dinsdag 11 juli 2023

Wordt de ouderenzorg binnenkort onbetaalbaar?

Vriendinnen lezen er over in de krant en ik ook:  Er zijn zo veel ouderen en die ouderen worden ook nog steeds ouder. De vergrijzing slaat hard toe, zeker over een aantal jaren. En ouderen worden vaker ziek, dat is zonder meer waar. Ze worden niet allemaal ziek, maar onder hoogbejaarden zijn veel kwetsbare mensen.
Volgens de Volkskrant zijn er stevige bezuinigingen en pijnlijke keuzes nodig om de zorg nog enigszins overeind te worden. Het kost allemaal te veel en er zijn te weinig mensen die de zorg kunnen leveren.
Twee oudere vriendinnen, van 73 en 77 opperden al, dat we misschien over niet al te lange tijd verplicht over een levenseinde na moeten denken.
Zoiets als in de film Plan 75,  waar ik laatst over schreef.

Mijn oma's gingen rond hun 70e naar een bejaardenhuis, waar ze respectievelijk nog 17 en 20 jaar leefden, mijn moeder kreeg vanaf haar 68e een paar keer per week een ochtend hulp. En vanaf haar 84e verbleef ze in een verzorgingshuis.
Wat staat mij te wachten? Mag ik op mijn 100e naar een soort verzorgingshuis en krijg ik vanaf mijn 80e één keer in de week WMO hulp?

Vriendin van 73 jaar had het al over een spuitje en ze wil, mocht ze ongeneeslijk ziek worden, ook geen behandeling en vindt dat het zo wel genoeg is geweest. Tenminste, zo ziet ze het nu. De oudere vriendin was wat optimistischer. Ze heeft al VMO hulp, dat scheelt.

Ik denk zelf, dat een deel van de personeelstekorten opgelost kunnen worden door asielzoekers in te zetten. Mensen verblijven vaak jarenlang in opvangcentra en wachten eindeloos. Ik denk dat de meesten graag zouden gaan werken! Dus versnel procedures en zorg voor werk!

Wat denk ik zelf over een levenseinde? Daar ben ik echt nog niet aan toe!
Ik voel me nog prima, met de relatief kleine mankementen die ik heb, kan ik nog minstens 20 jaar mee!

37 opmerkingen:

  1. Het ( gevallen) kabinet dacht al na, over het stopzetten van huishoudelijke hulp en dagbesteding voor ouderen, toch?
    Heel erg, al die verkeerde prioriteiten!!

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Dagbesteding is erg belangrijk voor het geestelijk en lichamelijk fit houden van ouderen. Daarnaast zijn de sociale contacten belangrijk, veel ouderen vereenzamen door het wegvallen van partner/vrienden. Dagbesteding zorgt voor plezier en geeft je zelfvertrouwen weer een oppepper. Niet op bezuinigen!

      Verwijderen
  2. Mijn ouders zijn 90 geworden en in hun huis kunnen blijven. Ze zijn wel met 80 jaar verhuisd naar makkelijke flat. Eenmaal per week WMO hulp en mijn zus woonde vlakbij en deed hand en span diensten. Ik woonde 150 km verder en kon dus in praktische zin weinig doen.
    Wij zijn nu 73 en 78 en voorlopig alleen 1x per 3 weken hulp voor grote schoonmaak vd keuken. De rest doen we beetje samen. Maar merk nu al dat de toch wel grote tuin minder mee gedaan wordt, gelukkig zijn de insekten en andere kleine beestjes daar weer blij mee.
    Onze kinderen wonen op minimaal anderhalf uur, daar hebben we dus ook niet veel aan in de toekomst. Mijn dochter is al chronisch ziek en heeft haar handen vol aan man met zeldzame ziekte en de rest.
    Geen idee wat de toekomst ons brengt.
    Woon ook nog eens in de biblebelt en ha is niet voor euthanasie. Ben wel lid van de NVVE.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Ik zag deze week de documentaire '13 dagen'. Mooi en over het thema zelfgekozen levenseinde.

