zondag 15 oktober 2023

Het geld is op!

Patiënten die verzekerd zijn bij ASR of Zilveren Kruis kunnen de rest van het jaar niet meer terecht in het Martini Ziekenhuis, 1 van de 2 ziekenhuizen in de stad Groningen. Want het geld is op!

Het ziekenhuis zette dit op hun website:
Verzekerden van Zilveren Kruis en a.s.r. kunnen tot 2024 geen nieuwe afspraak maken in het Martini Ziekenhuis. Het ziekenhuis heeft dit besluit in overleg met verzekeraars Zilveren Kruis en a.s.r. genomen. De reden is dat het toegekende budget voor de vergoedingen van zorg van Zilveren Kruis en a.s.r. in het Martini Ziekenhuis voor 2023, niet toereikend is om alle zorg dit jaar te kunnen blijven leveren.
Om welke verzekeringen gaat het?

  • Zilveren Kruis
  • Interpolis
  • FBTO
  • De Friesland
  • De Christelijke Zorgverzekeraar / Pro Life
  • Ziezo

  • a.s.r.
  • a.s.r. Ik kies zelf

Daar ben je dan als verzekerde mooi klaar mee! Dan verwacht je binnenkort geholpen te worden en dan moet je nog maanden wachten. Daarmee ontstaat dan misschien ook een wachtlijst in de maanden januari en februari. Eén verzekerde, Geert Wolters uit Nietap, gaat een rechtszaak aanspannen. Ik ben zeer benieuwd of dat wat oplevert.
Er zijn wel uitzonderingen: spoedeisende hulp, geboortezorg, oncologische zorg en zorg aan kinderen tot 18 jaar gaat in ieder geval door en wordt vergoed.
Ik ben zelf verzekerd bij DSW, voor mij speelt het probleem niet. Indien nodig kan ik in de komende maanden nog steeds naar dit ziekenhuis.

Wat vind jij er van dat patiënten dit jaar niet meer terecht kunnen in dit ziekenhuis omdat het geld op is?

40 opmerkingen:

  1. Wonen we in Nederland of een ontwikkelingsland?

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Nou het gaat zeker niet goed qua zorg. Mijn dochter moet dagelijks een oogdruppel om ervoor te zorgen dat haar zicht niet verslechtert. Voor de zomervakantie was het opeens niet meer te krijgen. We hebben twee en een halve maand zonder gezeten. Oog een punt achteruit 🙁

      Verwijderen
  2. Ik vind de hele manier hoe wij op dit moment de zorg hebben geregeld absurt. Bovenstaande is het gevolg van dit aysteem.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Ik was paar jaar geleden doorgestuurd naar Xpert handen Kliniek en toen ik belde begin december kreeg ik ook die mededeling, ben verzekerd bij VGZ.
    Het is dus niet de eerste keer dat dat gebeurt, alleen was dat niet in het nieuws en had ik er nog nooit van gehoord dat dat kon

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Ik heb het ook wel eerder gehoord, vorig jaar of het jaar daarvoor, maar ik vind het ook een heel slechte situatie.

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Het verbaast me eigenlijk dat het niet eerder gebeurd is gezien de puinhoop in de gezondheidszorg. Het is één groot verdienmodel en de zorg voor de patiënt is bijzaak.
    Artsen hangen aan de touwtjes van Big Pharma, werken volgens protocollen, schrijven ongelooflijk veel overbodige en giftige rotzooi voor, voeren behandelingen uit die niet strikt noodzakelijk zijn en alles kost veel geld.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Zorgverzekeraars spreken een ‘plafond’ af met een ziekenhuis. Als dat plafond bereikt is, zal de zorgverzekeraar een lager bedrag vergoeden of zelfs niets. Een ziekenhuis is geen liefdadigheidsinstelling. Dus stoppen ze in dit geval met het leveren van zorg.
      Dat was ongetwijfeld al bekend aan het begin van het jaar.
      Een alternatief is dat ziekenhuizen geen akkoord meer sluiten met deze verzekeraars met als gevolg dat de patiënt per definitie een eigen bijdrage betaalt per behandeling. Als dat betekent dat mensen overstappen naar zorgverzekeraars die wel gewoon betalen voor geleverde zorg, dan zou marktwerking eindelijk werken zoals bedoeld.
      Maar zolang dit samenhangt met hoge premies in dure tijden, hebben veel mensen de luxe niet om te kiezen voor een goede verzekering.
      Kortom: krom systeem: een zorgverzekeraar moet gewoon zorg vergoeden die geleverd wordt. Als ze zo dom waren om ‘te weinig in te kopen’ zoals ze het formuleren, dan moeten ze het uit de reserves halen. En boy do they have reserves!
      Schrijver
      Adoxography.nl
      (Tevens werkzaam in een ziekenhuis)

