet onder de 60 graden)

      Verwijderen
  4. Maak een kruik en ga onder een dikke deken of dekbed liggen s’ avonds op de bank. Zet de thermostaat op 13. Voorkom dat je je het apenzuur schrikt als de eindafrekening komt! We zijn ook heel verwent wat ons huis verwarmen betreft. Kan best wat minder.

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Beste Aaf, je moet het natuurlijk zelf weten, maar persoonlijk vind ik, ouwe dibbes van 70 met reuma en nog zowat, dat wij dit voor de Oekraïners over moeten hebben.
    Dus ik zit met dubbele sokken, een kruikje en de poes op schoot tussen de droogrekjes tv te kijken. En als ik denk aan al die oude mensen en kleine kinderen in koude, vochtige schuilkelders, wat heb ik het dan goed. Anne.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ik ben al heel zuinig met gas. Ik reken regelmatig uit hoe veel ik in de afgelopen 12 maanden verbruikt heb. Toevallig deed ik dat vorige week. Ik heb vanaf 28 maart 2021 tot 27 maart 2022 nog geen 400 kuub gebruikt, om precies te zijn 399,3 m3.

      Verwijderen
    2. Ja, ik weet ook wel dat je al heel zuinig bent, sorry. Het is gewoon dat ik kribbig wordt van onmacht als ik al die beelden zie van vluchtelingen met hun huisdier met bevroren voetjes en zuigelingen met longontsteking.
      En dat alles omdat Putin er twee havensteden bij wil hebben. Bah!

      Verwijderen
  6. Ik ben 86 en en hij staat op 21.50, ik voel het als het 21 is. En ik laat het zo, ik ben zuinig met alles? Ben 20 jaar geworden zonder douche, en doe het nu 2 keer in de week, ook met water ben ik zuinig.

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Voor mij is een schijnvertoning. Zeker omsat dit bericht gisteren kort erna verscheen;
    https://www.nu.nl/politiek/6192948/gemeenten-en-provincies-bepalen-zelf-of-ze-thermostaat-graad-terugdraaien.html

    Er zijn veel mensen die nu in de problemen komen en hem al overdag op 15-16gr hebben staan omdat ze de gasrekening anders niet kunnen betalen.
    Vrees dat ik er zelf ook bij ga horen. Want de prijzen blijven maar stijgen. Dan krijg je het overdag met dikke thermosokken niet eens meer warm.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. De prijzen stijgen, maar het is al april en de temperaturen zullen ook weer stijgen ☺️

      Verwijderen
    2. Helaas verandert dat niets aan je termijnbedrag....!

      Verwijderen
    3. Je kunt, bij laag verbruik, je termijnbedrag omlaag bijstellen op de site. Maar hangt misschien af van waar je energie van afneemt?

      Verwijderen
  8. Ik weet ook meteen waarom ik me overal doodzweet en het thuis voor een kwart van de kosten van normaal 18 graden heb. 24 graden ? Ze zijn.. gek

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ik kan er ook niet tegen inderdaad. In oude huis nogal eens op 20gr. Hier op 18 om het behaaglijk te krijgen en soms 1gr hoger en dan weer terug op 18.

      Verwijderen
    2. Ik vind 24 graden ook absurd hoog. Ik kom veel bij mensen thuis, en dan is het er 23 graden en schijnt ook de zon volop naar binnen… ik word daar echt naar van. Mijn thermostaat staat vaak tussen de 16 en 18 graden. Hoger zet ik hem niet. Een dik vest aan en gewoon wat gaan doen.

      Verwijderen
    3. "Gewoon wat gaan doen" is wel lastig als je computerwerk hebt en nog steeds fulltime thuis moet werken.
      Pre-corona was er in ons huishouden 4 dagen per week minstens 6 uur per dag niemand thuis, nu is er vrijwel altijd iemand thuis. Dat scheelt veel in het verbruik. Maar ja, de brandstofkosten om op kantoor te komen zijn op het moment ook hoog.
      G.T.

      Verwijderen
    4. Ik ben verbaasd, want ik ken echt Niemand die de thermostaat boven de 21 graden heeft.En die 21 graden zijn ook nog een uitzondering.

      Verwijderen
    5. @anoniem van 10.29,die zijn er wel hoor.
      Heb de thermostaat standaard op 26 graden staan maar als het vriest ook wel op 28 graden.
      Veel ondergewicht dus heeft daarmee te maken.
      Ik ben dan ook zo iemand die altijd mijn jas aan laat als ik bij anderen ben.

      Verwijderen
    6. Zo hé, ik zou spontaan in slaap vallen bij zulke temperaturen.

