zaterdag 14 oktober 2023

Nog een week opmaken voorraad + aankopen in de supermarkt

Dit is het verslag van mijn 2e week opmaken voorraad, waarbij ik niet uitsluitend van de voorraad gegeten heb, maar ook aanvullend nieuwe etenswaren gekocht heb.
Eerst de nieuwe aankopen:

 7 - 14 okt 23

*=aanbieding, @=afgeprijsd, VMN= verspilmijniet, BB= bonusbox WAAR PRIJS
Voeding    
appels, wildpluk, ruim 1600 gram Pluktuin 0,00
Elstar appels* Plus 0,93
peer* Plus 0,27
mango eetrijp* Plus 1,00
kaas* Plus 2,03
1 volkoren brood * Lidl 1,29
bakkersgist Lidl 0,75
zoute haring @ BB AH 1,29
gerookte haring, 246 gram* AH 2,04
1 kg zilvervliesrijst AH 1,79
2 liter biologische yoghurt AH 2,50
Snacks/ hapjes    
200 gram walnoten* Lidl 1,59
2x kleintje borrelkaas blue d'auvergne, in totaal 191 gr*  AH 2,00
Dranken   0,00
TOTAAL   17,48

Deze week geen dranken, ook geen sojamelk. Vorige week kocht ik 10 pakken sojamelk, daarvan heb ik nog ruim voldoende.
Wel kocht ik fruit en plukte ik appels. Die appels had ik de afgelopen weken steeds zien hangen als ik naar de sportschool fietste. Afgelopen week vond ik dat het zo ver was, dat ik appels kon oogsten. Als handappel vind ik alleen Elstar lekker, van de geplukte appels maak ik appelmoes.

Vorige week reageerde iemand op mijn aankoop van walnoten. Je kunt ze volgens haar/hem(?) gewoon rapen onder notenbomen. Ik heb deze week een walnotenboompje gevonden in het wildplukgebied en gekeken of er wat onder lag. Het was nadat ik mijn kleinzoon van zwemles naar huis had gebracht. Helaas lagen er alleen hondendrollen en geen noten! Er hingen ook geen noten meer in de boom. Gelukkig was mijn 6-jarige kleinzoon niet meer in de buurt, zodat hij niet in de hondenuitwerpselen gestaan heeft. Ik ook niet trouwens, ik zag ze op tijd. We hadden wel op een andere plaats daar dicht bij (paarden)kastanjes verzameld, daar was blijkbaar geen hondenuitlaatplek.

Gebruikt uit de voorraad

 7 - 14 okt 23



  prijs per verpakking gebruikt

Voeding    

pompoen, 1100 gram, gekocht eind augustus '23 1,34 1,34

zilvervliesrijst (oude verpakking), 150 gram 1,79 0,27

Chilibonen in saus, A-merk, 400 gram 2,99 2,99
tht okt '19
Haricots verts, 680 gr, uitgelekt 350 gr 4,99 4,99
over datum
uien uit voorraad, 500 gr. 0,99 0,99
indien per 500 gr gekocht
gedroogde sojastukjes, 80 gram 2,09 0,84
over datum
Conimex mie nestjes,  2,02 0,50
over datum
Snacks/ hapjes   0,00

Dranken   0,00

TOTAAL   11,92

Een van de voorraadmaaltijden was geroosterde pompoen met rijst, gebakken uien en Chilibonen in saus. Het leek veel op wat ik vroeger vaak at in mijn macrobiotische tijd, alleen was destijds de pompoen niet geroosterd, maar gebakken in de koekenpan en waren het adukibonen in plaats van chilibonen. Wil je weten wat adukibonen zijn, klik dan hier.

Ik heb nogal wat producten uit de voorraad gebruikt die over de tht datum waren: Chilibonen, mie nestjes, haricots verts, sojabrokjes. Bij alles wat over de tht (= tenminste houdbaar tot) datum is, is het raadzaam om je ogen en neus goed de kost te geven. Hoe zit het met het blik, of de deksel. Is er sprake van een bolling? Zitten er beestjes in de mie of sojastukjes? Hoe ruikt het product? Hoe ziet het er uit?
Alles was steeds nog prima te gebruiken. Het is, hoop ik, ook algemeen bekend dat je de tht datum zonder problemen kunt negeren, zolang je goed ruikt, kijkt en proeft.

