Deze 130 cm lange wandelstok kochten we, die is van gelamineerd karton en die kun je van binnen vullen met as van de overledene. |
Later bedachten we dat het meest passend zou zijn om de as op zijn 1e sterfdag, 7 mei, te verstrooien in en rond zijn geboortedorp. We zijn: mijn twee dochters en ik. Voorwaarde was wel, dat het goed weer zou zijn. Bij druilerig en somber weer zouden we het uitstellen.
Ik heb een aantal maanden geleden de Tolad One stok besteld en de as haalde ik eind juli vorig jaar al op bij het crematorium. Een merkwaardige en emotionele ervaring om met je ex-partner in de fietstas naar huis te fietsen (klik hier). Sindsdien stond de as bij mij op zolder in afwachting van het moment van uitstrooien.
De verwachtingen waren goed, dus ons plan kon doorgang vinden.
Afgelopen zaterdag kwam de volgende stap: de stok vullen. De asbus zit stevig dicht, hoe krijg je hem open? In het crematorium was mij vorig jaar gedemonstreerd dat je hem met een winkelwagenmuntje heel gemakkelijk open kunt krijgen. Dat was minder gemakkelijk dan gedacht. Je hebt namelijk met zo'n muntje maar weinig hefboom. Mij lukte het niet. Ik heb het deksel met de punten van een schaar voorzichtig omhoog gewipt en dat ging prima en zonder beschadigingen en zonder dat de bus omviel of zo.
openingsgleuf asbus |
Dan komt de vraag: hoe krijg je de as zonder knoeien in de wandelstok? De asbus heeft niet echt een schenktuitje en je hoeft de bus maar te verplaatsen en de as stuift tot mijn schrik omhoog. De kunststof asbus is zonder deksel en met as 4235 gram zwaar. Er was 3950 gram as. Best veel gewicht! Volgens de meeste sites die ik raadpleegde is het gewicht van de asresten van een volwassene tussen 2,5 en 3,5 kg. De as bestaat bijna volledig uit botten en een heel klein deel as van de kist. Het verbaasde mij eigenlijk niet dat er 3950 gram as was, ex-partner had heel brede botten. Hij was sterk vermagerd, maar de omvang van die botten blijft hetzelfde.
Volgens de gebruiksaanwijzing is het heel simpel om de stok te vullen.
Het leek mij de beste weg om van een plastic tas met opengeknipte punt een soort trechter te maken en daarmee de asbus te omhullen. Dat stuift het minst. De as een beetje laten zakken in de koker, en klaar is Kees Aaf!
Binnenkort op dit blog deel 2 over onze wandeling!
Wat een mooi ritueel had er nog nooit van gehoord en op deze manier mooi om al wandelend herinneringen op te halen en te herdenken en zoveel beter dan ineens zo'n berg as. Wel jammer dat ze er niet een soort handige trechter bijleveren om de as goed in de wandelstok te krijgen.
BeantwoordenVerwijderenEerlijk gezegd hoeft dit verhaal voor mij niet zo. Maar over het algemeen vind ik je stukjes leuk om te lezen en je kan het niet iedereen naar de zin maken.
BeantwoordenVerwijderen...En ik denk dan: zou je deze nogal specifieke wandelstok na gebruik doorverkopen, zodat de volgende er weer gebruik van kan maken?
BeantwoordenVerwijderenIk las dat je ook kunt huren.
VerwijderenDat klopt, huren kan ook. Kopen kost 179 euro en huren kost €129. Je huurt de stok voor 10 dagen en dan moet je hem weer terug sturen.
VerwijderenDe korte huurtermijn vond ik niet flexibel genoeg. Door slecht weer, ziekte of om andere redenen wil je misschien helemaal niet in de periode van 10 dagen de as verstrooien.
@Petra: doorverkopen gaan we niet doen, uitlenen wel. Als het ter sprake komt, blijken er veel meer mensen as van een overledene in huis of in de garage te hebben. In mijn vrienden- en kennissenkring blijken 3 asbussen te staan van naaste familie. Die as moet op een geschikt moment uitgestrooid worden. Ik heb de wandelstok aangeboden om te lenen.
VerwijderenEn over een onbekend aantal jaren wil ik dat mijn as er ook mee uitgestrooid wordt. Hopelijk duurt het nog even!
Dat is ook een mooie manier.
BeantwoordenVerwijderenOmdat onze ouders veel hadden gevaren hebben wij ze in een speciale afbreekbare doos in de Amstel te water gelaten.
Wat aan gaaf idee! Hier kan ik wat mee. De as van mijn moeder staat hier ook nog steeds in huis. Een heel klein deel hebben mijn dochter en ik verstrooid op de Veluwe, als pars pro toto, maar een goed idee voor de rest van as was ik nog nooit tegengekomen. Bedankt Aaf!
