dinsdag 12 maart 2024

Op herhaling: Budgetteren, les 1

Vorig jaar schreef ik een serie lessen budgetteren, waarbij Geldnerd een aantal gastlessen schreef.
Het lijkt mij een goed idee deze lessen te herhalen.
Vandaag de eerste les!

Zuinig met je geld, les 1: introductie

Introductie

Het bedrijf Deloitte, Nibud en de Universiteit Leiden deden onderzoek en hun conclusie was dat 6 op de 10 huishoudens in Nederland  financieel kwetsbaar zijn. Dat wil dus zeggen dat ze onvoldoende spaargeld hebben om onverwachte tegenslagen op te vangen.
Volgens het Nibud zou mijn buffer tenminste €11.650,-  moeten zijn en ik zit wat dat betreft wel goed. Als je financieel kwetsbaar bent, heb je geen geld achter de hand voor onverwachte uitgaven.
Ik vind 6 op de 10 huishoudens erg veel! Hoeveel mensen zijn dat wel niet?
Het zou leuk zijn als ik een aantal daarvan zou kunnen helpen door deze cursus!

Waarom bezuinigen?

Als je grip wilt krijgen op geld is de belangrijkste vraag: WAAROM wil je dat?
Dit is heel belangrijk doordat je daarmee weet wat je motivatie is.
wil je schuldenvrij zijn (en blijven),
wil je een mooie buffer zodat je je geen zorgen hoeft te maken als je onverhoopt grote uitgaven moet doen?
wil je een hypotheekvrij huis
wil je sparen voor een verbouwing van je huis,
wil je sparen voor een daverend (huwelijks)feest?
wil je een lange reis maken?

Als je niet echt een doel hebt, is het veel moeilijker om handig en goed te budgetteren. Het maakt immers niet zo veel uit of je regelmatig te veel geld uitgeeft?

Mijzelf als voorbeeld: toen ik in de bijstand zat, wilde ik geen schulden maken. Over schulden moet je rente en aflossing betalen, waardoor je per maand nóg minder te besteden hebt. Dat leek mij een heel slecht idee. Dat was voor mij een goede motivatie om zonder schulden rond te komen en de hand op de knip te houden.
Toen ik jaren later wèl werkte, een redelijk inkomen had en een huis kocht, bedacht ik me dat ik na mijn pensionering veel minder inkomen zou hebben en het dan wel eens moeilijk zou kunnen worden om de aflossingsvrije hypotheeklasten op te brengen. Ook een aflossingsvrije hypotheek loopt op een gegeven moment af. Dat werd toen mijn motivatie om te bezuinigen en binnen 10 jaar mijn hypotheek af te lossen, zodat ik met mijn AOW en een klein pensioen toch goed rond zou kunnen komen.

Recht op extra geld

In bovenstaand stukje ging het over controle over geld, je hand op de knip houden om geld opzij te kunnen zetten, maar misschien heb je wel recht op extra geld, bijvoorbeeld huurtoeslag of zorgtoeslag.
Wat dat laatste betreft: de inkomensgrenzen voor zorgtoeslag zijn veranderd. Had je tot voor kort geen recht op toeslag, misschien heb je dat nu wel! Ik ontvang zelf dit jaar 49 euro per maand zorgtoeslag, ondanks dat ik niet alleen AOW heb, maar ook een pensioeninkomen.
Ook heb je bij een laag inkomen soms recht op kwijtschelding gemeentelijke belastingen. Het zou jammer zijn dit geld te laten liggen als je er wel recht op hebt! Om in aanmerking te komen, is het ook van belang dat je weinig vermogen hebt. De vermogensgrenzen zijn niet in iedere gemeente hetzelfde. Informeer bij jouw gemeente.

Energie
Tijdelijk Noodfonds energie 2024.
De cijfers zijn in 2024 anders dan in 2023:
Je huishouden heeft een inkomen van maximaal 200% van het sociaal minimum per 1 januari 2024. Dat betekent dat het bruto-inkomen per maand lager is dan € 3.200,- (alleenstaande) of € 4.480,- (samenwonend). Er hoort ook 8% vakantiegeld bij.
De energiekosten van je energieleverancier zijn hoger dan 8 tot 10 procent van het bruto-inkomen per maand.
Onderstaande tekst gaat over de situatie in 2023, ook voor 2024 is er een noodfonds energie, klik daarvoor hier.

Tekst uit 2023:
Heb je een inkomen van bruto maximaal € 2.980 (alleenstaand) of maximaal € 3.794 (samenwonend) per maand? Heb je een eigen energiecontract bij een energieleverancier en is je rekening voor gas en stroom hoger dan 10% tot 13% van het bruto-inkomen? Dan heb je daardoor misschien recht op geld uit het Landelijk Noodfonds. Dit Noodfonds betaalt voor huishoudens een deel van de energierekeningen van oktober 2022 t/m maart 2023. Het Noodfonds kijkt hoe hoog de energierekening is in vergelijking met het gezamenlijk inkomen in het huishouden. Het Noodfonds betaalt het deel van de maandelijkse energierekening dat meer is dan 10 tot 13 procent van het gezamenlijk bruto-inkomen van een huishouden.
Aanvragen kan nog tot 30 april.
Ook kun je bijzondere bijstand voor energiekosten aanvragen.
Verder kun je ook voor 2023 energietoeslag aanvragen. Nu kan dat nog niet. De Rijksoverheid werkt nog aan de wet die daarvoor nodig is. Nederlandse gemeenten verwachten in de zomer van 2023 meer duidelijkheid hierover. Dus houd de site van je gemeente in de gaten!

€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€

Dit was de eerste les. Op dinsdag 19 maart kun je les nummer 2 verwachten: Waar blijft je geld?

5 opmerkingen:

  1. Wat een goed idee om deze lessen te herhalen!

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Had je tot nu toe geen recht op zorgtoeslag? Nu misschien dan wel of je hebt pech want tegenwoordig krijg je maximaal 123 euro zorgtoeslag hoe laag je inkomen ook is. Ik en velen met mij gingen er dus aardig wat op achteruit.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Meer door minder12 maart 2024 om 16:53

      Waarbij de meeste mensen vergeten dat het bekend was dat ivm de energiecrises in 2023 eenmalig de zorgtoeslag per maand werd verhoogd. en dan in 2024 weer terug zou gaan. met alleen een afgeleide inflatie verhoging.
      Je kan dat mooi zien in onderstaan overzichtje mbt max zorgtoeslag van een alleenstaande:
      2017 2018 2019 2020 2021 2022 2023
      € 88 € 94 € 99 € 104 € 107 € 111 € 154
      Met 123 euro voor 2024 zie dus ook dat 2023 afwijkt van de trend . (ivm het eenmalige karakter)

      Verwijderen
    2. €123 zorgtoeslag, ik vind dat een heleboel!
      Thea

      Verwijderen
    3. Maar broodnodig voor vele met een laag inkomen en veel zorgkosten.
      Dan telt iedere euro.

      Verwijderen

Reageren is leuk, graag zelfs, maar onzinnige, racistische, onaardige, of kwetsende reacties naar mij of anderen en ook reacties met nep-informatie worden niet geplaatst.

Over verwijderde reacties ga ik niet in discussie.