vrijdag 26 januari 2024

Koopkracht stijgt voor bijna iedereen, behalve bij de allerarmsten

Dat was de kop van een bericht van de NOS.

Citaat van de NOS:
"Veruit de meeste huishoudens hebben dit jaar wat meer te besteden. Mensen met kinderen kunnen er zelfs stevig op vooruit gaan, maar alleenstaande minima moeten in 2024 juist inleveren, van 40 tot 60 euro per maand. Dat blijkt uit een koopkrachtberekening van budgetinstituut Nibud.

Lage inkomens zonder kinderen gaan er juist op achteruit. "Die groep had eigenlijk al te weinig te besteden", zegt Vliegenthart (directeur van het Nibud). Hij wijst erop dat deze groep zwaar getroffen wordt door het wegvallen van de energietoeslag. "Een paar tientjes minder per maand is bij een kleine portemonnee best fors. Voor hen blijft het dit jaar puzzelen met het huishoudboekje."
Einde citaat.

Wie gaan er in 2024 op achteruit?
De volgende huishoudens:
Alleenstaand bijstand - min  61 euro per maand
Eenouder 1 kind bijstand - min 43 euro per maand
Alleenstaand (uitkering €25.000) - min 60 euro per maand
Alleenstaand zelfstandig (€40.000) - min 40 euro per maand

Ik vind het diep triest dat juist de allerarmsten er op achteruit gaan!
Eigenlijk absurd en onvoorstelbaar!
Hoe vang je dat op als je daarvan moet leven?
Het was al te weinig om van te leven!

48 opmerkingen:

  1. Schandalig. Zouden de bedenkers van de maatregelen dit gevolg niet beseft hebben?

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Oorzaak is o.a. wegvallen van de energietoeslag, stond erbij. En zorgtoeslag is weer verlaagd. Dus gaan ze er behoorlijk op achteruit. Het lijkt wel of ze in Den Haag minachting hebben voor de allerarmsten. Geen vakbond, en verder protesteren ze tóch niet.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Heel raar dit. Ik krijg ongevraagd meer salaris en iemand die niet veel heeft minder. Dat wil ik helemaal niet! Ik ben blij met wat meer, maar niet ten koste van een ander of ten koste van de sociale voorzieningen.
    Mijn jaarinkomen is 30.000 bruto, uit arbeid.
    Ik begrijp het niet.
    Groet, G

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Kan de achterliggende reden zijn, dat er in nogal wat sectoren een personeelstekort is en alleenstaanden dus beter aan werk kunnen komen?
    Het is maar een idee van me en ik heb zitten zoeken naar de achterliggende reden, maar daarover kan ik nog niets vinden....

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Er wordt altijd een groep vergeten die niet kan werken, maar dus wel langdurig tot aan pensioengerechtigde leeftijd afhankelijk zijn van de bijstand.

      Verwijderen
  5. Ja, dat verwonderde mij ook erg! Juist de armsten zouden er toch op vooruit moeten gaan? Het is zo onlogisch!

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Het verwonderd mij niets.
      Ik heb het een tijd terug onder een van de artikelen van Aaf gezet met linken met berekeningen, maar ik kreeg reacties dat ik niet zo in paniek moest schieten etc...

      Verwijderen
  6. Op de Belgische zender VRT is momenteel de serie "Zorgen voor mama" te zien. Ik zit elke keer met tranen in mijn ogen te kijken.
    Mensen in afgeleefde, schimmelige woningen die moeten kiezen of zij hun kinderen eten geven of luiers, een tiener die eindeloos moet wachten op hulp en aan zelfmoord denkt, vrouwen die elke keer weer met de verkeerde man meegaan in de hoop op wat liefde en veiligheid.
    Armoede is een val waar vooral de zwaksten in de samenleving nog verder in de problemen komen.
    Nu krijgen werkenden gezinnen met kinderen er wat bij, omdat de regering bang is voor vergrijzing en tegelijkertijd de instroom van migranten wil terugdringen. dus meer kinderbijslag enz. :
    als dat over een paar jaar wordt teruggedraaid zit je met dure tieners die
    de oren van je hoofd eten en uit hun kleren groeien. Titia



