woensdag 12 juli 2023

Gevaarlijk weer: 2 keer in één week code oranje in de provincie Groningen.

Een week geleden was de eerste waarschuwing. Storm Poly kwam langs.
En hoe!
Enorm veel omgewaaide bomen, nog veel meer afgewaaide takken en takjes. Overal waar bomen waren, lag de grond er mee bezaaid.
De tweede code oranje was vanwege dreigend onweer afgelopen zondag. Een waarschuwing voor zware onweersbuien met zware windstoten (>75 km/uur) en grote hagel (2-4 cm).
Het verschil tussen de 1e keer code oranje en de 2e keer was een verschil van dag en nacht. Bij code geel, in aanloop van code oranje op 5 juli was het al noodweer en op zondag was het heel erg rustig en dat bleef het in vergelijking met 4 dagen eerder ook.
Bij buien kan het verschil tussen de diverse plaatsen groot zijn. Hier regende het hard, het waaide tamelijk stevig en in de verte onweerde het een beetje. Ook vielen er minieme hagelsteentjes, ik moest goed kijken, wilde ik zien dat het überhaupt hagelstenen waren. Geen wolkbreuken, geen grote hagelstenen, geen blikseminslagen, geen zware windstoten. Niets aan de hand, hier had ik veilig doorheen gekund, als ik dat zou willen. Dat deed ik niet, want ik had alles wat ik die dag wilde doen al gedaan.

Wat wordt de volgende code oranje, of misschien code rood?
Ik verwacht dat dit een hittewaarschuwing zal zijn.
Gisteren of eergisteren stond er in de krant en op de site van de NOS dat er in 2022  in Europa zo'n 62.000 hittedoden zijn gevallen. Lees het in dit NOS-artikel.
In de Volkskrant: 80+ ers hebben een veel hogere kans om te sterven door de hitte, ongeveer 75% van de hittedoden is 80 jaar of ouder. 

Als er een nieuwe hittegolf komt, wat ga ik dan doen?
Zorgen dat het binnen zo koel mogelijk blijft door zonnescherm te gebruiken en ramen en deuren overdag dicht te houden.
Niet naar buiten als het buiten 30+ graden is.
Voldoende drinken
Koel slapen onder enkel een laken
Natte washandjes zorgen voor koelte
Ventilator gebruiken
Koude voetenbadjes en zo nu en dan mijn polsen even onder de koude kraan. Het water gooi ik niet weg, dat willen de planten in mijn tuin graag hebben!
Ik zorg voor luchtige koele kleding. Met koel bedoel ik: kleding van dunne katoen of linnen, geen kunststof kleding. Kunststof is al gauw heel benauwd en dan kun je je warmte niet kwijt!

Punt van aandacht: Zorg voor schaduw en voldoende drinken voor je huisdieren.

17 opmerkingen:

  1. Bij de tweede storm dacht ik wel,dat de slechtste bomen al omgewaaid waren.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Laat je niet gek maken. Het is van alle tijden dat er tijdens warme periodes meer mensen sterven, oude en zieke mensen. Dat is nooit anders geweest.
    Sinds de corona tijd is er een angstcultuur omtrent alles en in het bijzonder rondom sterven ontstaan. We worden oud en dan gaan we dood, dat is de natuurlijke manier van leven

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Mee eens. Je sterft alleen als gevolg van de hitte als je toch al heel broos van gezondheid bent. Waarschijnlijk zouden de meeste van deze mensen anders óók op korte termijn zijn overleden.

      Verwijderen
    2. Precies! Zo is het! Realistisch zijn/blijven.

      Verwijderen
    3. En volgens mijn schoonzus, verpleegkundige, komt dat o.a. omdat ouderen minder snel dorst hebben. Zij drogen dus sneller uit, wat ook weer invloed heeft.

      Verwijderen
    4. Het viel me bij de laatste keer plus 30 graden op dat ik meerdere mensen ken die hoofdpijn/misselijkheid/duizelingen hadden. Maar wel de hele dag "lekker in het warme weer" aan het genieten waren van roeiwedstrijden, beachvolleybal etc. Mensen die de jaren des onderscheids al hadden bereikt, zou je zeggen, maar niet op het idee kwamen dat een zonnesteek ook in Nederland kan gebeuren. Dus in die zin zijn mensen nog altijd slecht voorbereid/gebruiken hun gezond verstand niet.

      Verwijderen
  3. We liepen zondag in Groningen stad en spoelden bijna weg door de striemende regen. In een mum van tijd waren we drijfnat. In het restaurant waar we aten stonden her en der bakjes om het water op te vangen. Het lekte nogal!
    Dat was met Polly niet het geval geweest, vertelde de eigenaar.
    Thea

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Vroeger hadden we ook echt hittegolven en werden we helemaal niet gewaarschuwd of kregen we een hitteplan maar deden we wat logisch was en pasten ons aan.
    Nu moeten we van alles doen of juist iets niet doen en zijn er meer berichten van mensen die doodgaan of er meer last van hebben. Merkwaardige wereld

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Door de opwarming van de aarde komen er statistisch gezien meer en langere hittegolven voor. Ik vind het niet merkwaardig dat er daarom meer aandacht voor is.
      Natuurlijk waren er vroeger ook hittegolven. Die ken ik ook uit mijn jeugd en toen ik jong volwassen was. Maar die hittegolven nemen in ernst toe.
      Als er nu een hoogbejaarde door uitdroging overlijdt, had die bij de juiste maatregelen en wel voldoende vocht misschien nog jaren geleefd. Zo'n oudere is wel iemands ouder of grootouder.

