dinsdag 9 mei 2023

Cursus budgetteren les 9: goedkope uitstapjes

Uitjes kosten vaak heel veel geld. Entreeprijzen van pretparken zijn enorm en waar vind je een overnachtingsplek die niet meteen je hele budget opslurpt?

Deze les is net als les 7 een uitnodiging om tips in te brengen, want veel ervaring hierin heb ik niet.

Pretpark: er zijn prijzige en minder prijzige pretparken. Mijn dochters gaan met hun kinderen naar pretparken in de buurt (van de stad Groningen). Voordeel: veel minder reistijd en goedkoper dan bijvoorbeeld de Efteling en geen of nauwelijks wachttijden bij attracties. Dochters gaan naar Landgoed Nienoord en naar de Sprookjeshof in Zuidlaren. Het grappige is, dat ze daar al als peuter en kleuter kwamen, met het schoolreisje van de basisschool of van het kinderdagverblijf. Ze hebben afwisselend een abonnement op één van de beide parken. Als je meer dan 2 à 3 keer gaat, is het namelijk voordeliger om een abonnement te kopen. Een heel jaar pret voor weinig geld!

Dierentuin
: ook dierentuinen bieden abonnementen aan. Je haalt de kosten er vaak al uit als je meer dan 1 keer gaat. Toen mijn dochters klein waren, kocht ik regelmatig een jaarabonnement voor de dierentuin in Emmen. Niet ieder jaar, want dat was wel wat prijzig, maar bijvoorbeeld van juli tot juli en dan weer een jaar niet.
Nu koop je bijvoorbeeld in dierentuin Wildlands in Emmen (voor ons de dichtstbijzijnde dierentuin) een abonnement voor 1 volwassene en 2 t/m 4 kinderen voor  € 143,00. Losse kaartjes voor 4 kinderen en 1 volwassene kosten bij de kassa in totaal tussen €124,50 en €142,50. Het prijsverschil hangt van de leeftijd van de kinderen af. Kaartjes voor kinderen tot 10 jaar zijn iets goedkoper.

Online tickets
Online kopen is vaak voordeliger dan aan de kassa. Logisch natuurlijk, want het park bespaart op personeelskosten aan de kassa.

Kortingssites
Mijn oudste dochter noemde nog sites als Groupon voor goedkope uitjes en vakanties.  Via Groupon is een keer een tent in Frankrijk gehuurd.

Gratis
Overigens: het voordeligste uitje is niet weggaan of gaan naar een gratis locatie, zoals park of kinderboerderij of speeltuintje in de buurt.

37 opmerkingen:

  1. Ja een dagje weg is duur, peperduur. En als je dan eens met je kinderen naar een pretpark gaat komt er meestal nog een duur parkeerkaartje bij meestal tussen de 10 en 15 Euro. Het lijkt wel of alles echt aangegrepen wordt om daar geld aan te verdienen. Zo moesten wij vrijdag onverwachts met iemand naar het AMC in Amsterdam en duurde dit wat langer dan verwacht: kassa Euro 12,50 parkeerkosten. Naar een attractie gaan is een keuze maar betaald parkeren in een ziekenhuis ik vind dat eigenlijk niet kunnen, maar dat is een ander verhaal.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Ik heb ook geen ervaring met uitstapjes voor kinderen maar voor volwassenen heb ik er wel een paar.
    Koop een museum jaarkaart, in een paar bezoeken heb je die er al uit. Als je niet van museumbezoek houdt kun met die kaart ook naar prachtige kastelen. Ook het openluchtmuseum of het zuiderzeemuseum zijn heel erg leuk en toch anders dan een gemiddeld museum.
    Neem koffie en broodjes mee als je een dagje uitgaat.
    Ga een dag staan op een dagcamping van Staatsbosbeheer.
    Aan het kanaal kun je ook lekker in een tuinstoel zitten.
    Zoek een mooie wandelroute.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. In vervolg daarop: Archeon heeft sinds een paar jaar een museumstatus en kan gratis bezocht worden met de museum kaart (en vriendenloterijkaart). Met een entreeprijs van 25,50 voor een volwassene zet dat wel zoden aan de dijk!

