maandag 10 juli 2023

Een lange hete zomer

Er is weer sprake van het El Niño verschijnsel.

Wat is El Niño?
Wikipedia:" El Niño is een natuurverschijnsel in de Grote Oceaan. Langs de evenaar in de oostelijke Grote Oceaan komt het voor dat in de loop van sommige jaren een sterke opwarming van normaal koel zeewater plaatsvindt. Die opwarming van het zeewater heeft veel invloed op het weer in grote delen van de wereld, vooral Noord- en Zuid-Amerika. Soms heeft het weersverschijnsel kleine invloed op het weer in Europa. "

Daarnaast is er sprake van de opwarming van de aarde. In de afgelopen donderdag was het gemiddeld warmer over de hele wereld dan ooit gemeten. Lees hier meer over dat record.
In 2016 was er een El Niño en nu dus opnieuw een El Niño.

Gevolg zal zijn: wereldwijde hitte records, mislukte oogsten (lees hongersnoden), bosbranden, uitbreiding van woestijnen en ga zo maar even door.

Als ik lees dat tijdens de hitte in juni de kolencentrales in Engeland weer aangezet werden om voldoende stroom te maken voor alle airco's, dan vrees ik dat El Niño ook heel slecht is voor het klimaat en global warming.

De verwachting is nu dat het een lange hete (na)zomer zal worden!

Wikipedia


13 opmerkingen:

  1. Ik kan dat artikel niet lezen want geen account bij de volkskrant maar is er een bewezen oorzakelijk verband tussen het warme weer in Engeland en El Niño? Dat is niet zomaar voordehandliggend dacht ik. In deze regio is het effect vooral in het najaar en de vroege winter merkbaar volgens mij maar ik ben geen meteoroloog.

    Iets anders wat ik me zo afvraag: ons wordt al een tijdje verzocht om toch vooral op zonnige dagen overdag de wasmachines enzo te laten draaien om problemen met de overcapaciteit als gevolg van terugleverende zonnepanelen enigszins te beperken. Electriciteit is electriciteit of je het nu gebruikt voor een airco of een wasmachine maakt niets uit dus blijkbaar wordt er zo veel terug geleverd dat op dit moment al die airco's in Nederland niet genoeg verbruiken om de energie op te maken. Is het hebben van zonnepanelen in Engeland dan zo veel minder populair? Is het netwerk daar helemaal ongeschikt voor teruglevering? Hebben zo veel meer panden airco?

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ik bedoel niet dat er direct verband is tussen El Niño en de hitte in juni. De hitte van El Niño komt pas aan het einde van de zomer, met name de nazomer. Ik bedoel te zeggen dat de toemomstige hitte door El Niño door het gebruik van alle airco's en daardoor het verbruik van stroom extra milieubelasting met zich meebrengt.

      Verwijderen
    2. Airco's draaien vaak in de nacht.. en dan.. is er geen zon. Als de zon schijnt proberen we zoveel mogelijk het zelf op t emaken (11 panelen). Elke cent die we besparen/verdienen met de panelen sparen we voor een thuisbatterij zodat we de lampen in de avond op eigen stroom hebben.

      Verwijderen
    3. Het gaat bij airco's niet alleen om het verbruik van elektriciteit, maar ook om de warmte die ze genereren die we vervolgens naar buiten pompen.

      In dit artikel worden die kolencentrales niet benoemd als oorzaak, maar als complete tegenstrijdigheid dat je om koelte te creëren eerst zoveel hitte genereert. Tegenstrijdig, onzinnig. Mensen zijn zo gevoelig tegenwoordig. Warmte in de nacht hoort er soms bij in die sporadische zomernachten. Koop een ventilator, slaap onder een laken.

      Verwijderen
    4. Daarnaast is het zo dat airco ‘s hun hitte naar buiten blazen. Je huis wordt koeler, maar jouw omgeving buiten wordt warmer.

      Maar het klimaat is sowieso een raar iets. We zijn gestopt met het gebruik van bepaalde schadelijke stoffen omdat deze de ozonlaag aantasten. Maar nu de ozonlaag zich hersteld en de lucht minder vervuild is, komt er weer meer warmte van de zon op de aarde terecht. Gevolg opwarming van de aarde. Dus wat nu? Wie het weet mag het zeggen!

      Verwijderen
    5. De reden dat de aarde opwarmt is niet omdat de ozonlaag herstelt en daarom de aarde meer zon krijgt. Als de ozonlaag als iets doet is het beschermen tégen de schadelijke effecten van de zon.
      Als daarentegen de lucht vervuild blijft dat weerkaatst de aarde het zonlicht niet terug de ruimte in, maar weerkaatst het daarna in de vervuiling weer terug naar de aarde en blijft het licht en daarmee de warmte dus hier.

      Verwijderen
  2. Wij hebben thuis 2 ventilators en verder een natte theedoek om je hals of een nat washandje op je voorhoofd in bed.
    Vroeg boodschappen doen. De was buiten drogen is nu een makkie, het rekje over het balkon en binnen een uur droog ( wel keihard).
    Wij zijn de eerste paar dagen beroerd van de hitte met hoofdpijn en diarree. Maar hé, wij hebben heerlijk drinkwater uit de kraan en zoveel eten als wij maar willen.
    Dus hier geen airco. Helaas wel in bijna alle winkels en kantoren, hotels en expats woningen hier in de buurt.
    Maar laten wij maar beginnen in ons eigen kleine hoekje..