    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ik kan je vertellen dat mijn kleuter ongeveer 3 keer zoveel geld wegeet als zijn moeder..6 volkoren boterhammen, een bak havermout, 2 borden avondeten en daarnaast nog fruit en ei, kwark,noten en wat er verder ter tafel wordt gebracht. (Gelukkig kunnen we het betalen,nog wel, want wij zien ons inkomen aal 10 jaar niet stijgen (geen cao, geen inflatiecorrectie, maximale schaal, maximale trede,geen promotie mogelijk)
      En dat ie al voor de 3e keer sinds september een nieuwe schoenmaat heeft. En dat ie sinds juli ook al in de 3e kledingmaat zit. Inmiddels staat er heel leuk 6 tot 8 jaar in het labeltje.. in september 4 geworden. 112 lang. En maat 122 broeken vallen te lang en 116 te kort. Shirtjes en truien maat 110 zijn.. cropped. 116 op zijn hurken 10 cm tot aan de broekrand.. dus ook daar 122.
      Whut? En dan koop ik geen vage, smalle of korte merkjes maar ruime en brede en op lengte vallend spul, aldus de mensen met meerdere kinderen.

      Het gat tussen vaste lasten en salaris was 10 jaar geleden 1800 euro. Nu nog slechts 800. En dat is dan met een dalend verbruik, enkel prijsstijgingen.
      We zitten wat besparen wel op de grens van wat nog leuk is.

      Verwijderen
    2. Misschien moet je met een kleuter die dit wegwerkt even naar een dokter. Dat zijn geen normale hoeveelheden. Dan is t ook niet verwonderlijk dat ie uit z’n kleren groeit. Dat zouden we allemaal doen als we overeten.

      Verwijderen
    3. Misschien niet normaal voor een kleuter die de hele dag achter een schermpje zit. Maar wel heel normaal als tie uren aan het ravotten is. Wat een enge bemoeizucht zo'n opmerking

      Verwijderen
  7. ZOO vreemd - dat schijnt dan een "onbedoeld effect" te zijn, want niemand vindt dit rechtvaardig, of wil dit, toch? Alleen, wat je schrijft in je bericht: € 40.000 zijn toch niet de (aller)armsten? Ik vind dat ik een goed salaris heb, maar dat haal ik bij lange na niet!

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Nou inderdaad, een beetje een aparte uitspraak. Verdien zelf ook veel minder ,maar reken mezelf niet tot de allerarmsten.

      Verwijderen
    2. Het woord 'allerarmsten' vind ik te heftig, daarbij denk ik aan mensen die op straat leven, in andere werelddelen etc. In Nederland past beter, de mensen met het laagste inkomen. Dat zij minder te besteden hebben is echt heel naar, dat is een feit.

      Verwijderen
    3. @ mrs H. Mijn inkomen is ook echt niet 40.000,- bruto per jaar! Blijkbaar vindt de NOS €40.000 per jaar al heel armoedig.
      Het is wel beneden modaal. Het CPB schat dat het modale salaris in 2024 zal stijgen naar €42.236 per jaar.

      Verwijderen
    4. Alleenstaand als zelfstandige met 40.000 (bruto)houdt niet over, denk 's aan ao-verzekeringen en een pensioenvoorziening die je zelf moet bekostigen.
      Groet Kniepertie

      Verwijderen
  8. Onbegrijpelijk! Wie bedenkt dit?

