zaterdag 28 januari 2023

Mijn boodschappen in de afgelopen week

Deze week heb ik voor bijna 40 euro gekocht. Dat kwam vooral door limonadesiroop en boter en verder de kwark en de hoemoes. Beide niet noodzakelijk, maar wel lekker. Een soort "guilty pleasure" . Je kunt natuurlijk ook water drinken en goedkope margarine op je brood smeren, maar soms kies ik voor iets dat ik veel lekkerder vind. Ook kocht ik veel brood en aanverwante artikelen: 2 hele broden, 2 pakken knäckebröd en ook nog een pak roggebrood. Alle brood ligt in de vriezer en de knäckebröd is máánden houdbaar. Voorlopig heb ik echt wel weer voldoende!

Ik heb nog niet naar de aanbiedingen voor de komende week in de supermarkten gekeken. Heb jij nog goede tips?

21 - 28 jan. '23

*=aanbieding, @=afgeprijsd, VMN= verspilmijniet, BB= bonusbox WAAR PRIJS
Voeding    
2x 1/2 grof volkoren BB AH 1,27
1 heel fijn volkoren brood* Lidl 0,89
pakje volkoren roggebrood (Lidl Plus) Lidl 0,99
2 pakken knäckebröd * AH 2,50
boter, 2 pakjes * AH 5,00
hummus, 200 gram AH 1,39
2x hoemoes spicy mango* AH 3,50
166 gr. makreelfilet, gerookt BB @ AH 1,62
radijs, 250 gram Lidl 0,79
tomatenpuree, 2 grote blikjes AH 0,98
courgette * Lidl 0,59
lente ui, bosje Lidl 0,69
krop andijvie, 430 gram @ Plus 0,90
2,5 kg aardappels @ Plus 1,80
2x 2 burgers, vegan Plus 2,54
2 bekers alpro soja kwark* AH 2,59
Snacks/ hapjes    
Dranken    
oploskoffie, 200 gr AH 2,89
5 flessen limonadesiroop* AH 8,21
TOTAAL   39,14

21 opmerkingen:

 1. De Daniokwark volgende week bij AH 2 voor Euro 2,50 niet echt gezond en ook niet nodig maar dat is af en toe mijn guilty pleasure. Gisteren overigens de linzensoep gemaakt met als extraatje 2 tomaten en een rode paprika die ook op moest. Heerlijke verwarmende soep zelfs nog een portie in de vriezer. Wij aten het met een geroosterde volkoren boterham.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ik vind het leuk om te zien dat je een keer niet voor de goedkoopste gaat maar voor lekker. Je moet ook lekker genieten, mits je kan veroorloven.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Roomboter van gras gevoerde koeien is misschien wel wat duurder maar beter voor je gezondheid dan goedkope margarine. En ook lekkerder trouwens!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Zeker lekkerder, tenminste naar mijn smaak, maar volgens mijn informatie niet gezonder en ook véél duurder. Ook is roomboter qua milieudruk geen aanrader.
   Op de site van het Voedingscentrum vind ik het volgende:
   Roomboter bevat vooral verzadigd vet en heel weinig onverzadigd vet. Het vervangen van verzadigd vet door onverzadigd vet verlaagt het LDL-cholesterol van het bloed. Een te hoog LDL-cholesterol staat erom bekend niet goed te zijn voor de bloedvaten.
   Het advies is daarom roomboter bij uitzondering te eten. Roomboter bevat ook veel minder vitamine D dan halvarine en margarine. Mensen die toch roomboter dagelijks gebruiken als broodsmeersel moeten erop letten dat ze voldoende vitamine D en minder verzadigd vet binnenkrijgen uit andere producten.
   Voor iedere kilo boter is ongeveer 25 liter melk nodig. De milieudruk van roomboter is fors hoger dan van halvarine. De klimaatbelasting is zo’n 5 keer hoger, energiegebruik 6 keer en landgebruik scheelt weinig.
   De milieudruk van margarine is bijna 2 keer hoger dan van halvarine, omdat halvarine deels uit water bestaat. Plantaardige olie is vergelijkbaar met margarine.
   Vandaar mijn omschrijving van de aankoop "guilty pleasure".