      Verwijderen
  3. Geen tips voor kinderuitjes, (maar misschien toch?): Als ik op vakantie ben eet ik graag mijn lunch bij een sluisje, aan het water, in een parkje oid. Vaak: lekkere broodjes kopen in een supermarkt, wat beleg, mijn bestek zit in een "hoesje" wat ik meeneem. En dan gewoon zitten, genieten van wat er gebeurt, soms lees ik wat, vaak heb ik leuke gesprekjes, ontmoetingen. Dus als ik gewoon thuis ben, en ik moet even tussendoor wat eten voor een vergadering, doe ik dat ook zo: een instant-vakantiemiddagje.

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Voor jongeren van 18 jaar: hier kun je meedoen aan een loting, als je wint kun je een tour door Europa maken en bijna overal korting op krijgen.
    https://youth.europa.eu/discovereu_nl
    Er zijn verschillende aanvraag rondes, dus je moet de datum even in de gaten houden. Misschien leuk voor na het eindexamen?

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Wij gaan legde kinderen niet zo vaak meer naar een pretpark. Het is voor ons veel te luid en te druk en de kinderen vragen het ook niet echt. (14, 13 en 8 jaar).
    Onze energieleverancier (België) organiseerde vroeger elk jaar wel een gratis gezinsdag in een pretpark, waar je je dan voor kon inschrijven.
    Dat hebben we een paar jaar op rij gedaan.
    Geen idee of ze het nu nog organiseren.
    We gaan nu vooral picknicken met de kinderen. Vaak gaan we ergens naar en rommelmarktje en gaan we daarna in een parkje/bij een speeltuin zitten om onze lunch te eten.
    Als we niet ver weg willen, gaan we naar een parkje hier in de buurt picknicken. De kinderen nemen fiets/skateboard en badmintonrackets mee en vinden het fantastisch om een hele middag ‘weg’ te zijn.

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Wij vinden het in de zomer heel leuk om met ons bootje naar een eilandje te varen met een grote picknickmand. Daar kun je zwemmen, spelletjes doen, zonnen en lekker eten natuurlijk. Na zo'n dag voelt het alsof je een korte vakantie had.


    "Overigens: het voordeligste uitje is niet weggaan", dit vind ik wel een beetje een dooddoener. We zoeken toch naar een leuk leven voor weinig?

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Niet iedereen kan zich een bootje veroorloven

      Verwijderen
    2. Idd, dat kan niet iedereen. Maar misschien kent iemand wel iemand met een bootje. Of doe je het gewoon op een plaatselijk strandje of bij een meertje. *zucht* Het is niet gauw goed hè.

      Verwijderen
    3. Afhankelijk van waar je woont kun je voor een paar euro per uur al een simpel houten roeibootje huren.Het roeien is meteen onderdeel van de pret, is mijn ervaring.

      Verwijderen
    4. Er drijven zoveel
      Opknappertjes rond. 50 euro voor eentje

      Verwijderen
  7. Mocht je met kleine kinderen in Zuid-Oost Drenthe zijn dan is het Griendtsveenpark in Erica een aanrader. Speeltuin en kinderboerderij ineen. De toegang is gratis en er is een terras en overal staan bankjes.
    Thea

    BeantwoordenVerwijderen
  8. Wij gingen naast de Sprookjeshof ook vaak naar Drouwenerzand. Vonden onze kinderen geweldig want je kan er onbeperkt snacks en ijsjes eten. De Anner Brinkmarkt was ook altijd een topper. Of een dagje naar de Sellingerbeetse. Helemaal gratis.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Drouwenerzand is hartstikke duur! Dat kost 16,50 per persoon elke keer weer. Voor sprookjeshof heb je voor 40 euro 12 maanden toegang.

      Verwijderen
    2. Maar als je binnen bent kan je je portemonnee in je zak houden. Het is echt allin.

      Verwijderen
    3. Sellingerbeetse kost helemaal niks en is heerlijk om te zwemmen. Nooit gedacht deze nog eens op een site tegen te komen. Heel wat uren doorgebracht

      Verwijderen
    4. Ik woon in het Zuiden maar ken Sellingerbeetse ook. Ik heb familie in Stadskanaal die daar vaak heengaan.

      Verwijderen
  9. Voor de corona tijd wist ik via hotelkamerveiling altijd goedkope hotelovernachtingen met ontbijt te scoren. Mijn maximumprijs was € 25,-. Daar kwam dan wel nog 9 euro veilingkosten bij. Helaas is de site door covid failliet gegaan. Nu bied ik soms bij vakantieveilingen op fletcher hotels maar dit is lang niet zo goedkoop, gemiddelde prijs 50 euro voor overnachting met ontbijt. Het aanbod op de site is erg klein in vergelijking met hotelkamerveiling. Ook kun je kijken op social deal voor etentjes en overnachtingen. Verder wandelen we graag, nemen dan drinken, brood en een appeltje mee. Ook picknicken wij 's avonds graag in de polder op de zomerdijk tussen de schapen. We nemen camera en verrekijker mee om vogels en hazen te spotten.

