vrijdag 6 januari 2023

Slaapproblemen

Al jaren heb ik slaapproblemen en ik vermoed dat ik daar zeker niet de enige in ben. Waar ik problemen mee heb, is het inslapen. Ik ben dan te helder en wacht en wacht tot de slaap komt en die komt niet. Tijdens dat liggen voel ik dan overal pijntjes: pijnscheuten door mijn hoofd, pijn in mijn buik, tintelingen in mijn benen, op allerlei plekken voel ik wat. Soms net iets te koud, wat rillingen veroorzaakt. Ook ervaar ik vaak jeuk: op mijn hoofd, op mijn rug, op mijn buik. Hinderlijke sensaties die bijdragen aan het feit dat ik steeds niet in slaap val.
Normaal val ik binnen een kwartier in slaap, maar dus ook regelmatig niet.
Het is mij absoluut niet duidelijk waardoor ik op zeker moment niet kan inslapen. Niet iets in de periode ervoor en ook niet in de plannen voor de volgende dag waardoor ik denk: dáár komt het door.
Ik heb gemiddeld ruim 1x per week dat ik pas om drie uur of later in slaap val. De periode van wakker zijn ervaar ik als héél lang. Gelukkig gebeurt het zeer zelden dat ik 2 keer achter elkaar problemen heb met inslapen.
Toevallig had ik er in de afgelopen week 2 dagen achter elkaar last van.
Vandaar dat ik op het idee kwam er over te schrijven. Dat ik er ook de tweede dag na een nacht slecht slapen last van had, heeft misschien een aanwijsbare oorzaak. Ik dronk wat rode wijn en ik dronk rond negen uur 's avonds nog koffie en dat doe ik anders nooit.

Als ik op de slaap lig te wachten, ga ik lezen. Een half uur en dan leg ik het boek weer weg en probeer ik opnieuw om in slaap te vallen. Dat inslapen lukt vaak niet en dan lees ik weer verder. Ik lees dan nooit een heel boeiend, spannend of eng boek, want dan beïnvloedt dat misschien mijn slaap.

In de afgelopen dagen heb ik er met verschillende mensen over gepraat.
Mijn dochter zegt: als je altijd als je in een nacht slaapproblemen hebt pas na drie uur in slaap valt, hoef je het ook niet eerder te proberen om in slaap te komen. Lees maar gewoon tot drie uur en ga dan slapen.
Mijn schoonzus, waarmee ik die wijn en koffie dronk,  zei: "ik denk altijd aan weinig comfortabele momenten waarop ik de nacht moest zien door te komen: liggen op een campingmatrasje op een keiharde, hobbelige ondergrond, liggen op de koude kale vloer van een luchthaven of zittend op een bankje op een luchthaven. En dan bedenk ik hoe comfortabel ik in mijn eigen warme bedje lig en dan wil het slapen meestal wel." Het lijkt mij een goede tip, die ik zeker ga uitproberen!
Heb ik er last van dat ik een nacht of een paar nachten weinig slaap? Nee, eigenlijk merk ik er niets van, dus in feite is er ook niets aan de hand. Zeker niet doordat ik tegenwoordig met pensioen ben. Wat maakt het uit als ik een nacht weinig slaap? Soms slaap ik dan lang uit en lukt het me toch nog om minstens 6 uren slaap te pakken. Meestal niet trouwens, meestal zijn het er niet meer dan 5 uren, want ben ik om 8 uur klaarwakker. Mijn conclusie, ook toen ik nog werkte, was dat ik in ieder geval geen slaappillen nodig heb, want ik heb geen hinder van een korte nacht.
Eigenlijk is er voor mij dus niet echt een probleem en zou je misschien beter kunnen spreken van een lichte slaapstoornis.

Heb jij slaapproblemen en wat doe je er aan?


22 opmerkingen:

  1. Als ik na het avondeten weg ben geweest.. heb ik gewoon minimaal 2 uur nodig om tot naar bed gaan te komen. Dus als ik om 23 uur thuis ben hoef ik niet voor 1 uur in bed te schuiven. Want dan lig ik alleen maar heel lang niet ontspannen wakker.
    Eerder plande ik iets in de avond voor een dag met late dienst of een vrije dag. En sporten deed ik voor het avondeten. Maar nu.. een peuter en .. ik kom niet tot sporten want het avondeten staat om half 6 op tafel(aan de late kant voor kind maar gaat net om dan de man weer thuis te hebben een ook met koken red ik dat maar net). Overdag moet ik de peuter meenemen (geprobeerd, drama, ellende, na eeen uur nog niet de warming up gehad,ook de 7e keer niet). En meteen peuter die om 6 uur de dag begint (en momenteel panisch is vanwege het donker en lamplicht hem niet foot) en een man die om 5 uur naar het werk gaat moet ik mezelf elke dag om 6 uur uit bed hebben. En nee, sinds ik elke dag zo'n 12 uur alleen ben met een peuter, mijn werk fysiek niet meer kan doen en alles rond huis, tuin, financiën, auto, fietsen, kind en sociaal gezever op mij neerkomt.. trek ik een nachtje van 4 uur niet meer. Vooral omdat die nacht van 10 of 12 uur voor ik ongesteld wordt er ook niet inzit. (Eerder was er altijd een dag dat ik om 21 uur in slaap kukelde en vanaf 2030 vocht om wakker te blijven, de avond erna ben ik altijd ongesteld. Tegenwoordig is dat geheid de nacht dat de peuter 20 keer wakker is.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Het wordt beter...maar de jaren met een kleintje zijn pittig he?
      Groet, G