    BeantwoordenVerwijderen
  9. Tja, hoe leef je als je in de bijstand zit. Je bent altijd bezig met je inkomen, zoals "Kan ik deze week koffie kopen of niet", (en dat is dan echt geen DE koffie) Aanbiedingen moet je vaak overslaan omdat je op dat moment geen geld hebt enz. Je wordt geleefd door geld. Ik vind dat verschrikkelijk. Maar maak geen schulden, want daar kom je nooit en te nimmer meer uit.
    Desondanks ben ik blij dat er in Nederland uitkeringen bestaan! Want door ziekte is het voor mij helaas niet meer mogelijk om te werken.
    Ook heb ik me afgeleerd om mij druk te maken over de regering en haar achterlijke besluiten: Het heeft geen zin, want naar de minima wordt toch niet geluisterd.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Er wordt eigenlijk naar niemand geluisterd.. alleen naar mensen met Geld.

      Verwijderen
    2. Ik herken het. Boodschappenlijstje maken. Prijzen erbij zoeken. En dan schrappen tot het financieel past. Wij drinken thee tegenwoordig. Bezoek krijgt (goedkope) oploskoffie. Alleen voor bezoek enkele blikjes sinas en cola in huis. Wel in een glas schenken. Dan heb je 2 glazen uit 1 blikje. En dat is goedkoper dan telkens een aangebroken fles zelf verder te moeten opdrinken. Plakjes vleeswaar tellen. Eerst kijken naar brood van gisteren. Is dat er niet dan ander goedkoopste brood nemen. Veel supermarkten hebben gratis fruit voor kinderen. Ik doe alsof mijn neus bloedt en pak ook een appel oid. Drink koffie in de AH. Neem mijn boek mee en probeer zo even te genieten.

      Verwijderen
    3. Wat een goede tips zo en passant, 13:21! 👍

      Verwijderen
    4. We zijn in hele korte tijd compleet uit het oog verloren wat armoede en luxe is. Iedereen vind dat hij recht heeft op een levensstijl die tot voor kort alleen de elite had. Hoog tijd om weer soberheid te introduceren. Koffie is (extreme) luxe. Heb je niet nodig, zeker niet als je “arm” bent. Weet je trouwens wie er echt arm zijn? De mensen die jouw budgetkoffiebonen plukken.

      Verwijderen
  10. Wellicht komen deze mensen in aanmerking voor een (tijdelijke) tegemoetkoming uit het Noodfonds Energie (https://www.noodfondsenergie.nl/)

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Nee, daar kom ik niet voor in aanmerking al heb ik een bijstand uitkering. ik heb nl een contract van 75 euro per maand, meer kan ik niet betalen. Mijn contract is dus te laag om in aanmerking te komen voor het noodfonds. De temperatuur staat standaard op 14,5 graden. Als er visite komt dan draai ik het naar de record hoogte van het 17,5 graden. En ik heb geen zonnen panelen, want dat is voor de rijken onder ons. Nu ik dit zo typ moet ik lachen om mijn getob en denk "ik ben het school voorbeeldvoorbeeld van consuminderen".
      Maar zielig ben ik niet!!!

      Verwijderen
    2. Wanneer je zoals ik achter een gedeelde meter zit (omdat dat technisch niet anders kan) heb je ook het nakijken... Zelfs de bloktoeslag van vorig jaar is nog niet uitgekeerd! (compensatie 380 euro en het prijsplafond). Dan heb ik het ook nog niets eens over het feit dat huurders die particulier huren met een minimuminkomen GEEN huursverlaging kregen omdat de roverheid het niet kan uitvoeren.

      Verwijderen
    3. Het was maar een suggestie (ik ben de anoniem van 11.07). Zelf kom ik ook nergens voor in aanmerking. Vorig jaar heb ik het aangevraagd voor een tante (90 jr) van me die nog zelfstandig woont in een oudere woning met een gaskachel in de woonkamer. Het aanvragen was een ramp en ik kan me voorstellen dat veel mensen zijn afgehaakt, maar de aanhouder wint. Over het 1e kw 2023 kreeg mijn tante niets maar over het 4e kw 2022 ruim 300 euro naast de 2 x 190 euro van nov. en dec. 2022. Een mooie meevaller.
      Naar ik heb begrepen zijn de voorwaarden momenteel soepeler dan vorig jaar dus geen aanvraag is geen tegemoetkoning.