Als je nieuwsgierig bent naar sojastukjes, klik dan hier.
Ze zijn in het gebruik goedkoper dan verse sojastukjes en gewoon in de supermarkt te koop

Tot mijn verbazing zijn de destijds door mij gekochte mie nestjes niet meer in de handel.
Zowel de mie als de Chilibonen als de haricots kocht ik ooit in een 2 = 1 aanbieding. Ik vermeld hier de volle prijs, maar die heb ik er destijds niet voor betaald.

Inmiddels heb ik al weer meer vriezermaaltijden verzameld in mijn vriezer:
een 1-persoonsportie rijst met gebakken uien, Chilibonen en geroosterde pompoen
een 1 persoonsportie mie met gebakken prei, rode paprika, verse rode peper, gebakken uien en sojastukjes.
Volgende week ga ik wat vriezermaaltijden op het menu zetten!

8 opmerkingen:

  1. Wat leuk dat je de sojabrokken noemt. Ik kende ze niet. Klinkt als een leuk ingrediënt om eens mee te gaan spelen 😄

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Ha de sojabrokjes. Het enige voorbewerkte wat we vroeger hadden en dan van die mensen die dat alleen maar aten als " vervanging " . Nauwlijks weken en niet kruiden. Niet te eten En toch in al de vegaproducten die er nu zijn ,wat voor merk of smaak dan ook, ik proef de soja brokjes smaak er in terug . Dus waarom niet zelf maken met kip of shoarma of wat voor kruiden dan ook . Veel goedkoper en gezonder . Minder zout en suiker en andere rare toevoegingen. En veel minder plastic. Burgers zijn ook zo snel zelf gemaakt. Restjes bonen ,rijst en groente / uien baksels verzamelen in de vriezer. Veel havermout,wat meel en psyllium ,voor het binden,en kruiden er door. Voor wie de" vlees smaak"wil vooral foelie ,kruidnagel en laos en koriander doet het . En dan burgers maken. En ze weer in vriezen . Gezond en goedkoop en altijd wat in huis.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ik ken ze ook al van lang geleden! Eind zeventiger jaren kookte ik er al mee. T., een schoolvriend van mijn partner, die altijd vlees at, was enthousiast en vond het lijken op gebakken spek! Dat vond ik niet, maar met vleeskruiden en goed geweekt vond ik het prima smaken. Destijds heetten ze sojabrokjes, en tegenwoordig is de naam sojastukjes meer gangbaar.

      Verwijderen
    2. Ach ja. Stukjes ze dan maar noemen. Voor het goede doel. Brokjes klinkt als hondenvoer. Het schijnt dat ze bij toko's ze in verschillende soorten en maten en smaken hebben . En behoorlijk goedkoper. Misschien wat voor wie vega Chinees of Thai's wil koken .

      Verwijderen
    3. Ik kocht mijn stukjes ook bij de toko: https://www.orientalwebshop.nl/nl/brands/supreme/supreme-soy-chunks-fine-500g?gclid=CjwKCAjw-KipBhBtEiwAWjgwrB6Euk0gzJoitu1ntekGkSxS1_FxezGVy2higGp7gq7N5SJiLFcBwBoCQosQAvD_BwE
      Inderdaad in verschillende soorten: kleine brokjes, maar ook grotere brokken. Volgens mij zijn ze precies hetzelfde als wat je in de supermarkt koopt.

      Verwijderen
  3. Ik doe in veel rijst-, pasta- en noedelgerechten zgn. Peasmakers.
    Ook brokjes, gemaakt van gele erwten en tuinbonen.
    Weken, kruiden en bakken.
    Thea

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Leuk overzicht weer Aaf! Wat ga je met de gist doen? Ga je zelf brood bakken?

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ja, dat is het plan! Ik heb vrij veel meel en daar wil ik wat mee doen!

      Verwijderen

Reageren is leuk, graag zelfs, maar onzinnige, racistische of kwetsende reacties naar mij of anderen, reclame voor politieke partijen en ook reacties met nep-informatie (bijvoorbeeld complottheorieën) worden niet geplaatst.

Over verwijderde of niet geplaatste reacties ga ik niet in discussie.