      Verwijderen
  6. Ik vergeet nog de vele buitenlanders die gratis behandeld worden.
    Mensen met geld vertrekken uit Neder land en de kosten zullen tóch ergens op verhaald moeten worden.
    Met een vergrijzende bevolking en minder werkenden wordt het een probleem. En niet alleen dat, ook de pensioenen

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Nou die krijgen veel. Minimaal ,nog geen vulling . Dan maar voortanden trekken. Wat banaal en te erg om die maar weer de schuld te geven . Dan kun je ook wel iedereen die ongezond leeft of geleefd heeft verantwoordelijk stellen voor de tekorten.

      Verwijderen
    2. Deze reactie viel natuurlijk te verwachten...maar ik geef niemand de schuld, ik constateer iets.
      Ik weet niet hoe het in Nederland is, ik woon in Duitsland, maar was een paar weken geleden in het Roergebied en heb iemand bezocht die daar een huisartspraktijk heeft. Ik ben me werkelijk kapot geschrokken van wat ik daar hoorde en zag en het enige wat ik dacht was: dit moet allemaal betaald worden.
      Duitsland gaat er prat op de beste gezondheidszorg ter wereld te hebben maar ik weet niet voor hoe lang nog. Het gaat hier ook knellen en veel medicatie is niet (meer) verkrijgbaar.

      Verwijderen
    3. Een van de redenen dat de zorg zo duur is dat er steeds meer mogelijk is. Daarnaast is de patiënt steeds mondiger geworden. Men eist gewoon een bepaalde behandeling of medicatie. Men moet en zal de laatste nieuwe behandeling tegen kanker krijgen of het jou helpt of niet. Steeds meer ziekenhuizen worden hier mee geconfronteerd. En dat brengt kosten met zich mee die veel hoger liggen dan voorheen. De patiënt wil géén nee meer horen.
      Mijn vader kreeg nieuwe medicijnen en die zijn op zijn DNA niveau voorgeschreven. Hij heeft hierdoor veel minder bijwerkingen en zal dus minder vaak naar de dokter/ ziekenhuis hoeven. Dat DNA onderzoek kostte hem zijn eigen bijdrage net zoals hij voor een deel van zijn medicatie moet bijbetalen. Maar dat was en is het hem wel waard.

      Verwijderen
    4. Nee. Nu niet het als feit brengen. Er zijn ook nog heel veel andere feiten. Het gaat om de verhoudingen. En ik denk zeker te weten dat er in Nederland maar een klein deel van de kosten naar die mensen gaan. Ik denk dat dat in Duitsland niet anders is. En ik heb met Duitsers gewerkt. Die eisen gelijk dat je voor het kleinste gaatje de ehbo trommel induikt of voor een pijntje een dokter laat komen. Ik vind het echt heel echt dat je bevolkings groepen tegen elkaar gaat uitspelen .

      Verwijderen
    5. Leuk. Luz woont zelf in Duitsland, en geeft toch de buitenlanders de schuld van alles terwijl ze zelf een buitenlander is.
      Marijke

      Verwijderen
    6. Hahahaha, hij is leuk Marijke, alleen ik krijg niks kado, ben Privat Versichert en betaal de hoofdprijs voor de ziektekostenverzekering terwijl ik daar niet of nauwelijks gebruik van maak. Doe alles via een orthomoleculair arts en betaal dat allemaal zelf.
      Correctie, nogmaals...ik geef buitenlanders nérgens de schuld van, doe alleen een constatering

      Verwijderen
    7. Die constatering is dus heel erg ongegrond . Dus fout .