    Marjolein

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Het klinkt inderdaad zorgelijk.... Maar wat je zegt: er zijn zoveel mensen die hier asiel zoeken die graag aan de slag willen. Waarom van die nood geen deugd maken. Al dat arbeidspotentieel is goud waard.

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Mijn oma is 92. En al 30 jaar niet in staat alleen te wonen. 25 jaar lang heeft haar familie dat moeten opvangen.. haar kleinkinderen gingen meedraaien in die zorg en nog was het niet genoeg.. een draaideur jaar van afvoeren met de ambulance, opkalefateren in het ziekenhuis, terug naar huis en weer ziekenhuis met ambulance maal weet ik niet meer hoe vaak. Uiteindelijk via een revalidatiekamer naar vaste bewoner gegaan en echt opgeknapt.. eindelijk de zorg die ze al meer dan 15 jaar nodig had. Iedereen in mijn familie was overbelast, overspannen en heeft een burnout gehad. Omdat we 24 uurszorg moesten geven naast huishouden, tuin, koken en zorgen dat er gegeten en gedronken werd, medicatie geven en minstens 8 afspraken per week faciliteren. Naast wassen en aankleden en helpen met lopen.
    Ik weet wel dat als ik zo oud wordt ik liever wat jonger ga. Ik denk dat ik het wel mooi geweest vindt als ik niet meer zelf naar het toilet kan lopen en het ook nauwelijks nog kan binnenhouden.

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Ik ben bijna 74 jaar en mantelzorger voor mijn zoon van 38 die parkinson heeft. Verder fysiek nog fit. Een flinke buffer en een apartement die bijna afbetaald is. Dus persoonlijk maak ik me geen zorgen. Er is hier in de stad een serviceflat. Daar kan ik later ook nog gaan wonen. Dat is duur, maar met een flink vermogen achter de hand kan ik daar jaren teren op mijn spaargeld. Mijn zoon heeft per twee weken 2 uur hh hulp. Als dat maar niet wordt afgeschaft. Geartsje

    BeantwoordenVerwijderen
  7. In Groningen woon je dan nog goed!
    Mijn vader (81) is in mei overleden; hij had de laatste 2 maanden 1x per week de huisarts op bezoek, elke maandag kregen mijn ouders 3 uur schoonmaakhulp, elke ochtend en avond een wijkverpleegkundige om te helpen met wassen en omkleden, Thuiszorg die binnen 10 minuten kwam als er iets moest gebeuren, hulpmiddelen en medicijnen die er diezelfde avond nog kwamen als daarom gevraagd was, noodknop aan de arm en sleutelkastje op de deur voor het geval dat... Hij heeft die 2 maanden rustig van iedereen afscheid kunnen nemen, gewoon thuis. Niets dan lof over de thuiszorg in Groningen!
    Mijn moeder (87), nog fit en helder, ziet de komende jaren met vertrouwen tegemoet.

    BeantwoordenVerwijderen
  8. Wij, partner en ik, hebben ruim 3 1/2 jaar geleden onze woonboerderij met grote tuin (2000 m2) verkocht en zijn in een kleine bungalow gaan wonen. Geen trappen, makkelijk bij te houden tuin, klaar voor de toekomst! Ook meteen in laten schrijven bij de gezamenlijke woningstichtingen voor een appartement bij een verzorgingshuis.
    We zijn 73 jaar, redelijk gezond en hebben, fingers crossed, nergens hulp bij nodig!
    Thea