   Verwijderen
  2. Die discussie durf ik wel met je aan Aaf...jij baseert je alleen op het Voedingscentrum dat vaak achterhaalde adviezen geeft. Lees maar eens verder wat de voordelen van roomboter zijn ten opzichte van margarine.

   Verwijderen


  3. Overmatige consumptie van verzadigde vetten kan een verhoogd gehalte aan slecht cholesterol in ons bloed veroorzaken. Margarine bevat meer onverzadigde vetten. Deze onverzadigde vetten vechten juist tegen het slechte cholesterol en helpen ons lichaam met het opruimen hiervan.

   MAAR

   Boter is een zuivelproduct dat meestal van koeienmelk wordt gemaakt. Het is van nature een goede bron van vitamine A, een in vet oplosbare vitamine welke bijdraagt aan de gezondheid van onze huid, immuunsysteem en ons gezichtsvermogen. Ook bevat het vitamine E, wat gezonde effecten heeft voor ons hart en vecht tegen schadelijke vrije radicalen. Maar ook kleinere hoeveelheden van verschillende andere belangrijke voedingsstoffen zoals riboflavine, niacine, calcium en fosfor. Roomboter bevat butyraat, ook wel boterzuur, wat positieve effecten heeft op onze spijsvertering, ontstekingen tegen gaat en kan helpen bij het behouden van een stabiel gewicht. Het eten van roomboter hangt samen met een verkleind risico op obesitas, diabetes en hartproblemen.

   Dus die guilty pleassure kan in vele gevallen toch een gezondere keuze zijn. Afhankelijk van aanleg ve verhoogd cholesterol.

   Margarine
   Margarine bevat iets minder calorieën dan roomboter. Bovendien is margarine volledig plantaardig, wat een reden zou kunnen zijn om voor margarine te kiezen. Margarine bevat daarbij minder verzadigd vet dan roomboter. Echter worden de verzadigde vetten die margarine wel bevat kunstmatig vaster gemaakt, zodat het een smeerbaar product wordt. Bij dit proces komen transvetten vrij, welke het cholesterolgehalte in ons bloed verhogen en het risico op diabetes vergroten. Ook komen er bij de totstandkoming van margarine kunstmatige smaak-, geur- en kleurstoffen te pas.

   Verwijderen
  4. Mijn ouders hebben altijd veel roomboter gegeten, toen ze zo'n jaar of 85 waren vroegen ze zich af of dat nu wel zo gezond was gezien alle negatieve publicaties erover. Ik heb ze dringend verzocht vooral door te gaan met roomboter eten en ze zijn beiden 90 geworden en niet aan hart- of vaatziektes overleden.

   Verwijderen
  5. Mijn.schoonouders aten altijd roomboter en kregen beiden rond hun 70e een beroerte. Mijn schoonvader kon daarna niet goed meer lopen en praten (afasie), wat hem als grage prater doodongelukkig maakte.

   Verwijderen
  6. Simpel gezegd: alles wat gezond is aan roomboter is aan halvarine en margarine toegevoegd. Alles wat ongezond is achterwege gelaten. Het voedingscentrum baseert zich op wetenschappelijke publicaties en dat duurt wat langer voor die peer reviewer zijn. Social media is sneller :-)

   Verwijderen
  7. Alles met mate, zou ik zo zeggen

   Verwijderen
 4. Ik maak mijn boodschappenlijstje mede aan hand van de site yemon.nl (omgekeerd money). Daar staan alle lopende aanbiedingen op van bijna alle supermarkten. Ik klik de winkels aan die in de buurt zijn; per fiets bereikbaar)

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Deze site kwam ik afgelopen week tegen https://teerkost.nl/. Staan vrij overzichtelijk aanbiedingen per supermarkt op.
  Teerkost is een ouderwets woord, ik had er nog nooit van gehoord terwijl ik toch al oud ben, iets ouder dan Aaf, hier de betekenis.
  https://www.mijnwoordenboek.nl/puzzelwoordenboek/Teerkost/1