    BeantwoordenVerwijderen
  3. We kunnen allemaal ons best doen (en dat moet ook denk ik) maar ik wordt wel moedeloos van al die winkels met airco die gewoon wagenwijd de deuren open hebben staan een enkeling nagelaten. Zo ijskoud in winkels is ook echt niet nodig. Al die miljarden die gestoken worden in klimaat door de huidige (inmiddels demissonaire) regering hebben alleen maar zin als we allemaal een tandje (of twee) minder doen. De economie moet blijven draaien en veel apparaten gaan steeds korter mee, het repareren is vaak duurder dan een nieuwe. De afgelopen 2 1/2 week was mijn partner in Engeland met vakantie en had ik wat meer tijd om te winkelen en kleding die versleten was aan te vullen. Het viel mij op dat de winkels vol hangen met (niet zulke duurzame) kleding en dat er nog steeds heel, heel veel gekocht wordt. Wanneer ik de kwaliteit zie gok ik erop dat dit na een seizoen of misschien zelfs vakantie in de textielbak gegooid wordt. Was vorige week ook nog even in de kringloop maar die hanteren (althans hier) ook bizarre prijzen. Voor een (merkloze) jeans vroeg men Euro 21,00 en dan zijn er volgens mij heel veel mensen die toch voor een nieuwe gaan. Ook werd heel veel gelabeled als 'vinted' een bloesje met een kanten kraagje uit de jaren 80 voor Euro 25,00 vond ik erg veel. De moraal van dit verhaal: we zijn een weggooi en koop maar nieuw maatschappij geworden en daar moeten we eerst eens mee stoppen. Je kunt wel van alles opleggen aan mensen (statiegeld op van alles, plasticheffingen) maar als mensen niet bereid zijn hun gedrag te veranderen blijft alles (voor een groot deel) zoals het is.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Vooral met je laatste zin ben ik het helemaal eens. Het overgrote deel van de bevolking gaat zich niet aanpassen en dat word je ook niets simpel gemaakt. Op t.v. zijn er veel programmas over duurzaamheid en die worden dan naadloos gevolgd door reclames over van alles wat juist het tegenovergestelde inhoud zoals vliegvakanties en nog erger programmas die lijken te inspireren om nog meer te consumeren zoals woonprogrammas .Ans

      Verwijderen
  4. Tot nu toe hebben we het in de kamer nog niet warmer gehad dan 24 gr en dat is prima te doen, rolluiken rond 12 omlaag en voorzet stukken zodat de zon ook niet op de vensterbank komt want we willen niet helemaal in het donker zitten.
    In de keuken heb ik af en toe een klein ventilatortje, net genoeg om de lucht te verplaatsen dan voelt het aangenamer tijdens koken.
    In de slaapkamer was het wel erg warm 27 gr ondanks alles open als het kan om door te waaien.
    Airco vind ik vreselijk aanvoelen en is inderdaad te koud in winkels

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Wij hebben sinds een jaar een airco, niet om te koelen in de zomer maar om te verwarmen in de winter.
    Het is in de woonkamer en keuken nog niet warmer geweest dan 24,5 graad en in de slaapkamer 21 graden dus geen enkele noodzaak om de airco op koelen te zetten.
    Thea

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Ik las,dat de laatste tijd er ook meer zonnenaktiviteit is. Met invloed op het klimaat. Misschien van alles wat. Meer groen in de stad/dorp zou ook helpen.

    BeantwoordenVerwijderen
  7. We hebben geluk gehad dat er ondanks de warmte overdag het 's nachts nog wel afkoelde. In de herfst krijgen we een airco/bijverwarming. voor mij is dat bedoeld als gerichte bijverwarming van de woonkamer in de winter, en ik hoop van harte dat mijn man hem niet als verkoeling in de zomer gaat gebruiken. Hij heeft airco in zijn werkkamer en ik vind het daar onaangenaam koud. Zijn lichaam is ook niet aan de warmte gewend merk ik, terwijl ik met werkkamer op het zuiden zelfs de ventilator nog maar een paar keer aan heb gehad. In de auto is het niet ongebruikelijk dat ik in de zomer een dekentje over heb omdat mijn man de airco hoog heeft. Zijn innerlijke thermostaat werkt anders.
    Een van mijn favoriete winkels heeft de deur open bij deze temperaturen en ik ga daar iets van zeggen. Het is niet meer van deze tijd om dan de deuren niet dicht te doen.

    BeantwoordenVerwijderen

Reageren is leuk, graag zelfs, maar onzinnige, racistische of kwetsende reacties naar mij of anderen, reclame voor politieke partijen en ook reacties met nep-informatie (bijvoorbeeld complottheorieën) worden niet geplaatst.

Over verwijderde of niet geplaatste reacties ga ik niet in discussie.