    BeantwoordenVerwijderen
  9. Over asielzoekers in te zetten in de thuiszorg heb ik zo mijn bedenkingen.
    Ik heb echt niets tegen asielzoekers, maar er zijn wel een paar dingetjes:
    Zo spreken geen Nederlands, en veel ouderen geen Engels.
    Daarnaast is "vrouwenwerk" voor veel asielzoekers mannen not done.
    En dan is er nog iets, wat gelukkig niet voor iedereen geldt ,maar helaas wel veel voor komt:
    Ik heb in de schoonmaakdienst op een vakantiepark gewerkt met veel nieuwe medelanders en daar verdwenen je persoonlijke spullen onder je ogen vandaan. Dit is helaas de realiteit.
    Deze groep mensen kun je mijn inziens niet zomaar in zetten bij kwetsbare ouderen.
    Wel zouden asielzoekers ingezet kunnen worden bij b.v het schoon houden van het A.Z.C. en de omgeving.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ze spreken geen Nederlands. Maar hoe vaak spreken vooral de ouderen alleen het lokale dialect. Mijn gemeente probeert nieuwe medelanders via vrijwilligerswerk in het verzorgingshuis te laten inburgeren. Probleem: de bewoners spreken dialect hetgeen de nieuwe medelanders niet verstaan! Ik ben vrijwilliger als Taalcoach en zie en hoor de problemen die de niet Nederlanders hebben. De uu- klank wordt een oe- klank, sch komt niet voor in het Arabisch, hun grammatica is totaal anders als de onze….
      Ze zijn dus bang om Nederlands te spreken uit angst om uit gelachen te worden of niet begrepen worden. Ook schamen ze zich voor hun fouten. Hoe lang ze ook in Nederland wonen, werken, naar school gaan enz.dat accent van thuis blijf je horen.
      Én laten we eerlijk zijn, wij leveren daar stevig commentaar op. Vooral negatief.

      Verwijderen
    2. Daar zeg je wat...
      Buiten bij Ter Apel vorig jaar zag je de beelden van de rommel die ze achterlieten. Ook heb ik wel eens beelden gezien van asielzoekers die klaagden over de vieze sanitair voorzieningen. Daar kun je ze toch zelf verantwoordelijk voor stellen? In hun cultuur doen idd misschien alleen vrouwen dat werk, maar helaas hun moeder of vrouw werkt daar niet....

      Verwijderen
    3. Absurde generaliserende reactie

      Verwijderen
  10. In de thuiszorg werken nog steeds voornamelijk vrouwen. Er zijn veel vrouwelijke asielzoekers.
    En dan nog iets, mijn tante is in het verzorgingshuis waar ze woonde herhaaldelijk bestolen. Kleine mooie spullen waar ze aan gehecht was. Ook geld. Door Nederlands personeel, op heterdaad betrapt en ontslagen. Schijnt jammer genoeg veel voor te komen.
    Goed idee, Aaf.

    BeantwoordenVerwijderen
  11. Tja, het is al begonnen bij het afschaffen van bejaardenhuizen. Oudere mensen die verplicht zelfstandig blijven wonen, waarna ze vervolgens zijn gaan bezuinigen op de hulp die die mensen thuis nodig hebben. En of je dat als (klein)kind maar even op je wil nemen naast je werk en je eigen gezin.
    Neem er nog even de vergrijzing in mee - de ratio bejaarden versus beroepsbevolking - en je weet dat het alleen maar slecht kan aflopen.

    Bijeffect is dat de doorstroming op de woningmarkt stopt, want ouderen houden niet zelden ruime eengezinswoningen 'bezet', maar zouden ook wel gek zijn om te vertrekken.