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Nu ik het woord ‘teerkost’ zie staan, herken ik het wel. Ik heb vroeger ook wel heel oude boeken gelezen, daar zal ik het wel tegengekomen zijn. Geartsje

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. ik kende het niet, dat zullen wel hele oude boeken dan zijn geweest

   Verwijderen
  2. Ik las vroeger alles wat los en vast zat. Ook oude boeken. Ik had een buur, die nog bij haar ouders inwoonde, een voormalige bibliothecaresse. Die had allemaal oude boeken in een kist, die ik mocht lezen. Maar later bedacht ik me dat ik het ook in de bijbel tegengekomen kan zijn, zie Louise 13,59 uur

   Verwijderen
 7. https://www.christipedia.nl/wiki/Teerkost Hier moet ik wel zo om
  lachen. Het woord zal komen van vertering voor onderweg. En als ik zie wat er allemaal op die site staat. Daar zou ik niet mee rond willen sjouwen. Ik had eens , toen ik ging liften , dat wat ik nog in huis had tussen wat boterhammen gepropt. Het waaide echt alle kanten op. Omdat ik zelden boter of zo iets eet. Later las ik op een liftsite het advies om als je in Nederland ging liften altijd een pot pindakaas in je rugzak te hebben. Om de boel aan elkaar te plakken. Of een tube mosterd , mayoinaise of tomatenkechup . Die blijven ook ongekoeld lang goed. Met stomme verbazing sta ik , als ik sta te liften bij benzine pompen ,nog steeds te kijken naar de vreet en propcultuur die is ontstaan. Zo triest wat ik ze allemaal naar binnen zie proppen. Voor veel mensen zouden van die tubes in de auto ook heel veel geld schelen. Een kaal broodje en wat beleg is snel gekocht. Om teerkost te kunnen maken. 😆 Alsof we de woestijn in moeten in plaats van over een uurtje of wat weer thuis te zijn.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Ik herken het woord teerkost wel. T is geen dagelijks gebruikt woord. Maar ik lees het in mijn Bijbel, vandaar dat ik het herkende.

  Af en toe wat extra / iets lekkers kopen is toch ook juist fijn Aaf. Dat geeft naast een bewuste zuinige leefwijze juist van die extra geniet momentjes. We mogen vandaag een bakkerbox van TGTG ophalen en hoop dat er lekkere taartjes inzitten voor de kinderen. Met het weekend is dat wel feestelijk. Groetjes Louise

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Wat een leuke discussie roomboter versus margarine. Maar het is nog altijd zo dat alles waar "te" voor staat niet goed is. Dus niet te veel roomboter als je dat lekkerder vindt en niet te veel margarine als je vindt dat dat gezonder is.

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Denk dat je al dat geknutselde voedsel al niet zou moeten willen eten...

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik ben nog geen onderzoek tegen gekomen hoe al die palmolie ,transvetten fabriksels beter of slechter door een lichaam op genomen worden. En dat zal er niet komen ook want wie financiert dat. Misschien hebben die paleo, s wel gelijk dat boter en ossewit vet gezonder zijn om dat dierlijke vetten meer verwant zijn aan menselijke vetten. En zo beter verteren. Wat ik meestal zie is dat de halverine en halfvolle producten eters het compenseren met heel veel ander vet. Chips. zoutjes. snacks.koekjes en zo voort. En dan het vlees ook nog braden in een drie centimeter hoge laag uit zo ‘ n gele knijpfles. Drie in de week van nodig ! Alles gaat dan naar plastic smaken. Op de kunst academie leerden we dat thermoplasten , flexibele plastics in vet op te lossen zijn. Of anders om.

   Verwijderen

Reageren is leuk, graag zelfs, maar onzinnige, onaardige of kwetsende reacties naar mij of anderen en ook reacties met nep-informatie worden niet geplaatst.

Over verwijderde reacties ga ik niet in discussie.