vrijdag 27 januari 2023

Linzen(maaltijd)soep, gezond en goedkoop! Met recept

Gisteren kookte ik een heerlijke linzensoep!
Doordat er geen vlees in zit, gedroogde peulvruchten gebruikt worden en groenten van het seizoen, heel goedkoop en voedzaam. Linzen hoeven, in tegenstelling tot sommige andere peulvruchten, niet heel lang te koken.
Wat zat er in?

Ingrediënten voor 3 personen (en dan heb je een flinke portie)
Achter de ingrediënten steeds de prijzen die ik er (naar schatting) voor betaald heb.
300 gram groene linzen (0,86)
320 gram aardappelen (0,23)
430 gram winterwortel (0,47)
300 gram ui (0,29)
1 prei (0,33)
1 bosui (0,14)
2 bouillonblokjes, smaak naar keuze. Ik gebruikte groentebouillon met minder zout. (0,32)
chilivlokken voor de pit (0,15)
water ( 0,00086 per liter)
eetlepel (olijf)olie (0,25)
desgewenst vegetarische balletjes, gehalveerd. (1,69)

Hoe deed ik het?
Werkwijze
Snipper de uien en halveer de gehaktballetjes.
Doe linzen met water in een grote (snelkook)pan. Snijd de aardappels en de wortel in blokjes en snipper de prei. Breng samen met de bouillonblokjes aan de kook en laat 20 minuten koken. Als je een snelkookpan gebruikt kan je een kortere kooktijd aanhouden. Meestal is dat 2/3 van de normale kooktijd.
Als je houdt van een gladde soep, kun je desgewenst de staafmixer gebruiken om de soep gladder te maken. Ik hou zelf wel van herkenbare stukjes in de soep, dus ik gebruikte zelf geen staafmixer.
Bak de uien in een koekenpan en voeg eventueel de gehaktballetjes toe. Voeg naar smaak wat chilivlokken toe.
Snijd de bosui en bak kort mee met de uien en balletjes.
Voeg het uienmengsel toe aan de soep en roer door.

Kosten voor 3 porties €2,72 zonder balletjes, dat is dus nog geen euro per portie. Met balletjes €4,41, dat is €1,47 per persoon.

Vind ik deze linzensoep het lekkerste dat er bestaat? Nee, als je mij echt wilt trakteren, geef me dan maar een dikke, vette pizza met veel kaas, salami, olijven, zalm en knoflook en als nagerecht véél ijs! Eventueel volledig zelfgemaakt, maar bij voorkeur uit een goede pizzeria. Alleen ....... dat is een stuk minder gezond (vet, zout, te weinig groente, weinig vezels), minder duurzaam, nogal prijzig. En bovendien gigantisch calorierijk.

26 opmerkingen:

  1. Dank voor het delen vanavond voor ons dus deze linzensoep. Denk alleen dat ik de bosui weglaat want zo'n heel bosje is niet zo lang houdbaar en dat doet vast niks af aan de smaak. Ik doe er zelf nog 2 tomaten in want deze moeten echt op.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Zet het bosje stengel ui in een glas water, dan gaat het lang mee.

      Verwijderen
    2. Kontjes stengelui kun je ook in de tuin zetten, of in een pot op het balkon. Daar groeit een nieuwe stengel uit (minder smakelijk en mals dan de oorspronkelijke, maar goed genoeg om te snipperen), en als je lang genoeg wacht krijg je een hele nieuwe ui!

      Verwijderen
  2. De laatste alinea is precies waarom ik je blog lees, zo lekker eerlijk!
    Groet, G

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Die laatste alinea...🤣
    Geweldig Aaf!

    Een tijd terug heeft lezer/reageerder "Nienke" als reactie voor mij een linzensoep gedeeld met allerlei opties om de soep te upgraden naar gelang het budget.
    Ik heb de soep destijds gemaakt en het was de eerste linzensoep die ik echt lekker vond! Ik deed er ook bleekselderij bij, maar dat wordt voortaan prei denk ik of zo, omdat ik anders stengels bleekselderij overhoud waar ik niet mee kan/weet.
    Sindsdien eet ik deze soep haast wekelijks (vaak als lunch en niets er bij)
    Nogmaals dankjewel, Nienke 😊

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Bleekselderij kun je stoven en als groente bij aardappels eten. Lekker met champignons er door en uitgebakken spekjes.