      Verwijderen
    2. Je hebt gelijk!

      Verwijderen
    3. Naast wat zuinigaan opmerkt is het ook wel zo dat we door internet en mobiele communicatie - eigenlijk ook al vanaf dat 'iedereen' een tv had - nu allemaal van van alles op de hoogte zijn. Op allerlei vlakken. Sommige dingen zijn echt niet zo heel erg anders dan pakweg 50 jaar geleden maar voorheen wisten we er gewoon niet van af.
      Verder zijn er op dit moment veel meer ouderen en leven mensen door voortschrijdende medische kennis ook veel vaker veel langer door met een relatief broze gezondheid. De groep die verhoudingsgewijs snel 'omvalt' bij extreme hitte is echt heel veel groter, niet zo raar als daar meer aandacht voor is.

      Verwijderen
  5. Ik ben van 1962 en herinner mij dat er tijdens mijn lagere schooltijd (weet niet meer in welke klas) ook sprake was van een tropenrooster vanwege de hitte.
    Om het huis koel te houden kun je ook vroeg opstaan en alles tegen elkaar openzetten.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Grappig! Ik ben 10 jaar ouder en ik herinner mij ook vooral hitte tijdens mijn lagere schooltijd, in de 2e klas, dacht ik me te herinneren. De houten vloer werd nat gesprenkeld om koelte te geven.

      Verwijderen
  6. Het is goed dat er aandacht voor is maar het komt ook doordat ouderen (ook kwetsbare ) langer thuis moeten blijven wonen. Deze mensen kunnen vaak niet goed voor zichzelf zorgen én er is geen toezicht dat ze voldoende drinken. Je kunt van alles met robots en sensoren doen maar even een hand op iemand schouder, een glas limonade of water of een ijsje doet wonderen en niet alleen voor de kwetsbare gezondheid. Ik ben van mening dat alles maar dan ook alles aangegrepen wordt om het klimaat de schuld te geven. Vorige week sprak Frans Timmermans zelfs over het overlijden van een 51-jarige vrouw in Haarlem door een omgevallen boom en die storm kwam ook door klimaatverandering. Het hele milieu en klimaat is ook een manier om ons geld uit de zak te kloppen en allerhande dure consultants die de overheid van alles adviseren. Gewoon je gezond verstand gebruiken en je oudere buurvrouw of buurman een beetje helpen (indien gewenst) in deze individualistische samenleving.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ja, lekker de klimaatproblemen bagatelliseren. Zo komen we er wel!

      De klimaatverandering is met stip de grootste uitdaging van deze tijd. Zolang we dat niet serieus nemen ziet de toekomst er somber uit...

      Verwijderen
    2. Ben ik wel met je eens maar zolang we op deze aarde alleen maar doorgaan met consumeren in deze hoeveelheden vrees ik het ergste. En het klimaat zou niet alleen op Nederlands, en Europees niveau moeten tellen maar over de gehele wereld. Waarom niet (om te beginnen in heel Europa) statiegeld op flessen en blikjes in Frankrijk en Italië wordt het meeste water uit flessen gedronken en die worden lang niet allemaal goed recycled zeker in Italië niet.

      Verwijderen
    3. Ik bagatelliseer het klimaatprobleem helemaal niet maar ik vind wel dat er heel veel subsidies gaan naar mensen en bedrijven die dat niet nodig hebben. Ik rijd geen auto maar zit er wel naast en ik verbaas mij in NL over de grote hoeveelheid elektrische SUV's die worden volop gesubsidieerd en dan heb ik het over auto's van 80.000 Euro en meer. Ik begrijp best dat er veel aan de hand is en dat 'we' daar iets mee moeten maar investeer in goed OV i.p.v. dat duurder te maken en er zijn hele gebieden onbereikbaar met OV. Ik woon in Nieuwegein en er vallen hier regelmatig busritten uit. Bomen vallen altijd om met welke storm dan ook maar ook in 2015 was er een zomerstorm in juli en destijds hoorde ik nog niemand over klimaatverandering. Politici hebben het jarenlang af laten weten en nu is het ineens 'prioriteit'. Maak er dan ook prioriteit van om verhuurders van woningen te dwingen te verduurzamen en bij wet vast te leggen dat duren van winkels gesloten blijven wanneer de airco of 's winters de verwarming voor de mussen aanstaat. Dat minder douchen, de verwarming lager etc. van de burger helpt maar het bedrijfsleven moet ook aan de bak.

      Verwijderen

Reageren is leuk, graag zelfs, maar onzinnige, racistische of kwetsende reacties naar mij of anderen, reclame voor politieke partijen en ook reacties met nep-informatie (bijvoorbeeld complottheorieën) worden niet geplaatst.

Over verwijderde of niet geplaatste reacties ga ik niet in discussie.