      Verwijderen
  11. Ik schrok ook toen ik gisteren het journaal zag, kan toch niet waar zijn!

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ik schreef er in 2020 ook nog een artikel over, toen ook getriggerd door nieuws;https://www.taxxlifeblog.nl/2020/02/kloof-tussen-arm-en-rijk.html

      Verwijderen
  12. Er werd wel gesproken van reparatie. Hopelijk gaat dat snel gebeuren.

    (Moet haast wel toch de PVV heeft het toch zo goed voor met arme burgers)

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Zeker, daarom wordt het eigen risico in de zorg ook per direct op 0 euro gezet, toch mevrouw Agema?

      Verwijderen
  13. alleen reparatie voor mensen die eht niet kunnen werken.verder aan de slag . met al die toeslagen loont werken niet.

    BeantwoordenVerwijderen
  14. Ik vraag me wel af hoe hoog toeslagen en uitkeringen moeten zijn voordat het genoeg is. Belangrijker is wat eruit gaat in plaats van wat er in komt. Werken loont totaal niet in dit land de verschillen moeten nog veel groter! Hoe moet het met de uitkeringen zonder al die werkenden? Raar land wat dat betreft! 25000 euro per jaar? Het lijkt de vriendenloterij wel

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Er is vast wel iemand in de uitkering die met alle liefde met u wil ruilen. En ook nog eens hoge zorgkosten en eigen bijdrages hebben.
      Mensen zitten niet voor hun lol in de uitkering, zeker niet langdurig.
      En dan heb ik het over minstens 5jr of langer. Precies wanneer witgoed enzo stuk gaan.

      Verwijderen
    2. Nou wie weet.... moet die gene er wel rekening mee houden dat er geen zorgtoeslag of huursubsidie meer binnenkomt, maar daar staat dan een riant netto inkomen tegenover van dik 2260 euro tegenover natuurlijk en een werkweek van 36 uur.

      Verwijderen
    3. De suggestie dat ze niet kunnen rondkomen omdat ze teveel uitgeven en dus niet zuinig aan kunnen doen is wel heel erg raar. Die staat wel zo ver van de werkelijkheid af. En de cijfers en de feiten. Dat maakt de rest van iemands argumenten dus ook ongelofelijk

      Verwijderen
    4. Ik sluit me bij voorganger van 18.18 aan.
      Het is makkelijk schreeuwen hoe het wel moet, zonder de situatie van die persoon te kijken.
      Soms ben je toch echt uitbezuinigd en heb je al het minimale aan huur, g/w/l, wa/inboedel, telefoon, zorgverzekering etc.

      Verwijderen
    5. Door ziekte kan ik niet meer werken en leef nu van een bijstand uitkering. Mijn netto inkomen is 1413,07 in de maand. Dit is inclusief alle toeslagen. Ik kan er van rond komen, en bezuinig op alles. Maar als ik een berichtje krijg dat mijn inboedel en WA verzekering 23,00 euro per jaar omhoog gaat dat slaat de stress weer eens toe.
      Ik ben het eens dat degene die "werkeloos" zijn geen zin hebben om te werken, want er is overal personeel te kort, zelfs in de snackbar...

      Verwijderen
    6. Klopt...groeit helemaal scheef zo. Het is niet goed dat je afhankelijk moet zijn van al die toeslagen ed. Vind het bizar dat wij met vier kinderen onder de 18 ipv 500 ruim vorig jaar, nu 900 kgb per maand krijgen. Daar hoor je trouwens weinig mensen over. Ook de kinderbijslag omhoog!. Het inkomen hangt op een gegeven moment samen van toeslagen. Daartegenover krijgen mensen zonder kinderen of alleenstaanden haast geen extraatje.

      Verwijderen
    7. Ik lees best vaak reacties van mensen die niet kunnen werken en bijstand ontvangen. Maar als je niet kan werken dan krijg je toch wao?