      Verwijderen
  9. Alle genoemde maatregelen doen wij al. De CV staat overdag op 18,5, we douchen 1 x per week, de rest van de week was ik mij bij de wasbak en een airco hebben we niet. Verder hebben we geen droger, we drogen de was op zolder aan de waslijn. We eten meestal geen vlees maar als we vlees eten dan geen kiprollade of sucadelappen etc. of andere vleessoorten meer die een lange stooftijd hebben. Het enige wat ik nog wil doen is radiatorfolie kopen voor achter de verwarmingen. Heeft iemand hier ervaring mee?

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ik vond het een geknoei en kreeg het niet kreukvrij helaas. Het ziet er niet uit maar het zal hopelijk wel soort van helpen.
      Ik gebruik die folie in de zomer trouwens om de zon buiten te hiusen: ik klem die tussen het draaikiepraam.

      Verwijderen
    2. Ja, koop die van tonzon, plak je aan de radiator vast aan de bovenkant. Denk ook aan tochtstrips, ook een kleine investering die snel terugverdient. En dikke gordijnen.

      Verwijderen
    3. Voor gerechten met lange stioftijd heb ik sinds kort een slowcooker. Een uitkomst, mooi alternatief voor urenlang sudderen of in de oven. Je kan er ook in we ken, maar dat heb ik nog niet uitgeprobeerd.

      Verwijderen
    4. Ik vind het ZOO jammer, mijn radiatoren zijn zo bevestigd dat ik er niet, of heel moeilijk, folie achter krijg. Heb hey al jaren in huis, nog steeds niet bevestigd...

      Verwijderen
    5. @Mrs. H. te B. Dat is ook mijn probleem. Ik kom gewoon niet achter mijn radiatoren. Daar zitten de vensterbanken pal boven. Ik kom er ook niet tussen. Ik kan er alleen bij op plekken waar ik de verwarming zelden aan heb en dan heeft de folie geen zin.

      Verwijderen
  10. Even afgezien van "maatregelen": ik woon in een echt-niet-koude flat. Maar ik bevind me in dezelfde situatie als Aaf: vrouw, 65+. En ik krijg het de laatste jaren steeds sneller koud in huis!

    BeantwoordenVerwijderen
  11. Het is het reginaalenergieloket

    BeantwoordenVerwijderen
  12. Dat je het als oudere sneller koud krijgt gaat niet voor iedereen op. Had ik vroeger de verwarming altijd op 21 graden staan ben ik 8 jaar geleden begonnen met de thermostaat steeds een halve graad lager te zetten. Nu als 60 plusser staat de thermostaat nooit hoger dan 15 graden. En ik vind dat een prima temperatuur, ik kleed me wel iets warmer aan, dus altijd een vest. En je went aan een lagere temperatuur is mijn ervaring. Ik vind het nu bij anderen al snel te warm. Ik maak een uitzondering als mijn dochter of mijn vriend komen , want die vinden het maar niks. Ook als er andere visite komt gaat de verwarming aan, ga niemand dwingen om in de kou te zitten omdat ik dat prettiger vind. En nee, ik heb geen super geisoleerde woning, ik huur bij een woningbouw vereniging en heb op verschillende plekken in huis nog enkel glas en verder is er ook niet echt veel aan isolatie gedaan tot nu toe.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Dat herken ik wel. In mijn ouderlijk huis stond de verwarming op 21 graden, maar vaak zelfs op 23 (!) graden. Ik woon inmiddels niet meer in NL, en het grootste deel van het jaar is het hier warm/aangenaam. Hoewel het zeker wel koud kan worden in de winter, hebben de meesten hier geen verwarming. Als ze überhaupt al verwarming hebben is dat geen CV maar zo'n "ouderwetse" gaskachel. Ook wij hebben zo'n gaskachel, en in de winter is het zo'n 17/18 graden in huis. Wij vinden dat aangenaam, wel in combinatie met naar het weer gekleed zijn. Als ik dan in een huis kom van mensen die géén verwarming hebben, en waar het, gezien de slechte isolatie hier, soms maar 13 graden is vind ik mijn huis heerlijk warm! "Kou" went dus echt. Tussen aanhalingstekens, want eigenlijk is 18 graden helemaal niet koud- er zit mijns inziens een verschil tussen koud en fris. Oh, en misschien nog een nuttige toevoeging: ik heb zelf reuma. Maar ik draag vaak fleecebroeken in de winter (van mijn benen heb ik het meeste last), dat houdt het heerlijk warm.