      Verwijderen
    2. Aaf je hebt hier eens het recept van je pompoensoep gedeeld en ik eet deze soep regelmatig. Hoewel ik niet zo van linzen houd ga ik ook dit recept proberen. Bedankt!

      Verwijderen
    3. Ik maak alle stengels gebruiksklaar en vries in porties in. Overigens houdt het in een theedoek in de groentela zeker 3 weken.

      Verwijderen
    4. Wat ik heerlijk vind als alternatief voor pizza is hetvolgende: 4 ontdooide bladerdeegplakjes aan elkaar op een bakplaat leggen met opstaande rand, gaatjes in het deeg prikken. Plakjes insmeren met kruidenkaas. Een ui kleingesneden opbakken, een witlofstronkje kleinsnijden en meebakken met de ui. Op het deeg plakjes kipfilet of ham leggen, de gebakken ui en witlof toevoegen en bestrooien met paprikapoeder. Vervolgens geraspte kaas erover en ongeveer 25 minuten in de oven op 200 graden (hete luchtoven) Helaas is het recept niet vegetarisch maar misschien kun je voor de ham een alternatief bedenken. Groet Lisa

      Verwijderen
    5. Ook bleekselderij kan in een glas in een bodempje water bewaard worden. Wekenlang , is mijn ervaring

      Verwijderen
    6. Bleekselderij kun je ook rauw eten, met eventueel wat pindakaas of kruidenkaas. Ik eet bijna dagelijks bleekselderij bij de lunch.
      Pizza maak ik altijd zelf en eten wij altijd met een salade erbij.

      Verwijderen
    7. Ik eet elke week week bleekselderij salade. Bleekselderij geblancheerd, In smalle reepjes snijden. Met bijv ananas, rode paprika en wat zelfgemaakte saus (likje mosterd frietsaus en yoghurt). Verder veel italiaanse kruiden en gedroogde bieslook uit een potje erdoor. Zomers vers uit de tuin. En klein beetje gebraden kip. Alles in kleine stukjes. Ik eet dit voor de hoge bloeddruk en goed voor de nieren. Lekker koolhydraat arm . Ik, als volume eter, vind het fijn om veel te kauwen te hebben.

      Verwijderen
    8. Bleekselderij, appel, walnoot en wat (gerookte) kip evt met dressing van mayo met pesto. Lekkere salade...

      Verwijderen
  4. Diverse keren in Turks restaurantje een dergelijke linzensoep gegeten en dat vond ik heerlijk. Maar zelf maken durf ik niet aan bang dat die dan minder lekker is.
    Juist omdat zo'n pizza zo veel bevat is hij zo lekker en dat mag toch 1-2x per jaar? Ik gun het je ook .

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ik eet ook wel eens een heerlijke pizza. Niet met vlees, maar wel met vis en/of kaas. De laatste keer was in september in het Zwarte Woud in Duitsland, een pizza met veel kaas. Ik werd er prompt ziek van: misselijk en diarree. Die viel echt niet goed!

      Verwijderen
    2. Soms is het idee van iets beter dan het daadwerkelijke product. Ik heb dat met frietjes. Daar kan ik zo'n zin in hebben en dan valt de smaak me tegen. Dan ben ik weer een jaar van mijn frietbehoefte af!

      Verwijderen
    3. Voor Lot, ik maak Turkse linzensoep naar een recept van @mijnmixedkitchen.nl deze is vegan en hier een grote hit!

      Verwijderen
  5. Dat is niet duur Aaf! En nog gezond ook. Dankjewel voor het recept!

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Haha!!! Nu heb ik trek in pizza en véél ijs;) Heerlijk!

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Ik maak linzensoep ook regelmatig.Zonder bouillonblok maar met een scheutje azijn en knoflook. Verder tomaat, prei, wortel, aardappel en een flinke handvol peterselie.
    Zout, peper en wat chilipoeder oid voor de pit. En een paar lepels olijfolie.