BeantwoordenVerwijderenIn mijn kennissen en familie kring wordt er meestal begraven ipv gecremeerd. De symboliek van gezaaid worden in de aarde spreekt mij meer aan. Als een zaadje word ik dan in de aarde gelegd en opgewekt op de laatste dag bij de terugkomst van Jezus. Van dat zaadje (mijn lege omhulsel) is niks meer te zien en terug te vinden na verloop van tijd, net zoals je het zaadje niet terugvindt, maar wel de vrucht. Zo zal ook de nieuwe lichaam zijn. Opgewekt in onvergankelijkheid. Mijn geest mag meteen na overlijden naar Gods heerlijkheid.
BeantwoordenVerwijderenOpgewekt in onvergankelijkheid, je geest naar gods heerlijkheid?
VerwijderenIk hoop het voor jou!
Thea
Ik wens dat iedereen toe.
VerwijderenJa dat is mijn hoop ook. Jezus is mijn alles.
Verwijderenofficieel moet je toestemming hebben van de eigenaar van de gromd (vaak gemeente) voor uitstrooien as. nu is met de tolad minimale strooing maar let wel op. de bekeuringen zijn fors.
BeantwoordenVerwijderenje kan ook via gps de route markeren zodat je weet waar de asresten zijn gebleven.
Gelukkig kun je bij Tolad precies opzoeken waar het wel en niet is toegestaan! https://www.tolad-one.com/as-uitstrooien-op-gemeentegrond/
VerwijderenIncidentele asverstrooiing door nabestaanden in een voor de overledene dierbaar gebied mag in beginsel overal, tenzij anders geregeld in de APV.
VerwijderenPlaatsen waar u vrijwel altijd as uit mag strooien:
Op gemeentegrond
Plaatsen waar u nooit as mag uitstrooien zijn:
Op weilanden
Op verharde wegen
Op of in de buurt van speelplaatsen voor kinderen
Op plaatsen waar gebruik wordt gemaakt van grondwater
Vanuit milieu-optiek levert een eenmalige asverstrooiing geen bezwaar op omdat de as met de TOLAD over een groot gebied wordt verspreid, namelijk 2 kilometer.
Wij hebben ons helemaal aan de regels gehouden. In de APV van de betreffende gemeente is niets geregeld. Dus mag het.
Aanvulling:
VerwijderenWijziging van de Wet op de lijkbezorging in 1998 heeft er toe geleid dat nabestaanden de mogelijkheid krijgen om de as van overledenen op een zelf gekozen plek te verstrooien (Wlb art. 59, lid 2 en art. 66a, lid 2).
Op deze wijze is tegemoetgekomen aan een maatschappelijke wens om te verstrooien buiten een permanent daartoe bestemd terrein zoals het strooiveld bij crematoria en begraafplaatsen. Incidentele verstrooiing door de nabestaanden op een voor de overledene dierbare plek mag in beginsel overal, tenzij anders geregeld. De Wet op de lijkbezorging stelt geen nadere regels omtrent deze incidentele asverstrooiing. Vanuit milieu-optiek levert een eenmalige asverstrooiing geen bezwaar op. Overheden kunnen met behulp van het bestaande instrumentarium regelend optreden. Dit mag niet betekenen dat incidenteel verstrooien praktisch gezien onmogelijk wordt. Ook mag de mogelijkheid om incidenteel te verstrooien in principe niet worden gebonden aan een vergunningvereiste. Zo kunnen gemeenten in een verordening regels opnemen betreffende de incidentele asverstrooiing. De Vereniging van Nederlandse Gemeenten heeft hiertoe een circulaire met twee modelbepalingen APV opgesteld. De ene variant staat verstrooiing overal toe, met uitzondering van enkele plaatsen, zoals openbare wegen, stoepen, pleinen en dergelijke. De andere variant verbiedt verstrooiing met uitzondering van met name genoemde locaties. In de praktijk blijkt dat deze laatste variant niet of nauwelijks wordt toegepast. De overheid heeft de volgende instrumenten om daarin regelend op te treden: · Door middel van de Algemene Plaatselijke Verordening (APV) kunnen gemeenten nadere regels stellen om incidentele asverstrooiing te reguleren. Zo kunnen regels worden gesteld aan het verstrooien op openbare plaatsen en het verstrooien op bepaalde tijdstippen. · Artikel 6 van de Wet Bodembescherming geeft de mogelijkheid een AMvB vast te stellen met betrekking tot asverstrooiing op de bodem. Het Ministerie van VROM heeft echter aangegeven dat zij dit niet overweegt vanwege het geringe bodembeschermingbelang.
oh gelukkig dat je het zo goed hebt uitgezocht. toen wij wilden uitstrooien gaf uitvaarto dernming aan dat je toestemming moet vragen vandaar de op.erking. zeker niet als kritiek bedoeld
VerwijderenIk dacht ook dat as zomaar uitstrooien strafbaar was?
BeantwoordenVerwijderenZeker in bewoond gebied, gezien je schrijft zijn oude dorp. Ook geen prettig idee dat dat dan in je tuin kan waaien en ik snap dat dat meer tussen je oren zit dan dat je er daadwerkelijk last v zou hebben of iets van zou merken, maar toch...
Ik heb nog nooit gehoord van zo'n stok. Vind het een mooi idee om op deze manier de as te verstrooien.
BeantwoordenVerwijderen