      (Airco hebben de meesten hier wel weer, maar dat is niet zo gek met lange hete zomers van ruim 40 graden. Maar gezien de hoge elektriciteitskosten worden ook de airco's toch wel spaarzaam gebruikt.)

      Verwijderen
    2. Ooit pasten we op een oude boerderij met houtkachel. Door extreme vorst niet warmer te stoken dan 17 gr aan het eind van de dag. Ik dacht,dat ik zou wennen. Maar 6 weken was kennelijk te kort. Zelf hebben we alleen een warme woonkeuken(gaskachel). Even naar de kou boven of het koude toilet,daar kan ik goed tegen. Ik denk,dat ieder mense anders is.

      Verwijderen
  13. Als ik al die opmerkingen zo lees, denk ik niet dat die campagne aan de lezers van deze blog besteed is. Zij leven al bewust. Maar de campagne is bedoeld voor diegenen die onbewust de verwarming hoog zetten, een kwartier onder de douche staan, in de zomer airco aanzetten en even zo vrolijk ook de ramen openzetten etc.
    De campagne om in overheidsgebouwen wat zuiniger te doen zal meer effect hebben.
    Maar de thermostaat lager dan 18 graden is ook niet meer behaaglijk.
    Laat 't maar gauw wat warmer en zonniger weer worden!
    Gr Ingrid

    BeantwoordenVerwijderen
  14. Dat dit moet, is natuurlijk onzin. Gelukkig kunnen we zelf nog bepalen of we dit (deels) doen.

    Dat er iets gaat veranderen in de manier van leven, daar ontkomen we niet aan. Iedereen zal op zijn/haar eigen wijze hiermee moeten omgaan en aanpassen. Men moet zelf ook willen natuurlijk.

    BeantwoordenVerwijderen
  15. Ik ben nooit zo blij geweest dat wij vier jaar geleden van het gas zijn weggegaan. Wij Koken op inductie, verwarmen met een warmtepomp en onze electrische boiler heeft ook een zon collector. Wij hebben zonnepanelen en zijn we voor ongeveer 80/85 % zelfstandig qua elektriciteit. Maar tocht vorige jaar het huis beter geïsoleerd, in de winter als het donker wordt gelijk alle gordijnen dicht, ook in de slaapkamers, en een geprogrammeerd verwarming zodat om 20 uur automatisch naar 18 graden gaat (wij hebben vloerverwarming, dus overdag is 19.5, anders heg ik gelijk paarse tenen en vingers, en in de nacht 18 graden)
    Maar ik hoop dat op mijn werk ook de verwarming lager zetten. Nu is zelf voor een koukleum zoals ik veel te warm, en in de zomer moet ik een vest aan, anders is te koud door de airco. Echt niet te doen

    BeantwoordenVerwijderen
  16. Ik leef al heel lang erg bewust, trek eerst een vest aan en doe een sjaaltje om mijn nek voordat de thermostaat omhoog gaat. Ook heb ik altijd warme pantoffels aan wanneer het koud is. Ik doe alles op de fiets, ook als het regent of vriest, we maken restjes op en gooien geen eten weg. Eten weinig vlees.... dat zijn mijn/onze bijdragen. De verwarming staat niet te hoog maar hoog genoeg om het behaaglijk te hebben. Overdag lukt dat met 19 graden wel, maar 's avonds is 20 de norm bij ons nu.

    BeantwoordenVerwijderen
  17. Ik ben blij met mijn energiearme huis. Met de vorst was het zonder bijwarmen 18,6 graden ‘s avonds. Vanavond was het 19,1 graden. Ik vond het fris en dacht eerst of ik al dan niet de cv aan zou doen. Ik vroeg me af of ik moe was, of te weinig ijzer had genomen. Was ook prima. Ik baal van de leeftijd. Want hb gehalte blijft een strijd. Dagelijks een linzensoep als lunch. En vandaag at ik gerookte zalm op brood en bij avondeten.
    De cv uit gehouden. Ik heb verder gewerkt aan de belastingen enz. op de pc. Ik kreeg het warm.

    Dankzij overwinteren twee maanden en de warm winter heb ik nog maar 40m3 verbruikt.
    Zodra de zon schijnt leef ik op. Volgend jaar wil ik drie maanden overwinteren. Mijn buurvrouw heeft ongevraagd op mijn huis gepast. Het had niet gehoeven. De twee vetplanten hadden het makkelijk overleefd.

    BeantwoordenVerwijderen

Reageren is leuk, graag zelfs, maar onzinnige, racistische, onaardige, of kwetsende reacties naar mij of anderen en ook reacties met nep-informatie worden niet geplaatst.

Over verwijderde reacties ga ik niet in discussie.