zaterdag 27 januari 2024

Mijn uitgaven voor levensmiddelen afgelopen week: ruim binnen budget

Ik heb in de afgelopen week tamelijk weinig gekocht, hoewel er ook best wel luxe uitgaven bij waren.

Wat vind ik luxe?
- 2 kleine doosjes vegan spread. Huismerk humus of 100% pindakaas is aanzienlijk goedkoper, maar ik vond het wel eens een keertje lekker.
- Ook de kant-en-klare pastasaus is luxe, ook al was het een 2 = 1 aanbieding. Je kunt goedkoper zelf een saus maken met een blik tomatenstukjes, maar soms ben ik wel eens een beetje lui.
- Ook luxe: vla ipv yoghurt en nog minder gezond ook. Ik werd verleid door de aanbieding.
- Verder werd ik verleid door bier in de reclame, ook wel luxe voor mij. Ik dacht dat het oude bruin ook in de aanbieding was, maar dat was nèt een andere soort van hetzelfde merk, het flesje was op de verkeerde plek in het schap beland.
Oud bier deed me denken aan vroeger, toen ik pas bevallen was. Toen was het gebruikelijk om oud bruin bier te drinken om de borstvoeding op gang te laten komen: "voor het zog". Ik weet niet of het bij anderen wel hielp, maar ik merkte geen verbetering. Bij mij was de hele borstvoeding bij beide dochters een  teleurstelling, het werd geen succes. Jammer maar helaas!

Het afgeprijsde brood kocht ik gisteren. De datum die er op stond, was 26 januari. Niets mis mee. Misschien hadden ze een beetje te veel brood op voorraad?

Aanbieding die ik heb laten liggen: ik had in de winkel een bak witte druiven in de aanbieding in handen. 500 gram voor €2,49. Niet heel duur. Toen bekeek ik waar ze vandaan kwamen: uit Peru en besloot ik dat het veel duurzamer is om Nederlandse appels te kopen.

20 - 27 jan. 24

*=aanbieding, @=afgeprijsd, VMN= verspilmijniet, BB= bonusbox WAAR PRIJS
Voeding    
631 gram appels (Elstar)
AH 1,13
mandarijnen* AH 1,99
halvarine  AH 1,07
2x vegan spread* AH 2,98
Goudse extra belegen BB @ 35%
AH 2,26
gerookte haring, 3 stuks BB AH 2,26
2 halve volkoren broden @ 35%
AH 0,97
2 grote flessen pastasaus* Plus 3,89
rucola, bio* AH 0,99
selderijblad, vers AH 1,19
courgette * AH 0,89
2x 520 gram zuurkool * AH 0,99
pak basmatirijst* (euro-aanbieding) Plus 1,00
tempeh @ 35%
AH 0,87
vla* Plus 1,49
Snacks/ hapjes    
pure chocolade (voor koken en bakken) AH 1,39
Dranken    
1 oud bruin bier Plus 1,10
2 flesje blond bier* AH 1,68
3 sojamelk AH 2,40
TOTAAL   30,54

25 opmerkingen:

  1. Ik altijd moeite met het woord "luxe". Gisteren was er ook al iemand die koffie "luxe" noemde.
    Gewone filterkoffie pondspak koop ik onder de €2 en daar doe ik lang mee, zelf drink ik geen koffie. Het is voor mijn gasten.
    Zelf drink ik diverse kruidentheeën (1+1ingeslagen) die ook kinderen vaak lekker vinden.
    En als ik weet dat er iemand komt koop ik een blikje frisdrank of klein flesje voor die persoon.
    Ik erger me aan mensen die veel zaken "luxe" noemen terwijl het minimale wat je al in huis hebt is filterkoffie, thee en kraanwater.
    Is dat luxe? Nee, het is voor mij een basis en dat is voor mij prima om zo te leven.
    Minder zou ik overleven noemen en niet meer leven. Als anderen nog minder willen en zich daar goed bij voelen prima, maar ga niet zelf (met een ruimere portemonnee) naar een ander wijzen op dat iets luxe is etc.
    Dat zijn jouw zaken niet, en als je het allemaal zo luxe vindt, stop er dan zelf mee, maar ga een ander het niet opleggen om ook zo te leven.
    Met 1 vinger naar een ander wijzen, dan wijzen er altijd drie vingers naar jezelf terug.

    Zelf leef ik een minimalistische en eenvoudige levensstijl, waarbij ik consuminder. Ik ben zuinig op mijn spullen en ik zorg er goed voor, ook al zijn sommge dingen 4e hands en sommige objecten al heel oud, maar functioneert nog en ziet er nog goed uit.