    BeantwoordenVerwijderen
  10. Als we met onze kinderen naar een dierentuin etc gingen spaarden we die wel vaak van een actie op. Zo was het weleens bij de kruidvat 2e kaartje gratis bij een actie. Ook jaren de dagje uit zegels van de jumbo gespaard. Dierenpark Amersfoort toen een aantal keren geweest met hoge korting. Dacht dat we zo iets van een kleine 40 euro kwijt waren, voor een gezin van 7. Ook de AH heeft elk jaar wel kaartjes voor een tweede persoon gratis bij een uit dagje. Al die jaren dat onze kinderen klein waren konden we zo 1 of 2 uitjes per jaar op een voordelige manier ondernemen. Verder namen we op vakantie vaak eigen fietsen mee. En dan een voetbal in de tas, Leuke route uitkiezen, En onderweg picknicken, stoppen bij een speelplaats etc. Was fijn en leuk om met elkaar te doen en de kinderen genoten. Een museumjaarkaart hebben we nu dit jaar. Voor onze jongste kinderen leuke uitjes te doen. zoals Soest maritiem musem. Archeon, Openlucht museum. Aviodrome Lelystad. Kasteel bezoek vinden ze ook leuk. Voor kinderen zitten daar echt ook leuk musea bij. Groetjes Louise

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Nog een aanvulling natuurspeeltuinen zijn erg leuk voor avontuurlijke kinderen. Ze zitten bijna door heel nederland. Ze zijn gratis en een dagje vol plezier voor kinderen.

      Verwijderen
  11. Een tip van mijn kant is "t Kwekkeltje in Rosmalen. Een leuke grote ruim opgezette speeltuin , gratis intree, veel bankjes om te zitten en te eten. Er is geen horeca, wel toiletten. Wij vieren daar zelfs onze verjaardag met de kleinkinderen. Voor een bedrag van 1,50 per persoon mag je gebruik maken van het paviljoen met binnen en buitenterras. Daar is een koelkast, koffiezetter enz, waar je de zelf meegebrachte etenswaren kunt klaarmaken, opeten en drinken.

    BeantwoordenVerwijderen
  12. Een dierentuin promoten als bijna vegan ?

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Aub, hou toch eens op.
      Laat mensen zelf een keus maken of ze daar naar toe gaan of niet.
      Ik ga zelf ook heel bewust niet naar het dolfenarium, maar anderen mogen zelf die keus maken.

      Verwijderen
    2. Kunnen die dieren dan ook een keus maken of ze opgehokt moeten zitten.

      Verwijderen
    3. Dat is heel wat anders dan jouw keuzes of visie anderen opleggen.
      Laat anderen zelf bepalen of ze wel of niet gaan!

      Verwijderen
    4. Wie legt een ander hier iets op. “ Hou op roepen “ is toch ook een ander iets op willen leggen en commanderen. Ik commandeer niet en niemand. Spreek alleen uit dat ik het van pro vegans , Door wie ik wel heel erg afgezeikt wordt omdat ik mijn hond vlees te eten geef, heel erg raar vind dat ze dierentuinen promoten om naar toe te gaan.

      Verwijderen
  13. In de winterperiode huurden wij vaak een weekje een huisje op een park met zwembad en andere overdekte faciliteiten.Betaalden dan vaak maar 150 euro, want buiten de vakanties en allerlaagst seizoen.Maar helaas zijn deze prijzen ook enorm gestegen.

    BeantwoordenVerwijderen
  14. Ik weet niet of het nog bestaat. Dagcampings. Een aftandse tent mee, die eenvoudig op te zetten is. Op de fiets. Koelbox met eten en drinken, een kleed om te zitten, zwemkleding en wat speelgoed om te badmintonnen, ballen, waterpistool etc. Goud voor de kinderen.Vooral die 'echte tent'. Bij thuiskomst douchen en lekker moe gaan slapen. Huis blijft schoon verder geen campingkosten.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Die bestaan nog hoor, in ieder geval van staatsbosbeheer. Er zijn ook toiletten bij en som ook speeltoestellen.