    BeantwoordenVerwijderen
  8. Linzensoep eten we hier regelmatig, je kan in Turkse winkeltjes voordelig allerlei peulvruchten vinden. Maar Aaf nu heb wil een dikke pizza met heel veel kaas, olijven, zeevruchten hihihi

    BeantwoordenVerwijderen
  9. Klinkt lekker, maar ik verdaag helaas geen peulvruchten. Ik eet al jaren koolhydraatarm en maak mijn pizza’s zelf, inderdaad met veel kaas, vis of salami. . Met z'n vieren 1 pizza bakplaat en een flinke salade erbij voor de groente. Een pizza alleen is geen maaltijd in mijn optiek.olga

    BeantwoordenVerwijderen
  10. O, heerlijk, Zelfgemaakte pizza! Wij maken 'm helemaal zelf. Alles komt in bakjes op tafel en ieder belegt z'n eigen pizza. Wat we er allemaal op doen: tomatensaus natuurlijk en ui, paprika, artisjok, champignons, spinazie, ansjovis, veel verschillende soorten kaas en voor de kinderen ook wat salami. Niet per sé heel gezond, maar toch ook niet heel ongezond. Wel veel werk, we zien het dan ook echt als gezinsactiviteit😄.

    BeantwoordenVerwijderen
  11. De Indiaase variant is ook erg lekker, recept van Jet van Nieuwkerk
    Tip voor lekker koken, koop een kruidenpakket bij de kruidenbaron
    Jannie

    Vegetarische linzenstoof met zoete aardappel
    6 personen 50 min waardering 8,9
    Hoofdgerecht Indiaas Vegetarisch
    INGREDIËNTEN
    olijfolie, om in te bakken
    2 uien, gesnipperd
    2 teentjes knoflook, in plakjes
    2 cm gember, geschild en in stukjes
    1 klein rood pepertje, zaadlijst verwijderd en fijngesneden
    1 grote eetlepel garam masala (als je dit niet in huis hebt, kun je ook een theelepel kaneel, komijnpoeder en/of korianderzaadpoeder gebruiken, en eventueel een laurierblad)
    2 grote zoete aardappels
    800 g tomatenblokjes (uit blik)
    500 g gedroogde rode linzen
    1 liter groentebouillon
    400 ml kokosmelk (uit blik)
    het sap van 1 limoen of 1/2 citroen
    1;pluk koriander fijngehakt

    BEREIDEN
    Verhit de olijfolie in de hapjespan. Fruit de ui en het knoflook zachtjes op laag vuur. Voeg de gember, rode peper, wat zeezout en de garam masala toe aan de pan. Roer met een houten lepel totdat je de specerijen goed gaat ruiken.

    Schil de zoete aardappel ondertussen en snijd in kleine dobbelsteentjes en voeg toe aan de pan. Laat op heel laag vuur 5 minuten meebakken. Voeg nu de tomatenblokjes, linzen en bouillon toe. Roer goed en laat 20 minuten zachtjes pruttelen met het deksel op de pan.

    Doe de kokosmelk en het limoensap erbij en breng het even aan de kook. Zet het vuur weer laag en laat de stoof iets dikker worden. Serveer in grote kommen, met koriander. Lekker met een flinke dot dikke yoghurt.

    TIP
    'Dit is een gerecht dat je ook heel makkelijk 's middags of zelfs een dag van tevoren kunt maken. Ik vind het dan zelfs nóg lekkerder en het scheelt je ook stress in de keuken. Win-win!' - Jet van Nieuwkerk

    BeantwoordenVerwijderen
  12. In de lock-downtijd heb ik de kruidenbaron ontdekt. In ons dorp zijn alleen minipotjes kruiden te koop waar ook nog voornamelijk zout in zit. Ik heb toen voor 40 euro geïnvesteerd. Dat is nu ruim 2 jaar geleden en het meeste is nog niet voor de helft op. Alleen de gerookte paprika en de kaneel waren op en toen weer besteld met nog wat kruiden. Echt het eten wordt zoveel lekkerder en dat voor ongeveer 6 eurocent per dag
    Jannie
    Los https://www.dekruidenbaron.nl/?gclid=EAIaIQobChMIv7ut0djo_AIVyvV3Ch28kgYAEAAYASAAEgI3YvD_BwE
    Of een pakket https://www.dekruidenbaron.nl/kruidenpakket-basis.html

    BeantwoordenVerwijderen
  13. Ja! Ik ben enorme fan van linzensoep! Ik maak het soms ook echt heel simpel als de soepgroente in de aanbieding of afgeprijsd is. Maar soms ook uitgebreider als ik andere ingredienten in huis heb of wanneer deze niet heel duur zijn op het moment. 1x per week peulvuchten is goed voor de mens. en je hebt voeldoende porties achter de hand!

    BeantwoordenVerwijderen

Reageren is leuk, graag zelfs, maar onzinnige, onaardige of kwetsende reacties naar mij of anderen en ook reacties met nep-informatie worden niet geplaatst.

Over verwijderde reacties ga ik niet in discussie.