    Ik heb geen auto of een fiets wel een elektrisch hulpmiddel om mij te kunnen verplaatsen en een dure rollator. Is dat luxe? Met een simpele goedkope rollator kan ik niet uit te de voeten en krijg ik nog meer lichamelijke problemen dan ik al heb. Is dat dan ook luxe?

    STOP!! met wijzen naar anderen en het altijd maar (ver)oordelen over /naar anderen.

    Leef je eigen leven en geeft hooguit alsntip mee aan een amder, maar niet meer dan dat.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Anoniem van 8.09 uur: Volgens mij wordt er in dit stukje van Aaf niet met een vinger naar anderen gewezen - lees jij dat wel zo? Ik vind zelf sommige dingen 'luxe" - niet koffie, want dat is, hoewel duur, een eerste levensbehoefte ;-) . Wel sommig broodbeleg, duurdere ingredienten in een maaltijd etc. Maar wat ik voor mezelf luxe noem hoeft dat voor een ander niet te zijn - of misschien kan of wil een ander wel helemaal niet de uitgaven doen die ik doe...

      Verwijderen
    2. Doe even een beetje rustig joh… niemand wijst naar iemand behalve jij… niemand heeft een oordeel over een ander behalve jij… leuk dat je jouw frustratie hier afreageert, maar lees eerst even goed voor je zo tekeer gaat.

      Verwijderen
    3. Diegene die gister koffie luxe noemde was zo arm dat dat voor haar een luxe is. Een bakje in de super markt kunnen drinken. Dan is dat inderdaad een luxe . Hier gebeurt weer eens wat zo vaak gebeurt. Dat iemand die bewust duurzaam en eenvoudig leeft haar zo superieur voelt aan iemand die er niet voor gekozen heeft. Gister waren er ook weer heel veel reacties van mensen die vinden dat armoede een bewuste keus is. En laat ze maar creperen die armoede dan gaan ze wel aan het werk. Als of niet ook werkenden in armoede kunnen en moeten leven. Zo akelig die twee deling

      Verwijderen
    4. Helaas is mijn bericht van 8.09 niet begrepen, maar goed, ik ben wel klaar met reageren op dit blog aangezien het merendeel toch verkeerd begrepen wordt.

      Verwijderen
    5. @ Bianca
      Nee hoor degene die koffie in de supermarkt dronk is van 13.21u
      En degene die het luxe noemde is van 21.08u.

      Verwijderen
    6. @Geeske, ik weet niet of je bedoelt dat ik me superieur zou voelen ten op zichte van anderen, want dat is totaal niet de strekking van van mijn bericht van 8.09u
      Ik geef duidelijk aan dat men het leven moet leiden wat men wil, maar ga je eigen keuzes etc niet opleggen aan een ander.
      Iemand een tip geven is wat anders.
      Mijn minimalistische levensstijl is een vrijwillige keuze, met heel weinig geld moeten leven niet.

      Verwijderen
    7. Naar mijn idee is de gedachte achter luxe: iets kopen waar je eigenlijk goed zonder kunt. Zo is koffie voor mij echt luxe, maar kruidenthee niet. Wit brood is voor mij ook luxe, terwijl dit vaak goedkoper is dan volkorenbrood- wat ik geen luxe vind.

      Verwijderen
  2. Bier bij borstvoeding wordt nu niet meer aanbevolen, maar Guinness bier, donker Iers bier dat rijk is aan ijzer, kreeg ik 40 jaar geleden nog in Engeland. Ik had eigenlijk al meer dan genoeg borstvoeding maar ik voedde er ook nog een prematuur kindje bij wiens moeder geen voeding had en die de nog niet zo goede babymelk niet verdroeg. Enfin, ze groeiden als kool, en ikzelf ook. 😉

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Bij diegene die als Anoniem reageren zou ik willen vragen om er toch een naam onder te zetten, dat is vriendelijker om dan aan te refereren. Ik weet dat "het systeem" soms het onmogelijk maakt om met naam te reageren. Lot is mijn nickname maar wel herkenbaar als je vaak reageert.
    Dit even terzijde.
    Ik vind de reactie van anoniem van 8.09 een goed betoog, voor de ene is het luxe voor de andere gemak of noodzaak om een zo aangenaam en prettig leven te kunnen en mogen leven.
    Pastasaus in een pot die gemaakt is van goede ingredienten en weinig toevoegingen is fijn om in huis te hebben voor die keer dat je het jezelf, om welke reden dan ook, je het makkelijk te maken en vind ik dan geen luxe.
    Ik gebruik boemboes om indonesische stoofvlees te maken, makkelijker dan van alle noodzakelijke kruiden een potje te hebben dat je weinig gebruikt en halverwege zijn smaak en reuk verliest en weggooit, dat is dan zonde en duurder dan de zakjes te kopen.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ik ben de anoniem van 8.09u en ik denk dat jij de enige bent die het wel begrepen heeft ;)
      Ik ben alles behalve belerend of wijzend naar een ander.