      Verwijderen
    8. @Luz, ken je wel de omvang van het aantal buitenlanders die gratis behandeld worden in Nederland? Als je alleen maar wat 'constateert' en dat ook nog eens suggestief verwoordt, zonder er echte getallen bij te noemen of erbij te vermelden dat je de omvang ervan niet weet, dan kun je er op wachten dat je dit soort reacties krijgt. En terecht in mijn opinie.

      Verwijderen
  7. Bijzonder. Heb je als verzekerde gekeken of bepaalde zorgverleners in je regio onder je verzekering vallen, overkomt je dit. Ik ben benieuwd wat er uit de rechtszaak komt, want hier wil je geen precedent voor.
    Dit is een van de dingen waarvoor ik de privatisering graag terug had gedraaid.

    BeantwoordenVerwijderen
  8. Idioot natuurlijk - tegelijkertijd werken we hier allemaal zelf aan mee door een zo goedkoop mogelijke zorgverzekering te kiezen.....

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Kiezen voor de goedkoopste is voor velen onder ons onvermijdelijk. En laten we niet vergeten dat we in veel gevallen voor de gek worden gehouden omdat veel verzekeringen aan elkaar gelieerd zijn. Want dan denk je bij een onafhankelijke verzekering te zitten , blijkt het een dochter maatschappij van een veel grotere keten. Bovendien maken die verzekeringen allemaal winst. Hebben ze managers met dikke salarissen en zitten ze in dure panden. En de pharmaseutische industrie maakt ook dikke winst op medicijnen door bijvoorbeeld een monopolie positie. Ans.

      Verwijderen
    2. Nou ik vind 300 euro voor 2 personen niks goedkoop. Zeker niet omdat het maandelijks is. En we daarnaast in een jaar algauw rond de 2000 euro eigen risico en eigen bijdrage doen,laat staan alles wat sowieso eigen rekening is. Ik kan voor die 5000 die wij betalen niet zeggen dat we echt iets krijgen. Tataal kostten we dit jaar 4000 euro.. weer 1000 euro van ons in de gemeenschapspot. Waar we zelf dus nog nooit van hebben meegeprofiteerd.

      Verwijderen
    3. Als je 2000 euro aan eigen risico en eigen bijdrage hebt betaald, dan heb je dus minstens voor 2000 euro aan zorg gekregen, en mijn vermoeden is dat het nog wel meer is. Probeer eens een inschatting te maken van hoeveel euro's aan zorg jullie gekregen hebben? Dus huisartsenbemoeienis, specialistentijd, ingrepen, alle kosten van de medicijnen...

      Verwijderen
  9. Marktwerking in de zorg is echt geen goed idee geweest. Artsen moeten vrij kunnen handelen en het belang van de patient moet voorop staan. Niet de boekhouding van de zorgverzekeraar.
    Het lijkt me heel vervelend als je net bij een van deze partijen verzekerd bent.
    Groet, G

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. 15 jaar geleden betaalde ik 70 euro per maand en alles wat noodzakelijk was werd vergoed. Nu betaal je 150 euro, dan nog even 400 euro eigen risico,en als het psychisch is nog meer. Vervolgens krijg je 50% of zelfs 70% vergoed voor heel veel dingen. En je wisselt elke paar jaar van tandarts, fysiotherapeut en bloedprik locatie omdat er geen contract mee is.
      Weet je wie er wel enorm van profiteren? De managers en directeuren.

      Als we die nou eens gewoon 2keer modaal uitkeren voor oktober, november en december.. dan kunnen ze de hoeveelheid patiënten die nog kunnen behandelt van dat geld niet aan.

      Verwijderen
    2. Marktwerking in de zorg is het domste idee dat ik ooit gehoord heb van mensen die ik toch wel een bepaalde mate van intelligentie toeken. marktwerking in een basisvoorziening is sowieso dom en op den duur niet houdbaar.

      Verwijderen
  10. ..en het ergste is dat deze zorgverzekeraars geld genoeg hebben!