    Asielzoekers inzetten klinkt een beetje oneerbiedig naar mensen in de zorg. Het is specialistisch werk, wat ook een goede beheersing van de Nederlandse taal vraagt. Neemt niet weg dat zij goed zouden kunnen worden ingezet in allerhande functies die minder scholing en menselijke interactie vragen en wel helpen bij het leren beheersen van de taal. Bijvoorbeeld schoonmaken en koken bij verzorgingshuizen of iets dergelijks of bij zaken als dagbesteding - ook superbelangrijk.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ik denk dat je daar een punt hebt. Zorgpersoneel dat bedden opmaakt, was opruimt, kookt...kan allemaal uit handen genomen worden door iemand die niet perfect Nederlands spreekt. De zorg kan doen waarvoor ze zijn en de huishoudelijke kracht kan na scholing rustig ingroeien naar een functie in de zorg.
      Mn in de Thuiszorg zijn in de grote steden zoveel vacatures. Groet, G

      Verwijderen
    2. Sinds jaar en dag hebben we in dit land geen verzorgingshuizen meer; alleen verpleeghuizen.
      Er moet dus heel wat aan de hand zijn wil je een indicatie voor een verpleeghuis krijgen.
      Er worden door gemeenten nu allerlei activiteiten ontwikkeld om de eenzaamheid van ouderen tegen te gaan, maar dit was mijnziens niet nodig geweest wanneer ouderen gezamenlijk bijeen wonen.

      Verwijderen
  12. Er was eens een staatssecretaris,die sprak over de noodzaak van een ruime vriendenkring. Voor contact en hulp. Ze vergat,dat als iedereen ouder wordt en soms meer kwalen krijgt, het contact bestaat uit bellen of appen. Daar neem je geen stof mee af,laat staan boodschappen doen

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Inderdaad, tegen de tijd dat je iemand nodig hebt hebben die zelf ook hulp nodig. En als mensen die graag op zichzelf zijn zoals wij zouden we een netwerk moeten onderhouden om er later profijt van te hebben?
      Ook niet aardig eigenlijk

      Verwijderen
  13. Feit blijft dat er tijdens Rutte II tienduizenden mensen die in de zorg werkten ontslagen zijn en die heb je niet zomaar terug. Heb zelf jaren in de thuiszorg gewerkt en daarvoor als ziekenverzorgende in een verpleeghuis. Ik spreek nu over 20+ jaren terug. Destijds vond ik dat we al met weinig mensen waren in het verpleeghuis waar bewoners toen al gecompliceerde zorg nodig hadden, d.w.z. in je eentje 10 mensen wassen, aankleden en uit bed halen soms ook met tilapparatuur. Er waren (en zijn) split diensten d.w.z. van 07.00 tot 11.00 uur en dan 's avonds van 18.00 tot 22.00 uur. Ik vond dat vreselijk destijds. Het salaris was voor mij destijds niet zo belangrijk want mijn partner verdiende het hoofdinkomen. Nu is mijn moeder 86, CVA gehad en we hebben werkelijk hemel en aarde moeten bewegen om ervoor te zorgen dat haar hoortoestellen ingedaan worden. Nu gebeurt dat 4 keer per week en dan slaapt ze 's nachts voorzichtig met die hoortoestellen in. Huishoudelijke hulp is een ramp ze staat al sinds mei 2022 op de wachtlijst. Het is voor iedereen anders natuurlijk maar als je altijd achter de spreekwoordelijke geraniums zit en er verder niet uitkan is een schoon en gezellige woning ook een vorm van welbevinden. Het is onzin om te zeggen dat er geen geld meer is het is een ordinaire bezuiniging. Ik zeg niet dat al die miljarden voor het klimaat niet geoorloofd zijn maar 34 miljard en dan ook nog de nodige miljarden om te boeren uit te kopen. Als daarvan 1 miljard naar de ouderenzorg zou kunnen gaan zouden er heel wat problemen opgelost worden. Ik ben nu 60 en mijn partner 71 maar ik zie de toekomst (heb geen kinderen) niet met vertrouwen tegemoet. Overigens is het niet alleen de ouderenzorg maar ook huisartsen geven steeds vaker de pijp aan Maarten en praktijken worden verkocht aan equity fondsen die er niet voor de patiënt zijn maar alleen een investering. Hier in mijn woonplaats zijn het afgelopen jaar 2 huisartsenpraktijken en 3 tandartspraktijken verkocht en heten nu DentalCity of Perfect White.