      (Is geen kritiek, maar een oprechte vraag. Ik heb het geluk om gezond te zijn en het goed te hebben.)

      Verwijderen
    8. Ik heb een te kleine WIA uitkering en dat wordt aangevuld met bijstand. Zodoende zit ik dus in de bijstand.

      Verwijderen
    9. Nee Nienke, helaas is door wijziging van de WAO naar WIA een grote groep die niet wordt afgekeurd omdat men afkeurd op inkomen niet lichamelijke klachten.
      Men komt dan in de bijstand, wordt gekeurd door een arts en blijft in de bijstand als de gezondheid niet verbeterd.
      O.a. RTL nieuws heeft hier al eens aandacht aan geschonken.

      Verwijderen
    10. Wao krijg je alleen als je een baan in loon dienst gehad hebt. Als zzp of met wel personeel moet je zelf een arbeidsongeschikt heids verzekering af sluiten. Wat maar weinigen kunnen doen. En van uit de bijstand word je echt niet zo maar afgekeurd. Lees eens bij Martine van het blog min of meer hoe ze ME patiënten behandelen. Of over hoe jongeren gekeurd worden voor dat ze een Wajong krijgen. Echt gebeurt ; meisje wat verstandelijk gehandicapt was ,niet tot tien kon tellen .100 % goed gekeurd

      Verwijderen
  15. Alle vraagstellingen rond uitkeringen zijn al bijna een eeuw oud. Lees De Weg naar Wigan maar ns, van George Orwell. Geen fictie maar een journalistiek werk. Ook voor nu nog heel verhelderend.

    BeantwoordenVerwijderen
  16. Geloof niet dat mensen zich realiseren dat bij sommige banen je niet boven de toeslagen grens komt. Ik heb een collega die werkt 38 uur per week en krijgt nog een deel huurtoeslag. Wij mogen in de schoonmaak niet meer dan die 38 uur werken, bij de meeste werkgevers krijg je niet eens voor meer dan 38 uur een contract, dan moet je al voor 2 werkgevers gaan werken, maar ook dan mag je niet meer dan 38 uur werken. Zou zij graag niet meer voor een toeslag in aanmerking willen komen? Zeker weten , maar met wat wij per uur verdienen is dat onmogelijk. Zelfs met een loonsverhoging ga je er zelfs soms op achteruit, zo ging ik brutto 80 euro per maand meer verdienen, maar ging mijn huurtoeslag zodanig omlaag dat ik netto er 40 euro op achteruit ging. Iedereen die roept hoe fijn het moet zijn om toeslagen te ontvangen, nodig ik graag uit om te ruilen van uurloon.










    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Precies, mensen roepen van alles maar hebben werkelijk geen idee hoe zaken daadwerkelijk in elkaar steken.

      Verwijderen
  17. Hoe moet je dit probleem dan oplossen? Het probleem is oa dat de zorgtoeslag weer verlaagd is. En de energietoeslaf afgeschaft. Moet voor bepaalde inkomens de zorgtoeslag hoger worden? Overigens kunnen mensen. Og steeds in aanmerking komen voor energietoeslag, als die te hoog is. Je kunt wel iets schandalig vinden, maar ik wil dan precies weten waar dat aan ligt. Dan kun je eventueel oplossingen bedenken. Met zulke maatregelen wordt iedereen gelijk behandeld. Dus niet iemand zomaar korten met het argument: hij kan wel werken. Zolang je dit allemaal niet weet, kun je geen oordeel vormen. Geartsje

    BeantwoordenVerwijderen

Reageren is leuk, graag zelfs, maar onzinnige, racistische of kwetsende reacties naar mij of anderen, reclame voor politieke partijen en ook reacties met nep-informatie (bijvoorbeeld complottheorieën) worden niet geplaatst.

Over verwijderde of niet geplaatste reacties ga ik niet in discussie.