      Verwijderen
    2. 👍 ik vond je reactie gewoon heel realistisch, iedereen maakt zijn eigen keuzes en dat verdient inderdaad respect en medeleven. Geen lezing in wat goed en kwaad is

      Verwijderen
    3. Precies dat dus :)
      Dat was mijn insteek.
      Ik heb zelf een bloedhekel aan de tweedeling in maatschappij die alleen maar erger lijkt te worden.

      Verwijderen
  4. Ik kijk altijd bij de Plus naar brood van gisteren. Vooral op maandag hebben ze dan luxe bolletjes voor 50 cent en soms zakken krentenbollen.
    Ik ben het met anoniem van 8.09 eens dat koffie geen luxe is. Het eerste kopje van de dag is genieten voor mij. Als ik moet bezuinigen staat koffie helemaal onderaan mijn prioriteitenlijstje.

    BeantwoordenVerwijderen
  5. De hummus was afgelopen week bij Aldi in de aanbieding en nu bij Lidl. Ik heb ze ook wel zelf gemaakt, met de blender. Ik heb een zware blender, toch moet ik vaak stoppen met blender en om de motor te ontlasten. Veel werk. Het zijn winkels die bij jou te ver uit de buurt zijn.
    Het maakt me blij meer lekkere drankjes te zien. Volgens mij heb je leuke dingen gedaan.

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Super dat je ook duurzaamheid meeweegt!

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ja, daar probeer ik ook op te letten. Meest groente en fruit uit nl en anders uit Europa. Voor bananen maak ik een uitzondering, die komen altijd van ver.
      Soms moet je wel wat meer moeite doen om gevarieerd te eten, maar des te blijer ben ik als er straks weer ruimere keuze is, in het voorjaar.
      Groet, G

      Verwijderen
    2. Ik let daar ook best wel op. Milieucentraal had een hele tijd een lijst met de milieubelasting van allerlei producten, waarin ook afstand meegewogen werd. Bananen kregen label 'b'. Ze worden per boot vervoerd. Druiven van buiten Europa worden per vliegtuig ingevoerd, die koop ik niet. En bijvoorbeeld kiwi's, die kunnen van ver komen, maar worden ook in Italië gekweekt. Dus daar kijk ik dan naar. En uiteraard geen aardbeien ed in de winter. Want ook al komen ze uit Nederland, ze komen dan uit verwarmde kassen en dat is een enorme belasting voor klimaat.

      Jammer dat die lijst/app er niet meer is.

      Verwijderen
  7. Ik heb geen google account of facebook dus heb alleen anoniem als optie. Maar ik kan wel afsluiten met groet van Marij ;)

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Om even door te gaan op anoniem reageren; ik vind het ook niet prettig en reageer als regel onder mijn eigen naam. Ook ik heb geen faceboek- of google-account, maar kan altijd wel mijn naam in het daarvoor bestemde vakje kwijt. Dus het argument van het ontberen van die accounts begrijp ik niet goed. Gewoon het driehoekje aanklikken achter "anoniem' en je kunt je naam invullen.

      Verwijderen
    2. Dat kan inderdaad heel goed! Ik heb het daarnet getest. Je klikt op naam/URL, je voert je naam in en bevestigt die naam en gaat verder naar het vak waar je kunt reageren.

      Verwijderen
    3. Laat ik nou nooit op dat driehoekje gedrukt hebben. Daarom sloot ik altijd af met groet, G.
      Om niet helemaal anoniem te reageren. Misschien zijn er nog meer mensen die dit echt niet weten..

      Verwijderen
    4. Ook nooit gezien! Groet Marij

      Verwijderen
  8. Oh ik ben niet anoniem van 8.09 gr Marij

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hoi Marij, leuk dat je reageert op anoniem reageren. Vind dat toch gezelliger staan een naam erbij

      Verwijderen

Reageren is leuk, graag zelfs, maar onzinnige, racistische of kwetsende reacties naar mij of anderen, reclame voor politieke partijen en ook reacties met nep-informatie (bijvoorbeeld complottheorieën) worden niet geplaatst.

Over verwijderde of niet geplaatste reacties ga ik niet in discussie.