donderdag 11 mei 2023

Gewijzigde dienstregeling

Sinds afgelopen weekend is de nieuwe busdienstregeling van kracht.

Het nieuwsbericht was:
"Vanaf zondag 8 mei wijzigt de dienstregeling van een aantal lijnen. Houd er rekening mee dat op deze lijnen minder bussen gaan, of op andere tijdstippen dan je gewend bent. Plan je reis dus van tevoren met onze reisplanner of bekijk de vertrektijden in de dienstregeling."

Het verwarrende was dat het zondag geen 8 mei was, maar 7 mei.
Dus wanneer ging het in?
Ik zou het niet weten.
In ieder geval is de dienstregeling nu al wel van kracht.

Ik ben naïef genoeg om te denken dat er tussen mijn huisadres en het centrum van de stad Groningen evenveel bussen blijven rijden. Dat blijkt dus niet het geval. In de spits rijden er 4 bussen per uur, in plaats van de tot nu toe gebruikelijke 6 bussen. De overige bussen in de ochtend en in de namiddag vervallen gewoon.
Datzelfde geldt ook voor andere lijnen, ritten in de spits en extra ritten vervallen.
Juist in de spits is het vaak vol in de bus. Als iedereen met de bus blijft reizen, houdt dit in dat het aantal reizigers niet over 6 bussen per uur verdeeld wordt, maar over 4 bussen!
Dat wordt proppen!

De gewijzigde dienstregeling is dus een versobering, een bezuiniging!
Eigenlijk valt het me tegen dat er op de OV voorziening beknibbeld wordt. Als je wilt dat er minder auto's rijden en vervoer dus schoner wordt, dan zou het slimmer zijn om meer bussen te laten rijden en zeker niet minder.

9 opmerkingen:

  1. Dat herinnert me aan de wijziging toen ik net bij mijn huidige werkgever werkte. "Er verandert bijna niets, óf het is een verbetering", meldde de NS toen. Maar toen bleek op de ochtend dat ik naar mijn werk wilde, dat de rechtstreekse trein eruit was genomen - dus omreizen met minimaal een kwartier extra tijd - en een abonnement wat pas een maand later kon worden aangepast. Daar trap ik NOOIT meer in!

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Ik kan in mijn woonplaats savonds niet naar het centrum, bv naar het theater , of erheen wel, terug gaan er geen bussen meer. (nou ja, het kán als ik twintig minuten naar een halte loop, drie haltes meerijd, en dan nog eens een half uur loop)
    Het rare is, dat ik wel naar het theater van twee buurgemeenten kan en vanuit daar dan wel een bus terug gaat.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Weet je ook waarom de dienstregeling versoberd wordt?

    Een goed openbaar vervoer is belangrijk, in heel veel opzichten.

    In sommige plattelandsgebieden rijden sowieso (bijna) geen bussen meer. Zo worden mensen bijna de auto in gedwongen.

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Balen voor je. Hier op het platteland rijdt er maar 1 x per uur een bus naar de 2 grote steden in de buurt. En dan alleen op de werkdagen. En niet s avonds wat later.
    Om naar de middelbare scholen met de bus te reizen kan zo heel lang duren. De meeste fietsen dan ook. Vanuit mijn woonplaats 19 km enkele reis.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ik woon niet zo heel ver van een drukke verbindingsbaan tussen 2 steden. Op weekdagen hebben we elk uur een bus, vanaf 6.30h tot 20h (tussen 6.30h en 8h gaan er 2 bussen per uur), en in de weekends rijdt er elke 2h een bus, te starten vanaf 10.30h. En eigenlijk is dat naar Vlaamse maatstaven heel erg ok 😊

      Verwijderen
    2. Om 20 uur kan ik niet meer het dorp uit. En ook niet in met het ov.. laatste bus om 18:50.. eerste vertrekmogelijkheid? 7:50 kom je om 9:30 aanpakken op je werk als alle meezit.. met de auto stap ik op de oprit in en op het werk voor de deur uit. 25 minuutjes rijden. Meestal zit ik om 6:30 al mijn eerste mailtje te tikken..

      Verwijderen
  5. Dat valt nog mee, 4 bussen per uur. Wij zijn met 1 bus per uur al dik tevreden!
    Thea

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Mijn wijk verkeert nog steeds in een luxe positie als je het vergelijkt met andere gebieden. Daar ben ik mij ook zeker wel van bewust!

      Verwijderen
  6. bij ons in Zwolle vallen met grote regelmaat bussen uit, zo ging ik vorig naar mijn dochter aan de andere kant van Zwolle. Ik moet dan overstappen op het busstation. Die bus zou over 10 minuten komen stond er op het informatiebord, maar net voor hij zou komen stond er ineens dat hij vervallen was , maar ach een kwartier later zou er weer een komen toch? Nee hoor die verviel ook en de bus daarna ook. Er werd geen informatie gegeven waarom de bussen vervielen wat het nog vervelender maakte. Toen ik savonds weer terug ging, vertelde een mevrouw op het busstation dat haar bus ditmaal een streekbus ook al 2 keer vervallen was. Helemaal vervelend voor die mevrouw omdat het al avond was en zij dus pas weer heel laat thuis zou zijn, terwijl ze juist een bus vroeger wilde nemen om op tijd thuis te zijn.

    BeantwoordenVerwijderen

Reageren is leuk, graag zelfs, maar onzinnige, racistische, onaardige, of kwetsende reacties naar mij of anderen en ook reacties met nep-informatie worden niet geplaatst.

Over verwijderde reacties ga ik niet in discussie.