    BeantwoordenVerwijderen
  14. Er zit enorm veel geld bij de oudere generatie. Ik denk dat het heel realistisch is als ze niet meer alles gratis krijgen, maar gewoon voor hun zorg gaan betalen.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Vergeet niet dat de oudere generatie het land heeft opgebouwd. Daar plukken wij nu (nog) de vruchten van. Ik ben net 60 jaar, en ik heb het financieel goed. Wij kunnen ter zijner tijd onze hulp zelf bekostigen door bijvoorbeeld een 'opeet'hypotheek te nemen. Maar ik ken genoeg mensen die het niet breed hebben (ook onder de 80 plussers trouwens).

      Verwijderen
    2. Dat ben ik niet met je eens natuurlijk is er een percentage ouderen dat de zorg zelf kan betalen en dat doen ze vaak ook al want heb je voldoende geld dan gelden er geen wachtlijsten en kun je in een verzorgingshuis dat particulier is gaan wonen. Daar hangt echter wel een fors prijskaartje aan. De 'gewone' zorg zou voor iedereen toegang moeten geven en er is nu (voor veel mensen) al een enorme drempel in de vorm van het eigen risico, nog maar weinig fysiotherapie, bijdragen aan medicatie, etc. etc. Om zomaar te stellen dat ze maar extra moeten gaan betalen is m.i. niet juist. Kinderbijslag is ook voor iedereen ook voor 2 mensen die bijvoorbeeld topadvocaat op de Zuidas zijn. In Amsterdam is het probleem van wachtlijsten en te weinig mensen heel erg groot. Ik schreef er gisteren nog een ingezonden brief over die vandaag werd geplaatst:
      https://www.parool.nl/columns-opinie/opinie-zorg-dat-ouderen-op-een-respectvolle-manier-thuis-kunnen-blijven-wonen~b0a52680/

      Verwijderen
    3. De twintigers daarentegen.. zullen waarschijnlijk eerder emigreren dan kopen..

      Verwijderen
    4. Ja ze hebben het land opgebouwd. Maar zij hebben ook rechten gehad die nu niet meer bestaan. VUT regeling, sneller in de WAO als nu, betere pensioen regelingen, bijna gratis wonen in een bejaardentehuis enz. Ook hebben ze het geluk dat indien ze voor 1985 hun huis kochten, ze nu op een goudmijn zitten. De waarde van het huis van mijn ouders is inmiddels met een factor 40 gestegen ten opzichte van toen ze het kochten!

      Ook komen de ouderen van nu uit een periode dat de gezinnen veel meer kinderen hadden. Zíj kregen maar 2 à 3 kinderen. Veel minder mensen moeten veel ouderen verzorgen. Dus tenzij men bereidt is om gebruik te maken van technische hulpmiddelen, moeten ze eraan wennen dat er minder zorg is dan dat hun ouders kregen. Hoe cru het ook moge klinken.

      Verwijderen
    5. Die uitdrukking lees ik vaker, maar heeft de generatie na de oorlog (daar heb je het ben ik aan over)dan zo'n buitengewone prestatie verricht? Of hadden mensen gewoon een baan,voedden ze kinderen op, kortom: deden ze ongeveer hetzelfde als wat elke generatie voor en na ze heeft gedaan? Ik vind het mooi dat we het systeem hebben dat de werkende generaties zorgen voor hun jongeren en ouderen, maar met een dusdanige scheve verhouding tussen generaties als gevolg van de naoorlogse geboortegolf is het niet meer dan logisch dat zorg niet altijd op hetzelfde niveau gegeven kan worden. Of je dan het land hebt opgebouwd of niet

      Verwijderen
    6. Dat geld dat bij de ouderen zit hebben ze meestal gekregen door te sparen. En dat wordt tegenwoordig nog weinig gedaan. Misschien een idee om daar eens mee te beginnen?

