Sinds kort ben ik weer begonnen met het kweken van kiemen. In de
winter deed ik dat niet, omdat het dan een gedeelte van de dag toch wat
te koud is in huis.
Ik kiem de volgende zaden
- tuinkers
- mosterdkers (kweek je op dezelfde manier als tuinkers)
- brassicamix (met verschillende soorten kool-zaden)
- berglinzen
- radijszaad
Kiemen zijn heel gezond, omdat kiemen boordevol vitamines en mineralen zitten.
Je kunt kiemen kant en klaar kopen, maar je kunt ook zelf kiemen. Ik gebruik altijd biologische zaden. Een aantal jaren geleden ben ik begonnen met kiemen, toen kocht ik ook een boekje over dit onderwerp, maar eigenlijk is een boekje niet echt nodig omdat je op internet voldoende informatie kunt vinden.
Mijn kiemenboekje |
Hoe lang duurt het voordat je de kiemen kunt eten?
3 tot 6 dagen
Hier kun je lezen en bekijken hoe je het doet, dat kiemen.
Waar is het goed voor?
- De voedingswaarden blijven (omdat het een 'levend' product betreft) behouden tot aan het moment van de consumptie.
- Met kiemen heeft men een groente die op het meest vitale moment van de groei genuttigd wordt. Bovendien wordt het in z'n geheel geconsumeerd, dit in tegenstelling tot volwassen groenten waarvan vaak slechts een deel wordt gegeten.
- Omdat de kiem zich nog in een pril stadium van zijn ontwikkeling tot plant/groente bevindt, heeft het nog geen kans gehad om ziekten en/of vraat op te doen.
- Bepaalde soorten kiemen bevatten een hoge concentratie aan waardevolle stoffen. Een heel goed voorbeeld hiervan zijn de kiemen van de koolachtigen (brassicaceae). Wetenschappelijk onderzoek heeft aangetoond dat deze kiemen 20 tot 50 maal zoveel glucosinolaten bevatten als de volwassen groenten hiervan. Glucosinolaten zijn stoffen die een rol spelen in het voorkomen van kanker, en hart- en vaatziekten.
- Kiemen bevatten waardevolle mineralen als calcium, ijzer, magnesium, fosfor en kalium. Doordat deze in kiemen vaak gekoppeld zijn aan aminozuren, ontstaan verbindingen die de spijsvertering veel gemakkelijker aan kan dan de mineralen in volwassen groenten. Kortom; de in het zaad aanwezige enzymen, mineralen, vitaminen en sporenelementen nemen tijdens het kiemproces óf sterk toe, óf worden in een voor ons lichaam beter opneembare vorm omgezet.
- De meeste soorten kiemen zijn verrassend lekker, en op allerlei manieren te verwerken in diverse gerechten.
- Door het aantrekkelijk uiterlijk zijn kiemen ook zeer geschikt als garnering
Zakjes met kiemzaadjes kun je kopen in biologische winkels. Op de site waar ik naar toe verwees over hoe je te werk moet gaan, kun je ook vinden waar je de zaden kunt kopen. Desgewenst kun je ook via internet bestellen. Voordeel daarvan is dat je via internet meer keuze hebt dan in de biologische winkel.
Is het zuinig?
Je moet natuurlijk wel eerst investeren in de aankoop van de zaden. Dat kost wel wat, maar je oogst is rijkelijk overvloedig en dat kost je een stuk minder dan wanneer je in de winkel schaaltjes met kiemen koopt! Dan betaal je voor 20 gram tuinkers 1 euro en voor 60 gram gemengde kiemen €1,59!
Lekker he? Ik kiem broccolikers,omdat ik niet van de groente zelf houd.Krijg ik toch de gezonde stoffen binnen
BeantwoordenVerwijderenVoor mijn kat kiem ik kattengras, iedere keer een beetje, want dat jonge gras vindt hij het lekkerst. Zo houd ik mijn knuffeltje op een goedkope manier gezond. Anne.
BeantwoordenVerwijderen'Kiemen zijn thuisgekweekte groente voor weinig geld.' Dit vraag ik me af. Vergeleken met in de winkel gekochte kiemen zal het goedkoop zijn. Maar verreken eens de opbrengst met wat je er voor betaald hebt. Hoeveel kost het dan per kilo. Iets kan goedkoop zijn maar wat ik nog steeds te duur vind. Hoeveel levert 1 zakje kiemen op aan gewicht.
BeantwoordenVerwijderenAls je goedkope groenten wilt eten, kun je beter uien en wortels kopen in grootverpakking. Die thuisgekweekte kiemgroenten zijn nog steeds wel duur, maar een stuk goedkoper dan wat je in de winkel koopt.
VerwijderenWat is duur?
VerwijderenVerser dan dit krijg je het niet.
Ik kiem ook in glazen potten en dan miet je ze 2-3x dgs omspoelen. Heerlijk op een belegde boterham, door de slade, bij de soep etc.
Een zakje broccolikerszaad kost 3,99. Stel dat dit 1 kilo oplevert, dan kost me dat 3,99 per kilo. Groente die 4 euro per kilo kost, koop ik niet. Dat noem ik niet 'thuisgekweekte groente voor weinig geld'. Daar heb ik het geld niet voor over.
BeantwoordenVerwijderenMomenteel wordt alles duurder.
VerwijderenKiemgroente zijn kleine vitaminebommen en een goede aanvulling op je dagmenu.
Weer wat geleerd en nog gezond ook. Ik ga er mee eens wat meer op toeleggen.
BeantwoordenVerwijderenBedankt voor de tip.