    BeantwoordenVerwijderen
  11. Het wrange is dat 'ons' werd beloofd in 2006 dat de zorg eerlijker zou worden, goedkoper, geen wachtlijsten meer etc. etc. Van dat alles is niet terecht komen. Niet de zorg is te duur maar alle 'fratsen' daaromheen. Het gebeurt allemaal nog veel vaker maar komt niet in de media. Mijn moeder moet naar de neuroloog voor controle maar dit kan (Amsterdam) pas in januari 2024. Twee jaar geleden zou ik in november (2021) aan staar geopereerd worden maar 2 dagen voor de operatie kreeg ik een telefoontje dat 'het budget overschreden was' toen werd het 3 maanden later. Weliswaar zijn beide dingen niet levensbedreigend maar wel heel vervelend. Over een paar weken worden we weer overspoeld door reclameboodschappen van zorgverzekeraars dat we vooral voor ........moeten kiezen etc. etc. Ik denk dat de mensen in de coalitie én de Tweede Kamer geen enkel idee hebben, zij hebben namelijk hun eigen geneeskundige dienst en waarschijnlijk ook een netwerk waardoor zij geen last hebben van wachtlijsten. Idem met het toekomstige pensioenstelsel (waar ik ook voor vrees), Tweede Kamer en regering houden het huidige stelsel.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Dat Tweede Kamer leden een eigen geneeskundige dienst hebben wist ik niet, is dat ook voor hun gezing geldig?
      Maar ze hebben ook familie en vrienden, kennissen en buren die dat niet hebben en hun aanspreken over vele zaken in de samenleving?

      Verwijderen
  12. Ik hoor het Hans Hoogervorst nog zeggen bij de introductie van het nieuwe zorgstelsel: "De verzekeraar wordt nooit de baas in zorgland, de arts blijft leidend"
    Nu, nog geen 20 jaar later, bepaalt de verzekeringsmaatschappij wat de arts wel of niet mag doen. Ik krijg nu mee-en-meer de indruk dat de arts aan de leiband loopt van de verzekeraar en de politiek blijft het goed vinden. Alleen vanuit de klein linkse oppositie werd er destijds wat tegengesparteld
    Eerlijk is eerlijk; het systeem met een verplicht en vrijwillige verzekering is ook verre van ideaal en kende ook zijn beperkingen, maar gaf in ieder geval wel zekerheid. Nu hebben we een systeem waarbij de verzekeraars alle negatieve dingen van het voormalige ziekenfonds omarmd hebben en uitsluitend gaan voor het goedkoopste. De korte termijn dus.
    Er zijn nu eenmaal zaken waar je geen marktwerking op los kunt laten en zorg en nutsvoorzieningen zijn daar goede voorbeelden van. Hoop dan ook van harte dat de politiek op haar schreden terugkeert, maar denk ook dat niet meer mee te zullen maken, gezien mijn leeftijd.

    BeantwoordenVerwijderen
  13. Zeker al 10 jaar geleden had een vriend een open hart operatie nodig, maar het ‘butget’ was op, wachten tot januari, bij problemen 112.
    Deze zomer een stent plaatsen, wachttijd enorm, bij problemen, 112.
    Hij is diverse keren met de ambulance opgehaald, en weer na huis gestuurd met een extra medicijn, en gewoon verder wachten…
    Zo gaat dat dus. Een ziekenhuis in het midden van het land.

    BeantwoordenVerwijderen
  14. Blij met DSW. Verrast dat zilveren kruis ook moeilijk doet. Van VGZ k7n je niets anders verwachten.
    Zoals DSW zegt, ziekenhuizen voeren graag veel onderzoeken uit, dat geeft hun extra inkomen. Dat systeem moet wijzigen.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Grappig dat jij het niet van ZilvKruis verwacht had. Ik juist wel en dat was mede een van de redenen dat ik ooit overgestapt ben naar DSW. Tot volle tevredenheid!
      Thea

      Verwijderen
  15. Ik was verbaasd dat dit zoveel verbazing opwekte, het gebeurt al jaren met name bij ggz instellingen en kleinere zorgaanbieders die soms al in juli of augustus door het toegewezen budget heen zijn en een stop invoeren. Jaar na jaar.