      Verwijderen
  15. Zoals mijn 100 jarige tante leefde wil ik ook wel. Een appartement met onderin het gebouw een zwembad. Ze at met een vriendengroep wekelijks. Op het laatst, niet meer geopereerd aan heupbreuk nam ze een verpleegster voor de nacht die apart in een logeerkamer sliep.

    BeantwoordenVerwijderen
  16. Natuurlijk zouden we allemaal het liefst alle ouderen de zorg geven zoals dat 20-30 jaar geleden kon. Maar daar is niet het geld en al helemaal niet de mankracht voor. We hebben geen keus, er moeten wel dingen veranderen. En dan moet je omdenken. Zorgen voor een onderhoudsarm en schoonmaakvriendelijk huis. Elkaar helpen. En waarom niet nieuwe Nederlanders inzetten op functies waar ze geschikt voor zijn, dat kan maatwerk zijn. Technologie gebruiken om meer zelfredzaam te zijn.

    BeantwoordenVerwijderen
  17. Geloof best dat de zorg duurder word, maar dat is niet alleen een probleem doordat we allemaal ouder worden. Veel word veroorzaakt door het grote aantal managers wat tegenwoordig in de zorg werkt. Dat zijn ongetwijfeld capabele mensen , maar alleen als het gaat om theorie. Bovendien verdienen deze managers allemaal een meer dan modaal inkomen. Ik zag ooit een documentaire over kleinschalige thuiszorg, waar de directeur niet in een grote auto reed en er verder ook weinig mensen werkten met dikke salarissen . We zijn doorgeslagen in de aandacht te veel te leggen op de mensen die achter bureaus zitten en beslissingen nemen over de mensen op de werkvloer en de wat clienten worden genoemd.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Klopt, maar de meeste zorginstellingen willen personeel op HBO niveau. Personeel met een dergelijk niveau gaat meestal niet dagelijks de bewoners wassen etc.

      Verwijderen
  18. En dan lees ik gisteren in een brief dat het volgende niet meer onder professionele zorg valt, omdat iedereen dit zou moeten kunnen, (thuiszorg/wijkverpleging) en wordt er een beroep gedaan op je familie/naasten;
    - wassen, aan/uit kleden
    - douchen
    - steunkousen aan/uit doen
    - medicatie geven op blijven bij inname
    - ogen druppelen
    Bovenstaande moet zvm door familieleden en naasten gedaan gaan worden, omdat vergrijzing toeneemt, maar het zorgpersoneel niet. Zij gaan kijken wat strikt noodzakelijk is...

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Alsof je altijd in de buurt woont...verwachten ze dan dat je 2x per dag in de auto stapt om je moeders kousen aan of uit te doen? Nog slecht voor het milieu ook...
      Groet, G

      Verwijderen
    2. Ze verwachten iets wat totaal niet realistisch....

      Verwijderen
    3. Mijn moeder heeft 2 dochters; mijn zus woont op 2 uur rijden, en ik woon op 4 uur rijden....

      Verwijderen
  19. Begin eerst maar eens met alle verschillende organisaties te bundelen. Voorbeeld: appartementencomplex voor senioren. In zo’n complex zijn meerdere thuiszorg organisaties actief want die krijgt het via die ziektekostenverzekering, de buurman van een andere ziektekostenverzekering. Laat één persoon gewoon naar het complex gaan en iedereen die zorg nodig heeft deze geven ongeacht welke ziektekostenverzekering ze hebben. Dat noemen ze efficiënt en het is kostenbesparend!
    In mijn gemeente met zo’n 13.000 inwoners zijn maar liefst 4 grote zorginstanties actief.

    BeantwoordenVerwijderen

Reageren is leuk, graag zelfs, maar onzinnige, racistische of kwetsende reacties naar mij of anderen, reclame voor politieke partijen en ook reacties met nep-informatie (bijvoorbeeld complottheorieën) worden niet geplaatst.

Over verwijderde of niet geplaatste reacties ga ik niet in discussie.