      Verwijderen
  15. Met kinderen is er genoeg leuks te doen. Wel fijn als je vervoer hebt. Er zijn vaak leuke speeltuintjes of kinderboerderijen in de grotere dorpen/steden. Hier vonden ze het vaak leuk om met een (trek)pondje over te varen. Meestal zijn bezoekerscentra ook gratis. Voor groteren is geocatching leuk. 1 of 2 nachten kamperen in de tuin van een familielid. (Leen evt een tent) Niet echt een uitje maar wel leuk om te doen: een nachtje met z'n allen in de woonkamer logeren. Alle matrassen naar beneden en gezellig een film kijken. En ook hier hebben we een museumkaart. Is wel even een uitgave (we zijn met 9) maar dan kun je wel een jaar lang leuke musea bezoeken. Tegen onze verwachting in vinden zelfs de groteren dat leuk.
    Groetjes van Bianca

    BeantwoordenVerwijderen
  16. Ik deed met mijn kinderen mee aan NLdoet. Van tevoren samen uit zoeken wat ze wilden doen (boompjes omzagen, geitenverwentuin planten, opknappen van Jeugdland,etc). Zo kwamen ze op plekken waar je niet snel komt, ontmoeten een ander soort mensen dan in hun dagelijkse leven, werden gewaardeerd en als bonus: Een gratis lunch.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Zelf ben ik EHBO-er bij evenementen voor het Rode kruis. Zo kom ik op evenementen waar ik normaal nooit naar toe zou gaan. Entree is altijd gratis, reiskosten + eventuele parkeerkosten worden vergoed en de lunch is ook geregeld. Enig nadeel is dat je uren op een evenement bent waar je zelf na een uurtje wel weg zou gaan. Denk aan een rommelmarkt of kijken bij een wedstrijd/marathon.

      Verwijderen
  17. De beste herinneringen heb ik aan de fietstochtjes met mijn moeder en zusje. Bijvoorbeeld de polder in en dan picknicken bij een boer op het erf (van een bekende, we kenden meerdere in de omgeving, van school en sporten enzo en dan natuurlijk van te voren even bellen om te vragen of het mag). Of naar het bos en dan ook dingen zoeken voor een seizoenstafel/hoekje (elke seizoen leuk). Of naar een watertje met standje in de buurt (extra leuk, moest je eerst met een veerpondje over) en dan pootje baden en lekker luieren. Wel allemaal bij droog weer, was er regen dan was er thuis ook genoeg om ons mee te vermaken.
    Eigenlijk geniet de volwassen variant van mij, ook het meeste van dit soort relaxte uitjes, nu met mijn echtgenoot. Hoewel dit vaak moeilijk uit te leggen valt, veel bewondering oogst je er niet mee in de continu aanwezige wedstrijd om meer, duurder, sneller, beter en exclusiever.

    Groetjes Lily

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Nu ik dit lees moet ik denken aan de fietstochtjes als kind met mijn vader. Vroeg op, om 5 uur weg, de koeien stonden in de mist op de velden, door Haarlem richting Spaarndam dan met de pont over naar Assendelft en verder. Of door de duinen naar Langervelderslag en dan over het strand terug. Mijn vader had dan uitgezocht wanneer het eb/vloed was en we over het harde zand konden fietsen. Een thermoskan koffie in de fietstas en brood mee. Onvergetelijk.

      Verwijderen
    2. Ons uitje was vroeger ook een paar dagen met mn vader mee, hij was internationaal chauffeur. Naar frankrijk in de vrachtwagen, brood met omelet mee en slape achterin de cabine. Als kind vind je zoveel leuk. Dus heb je een chauffeur in je kring, vraag het eens.

      Verwijderen
  18. Bij mijn dochter scoorde de waterbus ook altijd goed. Kun je met je ov kaart op, bv van krimpen naar dordrecht. Zij vond het een echte boottocht. Moet je natuurlijk wel al in het westen wonen, maar ik lees wel meer regionale tips.
    Groet, G

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. ja hier ook , wij gingen van hendrik ido ambacht via Dordrecht naar de Biesbosch met het pontje . koeltas mee en hij had een geweldige dag !

      Verwijderen

Reageren is leuk, graag zelfs, maar onzinnige, racistische, onaardige, of kwetsende reacties naar mij of anderen en ook reacties met nep-informatie worden niet geplaatst.

Over verwijderde reacties ga ik niet in discussie.