      Verwijderen
  2. Hoi Aaf, ik heb ooit gehoord dat het slapen minder wordt naarmate men ouder wordt. Mijn vader gevraagd (80) maar die heeft geen problemen. Ik (55) wel, misschien bevestigt de uitzondering de regel? Ik slaap zodra ik mijn hoofd op mijn kussen leg, maar wordt altijd voor de wekker wakker, hoe laat ik die ook zet. Dat komt doordat ik dan last heb van zenuwprikkelingen in mijn handen en armen. Gelukkig slaap ik voldoende en ben ik niet moe, en meestal sta ik maar op, heb ik een lekkere lange dag! Goede tip van schoonzus, zeker proberen!

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Overleg eens met een fysiotherapeut. Een andere slaaphouding of kussen kan de beknelling verhelpen waar je waarschijnlijk die tintelingen van krijgt.

      Verwijderen
    2. Ik heb ook lang last gehad van dergelijke tintelingen. Ik heb nu een lager lichaamsgewicht èn een nieuwe, zachtere matras en nu heb ik geen last meer van die tintelingen. Volgens mij zat in mijn schouders een probleem waardoor er een zenuw bekneld raakte. Omdraaien hielp wel voor de kant waar ik op gelegen had, maar dan kreeg ik na verkiio van ongeveer 1,5 uur last van de andere kant.

      Verwijderen
  3. Een zus heeft heel lang slaapproblemen. Ze is nu bij een NTTT arts via Moermanvereniging en krijgt homeopathische middelen. Ze slaapt weer als een roos.
    Er zijn zoveel verschillende oorzaken, dat het moeilijk is om de oorzaak te benoemen.
    Bij mij is het dat ik soms de slaap niet kan vatten doordat ik teveel aan mijn hoofd heb, te weinig gedaan. Een soort jet lag heb. Maar er zijn talloze oorzaken.

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Regelmatig heb ik slaapproblemen. Oorzaken zijn divers. Koffie, tobben over mn werk, opvliegers...
    Ik ga vaak even lezen, maar vanwege mijn man dan wel beneden.
    Ik accepteer het maar en denk altijd: na een slechte nacht komt een goede. Dat is ook echt zo.
    Ik ga die tip over je beroerdste nacht eens proberen. Nacht in lekkende tent in schotland met overal midgets, kleine steekvliegjes...
    Groet, G

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Wat grappig dat je over Schotland begint! Ik ben ook een erg slechte slaper. Maar zodra ik op mijn matje in mijn tentje lig slaap ik als een roosje. Ook afgelopen zomer toen we drie weken in Schotland kampeerden. Ook met veel regen en kou. Geen midges en een goede, waterbestendige tent, dat dan weer wel.

      Verwijderen
  5. Sinds ik 's avonds rond 20.30 uur een kopje ontspanningsthee van Zonnatura drink val ik makkelijker in slaap. Misschien helpt dit jou ook?

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Ook ik heb hier jarenlang last van gehad. Maar nu niet meer! Mijn tip om snel in slaap te komen is: doe een ademhalingsoefening! Ik gebruik de 4 7 8 techniek en ik ben echt binnen 5 minuten in slaap gevallen. Ik doe de oefening ongeveer 6 tot 8 keer achter elkaar en adem daarna weer gewoon. Het helpt echt!
    Via google ademhalingsoefeningen Slapen vind je hier meer informatie over.
    Succes en welterusten!
    Groetjes, Mia

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Ha wat grappig, wat je schoonzus doet, doe ik ook. Dan ga ik alles bedenken wat fijn is aan mijn bed in vergelijking met de ergste situaties waar ik geslapen heb.

    BeantwoordenVerwijderen
  8. Ik heb ook wel één keer per week een nacht dat ik pas tegen de morgen in slaap val. Ik ga tegenwoordig gewoon uit bed als ik na een klein uurtje niet slaap. Lekker in de schemer alleen in de (soms koude) woonkamer zitten. Minimaal anderhalf uur is nodig. Soms 3 uur. Ik doe niks dan een beetje mijmeren. Die nacht slaap ik dus maar even, maar ik ondervind geen nadelige gevolgen de dag erop. Maak er ook geen probleem van. Ik ben half in de zestig. Mijn moeder had vroeger hetzelfde. Nu ik erover nadenk heb ik het vaak de nacht na de zondag. Dus na een dag lanterfanten. Misschien dus energie niet verbruikt?

    BeantwoordenVerwijderen
  9. Gewoon gaan lezen lijkt mij ook een goede aanpak moet ik zeggen. En zou een verzwaarde deken misschien iets voor je zijn Aaf?