    Dat ziekenhuizen nog steeds wat makkelijk extra onderzoeken uitvoeren zoals OpnieuwBeginnen aanhaalt is wel een punt van aandacht. Ook vergrijzing is een zorg, en nieuwe behandelingen die doeltreffend maar exorbitant duur zijn. Allemaal ingewikkelde kwesties waar echt dringend over nagedacht moet worden.
    Maar er is eerst een relatief (niets is makkelijk in dezen) eenvoudige verandering die we kunnen doorvoeren.
    Ik ben de afgelopen drie jaar mede verantwoordelijk geweest voor het zorgbudget van een grote gemeente, meer dan de helft van het uitgegeven budget gaat naar administratieve bureau's, adviesorganenen en bedrijven die 'helpen' de zorg beter te 'organiseren' (truuks bedenken om mensen hulp te ontzeggen is wat dat vaak betekent). Sinds ons oude systeem op de schop moest zijn vooral die kosten exorbitant gestegen, niet alleen bij gemeenten ook binnen ziekenhuizen en andere zorginstellingen vaak opgedrongen door overheid en verzekeraars. Die zijn niet zelden bereid om 2 keer de kosten van de daadwerkelijk gevraagde hulp uit te geven aan keuringen en administratieve werklast om die hulp maar niet te hoeven bieden

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Niet alleen! Onze maatschappij is bang voor onrechtmatig gebruik en stellen daarom “idiote” regels op. Denk alleen maar aan de toeslagenfraude. Tel daarbij op dat de zorg etc. commercieel is weggezet.

      Verwijderen
  16. Ik sta dus op een wachtlijst van het Martini voor een kleine ingreep en zou binnen een paar weken bericht krijgen zei de huisarts.
    Maar ik ben bij de Friesland verzekerd en dat valt tegenwoordig onder het Zilveren kruis.
    Morgen maar eens met de huisarts bellen en bedankt voor het waarschuwen.
    Evelien

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Nou ik heb gebeld en mijn ingreep (aambeien) gaat niet door.
      Ik krijg nu wachtlijst bemiddeling en word over 2 dagen terug gebeld door de Friesland zorgverzekeraar.
      Evelien

      Verwijderen
  17. Jullie kunnen wel nog behandeld worden in het andere ziekenhuis van de stad. In Parkstad Limburg wil men het beddenhuis sluiten en er een dagbehandelcentrum van maken. Moet je geopereerd worden, dan moet je naar Sittard of Maastricht. Aken weigert om de achtervang te worden. Die hebben hun handen vol aan de Duitse patiënten van Aken en omgeving.
    Tel daar een gebrek aan plaatsen in de tijdelijke verpleeghuiszorg bij op en dan weet je het wel. Ze moeten langer in het ziekenhuis verblijven maar voor het bezoek is dat te ver weg!

    BeantwoordenVerwijderen
  18. Wij hadden een gesprek met een orthopeed en eigenlijk mocht hij niet zeggen wat hij zei...maar het zat de man zo hoog.
    Ze bungelen allemaal aan de touwtjes van de zorgverzekeraar als ze 100 heupoperaties mochten doen en ze deden er..... om de patiënten te helpen er 110 werden ze het volgende jaar gekort.
    Zeer frusterend voor de arts en hij sprak...ik laat het nu allemaal over me heenkomen en behandel iedere patiënt of het mijn ouders zijn.
    Zo'n sympathieke man en hij stond met zijn rug tegen de muur ,klem gezet door de zorgverzekeraar .
    Groet Lianne

    BeantwoordenVerwijderen
  19. Lang leve de marktwerking......straks begint het hele circus weer rondom de zorgverzekeringen. Geld dat beter aan de zorg had kunnen worden besteed

    BeantwoordenVerwijderen

Reageren is leuk, graag zelfs, maar kwetsende reacties naar mij of anderen, reclame en ook reacties met naar mijn mening onjuiste informatie (bijvoorbeeld complottheorieën) worden niet geplaatst.

Over verwijderde of niet geplaatste reacties ga ik niet in discussie.