    BeantwoordenVerwijderen
  10. Zelf heb ik ook tijden dat ik slecht slaap. Of ik lig lang wakker of ik word om drie uur wakker en blijf dan een hele poos wakker. Ik neem een Melatonine tabletje iedere avond en dat wil wel eens helpen. Als ik te weinig slaap dan krijg ik last van mijn evenwichtsorgaan en loop ik overdag te zwalken. Heel vervelend maar zo'n tabletje wil me wel helpen om dat te voorkomen. Ik koop ze bij de Etos en je hebt ze in allerlei gradaties. Volgend de huisarts kun je het gewoon slikken en is heel onschuldig. Daar ga ik dan maar van uit. Sterkte en succes Aaf.

    BeantwoordenVerwijderen
  11. Ik ben altijd een slechte slaper geweest. Slaap soms een hele nacht bijna niet maar sinds ik met pensioen ben heb ik er geen last meer van. Ademhalings-oefeningen, yoga etc. werkt niet bij mij. Pak mijn boek en ga lezen, mijn man heeft geen last van het leeslampje dus kan lekker blijven liggen. Heb overdag weinig tot geen last van slaperigheid en doe ook geen powernap.
    Sta nooit later op dan 9.30 uur maar meestal tussen 8.30 en 9 uur.
    Thea

    BeantwoordenVerwijderen
  12. Over het algemeen slaap ik goed, maar moet niet later dan 7 uur eten anders heb ik daar last van bv maagzuur.
    Ik heb wel altijd "last" van de maan, als het net volle maan is geweest dan heb ik een dag op 2 erna het probleem dat ik wel snel in slaap val maar na half uur weer klaarwakker ben en dan gaat lichaam tintelen. Ga er dan maar uurtje uit en dan slaap ik wel weer na we wat lezen.

    BeantwoordenVerwijderen
  13. Als ik slaapproblemen heb, is dat een teken dat het mentaal niet goed met me gaat. Anders slaap ik goed, al word ik tegen de ochtend wel eens wakker maar dan val ik toch wel weer in slaap. Ik vind het ook niet zo erg om even wakker te liggen, ik gebruik die momenten om dan bewust fijne herinneringen op te halen. Ik lig ook 's ochtends graag nog wat na te soezelen.

    BeantwoordenVerwijderen
  14. Ik lag ook altijd heel lang wakker en ging tegelijk met partner naar bed. Sinds een paar jaar blijf ik langer op en ga pas na één uur naar bed, vaak zelfs nog later. Sinds ik dit doe slaap ik sneller in. Ik heb gewoon minder slaap nodig.
    Als de kleinkinderen hier logeren ga ik eerder naar bed , omdat ik dan lichamelijk veel moeier ben.
    Heel veel vrouwen hebben last van moeilijk inslapen.
    Voor mij voelt het prettiger om langer op te blijven dan 2 á 3 uur wakker te liggen. Astrid







    BeantwoordenVerwijderen
  15. Ik heb al jaren slaapproblemen, bij mij is het niet het inslapen maar het door slapen een probleem. ik wordt telkens wakker. Na een slaaponderzoek bleek ik abneu te hebben en wordt ik behandelt met een apparaat die de ademstops tegen gaat. Ik krijg er ook nog zuurstof bij. Het gaat iets beter maar optimaal is het niet. Ik wordt nog toch nog zeker drie keer wakker in de nacht.

    BeantwoordenVerwijderen
  16. Als ik niet kan slapen heb ik het vaak net iets te koud.

    En ik heb erg veel last van het secundaire effect van koffie, 7 uren nadat ik de koffie heb gedronken. Voor mij dus na 11 uur 's ochtends geen koffie meer. Mijn lijf valt dan wel in slaap, maar mijn hoofd maalt door.

    BeantwoordenVerwijderen
  17. Het komt me voor dat veel slaapklachten de oorsprong vinden in de zaligverklaring van de gemiddelde slaapbehoefte van 8 uur. Bij statistiek leerden we als een van de eerste dingen dat het gemiddelde weliswaar een gemakkelijke (reken)waarde was, maar dat je er nooit een absolute waarde aan toekennen mocht omdat bijna niets of niemand aan dat gemiddelde voldoet.
    Heb vaak de indruk dat de acht uren slaap zo ongeveer heilig verklaard zijn. In mijn schooltijd, jaren '50 en '60 van de vorige eeuw, had ik genoeg aan 5 uur slaap per nacht en naarmate ik ouder werd, werd ook mijn slaapbehoefte wat groter. Nu ik richting 80 ga, heb ik die 8 uur slaap per nacht wel nodig.
    Kortweg: slaapbehoefte is volstrekt individueel

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Zie dat mijn naam weggevallen is ergens in het proces tussen 'publiceren' en 'goedkeuring', maar de inhoud is van mijn hand.

      Verwijderen

Reageren is leuk, graag zelfs, maar kwetsende reacties naar mij of anderen, reclame en ook reacties met naar mijn mening onjuiste informatie (bijvoorbeeld complottheorieën) worden niet geplaatst.

Over verwijderde of niet geplaatste reacties ga ik niet in discussie.